Sok kicsi sokra megy

2023.10.17
Pénzügyi Navigátor, MNB

Pénzügyi tippek a "pénznyelők" lefaragására

A takarékoskodni többet jelent a mindennapi spórolásnál. Takarékoskodni egyfajta szemlélet is, amellyel akár a néhány száz forintos "pénznyelőket" is felismerjük, szokásaink, döntéseink megváltoztatásával pedig faragunk is belőle. Hosszú távú elköteleződés ez, amely biztos eredményre vezet, hiszen a rendszeresen félretett vagy átütemezett néhány száz forintból tízezrek is lehetnek a hónap végére. 

Ne feledjük: a Sok kicsi sokra megy - ebben nyújt segítséget a Pénzügyi Navigátor.

Pénzügyi célok – tudatos tervezés

Motiváció nélkül nincs változás – így van ez a pénzügyi tervezésnél is. Ha nem tűzünk ki magunk elé pénzügyi célokat, nem határozzuk el, hogy véghez visszük terveinket, nem érjük el a kívánt előrelépést. De hogyan érhető el mindez?

Az első lépés – készítsünk költségvetést!

A legjobb módszer, ha háztartási költségvetést vezetünk. Pénzügyeink sikere 80%-ban a viselkedésen múlik, és csak 20%-ban a tudáson. A sikeres tartalékképzés titka, ha jól átgondoltan először magunknak fizetünk, azaz nem a hóvégi „maradék” összeget tesszük félre, hanem már a hónap elején, tervezetten! A költségvetés-készítést 3 szakaszra bonthatjuk:

Tervezés

A tervezéskor érdemes megközelítőleg egy évet vizsgálni. Fontos megtervezni a fix nagyobb kiadásainkat (pl.: nyaralás, iskolakezdés, karácsony), így ezekre a célokra hónapokkal előre tudunk félretenni, akár kisebb összegeket. Ezzel egy esetleges hitelfelvétel, valamint az anyagi terhekkel járó fizetési nehézségek is elkerülhetőek. Vegyük figyelembe, hogy a váratlan kiadásokra is érdemes vésztartalékot képezni!

Adatgyűjtés

Az adatgyűjtés a kiadások és bevételek folyamatos vezetését jelenti. Így bármikor visszakereshető és átütemezhető a terv, hiszen rendelkezésünkre állnak a megfelelő adatok.

Elemzés

Az elemzés az összegyűjtött adatok kiértékelése. Vizsgáljuk meg, hol lehet csökkenteni a költségeinken, valamint milyen lehetőségeink van a bevételek növelésére annak érdekében, hogy növelni tudjuk a félretehető összeg nagyságát! Azonosítsuk saját „pénznyelőinket”, mint például: ételrendelés, dohányzás, indokolatlanul sok cipő vásárlása…stb. Ezt követően mérjük fel bevételeink nagyságát, ideértve a rendszeres, vagy eseti/egyszeri juttatásokat! A bevételek után gondoljuk végig kiadásainkat, amiket érdemes csoportokba sorolni!

 

 Vegyünk igénybe segítséget!

Az adatgyűjtéshez és elemzéshez bátran használjunk kalkulátorokat, netbankot, bankunk mobilapplikációját vagy kérjünk ingyenes segítséget független szakértőktől: az MNB ügyfélszolgálatának munkatársaitól, valamint a vármegyeszékhelyeken működő Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat szakértőitől. Ha pénzügyeinket jellemzően elektronikusan intézzük, kiadásaink és bevételeink áttekintéséhez jó kiindulási alapot ad a bankszámlakivonat is, hiszen ezen nyomon követhetjük az adott időszak összes, nem készpénzestranzakcióját.

Határozzunk meg célokat, és számoljunk!

Gondoljuk át, hogy…

  • mekkora összeget tudunk minden hónapban félretenni?
  • van-e vésztartalékunk, ha igen, mennyi időre elegendő?
  • van-e hitelünk, ha igen, ennek törlesztése mekkora terhet jelent havonta?
  • milyen nagyobb, tervezhető kiadások várhatók 1 éven belül?
  • mi a konkrét pénzügyi célunk 1-3 éves időtávon?

 

Vizsgáljuk felül, ha kell, tervezzük újra!

Ha már legalább 3 hónapja vezetjük költségvetésünket, az megfelelő képet ad pénzügyi magatartásunkról. Gondoljuk át, melyek azok a tételek, amelyekből le tudunk faragni már rövid távon is! Szükséges a legnagyobb kábeltévé-előfizetés vagy internetcsomag? Sok ment el egy hónapban szórakozóhelyeken? Érdemes azt is kiszámolni, hogy napi szokásaink kisebb megváltoztatásával mennyit spórolhatunk 1 hét, 1 hónap, 1 év alatt. Ehhez nyújt segítséget a Pénziránytű Alapítvány Pénznyelő alkalmazása.  Ha úgy látjuk, tervezzük újra költségvetésünket, hisz sok kicsi sokra megy!

 

Hol folyik el a pénzem? – Spóroljon pénzügyi szokásain!

20.000 forint évente az SMS-szolgáltatásokért? Rutinszerűen meghosszabbított biztosítások? A mindennapokban észre sem vesszük, pedig havonta akár több 10.000 forint is elfolyik a családi kasszából a nem testreszabott pénzügyi döntéseink hatására.

Átgondolt számlaválasztás – csökkenő költségek

Egy tényleges igényeinkhez igazodó bankszámlával sokat spórolhatunk! Amit barátaink, szüleink, vagy munkatársaink használnak, nem biztos, hogy számunkra is a legjobb. Ma már nem jelent nehézkes ügyintézést egy bankszámlaváltás: a legtöbb szolgáltatónál lehetőség van online számlanyitásra, míg az egyszerűsített bankváltás során akár 13 munkanap alatt válthatunk.

Döntésünk előtt gondoljuk át, hogy

A számunkra legjobb számlacsomag kiválasztása nem egyszeri feladat. Ezen felül legalább féléves rendszerességgel ajánlott felülvizsgálni a szolgáltatások körét, és aktuális igényeinkhez igazítani a konstrukciót. Az egyes bankok ajánlatai, a kapcsolódó szolgáltatásaik, valamint azok díjai eltérőek lehetnek. A kényelmes és gyors számlaválasztáshoz használjuk az MNB Bankszámlaválasztóját!

Vizsgáljuk felül biztosításainkat is! Váltsunk kedvezőbbre!

Ha egy biztosítási szerződést nem a valós igényeinkhez igazítva kötünk meg, az felesleges kiadáshoz, vagy éppen kellemetlen meglepetéshez vezet egy esetleges káresemény bekövetkeztekor. Mind a Kötelező gépjármű felelősségbiztosításunkat, mind a választható cascó-t javasolt évente felülvizsgálni, és több szolgáltató ajánlatát összehasonlítani. Gyakran előfordul, hogy akár ugyanannál a szolgáltatónál is kedvezőbb feltételeket érhetünk el, ha korábbi szerződésünk meghosszabbítása helyett azt szabályosan felmondjuk, és „új ügyfélként” új szerződést kötünk-  Ha online kapcsolattartást és elektronikus fizetést vállalunk, gyakran díjkedvezményeket érhetünk el.

A szerződéses feltételek közül a biztosítási díj mértéke mellett a legfontosabb szempont, hogy a biztosítás milyen káreseményekre terjed ki, illetve melyek a biztosító mentesülésének esetei. Pénzügyi Navigátor füzetünkből megismerheti a megfelelő biztosítás kiválasztásának szempontjait.

Nézzük át telekommunikációs előfizetéseinket!

Érdemes átgondolni, hogy valóban kihasználjuk-e vásárolt telekommunikációs szolgáltatásainkat (telefon, kábeltévé, internet). Ha igényeinkhez igazodva összehasonlítjuk a különböző szolgáltatók ajánlatait, a szerződéses időszak/hűségidő lejártával egy váltással akár jelentős összegeket takaríthatunk meg. Nézzünk utána, hogy a családtagok különböző előfizetéseit lehet-e „csomagba” rendezni! Az MNB Háztartásiköltségvetés-kalkulátorával áttekinthetjük, hogy kiadásainak mekkora hányadát jelentik ezek a tételek.

Figyeljünk a „pénznyelőkre”!

Háztartásunk költségvetését sok, szinte láthatatlan tétel is terhelheti. Ezek beazonosításához kattintsunk a Pénziránytű Alapítvány Pénznyelők kalkulátorára, mely a kiadások felülvizsgálata mellett fogyasztási szokásaink átgondolásához is segítséget nyújt.

 

Adósságok – csökkentsük és tartsuk kézben!

Hogyan válhat a hitel megtakarítássá?

Egy hitel törlesztése minden esetben megterheli a családi kasszát. Nem mindegy azonban, hogy pénzügyi lehetőségeinkhez illeszkedően vállaltuk-e a törlesztési terhet, vagy ennek teljesítése túlzott terhet jelent. Hogyan tarthatjuk kézben hiteltartozásainkat? Mely termékek igényelnek különös körültekintést és megszabadulhatunk-e a drágább adósságtól?

Elkerülhető vagy nélkülözhetetlen?

Csak annyi hitelt vegyünk fel, amennyi feltétlenül szükséges!

Hitelfelvétel előtt mindig gondoljuk át, hogy

  • valóban szükségünk van-e a megvásárolni kívánt termékre/szolgáltatásra, vagy épp valós-e a hitellel elérni kívánt célunk? Nem mindegy, hogy valamit akarunk, vagy szükségünk van rá!
  • Számolnunk kell azzal is, hogy milyen mértékű terhet bír el háztartásunk – tervezzük be a várható törlesztőrészletet havi rendszeres kiadásaink közé! Halasztható vásárlás esetén próbáljuk pénzügyi tervezéssel, takarékossággal összegyűjteni a hiányzó fedezetet.

A hiteleknél olyan összeget költünk el, mellyel jelenleg még nem rendelkezünk, azaz időben előre hozzuk a vásárlásunkat.   Hitelfelvétellel lényegében előre elköltjük a pénzünket. Ezzel a jövőben kevesebb lesz a szabadon felhasználható jövedelmünk, hiszen annak egy részét törlesztésre kell fordítanunk. Ráadásul a kölcsön igénybevétele a fizetendő kamat és egyéb díjak miatt további kiadásokkal is jár.

Nézzünk egy példát:

Hitelösszeg

600.000.- Ft

Teljes hiteldíj mutató (THM)

22,96%

Futamidő

60 hónap

Havi törlesztőrészlet

16.180.- Ft

Összesen visszafizetett összeg

970.800.- Ft

Mennyibe került a hitel

370.800.- Ft (az eredeti hitelösszeg 61,8%-a)

 

Ezért hitelfelvétel előtt általában érdemes előre, célzottan takarékoskodni, és a lehető legnagyobb „önrészt” összegyűjteni, mivel így jelentősen csökkenthető a szükséges hitelösszeg, valamint a kapcsolódó banki költségek (kamatok, díjak) mértéke. Ráadásul egy alacsonyabb törlesztőrészlet kevésbé terheli meg a családi kasszát, így kisebb eséllyel esünk késedelembe.

 

Drágább és olcsóbb hitelek? Legyünk óvatosak a drága hitelekkel!

A különböző hitelek költségei nagymértékben eltérhetnek! Az első lépés a hitelfelvétel céljának meghatározása. Amennyiben ezt pontosan meghatároztuk, könnyebben találunk hozzá megfelelő hitelt is. A havi vásárlási kiadások finanszírozására lehet, hogy első ránézésre egy hitelkártya gyors és kényelmes megoldásnak bizonyul, de hitelkártyánk használatakor sem a saját pénzünket költjük. Ráadásul a hitelkártya az egyik legdrágább hitel, melynek teljes költsége akár 40-50% körüli is lehet! Sok esetben egy folyószámlahitel vagy épp egy áruhitel jóval olcsóbb megoldást jelenthet.

 

Hasonlítsuk össze az ajánlatokat, tájékozódjunk a minősített fogyasztóbarát konstrukciókról!

Amennyiben pénzügyi céljaink eléréséhez mindenképp hitelfelvétel szükséges, a döntés előtt vizsgáljuk meg és hasonlítsuk össze több intézmény ajánlatát az MNB hitel- és lízingtermék összehasonlító oldalának segítségével.

Vegyük számításba az MNB által ajánlott Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hiteleket, melyek a piaci viszonyokhoz képest kedvezőbb feltételekkel érhetőek el. Míg a jelenlegi piaci ajánlatok között találhatunk olyan hitelkártya-terméket, amelynek teljes hitelköltsége (THM) 50% feletti, egy Minősített Fogyasztóbarát Személyi kölcsön THM maximuma 20% alatt marad.

Váltsunk olcsóbb hitelre, vagy törlesszünk elő, ha lehetséges!

Hitelünk törlesztőrészletének csökkentésével megtakarításokat is képezhetünk. Hogyan? Tegyük fel, hogy háztartásunk költségvetésébe belefér egy 45.000 forintos havi hiteltörlesztés. Ezt a törlesztőrészletet azonban egy kedvezőbb hitelre történő kiváltással lecsökkenthetjük havi 38.000 forintra, vagyis a családi kasszában marad havi 7.000 forint (éves szinten 84.000 forint). Ezt az összeget megtakarításaink gyarapítására fordíthatjuk.

Kitől kérhető független, szakértői segítség?

Az ajánlatok között kiigazodni, megtalálni a megfelelőt és még spórolni is ezzel – nem könnyű feladat. A kalkulátorokon és tájékoztatókon túl személyes tanácsadásért fordulhatunk az MNB Ügyfélszolgálatának munkatársaihoz, valamint a vármegyeszékhelyeken működő Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat (PNTI) szakértőihez. A havi szinten megspórolt néhány ezer forint éves szinten már hozzájárulhat egy könnyebb iskolakezdéshez, vagy egy gondtalanabb karácsonyhoz.

 

Takarékosság – kiszámíthatóság éves távlatokban

 

Pénzügyeink tudatos kezelése során elengedhetetlen, hogy ne csak az aktuális havi kiadásainkkal és bevételeinkkel legyünk tisztában, hanem tervezzünk hosszabb távra is.  Hogyan találhatjuk meg rendszeres takarékossággal az anyagi biztonsághoz vezető utat? Cikkünkben ehhez nyújtunk segítséget.

 

5 fontos szempont befektetés előtt - Hogyan készítsünk befektetési tervet?

 

  1. Gondoljuk át befektetésünk célját, ami lehet:
  • rendszeres jövedelemszerzés (hozam);
  • a megtakarított összeg növelése (tőkenövekedés);
  • megtakarításunk biztonságos elhelyezése!

 

  1. Tekintsük át a befektetés időtávját!
  2. Vegyük figyelembe a gazdasági környezetet (pl.: az infláció és a kamatlábak hatását), és a szabályozói változásokat (pl.: szocho fizetési kötelezettséget)!
  3. Vegyük figyelembe saját kockázatvállalási hajlandóságunkat!
  4. Ne tegyünk fel mindent egy lapra, osszuk meg a befektetett összeget több termék között!

 

+1. Befektetési tervünket időről-időre gondoljuk át, vizsgáljuk meg, hogy továbbra is megfelel-e az elvárásainknak! Ehhez segítséget nyújt az MNB Befektetési kérdezz-felelek oldala.

 

Tartsuk szem előtt a „mágikus háromszöget”!

Ismerjük meg a befektetések „mágikus háromszögét” vagyis a hozam, a kockázat és a likviditás kapcsolatát. Vegyük figyelembe, hogy magas kockázathoz magasabb elvárt hozam, míg alacsony kockázat mellé jellemzően alacsonyabb mértékű elérhető hozam párosul.

 

Legyünk óvatosak a túlzottan vonzó, gyors meggazdagodást ígérő ajánlatokkal!

 

Csak engedéllyel rendelkező szolgáltatót válasszunk!

Az engedélynek utánanézhetünk az MNB honlapján, a Piaci szereplők keresése menüpontban, valamint az Európai Értékpapírpiaci Hatóság (European Securities and Markets Authority – ESMA) honlapján.

 

Hogyan hozhatunk ki még többet egy adott összegű megtakarításból?

 

Állampapír

 

Az állampapír az állam által kibocsátott hitelviszonyt megtestesítő értékpapír. Futamideje alapján megkülönböztetünk

  • kincstárjegyet (1 éves vagy annál rövidebb lejáratú) és
  • államkötvényt (1 évnél hosszabb lejáratú).

A 2019. június 1-je után kibocsátott magyar állampapírok mentesülnek a kamatadó-, valamint a szocho (kamatjövedelmet terhelő szociális hozzájárulási adó) fizetési kötelezettség alól.

 

Amennyiben közvetlenül a Magyar Államkincstárnál vásárolunk állampapírt, akkor további díjat, jutalékot sem kell fizetni a megtakarításunk után, míg a pénzügyi szolgáltatók esetében az állampapír-megtakarításokat további díj (pl. állományi díj, tranzakciós illeték stb.) terhelheti. 

 

Tartós Befektetési Számla

 

Tartós Befektetési Számla (TBSZ) betétben vagy értékpapírokban középtávra (3-5 év) elhelyezett megtakarítási forma. A törvényben meghatározott feltételek teljesülése esetén kedvezményesen adózó lehetőség, illetve részben vagy egészben mentesülhetünk az elért hozam utáni adók megfizetése alól.

 

Takarékosság adóvisszatérítéssel

 

Az egészség- és önsegélyező, valamint az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások öngondoskodási célja mellett számos további előnye van. Takarékossági szempontból kiemelendő az adóvisszatérítés lehetősége. A pénztártag által az adott naptári év végéig befizetett tagdíj és eseti befizetés összege, valamint a munkáltatói hozzájárulás után jelenleg 20 %-os, maximum évi 150 ezer forintos adóvisszatérítés igényelhető a következő évben, az személyi jövedelemadó bevallás során. Mivel a nyugdíjpénztárba befizetett összegek után járó adóvisszatérítés is kérhető az egészségpénztári számlánkra, így ehhez az összeghez már a befizetést követő évben hozzájuthatunk, és számos egészségügyi és önsegélyező célra (pl. gyógyszer, szemüveg, iskolakezdési támogatás stb.) felhasználhatjuk.  

 

Hol tájékozódjunk befektetési döntés előtt és kitől kérhetünk segítséget?

 

A számunkra legmegfelelőbb befektetési lehetőség kiválasztása érdekében több szolgáltatónál is tájékozódjunk! Az MNB Betét- és megtakarításkereső programja segítségül szolgál a piacon található egyes betéti és megtakarítási termékek megismeréséhez. Döntésünk meghozatala előtt független szakértői segítséget is kérhetünk a vármegyeszékhelyeken működő Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat munkatársaitól.

 

Óvatosan a csábító pénzügyi ajánlatokkal!

A pénzügyi piacok folyamatos fejlődésével a befektetési lehetőségek is egyre bővülnek. Ezzel egyidejűleg felbukkanhatnak olyan csábító pénzügyi ajánlatok is, amelyek látszólag könnyű és gyors meggazdagodást ígérnek, de valójában hamisak és veszélyesek. „Ki ne szeretne gyorsan sok pénzhez jutni?” - merülhet fel a kérdés.

Mire gyanakodjunk, ha felkeresnek minket „életünk befektetési ajánlatával”?

Ha valami túl szépnek tűnik ahhoz, hogy igaz legyen, akkor valószínűleg az is – ezt minden esetben tartsuk szem előtt befektetéseink kezelése során! A garanciák nélküli hatalmas profitok ígéreteire mindig gyanakodjunk, mivel a csalók különböző módszereket használva próbálják megszerezni pénzünket, valamint személyes adatainkat.

  • Kezeljük bizalmatlanul a névtelen vagy nehezen ellenőrizhető befektetési lehetőségeket!
  • Legyen gyanús, ha egy csábító pénzügyi ajánlat csak korlátozott ideig elérhető, sürgető vagy agresszív hangvételű!
  • Legyünk óvatosak, ha egy adott ajánlat csak és kizárólag számunkra érhető el, valamint a szolgáltató készpénzben kéri a befektetési összeget!

Alaposan tájékozódjunk a különösen kockázatos és az MNB által nem felügyelt befektetésekről! Döntésünk előtt ellenőrizzük, hogy a szolgáltató rendelkezik-e a megfelelő engedélyekkel.

Amint felismertük, hogy egy lehetséges csalás áldozatává válhatunk, utasítsuk el a befektetési lehetőséget, bármilyen könnyű és gyors pénzszerzést kínál! Tanácsért forduljunk bizalommal a vármegyeszékhelyeken működő Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat munkatársaihoz, ha pedig felmerül a gyanú, hogy engedéllyel nem rendelkező szolgáltatóval kerültünk kapcsolatba, jelentsük az MNB Ügyfélszolgálata felé!

Mit tegyünk, ha pénzügyi vagy személyes adatokat érintő csalás áldozatául estünk?

  • Jelentsük a csalást a banknak! Azonnal tájékoztassuk bankunkat a kialakult helyzetről és kérjünk segítséget!
  • Jelentsük a csalást a hatóságoknak! Lépjünk kapcsolatba a Rendőrséggel és/vagy a Nemzeti Kibervédelmi Intézettel.
  • Szükség esetén kérjünk jogi segítséget! Szakértő bevonásával tájékozódjunk a jogi lehetőségeinkről.
  • Megelőzésként hívjuk fel a környezetünkben élők figyelmét a csalásra!

Legyünk kritikusak, ne hagyjuk magunkat megtéveszteni, törekedjünk a személyes adataink és pénzünk védelmére!


Környezet- és pénztárcakímélő tippek

9+1 zöld spórolási tipp

Környezettudatos döntéseink anyagi előnnyel is járnak. De mit tehetünk a mindennapokban annak érdekében, hogy zöld pénzügyi döntéseinkkel a hónap végén több maradjon a családi kasszában?

 

1.       Tervezzük előre a heti menüt és a bevásárlást!

Az átgondolt tervezés a konyhában is segítségünkre lehet. Tervezzük előre, hogy mit szeretnénk főzni a héten, hogy célzottan tudjunk vásárolni! Koncentráljunk azokra az alapanyagokra és mennyiségekre, amelyekre valóban szükségünk van! Ne hagyjuk magunkat befolyásolni reklámtrükkökkel. Kis odafigyeléssel lefaraghatunk a bevásárlási költségekből, egyúttal pedig csökkenthetjük a fel nem használt élelmiszerek mennyiségét, azaz az élelmiszerpazarlást. A műanyag zacskók, szatyrok mellőzésével még ennél is többet tehetünk bolygónkért. Használjunk vászontáskát, hiszen az egy-egy bevásárlás során 50-100 forintért vásárolt műanyag- vagy papírtáskák elhagyásával éves viszonylatban többezer forintot spórolunk.

2.       Hogyan tudunk pénzt és energiát megtakarítani az elektromos eszközök használata során? 

Otthonunk energiafogyasztását nagymértékben befolyásolja, hogy a világításhoz mit és hogyan használunk. A legtakarékosabbak a LED-izzók, ezek élettartama háromszor hosszabb és harmadannyi a szén-dioxid-kibocsátásuk, mint a hagyományos energiatakarékos izzóknak. Még ezek használatakor is figyeljünk arra, hogy kapcsoljuk le a világítást, ha épp nem tartózkodunk a szobában, mert így az izzók élettartama is hosszabb lesz, és ezt pénztárcánkon is megérezzük.

3.       Drágábbnak tűnhet, de a fogyasztása olcsóbb

Elektromos gépek vásárlása során válasszunk alacsony energiafogyasztású, korszerű darabot! Ellenőrizzük a régi gépeink fogyasztását! Az új hűtőszekrények áramfogyasztása akár 40 százalékkal is alacsonyabb lehet, mint a régi, akár évtizedekkel ezelőtti darabnak. Egy korszerű géppel évente akár 25 000 forintot is spórolhatunk áramszámlán.

4.       Lubickolás? Hétvégén!

Családi házaknál egyre elterjedtebb az esővíz gyűjtése, azonban ezen túl is tehetünk többet saját vízlábnyomunk csökkentése érdekében. Sokat spórolhatunk a vízdíjon, ha közös döntés szerint hétközben csak zuhanyozik a család, a lubickolást pedig hétvégére hagyjuk.

5.       Kevesebb autó – több friss levegő

A jót mindig könnyebb megszokni – tartja a régi mondás, és így van ez a kényelmessel is. A háztól házig közlekedés sok szempontból megkönnyíti az életünket, de nagymértékben szennyezi a környezetet és egyre drágább is! Ha az időjárás és a körülmények megengedik, válasszunk inkább tömegközlekedést, kerékpárt vagy sétáljunk. Amellett, hogy a testmozgással saját egészségünk megőrzése érdekében is sokat teszünk ezzel, megspóroljuk az üzemanyag árát.

6.       Amikor az autó hozza a pénzt

A háztartási költségek harmadik legnagyobb tétele a közlekedés. Egy autó fenntartása, karbantartása jelentős költségekkel jár – szemléletváltással azonban még pénzt is hozhat a házhoz. Manapság már dönthetünk úgy, hogy car-sharing megoldásokkal bérbe adjuk autónkat azokra az időszakokra, amikor nekünk nincs rá szükségünk. Ezzel csökkenthetjük a saját használatból eredő költségeket, vagy akár pénzt is kereshetünk autónkkal.

7.       Növeljük háztartásunk bevételeit sharing economy-val!

A kiadások csökkentése mellett ne felejtsük el áttekinteni, milyen lehetőségeink vannak a bevételeink növelésére. Bérbe adni, kölcsönözni nemcsak lakást vagy autót lehet, hanem munkaidőt, tudást is – erről szól a sharing economy. A közösségi gazdaságban bárki lehet szolgáltató, akinek megosztható tulajdona van (pl. lakás), vagy valamilyen megosztható tudással rendelkezik (pl. vezetés, takarítás). Amellett, hogy a felhasználók így kevesebbet fizetnek, vagy jobban járnak, a szolgáltató magánszemélyek jövedelmüket is kiegészíthetik. A közösségi gazdaság minden szereplője hozzájárul a hatékony és fenntartható működéshez.

8.       Attól, hogy használt, még nem rossz!

A fogyasztói társadalomban szinte elvárássá vált, hogy ha valami elromlott, vegyünk helyette újat. Sok használati tárgy azonban egy kis kézügyességgel vagy szakértői segítséggel megmenthető, így akár egy több tízezer forintos kiadást faraghatunk le párszáz- vagy ezer forintos kiadásra.

9.       Igyekezzünk csökkenteni a készpénzhasználatot

Elektronikus fizetési megoldásokkal élve mindennapi fizetési szokásaink megváltoztatásával csökkenthetjük a papír, valamint a készpénz előállításából, illetve kivonásából eredő környezetkárosító hatásokat. Emellett bankszámlánkhoz is elegendő kevesebb készpénzfelvételhez kapcsolódó szolgáltatást igénybe vennünk, amivel havi bankköltségeinkből is lefaraghatunk.

+1. Nézzük, honnan hova tartunk, tartsuk szemmel saját ökolábnyomunkat!

Mérjük meg saját ökológiai-lábnyomunkat, hogy megtudjuk, életmódunk mennyire veszi igénybe a Föld erőforrásait! Változtassunk szokásainkon, és néhány hónap múlva mérjük meg újra – meglepő lesz az eredmény!  Döntsünk körültekintően családi pénzügyeink, a jövőnk és a Föld érdekében!

Sok kicsi sokra megy (mnb.hu)