Varga Mihály: tűnjenek el a sárga csekkek

2018.05.17
Portfolio.hu
A versenyképesség és a termelékenység javítása a legfontosabb Magyarországon - mondta Varga Mihály. A pénzügyminiszter szerint ehhez az állam működésén is változtatni kell. A kkv-k versenyképességének a növelését nevezte a legfontosabb feladatnak a kormányzati ciklusban.


Minél több diákot kell Magyarországon tartani

- vezette fel előadását Varga Mihály pénzügyminiszter a Zsigmond Király Egyetem versenyképességről szóló konferenciáján. Szerinte a fiatalok hazánkban tartása és használható tudással való ellátása kulcsfontosságú a versenyképesség szempontjából.

A versenyképesség sok elemen múlik. Amikor a Nokia bezárta a magyarországi üzemét, akkor sokan elgondolkodtak azon, hogy az olcsó munkaerő nem elegendő ahhoz, hogy sikeres legyen egy beruházás.

Varga szerint a kormány által folytatott fegyelmezett költségvetési politika, a munka becsületének visszaállítása, valamint a lakosság és a családok biztonságának megteremtése mind fontos lépés volt.

Ha egy folyamat öt éven keresztül lezajlik, az egy fenntartható folyamat

- utalt a gazdasági növekedés tartósságára.

Folyamatosan csökken a munkanélküliség, egyre kedvezőbb az államháztartás és csökken az államadósság. Vagyis a stabil gazdaság alapjait teremtettük meg, de ez önmagában kevés - ismerte el. Amikor egy holland munkás kétszer annyit állít elő ugyanannyi idő alatt, mint a magyar, akkor a miniszter szerint látható, hogy van tennivaló.

Minőségi javulást szeretnénk elérni, a munkaerő, az oktatás, és az állami szolgáltatások terén

- emelte ki a miniszter, aki szerint mindeközben versenyképességi javulást szeretnének elérni.

A termelékenység növekedésének lassúsága globális probléma, ennek mindenki keresi az okát, de elismerte, hogy hazánkban nem javult annyira, mint a szomszéd országokban.

Az olcsó munkaerő kora véget ért - mondta Varga, utalva arra, hogy tartósan kétszámjegyű a magyar bérnövekedés. Aki a bérköltségek alacsony szintjére alapozott, az nem lesz versenyképes hosszú távon.

Varga szerint agyon fontos, hogy versenyképes munkaerő legyen mindehhez. Emlékeztetett, hogy 50 ezerrel csökkent a közfoglalkoztatottak száma, de még 150-160 ezren vannak ebben a programban. Ezt a létszámot azonban tovább kell csökkenteni.

Fontosnak nevezte, hogy a digitalizáció eszközei jelenjenek meg. A készpénzforgalom brutális mértékben növekedett az elmúlt időszakban, ami Varga szerint fontos, hogy csökkenjen, és a "sárga csekkek tűnjenek el".

Az adórendszer kapcsán említette, hogy komoly verseny van az országok között, és a magyar kormány a terhek csökkentéséről tudott dönteni az elmúlt időszakban. Ez a helyes és jó irány - mondta a miniszter, aki szerint az adóék 2022-re a visegrádi országok szintje alá tud kerülni. A céljuk, hogy csökkentsék az adókat, a közterheket pedig szedjék be.

Utalt arra, hogy a hatéves bérmegállapodást áttekintik, és esetlegesen felül is vizsgálják.


A munkaerő szűkösségével számos ország küzd. A bérkonvergencia vissza tud hozni részben külföldön lévő munkaerőt, részben a munkanélküliek és a közfoglalkoztatottak közül tudnak visszatérni a munkaerőpiacra.

A kkv-k versenyképességének erősítését nevezte legfontosabbnak. Riasztó, hogy a kkv-k felének nincs honlapja, a cégek nem rendelkeznek menedzsment ismeretekkel - vélekedett. Itt nagyon fontos feladata van a magyar kormánynak, hiszen ezek a vállalkozások adják a munkahelyek 70%-át. Elemi érdek, hogy ezek a cégek megfelelő ismeretekkel rendelkezzenek. A kis és a nagyvállalatok között 3-4-szeres a termelékenységi különbség - mutatott rá.

Jobban hasznosultak az EU-pénzek, mint az előző ciklusban, de nem elég jól - mondta a jelenlegi EU-s költségvetési ciklus pénzeiről. A vállalkozások fiskális alkoholizmusát meg kell szüntetni - hangsúlyozta Varga -, vagyis azt, hogy az EU-forrásokra várnak, ebből akarnak fejleszteni, mert az ingyenpénz jobb, mint a banki hitel.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Szigetváry Zsolt