Hírek

Merkel tovább fűti az eurót, folytatódik a dollár hanyatlása

2017.05.22
Portfolio.hu
Mind az euró/dollár árfolyam, mind a dollárindex addig a szintig jutott, ahonnan tavaly november 9-én, Donald Trump megválasztásának hírére elindult a dollárerősödés, azaz a piac teljesen ledolgozta a Trump-hatást, sőt ma délutánra már gyengébb szintre ütötték a zöldhasút, mint a választási eredmények megjelenésekor láttuk. Ebben annak is szerepe van, hogy Angela Merkel német kancellár szerint az EKB monetáris politikája szerint gyenge az euró, amely megjegyzésre az euró még tovább erősödött, és új féléves csúcsra ugrott. A dollár esése és a forint erősödése miatt immár 275 alatt jár a forint a dollárral szemben, azaz újabb féléves forintcsúcsról beszélhetünk.

Az euróövezeti valutaalap ötletét sem vetik el a franciák

2017.05.22
Portfolio.hu
Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter és Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter vezetésével német-francia munkacsoport alakult, amely javaslatokat dolgoz ki az Európai Unió és az euróövezet továbbfejlesztéséről - jelentette be a két miniszter hétfőn Berlinben.

Az EU 11 napot adna a briteknek a választások lerendezésére

2017.05.22
Portfolio.hu
Theresa May brit miniszterelnök szerint az Európai Unió a június 8-án esedékes előrehozott brit parlamenti választások után tizenegy nappal kívánja elkezdeni az érdemi tárgyalásokat Londonnal a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről.

Hivatalosan is elindulhatnak a Brexit-tárgyalások

2017.05.22
Portfolio.hu
Jóváhagyta az európai uniós tagállamok kormányait tömörítő tanács hétfőn az Egyesült Királyság EU-kilépéséről szóló tárgyalások megindítására vonatkozó európai bizottsági javaslatot, és ezzel elhárult az utolsó akadály is az egyeztetések megkezdése elől.

Merkel: az EKB politikája miatt gyenge az euró

2017.05.22
Portfolio.hu
Meg kell akadályoznunk, hogy további országok lépjenek ki az Európai Unióból - jelentette ki Angela Merkel német kancellár hétfőn Berlinben. Merkel arról is beszélt, hogy az EKB laza monetáris politikája és az alacsony olajárak miatt gyenge az euró.

Irtózatosan sok áfát fizettünk az államnak

2017.05.22
Portfolio.hu
Még úgy is többletes lett áprilisban a költségvetés, hogy a költségvetési szervek elkezdték a pénzköltést. Mindez annak köszönhető, hogy a bevételek, elsősorban az áfabefizetéseknek köszönhetően, egyenesen felrobbantak.

Tárgyalna a kormány a CEU-ról, csak Amerika nem válaszol

2017.05.22
Portfolio.hu
Két, kormányzati, valamint szakértői munkacsoporti szinten zajlanak a tárgyalások a Magyarországon működő, Európai Unión kívüli külföldi egyetemekkel - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter újságíróknak hétfőn Budapesten.

Ma megmenthetik a németek Európa összeomlott országát

2017.05.22
Portfolio.hu
Miután a görög kormány múlt héten átnyomta a parlamenten az újabb megszorításokat tartalmazó reformcsomagot, most a figyelem a mai Eurogroup-IMF találkozóra irányul, ahol van esély rá, hogy sikerül megállapodni egy görög adósságkönnyítésről. A Valutaalap keményen lobbizik érte, a korábban kérlelhetetlen német álláspont pedig enyhülni látszik.

Megszólalt a felügyelet a futótűzként terjedő befektetésről

2017.05.22
Portfolio.hu
Szigorítaná az ír felügyelet az elmúlt években futótűzként terjedő tőzsdén kereskedett alapokra vonatkozó szabályokat, de az amerikai és a francia felügyelet is lépni készül az ügyben. Közben a britek attól rettegnek, hogy a Vanguard belépése a piacra lenyomja majd az árakat és tönkreteszi a brókercégeket.

Újabb izgalmas árverésekkel folytatódik az "aukciós nagyhónap"

2017.05.22
Portfolio.hu
Lélegzetvételnyi szünet után folytatódnak az aukciós főszezon árverései. A kínálat továbbra is gazdag és változatos, derül ki a műtárgy.com újabb összefoglalójából.

Jöhet a kötelező borravaló

2017.05.22
Portfolio.hu
A Vendéglátó és Turisztikai Szakszervezet támogatja, míg a balatoni vendéglátósok ellenzik a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége 8-15 százalékos kötelező szervizdíj bevezetéséről szóló javaslatát - derül ki a Magyar Nemzet, illetve a Népszava hétfői számában megjelent összeállításból.

Üzent a NAV: éjfélkor lejár a határidő

2017.05.22
Portfolio.hu
Éjfélig kell benyújtani a személyijövedelemadó-bevallást. Ennek legegyszerűbb módja a NAV által készített bevallási tervezet véglegesítése, amit ügyfélkapus hozzáféréssel pillanatok alatt el lehet intézni. Akinek nincs ügyfélkapuja, annak a postán kapott vagy a NAV ügyfélszolgálatán hozzáférhető tervezet nyújt segítséget a bevalláshoz. Az adó 1+1%-áról is már csak ma lehet rendelkezni.

Történelmi csúcs közelében a magyar üzleti bizalom

2017.05.22
Portfolio.hu
Májusi, viszonylag szerény emelkedése is hároméves csúcsára vitte a GKI konjunktúraindexét. Az EU támogatásával végzett felmérés szerint az emelkedés elsősorban a szolgáltató cégeknek köszönhető: májusi kirobbanó optimizmusuk tizennyolc éve nem látott szintre repítette bizalmi indexüket. Eközben az ipari várakozások kissé, a kereskedelmiek jelentősen romlottak, míg az építőipariak alig, a fogyasztóiak pedig csak hibahatáron belül javultak. Az üzleti bizalmi index nagyon közel van a valaha mért legmagasabb szinthez is: májusban 7,9 ponton állt a mutató, a csúcsot az 1998 áprilisi 8,8 pont jelenti.

"Míg el nem jön a jólét" - addig tart a rendkívüli állapot Törökországban

2017.05.22
Portfolio.hu
Önkényesek, igazságtalanok és politikailag motiváltak a tavaly nyári, sikertelen puccskísérletet követő tömeges elbocsátások Törökországban - állapítja meg hétfőn nyilvánosságra hozott jelentésében az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet.

Egy impeachment eljárás szinte biztosan lesz Amerikában

2017.05.22
Portfolio.hu
Michel Temer elnök leváltására szólította fel vasárnap a brazil ügyvédi kamara a brazil törvényhozást. Temerről a múlt héten került elő hangfelvétel, melynek tanúsága szerint jóváhagyta a korrupció miatt elítélt parlamenti elnök, Eduardo Cunha megvesztegetését. A brazil ügyvédi kamara szövetségi tanácsa ezért úgy döntött: az elnök leváltása mellett foglal állást, és arra kéri a képviselőházat, hogy indítsa meg az elnök ellen az alkotmányos vádeljárást (impeachment).

Összeülnek Matolcsyék

2017.05.22
Portfolio.hu
A Magyar Nemzeti Bank kamatdöntő ülést tart és a Federal Reserve jegyzőkönyvet tesz közzé a héten, Európából pedig friss konjunktúraadatok és felülvizsgált GDP-számok jönnek. Diplomáciai szempontból a pénteken kezdődő kétnapos G7-találkozó lehet a legfontosabb. A magyar kormánynak a lex CEU miatt indított kötelezettségszegési eljárás keretében péntekig kell választ adnia az Európai Bizottság kifogásaira.

Svájc lemondott az atomenergiáról

2017.05.21
Portfolio.hu
A svájci szavazók többsége támogatja a kormánynak azt a tervét, hogy az ország mondjon le az atomerőműveiről, és térjen át a megújuló energiaforrások használatára - derült ki a vasárnapi népszavazás eredményéből.

Újabb rakétát lőtt ki Észak-Korea

2017.05.21
Portfolio.hu
Vasárnap helyi idő szerint délután Észak-Korea egy közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki Phenjan közeléből, amely mintegy 500 kilométert repült keleti irányba, mielőtt a tengerbe csapódott volna és nem érte el a japán gazdasági övezetet. A most fellőtt rakétának rövidebb volt a hatótávolsága, mint a közelmúltban tesztelt hasonló fegyvereknek.

Matolcsy szerint három-ötsebességes Európára van szükség

2017.05.21
Portfolio.hu
A családokat és a gyermekvállalást segítő újabb intézkedésekről döntött a kormány - jelentette be az emberi erőforrások minisztere egy szombati rendezvényen, ahol Matolcsy György jegybankelnök arról beszélt: szerinte három-, négy-, ötsebességes Európára van szükség, és minden e felé halad.

Mi lesz a világgal, ha tényleg megbuktatják Trumpot?

2017.05.20
Portfolio.hu
Donald Trump januári beiktatása óta felpezsdült az élet a Fehár Ház körül, májusban viszont még a korábbinál is jobban felpörögtek az események. Az amerikai elnök oroszokhoz fűződő viszonya a napról-napra kiderülő újabb részletek miatt egyre gyanúsabb lett, ezért sokakban felmerült, hogy Trumpot képviselőtársai eltávolíthatják az Egyesült Államok éléről. Bár ehhez további, nagyon durva dolgoknak kellene kiderülniük, az ügy aktualitására való tekintettel a Nordea bank elemzői megnézték, hogy Trump eltávolítása milyen piaci hatásokkal járna.

Szorul a hurok? - Vizsgálat alá vonták Trump közeli emberét

2017.05.19
Portfolio.hu
A Fehér Ház egyik magasrangú tanácsadóját bevonták abba a vizsgálatba, ami Donald Trump kampánycsapata és az oroszok közötti összejátszásokat kutatja és a személy közel áll az elnökhöz is - ezt a fontos fejleményt közölte névtelen forrására hivatkozva péntek este a Washington Post.

Féléves csúcsra ugrott a forint a hanyatló dollárral szemben

2017.05.19
Portfolio.hu
Miközben a részvénypiac már kezdi lerázni magáról a Trump-káosz miatti aggodalmakat, a dollár még mindig szenved és ez különösen látványos az euróval szemben, így a jegyzések péntek este immár 1,12 közelében járnak. Mivel közben a forint jól tartja magát, így a dollárral szemben újabb féléves csúcsról beszélhetünk 276-os árfolyam mellett.

Kihirdették: jövőre kilenc hosszú hétvége lesz Magyarországon

2017.05.19
Portfolio.hu
Jövőre hat szombat is munkanap lesz a 2018. évi munkaszüneti napok körüli munkarendről szóló, nemzetgazdasági miniszteri rendelet szerint, amely a Magyar Közlönyben jelent meg pénteken. A munkanap áthelyezések miatt ugyanakkor kilenc hosszú hétvége lesz 2018-ban. A dátumok nem jelentenek meglepetés az április elején már jelzett jövő évi menetrendhez képest.

Benyújtotta a 13. havi nyugdíj visszavezetésének javaslatát az MSZP

2017.05.19
Portfolio.hu
Az MSZP benyújtotta a jövő évi költségvetéshez a 13. havi nyugdíj bevezetéséről, valójában a visszavezetéséről, szóló javaslatot, amelynek költségvetési hatása 272,5 milliárd forint lenne - jelezte mai sajtótájékoztatóján Korózs Lajos.