Hírek

Szinte az összes cafeteria megszűnik jövőre

2018.06.19
Portfolio.hu
Az írmagját is ki kellene irtani a cafeteriának. Az egyetlen megfontolásra érdemes terület a vidékfejlesztés jegyében az üdülési csekk, amivel a turizmushoz lehet forrásokat csoportosítani - írtuk egy 2009-es véleménycikkünkben. 2019-ben a kormány friss adócsomagja alapján lényegében megvalósulhat mindez.

Elemzők: még egy évig maradhat a jegybanki lazaság

2018.06.19
Portfolio.hu
Még legalább egy évig maradnak Magyarországon a jelenlegi laza monetáris kondíciók az MTI által megkérdezett elemzők szerint, akik 2019 közepétől számítanak lassú, fokozatos változásra.

Jó hír a lakosságnak: eltörli a kormány a baleseti adót és a kisebb átutalások illetékét

2018.06.19
Portfolio.hu
Eltörli a kormány a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) 30%-os baleseti adóját, amelyet eddig közvetlenül az autósoknak kellett fizetniük. Nő azonban a biztosítók adóterhe, hiszen 15, illetve 20 százalékos biztosítási adót kell fizetniük kgfb-díjbevételeik után, amit ha tudnak, részben biztosan az autósokra fognak áthárítani. Egyértelműen jó hír viszont a lakosságnak, hogy a 20 ezer alatti lakossági átutalások mentesülnek az eddigi 0,3%-os tranzakciós illeték alól, így ezek esetében nem lesz mit díjként továbbhárítaniuk a bankoknak.

Gyorsabb növekedést és inflációt vár az MNB

2018.06.19
Portfolio.hu
Megemelte inflációs és növekedési előrejelzését a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a friss inflációs jelentésében. A jegybank úgy véli, hogy idén 4,4%-os lesz a GDP-növekedés, amely 2,8%-os inflációval társul.

Itt az MNB váratlan lépése, amivel megvédte a forintot

2018.06.19
Portfolio.hu
A monetáris tanács szerint végig, a monetáris politika 5-8 negyedéves horizontján a jelenlegi laza monetáris kondíciók már nem tudnak fennmaradni - kommentálta a Portfolio kérdésére a keddi kamatdöntést az MNB. Az újabb nyilatkozatra kezdték el venni a forintot.

Így indokolja döntését az MNB

2018.06.19
Portfolio.hu
Megjelent a jegybank közleménye, amely hagyományosan a kamatdöntést indokolja, illetve a jövőbeli monetáris politikára tesz utalást. A nagy érdeklődéssel várt dokumentumot alaposan átszerkesztették, ami jelzi: a jegybank nagy erőfeszítéseket kíván tenni, hogy a piacot meggyőzze, a monetáris politikája megfelel a gazdasági fundamentumoknak. A közlemény főbb üzentei: A közlemény első három bekezdése teljesen új, és a jegybank inflációs célkövetés iránti elköteleződését hangsúlyozza. Vagyis azt, hogy a jegybank csak az inflációra figyel, nem az árfolyamra és a hozamokra. A fő mondat: A Magyar Nemzeti Bank egyetlen horgonya az infláció.

Új szintre lépett az ingatlanmánia a magyaroknál

2018.06.19
Portfolio.hu
Mintegy 20 milliárd forinttal csökkent a hazai befektetési alapokban kezelt vagyon májusban, miután az értékesítés és a hozamok is mínuszba fordultak múlt hónapban. Mindebből az ingatlanalapok semmit sem éreznek meg: májusban további nettó 32 milliárddal nőtt a kezelt vagyonuk, ezzel pedig már átlépték az 1200 milliárd forintos határt.

Újabb különadót vezet be a kormány

2018.06.19
Portfolio.hu
A kormány javaslata szerint bevándorlási különadót kell fizetnie a bevándorlást segítő szervezeteknek, ezt is tartalmazza az Országgyűlés elé ma kerülő adótörvény - olvasható a Pénzügyminisztérium (PM) közleményében.

Büntetik a forintot a kamatdöntés előtt - Az egész világ az MNB-re figyel

2018.06.19
Portfolio.hu
Kedd reggel egy hajszálra került a 325-ös szinttől a forint az euróval szemben, ami nem túl jó ómen az MNB délutáni kamatdöntése előtt. A jegybanknak fontos döntést kell hoznia, ami a magyar deviza sorsát is megpecsételheti.

Nem okozott gondot a rövid aukció

2018.06.19
Portfolio.hu
A tervezett 40 helyett 52 milliárd forint értékben adott el 3 hónapos kincstárjegyeket kedden az ÁKK, és a hozam sem mozdult érdemben.

Nincs alternatíva: 2024 után is Putyint akarják az oroszok

2018.06.19
Portfolio.hu
Az oroszok 51 százaléka támogatná, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök 2024, vagyis második elnöki ciklusának lejárta után is hivatalban maradjon - derült ki a Jurij Levada Független Elemzőközpontnak a Vedomosztyi című gazdasági lapban kedden közzétett elemzéséből. A megkérdezettek 27 százaléka nem szeretné ezt.

Megkezdi a vb-t a legszegényebb, de egyben leggyorsabban növekvő ország is

2018.06.19
Portfolio.hu
Az utolsó csapatok is megkezdik a szereplésüket a világbajnokságon kedden, köztük az a Szenegál, mely egyszerre a leggyorsabban növekvő és a legkisebb életszínvonallal rendelkező ország. Az is kiderül, hogy a nyitómeccsen látott kiütés csak egyszeri fellángolás volt a házigazda oroszoktól, vagy tartósan jól tudnak szerepelni.

Borul a MiFID 2? Átfogó vizsgálatot hirdet a brit felügyelet

2018.06.19
Portfolio.hu
Átfogó vizsgálatot hirdetett a bankoknál, brókercégeknél és alapkezelőknél a brit felügyelet, hogy átlássa, pontosan hogyan árazzák az elemzéseket a szolgáltatók, ugyanis felmerült a gyanú, hogy sok esetben az árazás szembemegy a MiFID-es szabályozással - írja a Financial Times.

Megtorlásra esküdött Kína Trump ellen - Tényleg kitör a kereskedelmi háború?

2018.06.19
Portfolio.hu
Tegnap este jelentette be Trump, hogy újabb 200 milliárd dollárnyi védővám kiszabásán gondolkodik, amiért korábbi 50 milliárd dolláros importvámájra válaszul Kína is hasonló mértékű, amerikai termékeket sújtó vámokat fogadott el. Trump újabb húzására Kína azt felelte: nem marad megtorlás nélkül - számol be a hírről a Bloomberg.

Kínában tárgyal az észak-koreai vezető

2018.06.19
Portfolio.hu
Kétnapos látogatásra Kínába érkezett Kim Dzsong Un észak-koreai vezető - adta hírül kedden a kínai állami televízió.

Szemet szemért: újabb védővámokat jelentett be Trump

2018.06.19
Portfolio.hu
Donald Trump amerikai elnök hétfőn este bejelentette, hogy további 200 milliárd dollár értékben kíván védővámot kivetni kínai termékekre.

Vért izzad a magyar kormány, nehogy elfogyjon az összes pénze

2018.06.19
Portfolio.hu
Sokan számítottak arra, hogy a nyár elejére tízéves mélypontjára süllyed a kormány MNB-nél elhelyezett pénze. Az uniós források gyér csordogálása, illetve néhány nagyobb állampapírlejárat ugyanis alaposan próbára teszi az állam likviditását. Májusban azonban meglepetésre felugrott a kincstári egyenleg. Kicsit alaposabban utánanéztünk az okoknak, és könnyen lehet, hogy ennek volt köszönhető az utóbbi hetek hozamemelkedése is a magyar piacon.

Űrhaderő létrehozását rendelte el Trump

2018.06.18
Portfolio.hu
Donald Trump amerikai elnök űrhaderő létrehozását rendelte el a védelmi minisztériumnak.

Büntetik a forintot! Itt az új három és fél éves mélypont

2018.06.18
Portfolio.hu
Alig mozdult hétfő reggelre a forint árfolyama az euróval szemben, napközben viszont folyamatosan gyengült a hazai fizetőeszköz, délután 5 órához közeledve pedig karnyújtásnyira kerültünk a három és féléves mélypontot jelentő 324-es szinthez. Később 324 feletti jegyzéseket is láthattunk.

A válság óta nem volt ekkora bajban Nagy-Britannia

2018.06.18
Portfolio.hu
A brit gazdaság növekedési kilátásai a globális pénzügyi válság és az azt követő recesszió óta nem voltak olyan gyengék, mint most, és ennek több más tényező mellett a Brexit-folyamatot övező bizonytalanság is az oka - áll a Brit Kereskedelmi Kamarák (BCC) hétfőn ismertetett új, lefelé módosított előrejelzésében.

Nem nyomott több likviditást a gazdaságba ma az MNB

2018.06.18
Portfolio.hu
Egy, három és tizenkét hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó devizaswap-tendert tartott a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank az egy, három és tizenkét hónapos lejáratokon egyaránt 25 milliárd forint értékű ajánlatot fogadott el. A hétfői tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 1989 milliárd forint marad - olvasható az MNB közleményében.

Hat éve nem kellett ilyen döntést hoznia az MNB-nek - Beleremeghet a forint

2018.06.18
Portfolio.hu
Rég látott izgalmak közepette tartja júniusi ülését a monetáris tanács: hat év után először merülhet fel komolyan, hogy véget ér az extrém monetáris lazaság időszaka. A fő kérdés az lesz, hogy a jegybank hogyan próbálja meg a hitelességét úgy fenntartani, hogy közben a nagyon alacsony kamatok tartására vonatkozó hosszú távú elköteleződésén sem változtat. A Portfolio által megkérdezett elemzők többsége úgy gondolja, hogy az MNB beleáll a feladatba, és az Inflációs jelentés kommunikációs munícióit is felhasználva kiáll a laza monetáris politika fenntartása mellett.

Tömegek lázadnak az orosz nyugdíjkorhatár-emelés ellen

2018.06.18
Portfolio.hu
Meghaladta a másfél milliót a Change.org weboldalon hétfőre a tervezett orosz nyugdíjreform ellen tiltakozók száma, a reform a nők nyugdíjkorhatárát 55-ről fokozatosan 63 évre, a férfiakét pedig 60-ról 65 évre emelné fel.

2019 végéig nem fog kamatot emelni a lengyel jegybank

2018.06.18
Portfolio.hu
Lengyelországban a jegybanki alapkamat 2019 végéig a jelenlegi szinten marad, és ezen nem változtat az Európai Központi Bank (EKB) mennyiségi monetáris lazító programjának kivezetéséről hozott döntés sem - jelentette ki Jerzy Osiatynski a jegybank monetáris tanácsának tagja a lengyel PAP hírügynökségnek adott interjúban.

Hozzányúlnak az egész cafeteria-rendszerhez?

2018.06.18
Portfolio.hu
A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége nagyon szűkszavú, de annál határozottabb közleményt adott ki hétfőn, amiben konkrét javaslatot tettek a kormány számára, ami az adórendszert alapjaiban határozhatja meg.

Azt hitted, hogy csak Magyarországon pusztít a munkaerőhiány? - Ne tudd meg, mi van Csehországban

2018.06.18
Portfolio.hu
Nem csak Magyarországon, hanem az egész Európai Unióban egyre nagyobb a munkaerőhiány. Az üres álláshelyek aránya 2,2%-ra emelkedett az idei első negyedévben a tavaly év végén mért 1,9%-ról.

Már lehet regisztrálni a NAV Online Számla rendszerében

2018.06.18
Portfolio.hu
A július elsejétől kötelező számlaadat-szolgáltatáshoz regisztrálnia kell mindenkinek, aki belföldi adóalanyok számára legalább 100 ezer forint áfatartalmú számlát állít ki akár számlázó programmal, akár számlatömbben. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Online Számla felületén a mostantól elvégezhető regisztrációhoz ügyfélkapus hozzáférésre van szükség.

Pályára lép az a válogatott, aki ellen még a magyaroknak is lenne esélyük

2018.06.18
Portfolio.hu
Újabb három meccsel folytatódik hétfőn a foci-vb Oroszországban, pályára lép például az Ibrahimovicot otthon hagyó svéd válogatott, a végső győzelemre is esélyes Belgium vagy az örök ígéret Anglia. De debütál az esemény papíron leggyengébb válogatottja is, akik ellen talán még Magyarország is eséllyel indulna.

Francia felügyelet: éppen az ellenkezőjét érte el a MiFID 2 annak, amire megálmodták

2018.06.18
Portfolio.hu
A francia felügyelet vezetője, Robert Ophele szerint meglepő, hogy ennyire megnövekedett a tőzsdéken kívüli ügyletkötések volumene a MiFID 2 bevezetését követően, a rendszeres internalizálók piaci részesedése csak Franciaországban 30-40% körülire nőtt - írja a Financial Times.

Merkel hatalma megremegett, de még elkerülhető az összeomlás Németországban

2018.06.18
Portfolio.hu
Mivel az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Uniónak és Horst Seehofer Keresztényszociális Uniójának is csak vesztesége származna a jelenlegi koalíciós válság további súlyosbodásából, illetve a kormány esetleges széteséséből, végül sikerül majd valamilyen kompromisszumos megoldást találnia a két félnek - véli Erik Nielsen, az UniCredit vezető közgazdásza. Ennek ellenére kijelenthető, hogy Merkel hatalmi pozíciója egyértelműen veszélybe került - teszi hozzá a szakértő.

Lantos Csaba: Nálam minden eladó

2018.06.18
Portfolio.hu
Ki kell egyezni Magyarországon az orvoslobbival és a svájci egészségügy lehet egy jó minta hazánk számára - nyilatkozta az mfor-nak adott interjújában Lantos Csaba, aki nemrégiben vált meg legnagyobb egészségügyi befektetésétől.

Ítéletet mondott a labdarúgás amerikai jövőjéről a jósprofesszor

2018.06.18
Portfolio.hu
Bizonyára a labdarúgó vb figyelése közben jutott érdekes megfigyelésre Nouriel Roubini. A világhírű közgazdász kijelentette, hogy a labdarúgás sosem lesz népszerű az Egyesült Államokban.

Marxista lázadók, kábítószer-kereskedő bandák - lesz dolga az új elnöknek

2018.06.18
Portfolio.hu
Iván Duque jobboldali jelölt nyerte a kolumbiai elnökválasztás vasárnapi, második fordulóját, maga mögé utasítva baloldali riválisát, Gustavo Petrót. Győzelme várhatóan megnyugtatja a latin-amerikai ország befektetőit, ugyanakkor felveti a marxista lázadókkal 2016 novemberében aláírt békemegállapodás megváltoztatásának lehetőségét.

Az MNB kezében a forint sorsa

2018.06.18
Portfolio.hu
Makroadatokban nem fogunk dúskálni a héten, de a jegybankokra továbbra is érdemes lesz figyelni. Nekünk persze az MNB keddi döntése lesz a legfontosabb, de a héten jön az EKB szokásos éves nagy konferenciája, a brit jegybankárok pedig a kamatról döntenek.