Varga Mihály: két helyen lesz változás a minisztériumomban

2018.05.15
Portfolio.hu
Varga Mihály pénzügyminiszter-jelölt a keddi bizottsági meghallgatásán a Parlamentben előrevetítette a további adócsökkentést és új gazdaságfehérítő lépésekre tett ígéretet.

Vége a meghallgatásnak 2018.05.15 12:48

Másfél óra után véget ért a miniszterjelölt meghallgatása. A szavazáson 10 igen és két nem, valamint két tartózkodás mellett megszavazták Varga Mihály jelölését.

A támogatók között volt Mellár Tamás független képviselő is.

A meghallgatás végén és a szavazást követően Varga Mihály miniszter odament Mellár Tamáshoz és váltott vele néhány szót.

Varga Mihály balra és Mellár Tamás jobbra az Országház Széll Kálmán termében.

Államadósság 2018.05.15 12:39

Az lenne a szép, ha nominálisan is csökkenne az államadósság. Az a cél, hogy ez valamikor így legyen - fejtette ki. A gazdasági teljesítmény ad választ arra, hogy az adósságot hogyan lehet kinőni.

Az a kérdés, hogy milyen gyors ütemben csökkentjük az adósságot - mondta.

Kik lesznek az államtitkárok? 2018.05.15 12:36

Az államtitkári karban két helyen lesz változás. Erről majd később kívánok önöknek beszámolni. Először legyek itt én, mint miniszter

- válaszolta az új minisztérium összetételére vonatkozó kérdésre. Ezt megelőzően kiemelte, hogy nem véletlenül van mellette Banai Péter Benő és Hornung Ágnes, számít rájuk, ameddig lehetőségük engedi, és sokat mondóan pillantott Hornung Ágnesre.

Varga Mihály válaszai Mellár Tamás kérdéseire 2018.05.15 12:27

Az államháztartási hiány ebben az évben is tartható lesz. Igaza van, hogy az első negyedévben az uniós források megelőlegezése és a modern városok programja miatt magasabb volt, de a hiánycél nincs veszélyben - húzta alá.

Igenis van jelentősége a közmunkaprogramnak - emelte ki a miniszterjelölt. Már most is 45 ezerrel kevesebben vannak, mint egy évvel ezelőtt. Van még ebben tartalék - ismerte el. Képzés nélkül azonban ez nehezen fog menni - mondta.

Augusztusban elkezdünk egy újfajta munkaerőpiaci programot, ami 2019-ig fog futni. Németországihoz hasonló program lesz. A munkaerőhivatalban dolgozókat képezzük arra, hogyan kell a munkanélküliekkel személyre szabottan foglalkozni

- árulta el.

A termelékenységre vonatkozó kritikára úgy reagált: olyan embereket kellett behozni a munkaerőpiacra, amelyek termelékenysége alacsonyabb.

5 éve tartós a növekedés. Ennek megvannak a fundamentumai. Ha 5 év átmeneti, akkor legyen ez hosszú távon ilyen átmeneti - válaszolta Varga Mihály. Arra is felhívta a figyelmet, hogy ez a növekedés nem privatizációból és adósságkibocsátással valósult meg. A mostani növekedés ezzel szemben fenntartható és nem adósodunk el.

A paksi beruházás és a vasútvonal több év alatt valósulnak meg, nem egyszerre kell fizetni az adósságot. Az előtörlesztésre van lehetőségünk, ezzel élni is fogunk. Épp a napokban kaptam meg az orosz pénzügyminisztertől az erről szóló levelet.

Írja a cikkeit és mi nyomon fogjuk követni - javasolta Mellár Tamás független képviselőnek Varga Mihály annak kapcsán, hogy a képviselő a nemzetközi környezet esetleges romlására is felhívta a figyelmet.

10% alatti szja? 2018.05.15 12:26

Nagyon remélem, hogy meg fog valósulni az egyszámjegyű szja kulcsra vonatkozó gazdaságpolitikai cél - válaszolta.

Magyar euró? 2018.05.15 12:24

Jól meg kell fontolni az időt és a körülményeket - válaszolta az euró bevezetését firtató kérdésre Varga Mihály.

Nem feltétele a versenyképességnek az euró bevezetése - mondta, megemlítve a cseh és a szlovák példát, egymással szembeállítva.

Érkeznek a válaszok 2018.05.15 12:13

A fake news-ok Magyarországon is terjednek, nem tudom, hogy a képviselő úr honnan vette, hogy én azt mondtam, hogy munkaerő-importra lenne szükség - utasította vissza a kérdést Varga Mihály.

Ahol van magyar munkavállaló, ott zárjuk a munkaerőpiacot - ígérte.

Az ENSZ 2017-es friss kivándorlási statisztikája szerint Magyarországon egyáltalán nem kiugró a helyzet.

Köszönjük meg a magyar munkavállalóknak, hogy szerintük Magyarországon érdemes munkát vállalni

- mondta. A világ már annyira globális lett, az EU nyitottá vált, ezért van, aki ott vállal munkát, emiatt senkit nem kell elmarasztalni.

A foglalkoztatási célok között említette a közfoglalkoztatottak számának csökkentését, valamint az idősek munkaerőpiaci bevonásának segítését.

A külföldi cégeknek is megéri Magyarországon újra befektetni

- vélekedett.

A kormány másképp gondolkodik az áfakulcs kérdésében, mint az ellenzéki pártok.

Általános áfakulcs-csökkentést én sem tudok ígérni és nem is kívánok

- húzta alá.

A lakásáfával kapcsolatban nem ígért konkrétumot. Nekem is van egy személyes véleményem. Szükség van az új lakások számának növelésére. A minisztériumban készültek számítások több forgatókönyvre - ismertette válaszát arra a kérdésre, hogy 2019 után is lesz-e kedvezményes áfakulcs az újlakás építésére.

A Versenyképességi Tanács már tárgyalt olyan anyagokat, ami az oktatást és munkaerőpiacot érintené. Ez a munka folytatódik - ígérte.

A tanács folytatja a munkáját, Varga Mihály fogja vezetni és kiegészül Palkovics Lászlóval.

Jönnek a kérdések 2018.05.15 11:45

Varju László (DK), a bizottság elnöke a korrupció helyzetére kérdezett rá.

Mesterházy Attila (MSZP) ezekre várja a konkrét válaszokat Varga Mihálytól: versenyképességi javaslatok, szja-kulcs további csökkentése, áfakulcs csökkentése, iráni gazdasági és költségvetési kapcsolatok.

Hargitai János (KDNP) szerint aggasztó méreteket fog ölteni az önkormányzatoknál az építések drágulása, amit a költségvetésnek kezelnie kell majd.

Csárdi Antal (LMP) arra kíváncsi, hogy az államadósság nominális szintje mikor fog csökkenni.

Mellár Tamás (független képviselő) korábbi KSH-elnök kérdéseiben felfedezhettük a szakmai kritikát is és mint ilyen üde színfoltja a bizottsági meghallgatásnak. Szerinte fantasztikusan jó eredmény a friss GDP-adat, de meg kéne nézni a másik oldalát is, jelentős mértékű uniós forrást előlegezett meg ugyanis a magyar állam. Mondhatjuk azt, hogy az első negyedévben megvalósult egy választási költségvetés - vélekedett. Arra volt kíváncsi a képviselő, hogy éves szinten milyen intézkedéseket tervez a kormány a hiány kordában tartására. Szerinte megdöbbentő, hogy a munkatermelékenység 2 százalékkal növekedett 2010 és 2018 között. Szerinte a 4%-os potenciális GDP-növekedési ütem nincs benne a magyar gazdaságban, de a kormány meg tudja tenni, hogy 4% maradjon a növekedés. Ez történt 2002 és 2006 között, de jelentős egyensúlyi feszültségek voltak akkor. A 4%-os növekedésnek sem a technológiai, sem a technikai feltételei nem állnak fent. A hitelezés felfuttatása és az uniós források felfuttatásának jelentős negatív következményei lehetnek a későbbiekben, főleg akkor, amikor egy rossz időszak köszönt be a világgazdaságban - figyelmeztetett. Ha a kormány fenntartja a Paks 2 beruházást és a kínai hitelből épülő Budapest-Belgrád vasútvonal megépítését, akkor hogyan valósulhat meg a csökkenő államadósság, hiszen mindkét projektre hitelt vett fel a magyar állam - fogalmazta meg kérdését az ellenzéki képviselő.

Adózás 2018.05.15 11:36

 • Szja kulcs tekintetében dobogósak vagyunk, a 15% az egyik legkedvezőbb adókulcs.
 • Az EU-ban a társasági adóban az elsők vagyunk.
 • Kisvállalkozók adóját szintén folytatni fogjuk, a kata sikeres, minden negyedik vállalkozó itt adózik.
 • Családi adókedvezmény: 8 év alatt 1900 milliárd forint maradt így a családoknál. Ezt folytatni fogjuk. 2019-re 20 ezer forintra növekszik a második gyermek utáni kedvezmény.

Az adókat csökkenteni kell, a mérsékelt közterheket pedig be kell szedni

- mondta.

Számíthatunk még gazdaságfehérítő lépésekre - vetítette előre. Az EKÁER-ben még jelentős tartalékokat lát a miniszter. Az online pénztárgép rendszere jól működik, és nyáron indul az online számlázás. A NAV is egyre versenyképesebbé fog válni.

A cél, hogy az adóhivatal minden adatot feldolgozzon, megkönnyítve ezzel a vállalkozások életét. Ez rossz hír lehet viszont a könyvelőknek

- vélekedett.

Ezzel Varga Mihály befejezte értékelő beszédét, jönnek a képviselői kérdések. A miniszterjelölt nem beszélt a minisztérium új struktúrájáról, feladatairól, az azonban jelzésértékű, hogy Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár ül a bal oldalán, Hornung Ágnes pénzügyekért felelős államtitkár pedig a jobbján.

Államháztartás és adók 2018.05.15 11:33

Az a cél, hogy minél kisebb hiánnyal, a ciklus végére pedig hiány nélkül tudjuk megtervezni a költségvetést - vázolta. Emlékeztetett: elsődleges többletben van a magyar költségvetés.

A hatéves bérmegállapodás miatt folyamatosan csökken az adóbevétel. Persze a fehérítés ad egy pluszt, de a GDP-arányos adóterhelés csökken a számításaink szerint. 35,5% lesz az adócentralizáció mértéke 2022-re.

A társasági adóban változást nem tervezünk. A járulékcsökkentési programot végigvisszük - vázolta.

Ha beszámoljuk az Eximet, ha nem, akkor is csökken az államadósság. Aki arra számított, hogy 2017-ben emiatt emelkedik az adósságráta, az lyukra futott - vélekedett.

Csökkenteni fogjuk az államadósságban a külföldi részarányt. A kamatmegtakarításokat kiaknázzuk a futamidő növelésével.

Gazdasági növekedés 2018.05.15 11:27

További gazdasági növekedéssel számol a kormány - ismertette Varga Mihály. Van három olyan elem, ami ezt a növekedést biztosíthatja:

 • Kedvező külső környezet. Minden fontosabb intézmény azzal számol, hogy a következő években a világgazdaság növekedése 3% felett alakul. A magyar gazdaság ennek a haszonélvezője. A tavalyi rekordév az export tekintetében számításaink szerint folytatódhat.
 • A belső motorok egyre inkább működnek. A magyar gazdaság képes arra, hogy a különböző szektorok húzzák a növekedést, az első negyedévben a szolgáltatószektor volt az. A lakásépítések bővülésének is örülünk. Fontos elem ebben a tekintetben a hatéves bérmegállapodás, ami 1 százalékponttal járult hozzá a tavalyi növekedéshez.
 • Magyar gazdaságpolitika. Azok az eszközök, amelyek rendelkezésre állnak, igyekszünk maximálisan kihasználni. Itt az uniós forrásokra gondolt, 4300 milliárd forintot fizetett ki az állam a ciklusban, minden pályázatot kiírt. Folytatják a megkezdett programokat (pl. beszállítói program, Irinyi program). Folytatódik az otthonteremtési program, a modern városok programja (ennek megvalósításán lesz a hangsúly, az építőipari kapacitások hozzáigazítása miatt fontos).

Ennek köszönhetően a magyar gazdaság potenciális növekedése magasabb lehet a következő években - vetítette előre.

Varga Mihály elkezdi a célokkal 2018.05.15 11:19

Varga Mihály pénzügyminiszter-jelölt azzal kezdte meghallgatását, hogy volt már pár meghallgatása, de egyre sem emlékszik, amikor az Eurostat és a KSH kedvező gazdasági adatot közölt volna reggel. Ez azt mutatja, hogy a magyar gazdaság kedvező pályán van - értékelte a reggeli első negyedéves adatokat Varga Mihály.

A gazdasági célok változatlanok. Az eszközök folyamatosan változnak - vélekedett a miniszterjelölt.

 • Munka alapú társadalmat épít a kormány. Cél a teljes foglalkoztatottság.
 • Arányos adórendszerre törekszünk. Aki többet dolgozik, többet vihet haza. Lépésről lépésre csökkentjük a közterheket.
 • Ösztönözzük a vállalkozások teljesítményét, nemcsak a szabályozói rendszer finomításával, hanem direkt támogatással.
 • Versenyképes gazdaság építése. Ez nem alakul ki önmagától - vélekedett. Magyarország versenytársai itt vannak a régióban, nem Németország vagy Franciaország a versenytársunk. Ebből a szempontból eligazítást adhat az új konvergenciaprogram (erről itt írtunk). Ebben úgy fogalmaztunk, hogy minőségi javulásra van szükség - emlékeztetett.
 • Pénzügyi stabilitás. Alacsony hiány, felelős költségvetési politika, csökkenő államadósság. Ezekhez a következő ciklusban új eszközöket fogunk hozzátenni.
 • Stabil bankrendszer.

Megérkezett Varga Mihály 2018.05.15 11:12

Vele tartott az ülésre Hornung Ágnes pénzügyekért felelős államtitkár és Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár.

Nincs több kérdés Bártfai-Magerhez 2018.05.15 11:05

Kilenc fő támogatta a miniszterjelölt kinevezését, két fő tartózkodott, a többiek nem támogatták a jelöltet.

Szünet nélkül folytatódik a bizottság ülése, hamarosan színre lép Varga Mihály.

Fél órás csúszásban 2018.05.15 11:02

Bártfai-Mager Andrea miniszterjelölt meghallgatása még mindig tart, így Varga Mihály meghallgatása tovább csúszik. Érzésünk szerint a miniszterasszony már az utolsó válaszait fogalmazza meg a képviselői kérdésekre.

Még tart Bártfai-Mager Andrea meghallgatása 2018.05.15 10:41

Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter meghallgatásával indult a parlament költségvetési bizottságának keddi ülése. 10:45-kor a miniszterjelölt még a képviselői kérdésekre válaszolt, így Varga Mihály miniszterjelölt eredetileg 10:30-ra meghirdetett meghallgatása csúszik.

Varga Mihály bemutatkozik pénzügyminiszterként 2018.05.15 10:40

Az előzményekről bővebben:

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Mónus Márton

Bártfai-Mager: meg kell nézni, mely állami vagyonelemekre nincs szükség 2018.05.15 09:52

Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterjelölt meghallgatásával kezdődött a költségvetési bizottság keddi ülése. Az új kormánytag felvázolta a terveket és értékelte a postaügyért és a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztosi idejét.

tovább a cikkhez...

Vargáék nagy dolgokra készülnek, már csak néhány hét és bejelentik 2018.05.13 07:57

A kormány magabiztos: arra számít ugyanis, hogy az erőteljes gazdasági növekedésnek köszönhetően lesz pénz az államkasszában. Ezt pedig nem gyorsabb hiánylefaragásra fordítja, hanem új fiskális intézkedésekre. Összeszedtük, hogy mire van a legnagyobb esély.

tovább a cikkhez...

Varga új intézkedéseket lebegtetett meg: kiaknázzák az ország gazdasági tartalékait 2018.05.10 07:25

A felálló új kormány hamarosan több növekedésösztönző, a versenyképességet javító intézkedést mutat be, amelyekkel hatékonyabban kiaknázhatók az ország gazdasági tartalékai, és 2019 után is stabilan fenntartható marad a 4 százalék feletti növekedés - mondta a Magyar Időknek Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, aki részt vett az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Ammánban tartott éves közgyűlésén.

tovább a cikkhez...

Az elemzők örülnek Varga Mihály kormánytagságának 2018.04.20 14:35

Az elemzők pozitívan fogadták, hogy a jövőben is Varga Mihály felel a költségvetési ügyekért. Közben a miniszter már meg is tartotta első beszédét, ahol a tervekről is beszélt.

tovább a cikkhez...