Zsiday: Törökország pokoljárásából mi is tanulhatunk

2018.08.10
Portfolio.hu
A törökországi árfolyamválságról és az ide vezető útról írt az Alapblogon Zsiday Viktor. Szerinte valószínűleg a valóságtól elrugaszkodó, azt nem értő, mindenkiben ellenséget kereső gazdaságpolitika vezetett a törökországi feszültségekhez.


Zsiday Viktor szerint a török történetben az a legelképesztőbb, hogy a döntéshozók elhitték, hogy tartósan képesek szembe menni a piaccal úgy, hogy ebből nem lesz baj. Mint írja:
Az ilyen gondolkodású rendszerekbe kódolva van a gazdasági összeomlás, mivel a kis hibákat, amelyeket korábban még könnyen ki lehetett volna javítani, addig hagyják nőni, amíg már nincs ellenszere, avagy olyan fájdalmassá válik, hogy bevetése teljes népszerűségvesztéshez vezetne (...) Már évekkel ezelőtt le kellett volna állítani a dollárban történő eladósodást, meg kellett volna emelni a kamatokat, le kellett volna fékezni a túlhevülő gazdaságot, kiegyensúlyozni a folyó fizetési mérleget.


Zsiday szerint Erdogan népszerűsége minden más tényező elé került, miközben Törökország pokoljárása nagy részben elkerülhető lett volna. A török sztori egyik magyarországi vonatkozású tanulsága Zsiday szerint, hogy nem kellene erőltetni a szuperalacsony kamatokat egy túlhevült gazdaságban. A teljes posztot itt olvashatja.