Varga Mihály elárult két adócsökkentést 2018-ról

2017.04.20
Portfolio.hu
A Nemzeti Versenyképességi Tanács ülését követő sajtótájékoztatón Varga Mihály beszélt az idei és jövő évi költségvetésről is.


Az eseményről külön cikkben számoltunk be:KöltségvetésAzzal kezdte válaszát a miniszter, hogy a kormány a tegnapi ülésén tárgyalt költségvetési kérdésekről is.

Válaszában elárulta, hogy a kormány módosítani tervezi a 2017-es költségvetést két okból kifolyólag.


Részben ez kényszer is, mivel a bérmegállapodás és adócsökkentés hatását át kell vezetni az idei költségvetésen, a másik ok pedig, hogy a földárbevételek egy része idén folyik be a költségvetésbe, ami jelentősen javítja a büdzsé bevételi oldalát - magyarázta.

A 2018-as költségvetésről szólva kifejtette: ma adja át a kormány a Költségvetési Tanácsnak a jövő évi tervezetet, a tanácsnak 10 napja van ezt véleményezni. A legfontosabb számok közül megemlítette Varga Mihály:
  • 4,3%-os gazdasági növekedéssel számol jövőre a kormány.
  • A költségvetési hiány 2,4% lesz.
  • Az infláció pedig 3% lehet.
  • A tartalék nagysága akkora lesz, mint idén, ami 200 milliárd forint lehet.

AdókönnyítésekAnnyit árult még el, hogy a jövő évi adótervekről az egyeztetések még folynak, remélhetőleg 1 hét múlva beterjeszthetők lesznek az átfogó törvények, de már most megszellőztetett két konkrétumot:
  • a kormány javasolni fogja az internet szolgáltatás áfájának 18%-ról 5%-ra csökkentését.
  • a kisüzemi sörfőzdék esetében pedig javasolni fogja, hogy 8 ezer helyett 200 ezer hektoliter legyen az a volumenhatár, ami alatt csak a jövedéki adó 50%-át kell megfizetni.

Korábban arról is beszélt a tárcavezető, hogy tegnap tárgyalta a kormány az adómódosítások csomagját. Itt is jelentős módosítások születhetnek annak érdekében, hogy egy cégnek kevesebb időt kelljen eltöltenie az adóbevallással - vetítette előre.

Brüsszeli vitákEgy tegnapi beszélgetésen Csepreghy Nándor miniszterhelyettes arról beszélt, hogy Brüsszellel elszámolási vitái vannak a kormánynak, de "a költségvetés kellően stabil ahhoz, hogy az előfinanszírozást hosszú hónapokig tudja biztosítani".

Ezzel kapcsolatos kérdésünkre Varga Mihály megerősítette: a költségvetés elég stabil, nem lát problémát abban, ha bizonyos EU-s kifizetések az elszámolási viták miatt átmenetileg nem érkeznek meg.