Világszenzáció lett az MNB lazítása

2017.12.06
Portfolio.hu
A világ nagy jegybankjaihoz csatlakozott eszközvásárlásával az MNB, hiszen bejelentette, hogy januártól jelzálogleveleket vásárol - olvasható a Bloomberg szerdai cikkében. A jelek szerint már a nemzetközi szakértők ingerküszöbét is elérte a magyar jegybank lazítása, hiszen a hírügynökség hosszú elemzésben foglalkozik a témával.


Egyértelműen mennyiségi lazításként értékeli a Bloomberg azt, hogy az MNB januártól jelzálogleveleket vásárol, a hírügynökség szerint ezzel a magyar jegybank csatlakozott fejlett vetélytársaihoz, például a Fedhez, mely épp most vonja ki a piacra pumpált pénzt. A magyar jegybank lépése azért meglepő, mert korábban az volt a gyakorlat, hogy a kis országok inkább a rövid hozamokat próbálták lenyomni, ezzel szakít most az MNB akkor, amikor a hozamgörbe hosszú végét célozza meg.

A beszámoló szerint a jegybank célja, hogy élénkítse a növekedést, ami jelenleg elmarad a régiós versenytársaktól, emellett szeretnék megvédeni a magyar gazdaságot a devizahitelezés visszatérésétől, ezért tennék olcsóbbá a forinthiteleket.

Két dologgal nem vádolhatnak minket kritikusaink: azzal, hogy ne lennénk elég aktívak és elég kreatívak

- mondta a Bloomberg cikke szerint Windisch László, az MNB alelnöke hétfőn banki szakemberek előtt.

A cikk kiemeli, hogy az MNB szembe megy a régiós jegybankokkal, melyek már inkább a szigorításon gondolkodtak, sőt Csehországban már rá is léptek az útra.

Mindenki kritizálta a magyar jegybankot, amikor elkezdett lazítani, de ma már látjuk, hogy jó munkát végeztek. Akárcsak az eurózónában, a magyar piacon is az látszik, hogy a bankok kikényszerített állampapír-vásárlásai nyomják lefelé a hozamokat

- mondta a hírügynökségnek Andreas Rein, az Uniqa Capital Markets bécsi portfóliómenedzsere, aki 1,2 milliárd dollárnyi kelet-közép-európai állampapírt kezel.