Varga Péter Pál: Virágzik a magyar egészségügy

2017.10.10
Portfolio.hu
Varga Péter Pál, Budai Egészségközpont alapító-főigazgatója előadásában leszögezte: virágzik a magyar egészségügy. Ezt több tényezőre alapozta a neves gerincsebész, aki egyúttal bemutatta a Budai Egészségközpont jövőképét.


A magánszereplők fejlődése, a hazai tudományág fejlődése és a nemzetközi beágyazottság mind arra utalnak, hogy a hazai egészségügy virágzik. Persze vannak bajok, de azt a kormányzati szinten, intézményi szinten és regionális szinten lehet kezelni - jelentette ki előadásában Varga Péter Pál, aki előadását azzal indította, hogy miért döntöttek annak idején az Országos Gerincgyógyászati Központ elindítása mellett.

Azt láttam, hogy amikor jöttek hozzám az állami intézménybe például külföldről betegek a beavatkozás miatt, 20-szor olcsóbb volt az ár, mint a nyugati országokban. Ezért ezt felismerve evidens volt, hogy megalapítok egy szeparált magáncéget, végül 2001-ben a funkcionális privatizáció folyamataként vittük végig a BEK megalapítását - magyarázta.

A jelenlegi egészségügyi rendszert jellemezve a BEK alapító-főigazgatója kiemelte az állami rendszer alulfinannszírozottságát, és azt látja, hogy a társadalombiztosítás felől elmozdul a rendszer az adóalapú egészségügyi ellátás felé. Szerinte az egészségügyi ellátó és a közfinanszírozó kapcsolatának üzletinek kell lennie. Azért kell harcolnia az intézménynek, hogy olyat ajánljon a finanszírozónak, ami máshol nincs - vélekedett.

Arról is beszélt, hogy tapasztalataik szerint a szakember-elvándorlás folyamatos, és ami még ennél is nagyobb érvágás: a szakember-képzés felmorzsolódott.

Varga Péter Pál: Virágzik a magyar egészségügy

Fotó: Stiller Ákos

A BEK stratégiáját vázolva kiemelte:
  • Közfinanszírozott ellátások erősítése, az Országos Gerincgyógyászati Központ szerepének növelése. Ezt egyfajta misszióként viszi a cég megítélése szerint.
  • A játóbeteg szakellátás szélesítése.
  • Fekvő kapacitások kiépítése.
  • A nemzetközi felvevőpiac kiterjesztése. (Itt megemlítette, hogy az összes külföldi beteg 15%-a Bukeresten keresztül érkezik az intézménybe.)
  • Az ellátási volumen növelése, a várólista csökkentése a gerincműtétek esetében.
  • Invesztíció a kutatás-fejlesztésbe.
  • A munkaerő megtartása.
  • Nemzetközi jelenlét erősítése.

Varga Péter Pál a kutatás-fejlesztésbeli invesztíció kapcsán megemlítette, hogy az intézmény aktívan részt vesz az Európai Unió konzorcionális kutatási programjában, leginkább a Horizon2020 programban. Az intézményt előszeretettel hívják meg a kutatásokban való részvételre. Közben pedig erősek az intézmény külföldi egyetemmel való kapcsolata.

A konkrét fejlesztések és beruházási tervek között megemlítette: a Nagy Jenő utcai kapacitást 300 millió forinttal fejlesztette az intézmény, a Királyhágó utcában pedig felépíti a Királyhágó Kórházat, és közben a Graphisoft Parkban innovatív vállalati életmód-kultúrát alakítanak ki rendelőikben.

Elvárásokat is megfogalmazott előadásában a Budai Egészségközpont alapítója. Szerinte szükség lenne az orvosszakmai minőségi kontroll kiépítésére.

Az, hogy mi zajlik a magánegészségügyben a minőség szintjén, azt senki sem tudja és ez bűn
- mondta. Javasolta a szakember-képzés újraszervezését, a valódi szektorsemlegesség alkalmazását a közfinanszírozásban, a pályázati rendszerek kiterjesztését a magánszereplőkre, az egészségügy szürke és fekete gazdaságának kifehérítését, a támogatott beruházási hitelek kiterjesztését és a biztosítói piac irányba állítását.

Képgaléria a konferenciáról:Portfolio Private Health Forum 2017
Portfolio Private Health Forum 2017 (galéria, 23 kép)