Vagy behúzza a kéziféket Magyarország, vagy nem lesz igaza az IMF-nek

2017.10.10
Portfolio.hu
Kismértékben javított a magyar gazdaságra vonatkozó előrejelzésén a Nemzetközi Valutaalap (IMF), mely még így is a piacnál és a kormánynál visszafogottabb bővülést vár. Az első féléves adatok ismeretében kijelenthető, hogy jelentős fékezésre lenne szükség a második félévben ahhoz, hogy bejöjjön a szervezet becslése.


Az IMF szerint 3,2%-kal nőhet idén a magyar nemzeti össztermék a 2016-os 2,2 százalékos bővülés után. Ez magasabb az áprilisban várt 2,9%-os növekedési ütemnél, de még így is irreálisan alacsonynak tűnik. A KSH korábbi tájékoztatása szerint ugyanis az első félévben 3,7%-kal növekedett a GDP (az első negyedévben 4,2%-os, a másodikban pedig 3,2%-os volt az ütem). Vagyis ahhoz, hogy a Valutaalap által várt növekedés valósuljon meg, a második félévben jelentősen három százalék alatti növekedési ütemre lenne szükség, ilyen mértékű lassulás jelei azonban egyelőre nem látszanak.

Vagy behúzza a kéziféket Magyarország, vagy nem lesz igaza az IMF-nek


Az IMF becslése a piaci konszenzustól is elmarad: az MNB és az Európai Bizottság jelenleg 3,6%-os növekedést várnak 2017-re, az OECD 3,8%-os bővülést valószínűsít, míg a kormány a 4%-os növekedési ütem meghaladásában bízik. Hasonló a helyzet 2018-at illetően is: a legtöbb szereplő által várt 3,5-4 százalékos bővüléstől elmarad a Valutaalap 3,4%-os becslése.

Az inflációval kapcsolatban minimális korrekciót hajtott végre a Valutaalap, a jövő évi előrejelzést csökkentették kissé, míg 2017-re változatlanul 2,5%-os drágulással számolnak. A munkanélküliségi ráta kapcsán is arra számít a szervezet, hogy elérheti a mélypontot a mutató, jövőre 4,3%-os rátát jósolnak, ahogy azt már tavasszal is tették.

A legnagyobb mértékben a fizetési mérleg egyenlegére vonatkozó becslésüket módosították a Valutaalap közgazdászai: tavasszal a GDP 3,7%-ára becsülték a többletet, ezt most 4,8%-ra módosították, ezzel párhuzamosan a 2018-as előrejelzésüket 3 százalékról 4,2 százalékra húzták fel. Ezzel a Valutalap tulajdonképpen a korábbi, gyors egyensúlyromlásra vonatkozó várakozását korrigálja.

A címlapkép forrása: Yuri Gripas/AFP