Váratlanul kilőtt a magyar export

2018.08.09
Portfolio.hu
Júniusban több mint egymilliárd euró többlet alakult ki a külkereskedelmi mérlegben, az export történelmi csúcsra ugrott, az áruforgalom pedig mindkét irányban dinamikusan bővült.


Egymilliárd euró feletti (1071 millió euró) havi áruforgalmi többletet eddig mindössze egyszer láthattunk, pontosan két éve ilyenkor (1150 millió euró). A június hagyományosan magas aktívumú hónap (tavaly is közel járt az egymilliárd euróhoz a szaldó), de az idei adat így is meglepően erősnek mondható.

A kiugró szám annak köszönhető, hogy az egy évvel korábbihoz képest euróban számolva az export 8,9, az import 8,5%-kal volt magasabb. Mindkét viszonylatban lendületes volt a bővülés, ráadásul három hónap után először fordul elő, hogy a kiviteli dinamika meghaladta a behozatalét. Ezzel megtorpant az áruforgalmi egyensúly enyhén romló tendenciája.

Váratlanul kilőtt a magyar export


A jelenség azért mondható meglepőnek, mert az ipar nem hasít különösebben, júniusban még kissé is csökkent is a termelési volumen. Éppen ezért nem biztos, hogy a romló trend megfordulásáról beszélhetünk, meglehet, hogy az előző hónapok gyengébb exportszámai után a készletek értékesítése történt júniusban, még a nyári leállások előtt. Ez majd a következő hónapok számaiból derülhet ki, addig is örülhetünk, hogy az export euróértéke (a nyers adatok mellett szezonálisan igazítva is) történelmi csúcsra ugrott.

Váratlanul kilőtt a magyar export