Szellemi műhely

Folytatódhat az arany ralija

2019.09.13
Vg.hu cikk, Vörös Benedek a Generali Alapkezelő kiemelt portfólió menedzsere
Az év első nyolc hónapjának szárnyalása után szeptemberben megtorpant az arany árfolyama. A piaci szereplők kockázati étvágyának visszatértével megcsappant a kereslet a klasszikus menekülőeszközök, köztük az arany iránt. A jövő heti Fed-ülés kimenetele és egyes piaci szereplők pozíciózárásai – a CFTC adatai rekordméretű spekulatív vételi pozíciókat mutatnak – rövidtávon további eladói nyomás alá helyezhetik az árfolyamot. A hosszú távon gondolkodók számára azonban a jelenlegi árszint vonzó vételi lehetőség, ugyanis három, az arany felértékelődése irányába ható tényezőben nem várható nagyobb változás az előttünk álló 12 hónapban.

Kötvényeken is óriásit lehet bukni

2019.08.26
Vg.hu cikk, Móra Máté a Generali Alapkezelő portfólió menedzsere
Év elején drasztikus fordulat következett be a nagy jegybankok monetáris politikájában, elálltak a korábbi kamatemelési és mérlegfőösszeg-leépítési terveiktől a globális gazdasági lassulás és a kereskedelmi háború okozta félelmek láttán. Ez odáig vezetett, hogy az amerikai jegybank július végén – a válság után először – 25 bázispontos kamatvágást hajtott végre, az Európai Központi Bank pedig újra kamatot vághat, és újraindíthatja mennyiségi lazítási programját szeptemberben.

Korai kiszállni az amerikai bankokból

2019.08.07
Vg.hu cikk, Vörös Benedek a Generali Alapkezelő kiemelt portfólió menedzsere
Az amerikai univerzális bankok (Bank of America, Citigroup, JPMorgan, Wells Fargo) kiváló évkezdet után jelentős korrekción estek át a napokban. A befektetőknek azonban érdemes lehet kitartaniuk mellettük, hiszen három szekuláris trend is kedvező környezetet teremt további felértékelődésükhöz. Az első a bennük rejlő növekedési potenciál: az amerikai bankrendszer fragmentált, a nagy bankok kicsinek számítanak az amerikai piac méretéhez képest. Több mint 5300 bank működik az országban, a négy univerzális bank pedig mindössze a lakossági betétek negye­dével rendelkezik, ami kiemelkedően alacsony koncentrációnak számít a fejlett országok többségéhez képest. A konszolidáció már úton is van: a nagyok jelentős erőforrásokat mozgósítanak az ügyfél-akvizíció érdekében, csak a JPMorgan 400 új bankfiók megnyitását tervezi a következő néhány évben.

Vietnám lehet az ötödik ázsiai tigris

2019.07.26
Vg.hu cikk, Vörös Benedek a Generali Alapkezelő kiemelt portfólió menedzsere
Az amerikai–kínai kereskedelmi háborúban Vietnám a nevető harmadik; az Egyesült Államokba irányuló exportja másfélszeresére nőtt tavaly, ahogy egyre több amerikai vállalat keres új beszállítókat kínai partnerei helyett. A bővülő export mintegy fél százalékkal járul hozzá a vietnámi GDP növekedéséhez, amely idén így várhatóan eléri a 7 százalékot. Amerika mint legfontosabb kereskedelmi partner mellé hamarosan felzárkózhat az EU is: a június 30-án aláírt kétoldalú kereskedelmi megállapodás értelmében a felek közötti vámok 99 százalékát kivezetik, megnyitva ezzel Vietnám előtt a világ legnagyobb egységes piacát.

Háború a török kamatok ellen

2019.07.10
Vg.hu cikk, Móra Máté a Generali Alapkezelő portfólió menedzsere
Erdogan török államfő szombati határozatában felmentette a török jegybank elnökét, egy évvel azelőtt, hogy lejárt volna a négyéves mandátuma. A központi bank új elnökének Murat Uysalt nevezte ki három héttel a jegybanki kamatdöntő ülés előtt, ahol a várakozások szerint a monetáris döntéshozók kamatcsökkentési ciklusba kezdenek. Erdogan, aki korábban magát a magas kamatok ellenségének nevezte, már több alkalommal is az irányadó ráta csökkentését sürgette a gazdaság élénkítésének érdekében. Az intézkedésével azonban erősen megnyirbálta a befektetők jegybanki függetlenségbe vetett hitét.

Termőre fordulhatnak a japán reformok

2019.06.28
Vg.hu cikk, Vörös Benedek a Generali Alapkezelő kiemelt portfólió menedzsere
Az Abe Sindzó vezette japán kormány „három nyíl” reformcsomagjának első két eleme, a világszerte úttörőnek számító monetáris lazítási politika és az expanzív fiskális politika széles körben ismert. A harmadik elem – amely az ország vállalatirányítási rendszerének átalakítását célozza – egyelőre sokkal kevesebb figyelmet kap. Ez azonban a nem túl távoli jövőben megváltozhat. Egyre több jel utal ugyanis arra, hogy jelentős és befektetői szempontból rendkívül pozitív változások indultak be a vállalati szektorban. Ennek egyik markáns jele, hogy a korábban bennfentes öregfiúk klubjaként működő menedzsmentek és igazgatótanácsok összetétele átalakulóban van, egyre több nő és független, külsős tag kap bennük helyet.

Felértékelődés előtt a mexikói eszközök

2019.06.14
Vg.hu cikk, Vörös Benedek a Generali Alapkezelő kiemelt portfólió menedzsere
Donald Trump május végén déli szomszédját is vámok kivetésével fenyegette meg. Mexikó elnöke, López Obrador (népszerű nevén AMLO) higgadtan kezelte a helyzetet, békülékeny hangneme lehetővé tette a két ország közti gyors megállapodást, ráadásul Mexikónak nem is kellett nagyobb engedményeket tennie. A megállapodást Trump saját győzelmeként tálalta, hosszú távon viszont az igazi nyertesek a mexikói gazdaság és pénzügyi eszközök lehetnek, két fő okból. Egyrészt Mexikó lehet a Kína és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi háború fő nyertese: ipari szerkezete hasonló Kínáéhoz, a helyi munkaerő jól képzett, a földrajzi közelség pedig lehetővé teszi a mexikói gyárak amerikai termelési rendszerekbe való integrálását. Mexikó ideális választás a gyártást Kínából elvinni tervező amerikai cégek számára.

Okos befektetések - új üzletágak

2019.05.30
Vg.hu cikk, Munkácsi Dávid a Generali Alapkezelő portfólió menedzsere
A német 5G-hálózat kiépítéséhez szükséges frekvenciablokkokra kiírt aukció már több mint négyszáz kört élt meg, és 6 milliárd euró felett jár a használható frekvenciákért felkínált összeg, amely jóval meghaladja a szakértők által prognosztizált összeget. A negyedik ipari forradalom és a digitalizáció további fejlődésében a telekommunikációs hálózat következő generációjának szerepe létfontosságú és nélkülözhetetlen, hiszen a 4G által elérhető adatátviteli sebesség a többszörösére nő, a késleltetés, a reakcióidő pedig eltűnik, így a gazdasági szféra minden területén jelentős hatékonyságnövelés, költségcsökkentés érhető el.

Nem lesz hosszú távon ilyen magas az állampapírok kamata

2019.05.21
Novekedes.hu cikk
Az értékpapírpiacok teljesen megváltoztak a korábbiakhoz képest a jegybanki többletpénzek hatására, a lakossági állampapírok kamata pedig valószínűleg csak átmenetileg magas - mondta Pallag Róbert, a Generali Alapkezelő befektetési igazgatója a társaság befektetői reggelijén.

Nehéz idők jönnek - figyelmeztet a Generali

2019.05.21
Napi.hu cikk
Az első négy hónap kiváló hozama után az év hátra lévő része nehezebb lesz. A kereskedelmi háború nem csupán a vámokról szól - mondja a Generali Alapkezelő szakértője.

Zöldbe borulhatnak az európai részvények

2019.05.16
Vg.hu cikk, Vörös Benedek a Generali Alapkezelő szenior portfólió menedzsere
Ébredezni látszik Csipkerózsika-álmából az eurózóna gazdasága. Az egységes valutaövezet évesített gazdasági növekedése az elmúlt év végi 0,9 százalékról idén áprilisra 1,5 százalékra gyorsult. A spanyolok vitték a prímet évesített 2,8 százalékkal, de még a régió „betege”, Olaszország is kilábalt a recesszióból. A feszesebbé váló munkaerőpiac eredményeként gyorsulóban van a bérnövekedés. Mind a tágan (M3), mind a szűken (M1) vett pénzkínálat növekedési üteme – amely tipikusan jól jelzi előre a GDP-növekedést – a tavaly év végi mélypontját követően újra meglódult.

Lottózol vagy bankot robbantottál?

2019.04.29
Portfolio.hu cikk
4 milliárd 194 millió 319 ezer 530 forint!!! Ennyi pénzt nyert az utolsó mázlista szerencsejátékos az ötös lottó sorsoláson. Magyarországon a matematikai megtérülést figyelmen kívül hagyva nagyon sokan rendszeresen lottóznak vagy költenek egyéb szerencsejátékra, időről időre pedig nyernek Fortunával. Mások pusztán hatalmas vagyont örökölnek vagy tehetségük szinte egyik napról a másikra válik sokmilliós üzleti értékké. A mesebeli jövő ígérete azonban sajnos nem mindig társul jó pénzügyi döntésekkel.  Mire érdemes megtakarítási szempontból figyelnie annak, aki rövid idő alatt hatalmas vagyonhoz jut?- többek között erre a kérdésre is szakértő választ nyújtott a Portfolio.hu-nak adott interjújában a Generali Alapkezelő elnök-vezérigazgatója, Konkoly Miklós.

Nagyot szólhatnak a brit kisrészvények

2019.04.15
Vg.hu cikk, Vörös Benedek a Generali Alapkezelő szenior portfólió menedzsere
A brit politikai „elit” közröhej tárgya, a kormány és az ellenzék újabb és újabb húzásai az angol abszurd humor legjelesebb képviselőit is megszégyenítik. A font-dollár árfolyam több mint 30 éve nem volt olyan gyenge, mint most. 

Unod a lakossági állampapírt? Ezek lehetnek a jövő befektetési alapjai

2019.03.23
Portfolio.hu cikk
Komoly versenyt támasztanak a lakossági állampapírok a befektetési alapokkal szemben, egyes piaci szereplők szerint nem is feltétlenül éri meg versenyezni, inkább azon kell gondolkodni, hogy milyen érdemi alternatívát lehet kínálni az ügyfeleknek. A Portfolio Investment, Wealth and Savings (IWS) konferenciáján az alapkezelői vezérigazgatók elárulták, ők mely konstrukciókban látják a jövő befektetési alapjait.

Mibe fektessünk 2019-ben?

2019.01.02
Index.hu cikk
Óvatos befektetési ajánlatokkal jelentkezünk az idén. A szakemberek javaslatai alapján szinte minden részpiacon lehet ugyan jövőre is keresni, de az ajánlott piacok, az amerikai állampapírok, az arany, a magyar inflációkövető államkötvény, vagy az olyan defenzívebb iparágak, mint a globális gyógyszeripar, vagy az európai bankok és bányavállalatok mindenképpen a kockázatok erősödését tükrözik. A befektetési szakemberek szerint 2018 novemberére – decemberére (amikor is az interjúkat készítettük) már határozottan vége lett annak a tőkepiaci aranykornak, amikor növekvő likviditás (egyfajta pénzpumpa) és javuló vállalati nyereségek mellett szárnyalhattak a tőkepiacok. Sokan várnak ugyan még mindig emelkedést, vagyis a beszélgetések alapján egyáltalán nem egyértelmű, hogy eljött volna a negatív trendforduló, de érezhetően mindenki óvatos.

Íme 3 tipp a Generalitól, mibe érdemes most fektetni

2018.09.21
Portfolio.hu cikk
Összességében egy gyenge évet láthatunk a globális részvénypiacokon, a piac kettévált és érdemi hozamtermelést egyedül az amerikai részvénypiacoktól lehetett látni, míg a feltörekvő piacok kifejezetten rosszul teljesítettek. Bár az amerikai részvénypiacok folyamatosan csúcsokat döntögetnek, összességében a globális részvények nem tekinthetőek drágának, a kötvénypiacokhoz képest pedig még mindig ez a preferált eszközosztály - hangzott el a Generali Alapkezelő üzleti rendezvényén. A vagyonkezelő szakértői szerint a fejlett bankszektor, azon belül is elsősorban a vonzó osztalékhozammal bíró európai banki részvények, a védelem- és haditechnológia, illetve a kiberbiztonság jelenthet kedvező befektetési lehetőséget a közép- és hosszabb távon gondolkodó megtakarítóknak. 

Még hogy válság? Most kell elkezdeni bevásárolni!

2018.09.21
Privatbankar.hu cikk
A Generali Alapkezelő sajtóebéd keretében számolt be stratégiájáról, idei évéről, jövőbeni terveiről. A cég nyit a vagyonkezelés felé, a tőkepiacokon pedig úgy látja, hogy az amerikai rali kitart még, az európai tőzsdék és a feltörekvő piacok pedig egyenesen beszállási pontot kínálnak.

Óvatos lépésekkel, de érdemes lehet lehetőségeket keresni a tőkepiacokon

2018.09.21
Zoom.hu cikk
Nagy évei voltak a dollárnak, ám ez a végéhez közeledni látszik. Ez el is vett levegőt az egyéb piacoktól, most úgy látszik kapnak lehetőséget.  Összességében elég gyenge év áll mögöttünk eddig a globális tőkepiacon, ám ami igazán jó évet produkált az amerikai dollár, s az amerikai részvénypiacok. Úgy tűnik el is váltak egymástól a világ egyes régiói, ugyanis az amerikai tőkepiacok mellett nem nagyon akadt olyan hely, ahol komoly produkciót lehetett volna látni – mondta Pallag Róbert, Generali Alapkezelő befektetési vezetője egy háttérbeszélgetésen. Jól látható, hogy az a pénzügyi stimulus, amelyet az Egyesült Államokban a piacokra pumpáltak, képest volt lökést adni a helyi piacoknak. Ez viszont megnehezíti a világ más régióinak életét.

Biztonság és 5 százalékos hozam együtt - benne vagy már ebben a befektetésben?

2018.05.09
Privatbankar.hu cikk
A jelenlegi piaci környezetben az abszolút hozamú alapokban látja a legjobb lehetőségeket a Generali Alapkezelő, nem csak a lakossági befektetők, de az intézményi ügyfelek számára is itt lehet reálhozamot elérni biztonságos eszközök megfelelő kiválasztásával. A stratégia két kulcsa a szigorú kockázatkezelés és az aktív portfólió-menedzsment – Pallag Róbertet, a társaság befektetésekért felelős vezetőjét kérdeztük.

Ingyen adnak tanácsokat profik a magyar részvényekről

2018.04.23
Portfolio.hu cikk
A Budapesti Értéktőzsde oktatási tevékenységének egyik célja, hogy bővítse a lakosság tőkepiaci ismereteit, főként ezzel a céllal indult a BÉT oktatási tevékenységeit összefoglaló BÉT Akadémia rendezvénysorozat is, amelynek következő állomásán az eszközallokáció témaköre kerül bemutatásra. Profi befektetők világítják meg, hogyan érdemes szétosztani az egyes eszközosztályok között a befektetésre szánt pénzünket, mi a logika a diverzifikáció mögött, és hogy hogyan lehet optimális hozam-kockázatot elérni. Az eseményen kiderül, hogy a jelenlegi tőkepiaci környezetben hogyan illeszthetők be a hazai részvények a befektetők portfóliójába, és arról is szó lesz, hogy melyik magyar papírokban látnak fantáziát a profi befektetők.

Kirúgták a sámlit a piacok alól, de hogyan tovább?

2018.02.21
Portfolio.hu cikk
A tegnapi részvénypiaci zuhanás inkább csak egy korrekció volt, nem trendforduló és nagy szerepe lehetett benne az algoritmikus kereskedésnek. A fundamentumokkal alapvetően nincs baj, de lehet, hogy az elmúlt évek szokatlanul alacsony volatilitású időszaka után fel kell készülnünk egy izgalmasabb korszakra. Hazai alapkezelőket kérdeztünk arról, hogy mi okozhatta a tegnapi pánikszerű esést, és hogy milyen stratégiát érdemes ilyenkor követni. 

Kihoztuk a listát: ezek a magyar alapkezelők keresték a legtöbbet a befektetőknek

2018.02.15
Azt a Portfolio januári éves összefoglalóiból már tudjuk, hogy a részvényalapokkal lehetett a legtöbbet keresni 2017-ben. Most annak jártunk utána, hogy egy átlagügyfél mennyit kereshetett egy-egy magyar alapkezelőnél. A szolgáltatók közül csak az Equilor tudott 10% felett hozni az ügyfeleinek tavaly, de összességében a Generali, az Amundi, az MKB-Pannónia és az Aegon se teljesített rosszul, náluk 4% feletti átlagos hozamot lehetett zsebre tenni. Persze az összehasonlítást nem árt fenntartásokkal kezelni, az eredményeket a kategóriák szerinti kezelt vagyon mellett az is befolyásolja, hogy mely alapkezelő milyen típusú alapokat kezel, és így összességében mekkora kockázatnak teszi ki befektetőit.

Újabb sikersztori a láthatáron

2017.08.17
Generali Alapkezelő
Az idei év sem bizonyul könnyűnek a tőkepiacokon, a kötvényhozamok a mélyben, a tőzsdék történelmi csúcson vannak, a forint pedig a gyengülés helyett inkább az erősödés irányát választotta. Egy ilyen környezetben egyre nehezebb megtalálni a hozamtermelő eszközöket és akkor még nem tettünk említést a geopolitikai kockázatokról. Ennek ellenére az új rendszeres díjas termékhez választható Tallózó abszolút hozam eszközalap teljesítménye idén már 3 százalékhoz közelít, ami elsősorban a globális szemléletnek és a tudatos részvénykiválasztásnak volt köszönhető.

A Generali Alapkezelőé a Legjobb Privát Vagyonkezelő Szolgáltatás 2017 díj

2017.07.06
Generali Alapkezelő
A londoni székhelyű Business Vision (BV) üzleti magazin 2017-ben a Generali Alapkezelőnek ítélte a Legjobb Privát Vagyonkezelő Szolgáltatás díját. A zsűrizés során többek közt az innovációt, az üzleti vezetést, a vállalatirányítást, a pénzügyi és szociális teljesítményt, illetve az átláthatóságot vették figyelembe.

Ne csak a hozamokat figyeljék, a kockázatokat is

2017.04.26
Generali Alapkezelő
A részvényeknek ma is minden nagyobb megtakarítási portfólióban ott van a helyük. A mostani helyzetben a pénzpiaci befektetésektől és a kötvényektől nem várható az infláció utolérése, erre inkább az abszolút hozamú alapok lehetnek képesek. Közöttük is sokféle van, azonban a hozamok mellett a kockázati szintekre is érdemes nagyon odafigyelni – mondják a Generali Alapkezelő vezetői.

Egyetlen dolog veheti fel a versenyt az állampapírokkal

2017.04.06
Generali Alapkezelő
Nem az alacsony hozamkörnyezet, a MiFID 2 vagy a lakossági állampapírok térnyerése jelenti a legnagyobb kihívást az alapkezelői piacon, hanem az, hogy hogyan lehet minél jobb hozamokat elérni az ügyfeleknek. Schuszter Péter, a Generali Alapkezelő vezérigazgatója szerint ebben leginkább az abszolút hozam szemléletben működő alapok tudnak a legtöbbet hozzátenni, emellett az interjúban kitér arra is, hogy milyen kihívások elé állíthatják a szektort a robottanácsadók.

Ismét dobogós lett a Generali Alapkezelő a Klasszis 2017 díjátadón

2017.03.13
Generali Alapkezelő
A Privátbankár.hu már negyedszer díjazta a hazai alapkezelő szakma legjobbjait: a Klasszis 2017 díjátadón a vagyonkezelő szakemberek mellett a legjobb teljesítményű befektetési alapokat ismerték el. A Generali Alapkezelő az elmúlt évekhez hasonlóan idén is több kategóriában állhatott dobogóra a Privátbankár.hu március 9-i ünnepélyes díjátadóján.

Érdemes barátkoznia a globális részvénypiacokkal

2014.10.28
A befektetők számára az abszolút hozamú alapok mellett a megfelelően menedzselt részvénykitettség lehet nélkülözhetetlen a vonzó hozamok eléréséhez a következő években – fogalmaz Pallag Róbert, a Generali Alapkezelő befektetésekért felelős vezetője.

Generali Alapkezelő: részvénypiaci összefoglaló 2014 második negyedév

2014.07.07
2014 első féléve nagyobb ingadozásokkal ugyan, de további emelkedést hozott a globális részvénypiacokon. Az ukrán-orosz háborús veszély, Krím katonai elfoglalása, majd az ezt követő diplomáciai fenyegetések hatottak negatívan a befektetői hangulatra, mindez azonban átmenetinek bizonyult.

Egy év múlva 1,32 körül is lehet az EUR/USD

2014.05.26
Úgy fest, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő FED tovább fogja csökkenteni az év során a QE3 program keretében elköltött összeget, míg az EKB inkább most lazítana. Kamatemelés legfeljebb az USA-ban lesz jövőre. Így, az euró gyengülhet a dollárral szemben éves időtávon.

Hiába van pénz, ha idő nincs - mi legyen a vagyonnal?

2014.05.12
Pénzük van, de idejük nincs - nekik, a vagyonosabb vállalkozóknak, cégvezetőknek találták ki a privát vagyonkezelést. 30-40 millió forint alatt azonban senki ne is álmodjon privát vagyonkezelésről, amit nem szabad összetéveszteni a magánbanki szolgáltatásokkal. A különbség abban van, hogy ki hozza a döntést. Magyarországon ezzel a lehetőséggel, a privát vagyonkezeléssel még kevesen élnek.

Mibe fektess 2014-ben? Itt vannak a válaszok

2014.02.03
A 2013-as év javarészt egy erős részvénypiaci emelkedésről szóltak, emellett rendkívül sok pénz áramlott a pénzpiaci- és kötvényalapokba, illetve a vegyes alapokba. Az idei év kicsit más ívet rajzol, idén 5-8%-os hozamnak is örülni lehet, az abszolút hozam lehet a nagy sláger.

Befektetési útmutató: csak semmit a dunyhába!

2013.12.02
Attól függően, hogy milyen időtávon gondolkozunk, és mekkora hozamot szeretnénk elérni, milyen felhasználói célokkal, többféle lehetőség is előttünk áll befektetőként. Ezeket szedtük össze 1-től 20 évig terjedő idősíkon. Válogatni lehet, de előbb érdemes informálódni.

Hozam ügyében a részvénypiacok felé tessék fordulni

2013.11.25
Az elmúlt évek nagy slágere, a kötvénypiac hozamai visszaestek, a részvénypiacok jelenleg attraktív alternatívát kínálnak. A Generali szakértője szerint jövő év végéig 8-10 százalékos hozamszintben érdemes gondolkozni, és érdemes lehet az abszolút hozamú alapok felé mozdulni.

Az abszolút hozamú stratégiák lehetnek sikeresek

2013.11.08
A lakosság kedvencei továbbra is a pénzpiaci és kötvényalapok - mondta Kokas Norbert, a Generali Alapkezelő értékesítési vezetője.

Portfóliókezelő szakemberek ajánlásai

2013.11.08
A Figyelő összeállításában neves vagyonkezelőket kérdeztek arról, hogy egyéves időtávra előretekintve milyen eszközökben látnak jó megtérülést. A Generali Alapkezelő nevében Kokas Norbert értékesítési vezető nyilatkozott.

Az amerikai tech szektorra érdemes lesz moccanni

2013.05.02
Az amerikai piacon találhatunk idén jól teljesítő eszközöket, elsősorban a technológiai szektorban. A részvénypiacon olyan cégekkel találkozhatunk, amelyek transzparensek, világpiacon jelen vannak, és jó osztalékfizetési hajlandósággal bírnak. Pallag Róbert elemez.

Ciprus vagy Matolcsy: Mi okozza a forintgyengülést?

2013.03.25
A Szabad Szemmel vendégei Schuszter Péter elnök-vezérigazgató, Generali Alapkezelő, Róna Péter felügyelő bizottsági tag, MNB és Barcza György vezető elemző, Századvég.

Pallag Róbert a Gazdasági Rádió vendége volt

2013.03.14
A Gazdasági Rádió Nap vendége című műsorában Pallag Róberttel, a Generali Alapkezelő részvényportfólió menedzserével készített interjút Komáromi Balázs.

Az alapokban kezelt vagyon 50%-kal nőhet középtávon

2013.01.17
A régiós befektetési alappiacról készített elemzést a Generali PPF vagyonkezelő, a kutatás legfőbb következtetése az, hogy hazánkban 2017-re 50%-kal nőhet az egy főre jutó befektetési alapokban kezelt vagyon. Az összehasonlítások szerint nagyon jól áll az ország, a befektetési alapok elterjedtek a lakossági ügyfelek körében, a nyugdíjrendszer átalakítása és a csökkenő kamatkörnyezet miatt nagyon jó növekedési kilátások elé néz a piac. A Generali is ezt a trendet próbálja meglovagolni, például a befektetési alapok tanácsadókon keresztüli értékesítése elkezdődött, és az alapkezelő privát banki szolgáltatást is indított.

Pallag Róbert a Haszon magazin profitbajnoka

2012.09.10
41 százalékos haszonnal, azaz pontosan 4 143 918 forintos nyereséggel első helyen végzett kollégánk a Haszon magazin befektetési versenyén. A briliáns befutó a kiegyensúlyozott teljesítményre és az egyenletes építkezésre törekedett.

Az öngondoskodás a jövőbe vezető út a fenntartható fejlődés felé

2012.05.04
„Sikeresek vagyunk, talpon maradtunk a válság időszakában is. A célunk, hogy ez továbbra is így maradjon, sőt, hogy növekedést érjünk el a jövőben” - interjú Schuszter Péterrel, a Generali Alapkezelő elnök-vezérigazgatójával

A válságálló Brazília még mindig vonzó célpont

2012.04.27
A Generali Alapkezelő szakemberei szerint a feltörekvő piacok hosszú távon vonzó befektetési célpontok lehetnek.

Vannak még euró kockázatok

2012.03.30
A merészebb devizapiaci játékosok a dollárra fogadhatnak az euró ellenében, mert az euró inkább lefelé, a dollár inkább felfelé igyekszik újabb és újabb szinteket áttörni. 

Nem várható a forint további érdemi erősödése, a részvénypiacokon közeledünk a csúcsokhoz

2012.03.05
„A fennálló bizonytalanságok miatt egyelőre nem várható a forint további érdemi erősödése. Bár a hazai részvénypiacon is mögöttünk van már a kiemelkedő vételi lehetőségek időszaka, amennyiben a válságadók kivezetésre kerülnek, a Magyar Telekom és az OTP esetében nyílhatna további tér az árfolyam-emelkedés előtt” - hívja fel a figyelmet legfrissebb elemzésében Pallag Róbert, a Generali Alapkezelő szakértője. „A globális részvénypiacokon közeledünk egy újabb szignifikáns piaci csúcshoz, azonban az értékeltség és a vállalati eredménykilátások alapján, a BRIC országok még mindig kimondottan vonzónak számítanak. A nyersanyagpiacokon folytatódhat az erős volatilitás, s a földgáz árfolyamában bármikor jöhet egy jelentősebb felpattanás” - teszi hozzá a Generali Alapkezelő részvényportfólió menedzsere.

A válság újabb hulláma még idén ritkán adódó lehetőséget kínál a részvénypiacokon

2011.09.27
„Még az optimista várakozások szerint is további heteket vehet igénybe egy, az újabb globális gazdasági válsággal fenyegető fajsúlyos kérdésekre megoldást jelentő egyértelmű, koordinált, végső forgatókönyv kidolgozása, amely segíthet elkerülni a teljes bizalomvesztést a globális tőkepiacokon. Éppen ezért rövid távon az általános kockázatkerülés tűnik ésszerű magatartásnak, s a volatilitás tartósan magas maradhat” - vázolja a jelenlegi helyzetet legfrissebb elemzésében Pallag Róbert, a Generali Alapkezelő részvényportfólió menedzsere.

400 milliárd forinttal is csökkenhetnek Magyarország kamatterhei

2011.06.28
A miniszterelnök által a múlt héten bejelentett, a GDP-arányos államadósság mértékének egy lépésben, 81-ről 77 százalékra történő - összesen 1345 milliárd forintos - csökkentésével, Magyarország kamatterhei mintegy 100 milliárd forinttal mérséklődnek évente, amely összeget az intézkedés nélkül átlagosan 3-4 évig kellett volna még fizetnie az államnak - mutat rá Vizkelety Péter, a Generali Alapkezelő makrogazdasági elemzője.

Komoly választóvonal a 265-ös szint

2011.04.06
„Amennyiben továbbra is bíztató hírek látnak napvilágot, akkor hazánk - az idei év elején még 400 bázisponthoz közeli - csődkockázati mutatója (CDS felár) a 200-as szintet is könnyen célba veheti. Az euró/forint kurzus vonatkozásában minden pozitív hír ellenére a 265-ös szint egy komoly választóvonal, ezért egyelőre kevés az esély ennek a szintnek a számottevő és tartós áttörésére” - írja legfrissebb piaci kommentárjában Vizkelety Péter, a Generali Alapkezelő makrogazdasági elemzője.

Véget ért a 2009 márciusa óta tartó részvénypiaci emelkedő trend

2011.03.30
A Generali Alapkezelő befektetési igazgatója szerint a globális részvénypiacokon 2009 márciusa óta tartó emelkedő trend véget ért, a következő hónapokban egy, az eddigieknél lényegesen volatilisebb, alapvetően oldalazó, a kockázatok további fokozódása esetén erősen eső trend alakulhat ki. Pillár Zsolt szerint az idei év első öt hónapjában a fejlődő piaci alapok tőkeáramlása kísértetiesen hasonlít a 2008-as évben tapasztaltakhoz. A Generali Alapkezelő szerint a kedvezőtlen részvénypiaci fordulatot vetíti előre az amerikai vállalatok várható csökkenő eredménynövekedése, több közelmúltbeli IPO sikertelensége, és az előző hetekben, egyes árupiaci szegmensekben végbement jelentős visszaesés is. 

A japán atomerőmű-krízis további lökést adhat az alternatívenergia-szektornak

2011.03.22
„A Japánban történt természeti szerencsétlenségeket követő atomerőmű-katasztrófa hosszú távú hatásai további lendületet adhatnak az alternatívenergia-szektornak, hiszen a globális kereslet folyamatos bővülése miatt tartósan magas olaj- és nyersanyagárak mellett egy másik szempont, az atomerőművek kockázatainak mérlegelése is vélhetően jobban előtérbe kerül a jövő beruházásainál. Becslések szerint 2035-ben világunk energiaszükségletének várhatóan már negyedrészét leszünk képesek teljesen környezetbarát módon biztosítani” - hívja fel a figyelmet Pallag Róbert, a Generali Alapkezelő szakértője.

Élénkítheti a gazdaságot a lakás-takarékpénztárakban felhalmozódott 400-500 milliárd forint tőke

2011.03.09
A Magyarországon működő lakás-takarékpénztárakban felhalmozódott 400-500 milliárd forint tőke jelentős mértékben segítheti a gazdaságélénkítést, az év elejétől hatályba lépett jogszabályi változások eredményeként. „A devizaalapú jelzáloghitelezés tavaly augusztusi átmeneti felfüggesztését követően a piaci környezet is letisztultabbá vált, így nincsen értelme a további tiltásnak, a fő irányvonalnak azonban mindenképpen a forintalapú hitelezésnek kell lennie” - véli Vizkelety Péter, a Generali Alapkezelő makrogazdasági elemzője.