Varga bemondta: ezek alapján soha nem látott kedvezményt kaphatnak a nyugdíjasok

2017.10.12
Portfolio.hu
A felnőttképzés ösztönzésével és a foglalkoztatási helyzet javításával foglalkozott a Nemzeti Versenyképességi Tanács a csütörtöki ülésén. Varga Mihály ezt követően több tervet is belengetett.


A nemzetgazdasági miniszter az ülést követő tájékoztatón kiemelte: a tanács tagjai egyetértettek abban, hogy Magyarországon gyors ütemben szükséges javítani a munkaerő rendelkezésre állásán és képzettségén. Bár folyamatosan bővül a munkaerőpiacon jelenlévők száma, még mindig komoly tartalék áll rendelkezésre: a fiatalok, a szülőképes korú nők és az idősek aktivizálásával mintegy 700 ezer plusz munkaerő jelenhetne meg a gazdaságban - jelentette ki a tárcavezető.

Örülhetnek a nyugdíjasokEzek közül az egyik legérdekesebb, hogy a Nemzeti Versenyképességi Tanács október második felében javaslatot terjeszt a gazdasági kabinet és a kormány elé, amelynek célja megkönnyíteni a nyugdíjas polgárok elhelyezkedését a munkaerőpiacon.

A nyugdíjas szövetkezetek létrehozásáról a parlament már döntött, és azóta 36 ilyen szövetkezet meg is alakult már. Most azt szeretnék elérni, hogy aki egyénileg tér vissza dolgozni, annak a terhei se térjenek el jelentősen a szövetkezeten keresztül foglalkoztatottakétól
- fejtette ki.

A felmerült javaslat nem újdonság, ugyanis Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője egy hónappal ezelőtt úgy nyilatkozott, hogy a kormány a nyugdíjasok visszafoglalkoztatásának adócsökkentésén is dolgozik. Azt is hozzátette akkor a politikus (azóta tárca nélküli miniszter), hogy a Nemzetgazdasági Minisztériummal már egyeztetnek, de még nem tudni, mikor készülhet el a törvényjavaslat.

SzakképzésA felnőtt lakosság mindössze 6,3 százaléka vesz részt továbbképzésekben és a felnőttképzési programokban, amit a tanács tagjai kevésnek éreznek - tette hozzá.

Arra is kitért, hogy az ösztönzés érdekében a kormányhivatalokat és a kamarákat is bevonnák a jövőben a felnőttképzési programokba. Varga Mihály megjegyezte: a tanács tagjai fontosnak tartották, hogy a képzések minőségében is történjenek változások, a programokat igazítsák a piaci igényekhez. Ami a szakképzést illeti, a tanács fontosnak tartaná, hogy egyre több olyan program legyen, ahol konkrét gyakorlati tudást szerezhetnek a résztvevők - tájékoztatott a miniszter, azt is hozzátéve, hogy felülvizsgálják azokat az állami támogatásokat, amelyeket gyakorlati képzésekre fordítanak.

A miniszter a szakértői véleményeket összegezve elmondta: amellett, hogy jelentősen emelni kell a szakképzés színvonalát, egyszerűbbé és átláthatóbbá kell tenni a képzési támogatásban részesülő vállalatok számára előírt elvárásokat, emellett nagyobb hangsúlyt kell fektetni az idegennyelv-oktatásra is.

BölcsődeFelidézett továbbá egy korábbi bejelentést is, amely szerint 2017 és 2020 között hozzávetőleg 300 milliárd forintból bővítik a bölcsődei férőhelyeket.

Az ülésen felmerült, hogy a bölcsődék és óvodák nyitva tartását a munkaidőkhöz kellene igazítani - fűzte hozzá.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Ujvári Sándor