Üzent Brüsszel: kemény világ jön a befektetésekben a Brexit után

2018.02.12
Portfolio.hu
A brit alapkezelőknek minél hamarabb fel kell vértezniük magukat a Brexit jogi következményeivel szemben vagy piacvesztés is lehet a következménye annak, ha jövő márciusban a britek kilépnek az EU-ból - számol be az Európai Bizottság leveléről a hírről a Financial Times.


A hazai és globális részvénypiaci kilátásokról, a kötvénypiacok jövőjéről és az alapkezelői szektor előtt álló kihívásokról is szó lesz a Portfolio március 20-ai Investment, Wealth and Savings (IWS) konferenciáján. Még pár napig early bird áron lehet jelentkezni!Az Európai Bizottság múlt héten írt levelében minél hamarabbi lépéseket sürget a brit alapkezelőktől a Brexittel kapcsolatos bizonytalanságok miatt, a mostani felszólítás az eddigi legkeményebb hangvételű üzenet Brüsszeltől, a levél szerint nem zárható ki, hogy ha a brit alapkezelők nem találnak megoldást a Brexit utáni működésre, könnyen ki lehetnek majd zárva az EU-s piacokról az alapjaik.

A bizottság többek között felhívta a figyelmet arra, hogy a brit UCITS alapok március 30-ával elvesztik UCITS-minősítésüket, onnantól kezdve EU-n kívüli alternatív befektetési alapoknak minősülnek, ebben a formájukban pedig nem értékesíthetőek széles körben az EU-s lakossági ügyfeleknek.

Emellett a brit UCITS alapkezelők és alternatív befektetési alapkezelők ki lesznek zárva az EU-s piacról a Brexitet követően, igaz, EU-s leánycégeik továbbra is folytathatják működésüket az unión belül. Ugyanakkor a bizottság felhívja arra a figyelmet, hogy mindettől még a brit leányvállalatok nem fognak ebből a helyzetből profitálni, mivel EU-n kívüli alternatív befektetési alapkezelők üzletágaiként lesznek számon tartva onnantól, hogy az Egyesült Királyság úgynevezett harmadik feles országgá válik.

Brüsszel a delegált alapok és szolgáltatásokkal kapcsolatban is figyelmeztet, ugyanis ha nem sikerül megállapodást elérni a kérdésben az EU-s és a brit hatóságok között, akkor a brit alapkezelők nem tudják majd befektetési alapkezelési tevékenységeiket brit, de EU-s piacon működő entitások felé delegálni.

A bizottság szerint a brit alapkezelőknek mihamarabb tájékoztatniuk kell ügyfeleiket a Brexittel kapcsolatos következményekről, és meg kell vizsgálniuk, hogy jogi státuszuk változása milyen hatással lehet a befektetők felé kommunikált befektetési stratégiájukra.