Hírek

Ma 50 milliárd forintért üzletelt az MNB

2018.08.16
Portfolio.hu
Öt- és tízéves futamidejű, monetáris politikai célú IRS-tendert tartott a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank az ötéves lejáraton 20 milliárd, a tízéves lejáraton 30 milliárd forint értékben fogadott el ajánlatokat - közölte az MNB.

Kigyulladt egy kamion - Lezárták az M5-ös Szeged felé vezető oldalát

2018.08.16
Portfolio.hu
Kigyulladt kamion miatt lezárták az M5-ös autópálya Szeged felé vezető oldalát Kecskemét közelében - közölte a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu-n csütörtök kora este. A tűzben senki nem sérült meg.

Amerika bekeményít: máris szakad a líra!

2018.08.16
Portfolio.hu
Törökország további szankciókkal nézhet szembe, miután nem engedte szabadon Andrew Brunson amerikai lelkészt.

Mit gondolnak az elemzők a nagy török válságtervről?

2018.08.16
Portfolio.hu
Az elemzők egybehangzóan kedvezőnek ítélik meg, hogy Berat Albayrak török pénzügyminiszter elköteleződést mutatott a makrogazdasági és a költségvetési stabilitás irányába, szemben Recep Tayyip Erdogan elnök korábbi szavaival, aki gazdasági háborúról beszélt, és a külföldet hibáztatta Törökország gondjai miatt. A szakérők szerint jók Albayrak céljai, azonban hiányolták, hogy a pénzügyminiszter nem ismertette az odavezető utat.

Tízezrek vannak veszélyben a radioaktív sugárzás miatt Japánban

2018.08.16
Portfolio.hu
A japán kormány kizsákmányolja és radioaktív sugárzásnak teszi ki a 2011-es földrengésben és szökőárban megkárosodott fukusimai atomerőműnél dolgozó emberek tízezreit - hívták fel a figyelmet az ENSZ emberi jogi szakértői csütörtökön.

A németek az IMF karjaiba löknék Törökországot

2018.08.16
Portfolio.hu
Német kormányzati források szerint Törökországnak az IMF-hez kellene fordulnia, hogy stabilizálja a gazdaságát.

Elképesztő dolgot művel a magyar befektetők kis kedvence

2018.08.16
Portfolio.hu
Közelíti a 6300 milliárd forintot a hazai befektetési alapokban kezelt vagyon. A július végi adatok szerint az ingatlanalapok 20,7%-ra növelték részesedésüket a piacon, múlt hónapban is ez a kategória volt a legnépszerűbb 36 milliárd forintnyi nettó értékesítéssel. Megnéztük: idén eddig csak az ingatlanalapoknak köszönhető a piac növekedése.

Telefonon beszélt Macron és Erdogan

2018.08.16
Portfolio.hu
Telefonon beszélt egymással csütörtökön Emmanuel Macron francia és Recep Tayyib Erdogan török államfő. Ankarai közlés szerint Macron és Erdogan megállapodtott a két ország gazdasági kapcsolatainak erősítésében.

Erre várt mindenki! Megszólalt a török pénzügyminiszter

2018.08.16
Portfolio.hu
Igyekszik nyugtató üzeneteket küldeni Berat Albayrak török pénzügyminiszter a piaci szereplőknek, miután az országban árfolyamválság alakult ki az elmúlt hetekben és az infláció megállíthatatlanul emelkedik. Albayrak azt mondta, hogy nem lesz tőkekorlátozás és nem fordulnak az IMF-hez, de szigorú költségvetési politikát ígér.

Az ingatlanmánia vethet véget a magyarok állampapír-imádatának?

2018.08.16
Portfolio.hu
Bár láthatóan csökken az állampapírok növekedési üteme a háztartások értékpapírvagyonán belül, továbbra is ez a legnépszerűbb kategória a magyaroknál: június végén közel 5300 milliárd forintnyi vagyont tartottak a háztartások állampapírban, ennek többségét fix kamatozású konstrukciókban. Érdekesség, hogy az állampapírok mellett az utóbbi fél évben csak a részvények tudtak látható keresletet felmutatni. Mindeközben szép csendben jönnek fel az ingatlanalapok is: június végével 820 milliárd volt ezekből a háztartásoknál, az elmúlt három évben az ezekben kezelt háztartási vagyon fél éves növekedési üteme mindig meghaladta az állampapírokét.

Felfigyelt Orbánra Trump, irányt váltott az amerikai stratégia

2018.08.16
Portfolio.hu
Az elmúlt fél napban ugyanarról a témáról jelent meg cikk a New York Timesban és a Bloombergen, amelyek szerint miután júniusban telefonon beszélt egymással Donald Trump amerikai elnök és Orbán Viktor magyar kormányfő, irányváltás történt az Egyesült Államok Magyarországgal kapcsolatos stratégiájában.

Elfogytak a magyar kötvények, de nincs okunk pezsgőt bontani

2018.08.16
Portfolio.hu
Alapvetően sikeres volt az ÁKK csütörtöki kötvényaukciója, hiszen a tervezett 55 helyett 61,5 milliárd forint értékben adott el állampapírokat Magyarország. A hozamok viszont jelentősen emelkedtek, és az ötéves papírok értékesítése kifejezetten gyengén sikerült.

Érik a Brexit-botrány: a brit titkosszolgálatok kémkednek az EU után?

2018.08.16
Portfolio.hu
Aggodalmak merültek fel az Európai Unió tárgyalóinak részérő azzal kapcsolatban, hogy a brit titkosszolgálatok kémkednek az Egyesült Királyság európai uniós tagsága megszűnésének feltételrendszeréről szóló egyeztetéseken - jelentette a The Daily Telegraph csütörtökön, a tárgyalások újabb fordulójának kezdetén.

Ősszel jön az extra nyugdíj

2018.08.16
Portfolio.hu
A nyugdíjasok az idei évben is számíthatnak nyugdíjprémiumra, amennyiben azt a gazdasági növekedés lehetővé teszi. A nyugdíjprémium összegéről és kifizetésének idejéről ősszel születhet döntés - közölte a Pénzügyminisztérium (PM) az MTI-vel csütörtökön. Közölték: ebben az évben 32 milliárd forintot különített el a kormány a nyugdíjprémium kifizetésére.

Nem kér az IMF pénzéből Törökország, ma délutánra kell figyelni

2018.08.16
Portfolio.hu
Magyar idő szerint ma délután 3 órakor kezdődik az a gigantikus telefonkonferencia, amelyen Berat Albayrak török pénzügyminiszter magyarázza el a befektetőknek világszerte a török gazdasági vezetés álláspontját a helyzetről és a kilátásokról, illetve a gazdaság fundamentumairól. Az eseményről megjelenő információkat mi is kiemelten figyeljük, igaz közben vannak olyan jelek, amelyek nem feltétlenül nyugtatóak a török piaci kilátásokra rövid távon.

Most próbál megmenekülni a török líra, húzzák a forintot is

2018.08.16
Portfolio.hu
Éles fordulat látszik a devizapiacon csütörtök reggelre, a török líra további erősödéséhez ma már csatlakoztak a régiós devizák is. Emellett az euró is erősödésbe kapcsolt a dollárral szemben. Napközben továbbra is elsősorban a török hírekre figyelhetnek a befektetők, most derülhet ki, tud-e tovább erősödni a líra.

Mégsem lesz januárban adócsökkentés

2018.08.16
Portfolio.hu
Úgy tűnik, mégsem hozza előbbre a kormány a szociális hozzájárulási adó (szochó) jövő júliusban esedékes 2 százalékpontos csökkentését - írja az mfor.hu Gulyás Gergelyre hivatkozva. A munkaadók a kormányzati jelzések miatt számítottak a korábbi tehercsökkentésre, így valószínűleg a minimálbér-emelési tárgyalások is döcögve fognak haladni.

Lezárták a ferihegyi repülőtér 2B terminálját és környékét!

2018.08.15
Portfolio.hu
Lezárta a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B terminálját és annak környékét hatósági vizsgálat miatt a katasztrófavédelem - közölte az MTI-vel a Budapest Airport szerda este.

Mesterségesen állítják talpra a lírát a törökök, csütörtökön jön a teszt

2018.08.15
Portfolio.hu
Kiszorítják a líra likviditást a bankrendszerből és ezzel felnyomják a bankközi kamatokat, így kerülik el a hivatalos jegybanki kamatemelést és így állítják talpra mesterségesen a török lírát - lényegében ez rajzolódik ki azokból a lépésekből, amelyeket a török gazdaságpolitikai vezetés az utóbbi két napban tett. Holnap, azaz csütörtökön jön az igazi hitelességi teszt, ekkor tartja ugyanis világszintű telefonkonferenciáját az új török pénzügyminiszter, aki Erdogan elnök veje és amely eseményre az előzetes várakozásokkal szemben 1000 fő helyett immár mintegy 3 ezren regisztráltak.

Gigantikus mentőcsomagot ajánlott fel Katar Törökországnak

2018.08.15
Portfolio.hu
A katari emír 15 milliárd dolláros befektetésre tett ígéretet Törökországnak, miután találkozott Ankarában Recep Tayyip Erdogan török államfővel - jelentette szerdán a török állami hírügynökség.

Este szépített a forint, miközben elakadt a líra erősödése

2018.08.15
Portfolio.hu
Miközben ma a török líra a dollárral szemben 5% körüli további erősödést produkált jórészt a reggeli órákban, a forint és a zloty fél százalék körüli esést szenvedett el. A furcsa kettősségnek a dollár mai újabb erősödése lehet az oka, ami rányomja a bélyegét a feltörekvő piaci devizákra, miközben a török líra még így is masszív mínuszban jár akárcsak a hónap eleji szintekhez képest.

Németországban is jön a férfi és a nő után a harmadik nem

2018.08.15
Portfolio.hu
Az alkotmánybíróság utasítására bevezetnek egy harmadik nemet Németországban a személyiségi jogi szabályozásban, az erről szóló törvénytervezetet a szerdai ülésén fogadta el a szövetségi kormány. A döntés azután érkezett, hogy több nyugati országban, illetve államban, köztük Floridában, már hasonló döntések születtek.

Fontos rabot engedtek el ma a törökök - Ez is segíthetett a lírának

2018.08.15
Portfolio.hu
Egy isztambuli bíróság elrendelte, hogy engedjék el a több mint egy éve fogva tartott Taner Kilicet, az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet törökországi tiszteletbeli elnökét - közölte az AI szerdán. Egy Törökország-szakértő szerint ez a lépés azt szolgálja, hogy az amerikai-török feszültség mellett a törökök így próbálnak közeledni Európához szövetségépítés jegyében. A mai fejlemény is szerepet játszhatott abban, hogy a líra ma bő 5%-kal a 6-os szintig vissza tudott kapaszkodni a dollárral szemben, igaz abban más jegybanki intézkedések is fontosak voltak:

Budapesten közlekedsz a mostani hosszú hétvégén? - Rengeteg változás lép életbe

2018.08.15
Portfolio.hu
Változik a közösségi közlekedés menetrendje Budapesten az augusztus 20-i ünnepségek miatt, az első változások már 17-én életbe lépnek.

A lengyel elnök már 2024-re a GDP 2,5%-ára emelné a védelmi kiadásokat

2018.08.15
Portfolio.hu
A lengyel védelmi kiadások már 2024-ig elérhetnék a bruttó hazai termék (GDP) két és fél százalékát a tavalyi 2 százalék után - javasolta szerdán Andrzej Duda lengyel államfő a Lengyel Hadsereg Ünnepe alkalmából Varsóban rendezett katonai díszszemlén mondott beszédében.

Öthavi mélypontra szakadtak az olajárak, mégsem örülhetnek a magyar autósok

2018.08.15
Portfolio.hu
Szerda késő délutánig szinte folyamatosan csökkent a kőolaj ára reggel óta, részben azokra az adatokra, hogy a várt csökkenés helyett nőtt az amerikai kereskedelmi olajtartalék a múlt héten.

Elfogadhatatlan, hogy emberek ezreit rúgná ki a kormány - Kifakadt a szakszervezet

2018.08.15
Portfolio.hu
A Magyar Szakszervezeti Szövetség elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány egyeztetés és hatásvizsgálat nélkül jelenti be a központi közigazgatásban dolgozók 15-20%-os leépítését. A kabinet azonban azzal érvel, hogy a rendszerben lévő párhuzamosságokat akarják megszüntetni és a digitalizáció terjedése miatt feleslegessé váló munkahelyeket akarják megszüntetni.

Megnéztük, kik járnának rosszul Magyarországon egy EU-Törökország kereskedelmi háborúban

2018.08.15
Portfolio.hu
Bár a külkereskedelmi kapcsolataink alapján Törökország nem mondható kiemelt partnerünknek, jó néhány olyan terméket találtunk, amelyet túlnyomó részben oda exportálunk, vagy onnan importálunk. A textilipar és néhány élelmiszeripari szegmens kitettsége látszik a legnagyobbnak.

Szénné égették a magyar befektetők pénzét: 25% bukó két nap alatt

2018.08.15
Portfolio.hu
Nagy veszteségeket okozott a líra zuhanása körüli pánik azoknak a magyar befektetőknek, akiknek Törökországban vagy más feltörekvő piacokon volt pénze: egyes alapokkal két nap alatt 25%-ot lehetett bukni. Megviselte a líra zuhanása az idén gyengén teljesítő magyar részvényeket és így a részvényalapokat is, az orosz piac viszont kifejezetten jól teljesített a feltörekvők közül.

A törökök tovább hergelik Trumpot - Elutasította a bíróság Andrew Brunson kérelmét

2018.08.15
Portfolio.hu
Elutasította egy török bíróság Andrew Brunson amerikai lelkész kérelmét, aki törökországi házi őrizete megszüntetését és az ellene hozott utazási tilalom megsemmisítését kérte - közölte szerdán Brunson ügyvédje hozzátéve, hogy az ügyet a feljebbviteli bíróság vizsgálja.

Fű alatt, trükkös húzásokkal mentik Erdoganék a török lírát

2018.08.15
Portfolio.hu
Burkolt kamatemelés, rejtett tőkekorlátozás - ezekre a rendkívüli intézkedésekre volt szükség ahhoz, hogy (átmenetileg) enyhüljön a nyomás a török lírán. Bár a lépések rövid távon kisebb megnyugvást hozhatnak a török piacon, fundamentális irányváltás híján továbbra is óriási kockázatok övezik Törökország helyzetét.

Még nincs vége Erdoganék haláltusájának? - Trump nagyon frusztrált, ami nem sok jót jelent

2018.08.15
Portfolio.hu
Törökországnak további szankciókkal kell szembenéznie, amennyiben nem engedik szabadon Andrew Brunson amerikai lelkipásztort - figyelmeztette a Fehér Ház a török vezetést. Donald Trump állítólag nagyon frusztrált Brunson miatt, ami nem sok jót jelent Törökország számára: a konfliktus elfajulása esetén újra lejtőre kerülhet a líra árfolyama.

IMF-mentőcsomag kell a törököknek a volt ankarai nagykövetünk szerint

2018.08.15
Portfolio.hu
Évtizedek óta nem volt ilyen pénzügyi válság Törökországban, a török vezetők és az átlagemberek tisztában vannak azzal, hogy nagy a baj, így "Ankarának ismét vissza kell térnie a Nemzetközi Valutaalappal történő együttműködéshez, mert szüksége van a világszervezet pénzügyi segítségére" - többek között ezeket a határozott állításokat fogalmazta meg a Magyar Hírlapnak adott interjúban Hóvári János, Magyarország volt ankarai nagykövete.

Törökország beleáll a kereskedelmi háborúba

2018.08.15
Portfolio.hu
Törökország megemelte több amerikai termék, például a személygépkocsik, a szeszes italok és a dohányáruk vámját, válaszul az amerikai szankciókra - közölte szerdán Twitter-üzenetében Fuat Oktay török alelnök.

Új feladatot kap Orbántól Lázár János

2018.08.14
Portfolio.hu
A nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztosnak nevezte ki Lázár Jánost augusztus 15-től Orbán Viktor kormányfő a keddi Magyar Közlönyben publikált miniszterelnöki utasítás szerint.

Megnyugodott a líra, 323 alatt az euró

2018.08.14
Portfolio.hu
Megnyugvás, illetve brutális esés utáni felpattanás jelei mutatkoztak ma a török pénz- és tőkepiackon a tegnapi újabb vérfürdő után, és ez a javuló hangulat világszerte éreztette hatását. A forint napközben többször is erősödött kicsit, a nap vége felé 323 alá is sikerült benéznie az euróval szemben.

Nyugdíjkatasztrófa felé tart a világ legnépesebb országa

2018.08.14
Portfolio.hu
A kínai ezredfordulós fiatalok több mint fele kerülhet bajba nyugdíjas éveire, mivel egy új kutatás szerint nem tesznek félre eleget az idősebb éveikre. Ehhez csak bónuszként jön hozzá az egyre öregedő társadalom és a halmozódó adósságállomány - írja a Financial Times.

Védi a hrivnyát az ukrán jegybank, nagy kamatemelés lehet a vége

2018.08.14
Portfolio.hu
Az ukrán központi bank kedden 100 millió dolláros intervenciót hajtott végre, hogy megállítsa a hrivnya gyengülését.

Végre valaki sejti, mit kellene mondani: nyugtató üzenetek a török pénzügyminisztertől

2018.08.14
Portfolio.hu
Az utóbbi napok harcias kommunikációja után kedden megnyugtató üzeneteket küldött a befektetőknek Berat Albayrak török pénzügyminiszter. A piac egyelőre szkeptikus, már most látszik, hogy nehéz lesz visszanyerni a bizalmat.

Tömegesen menekülnek az uniós munkavállalók Nagy-Britanniából

2018.08.14
Portfolio.hu
1975 óta nem mért mélypontra, 4 százalékra csökkent a brit munkanélküliség a júniussal zárult három hónapban, miközben 47 éves csúcson ragadt a foglalkoztatási ráta, köszönhetően annak is, hogy az uniós munkavállalók tömegesen hagyják el Nagy-Britanniát a Brexit-bizonytalanság miatt - közölte ma a brit statisztikai hivatal az adatokat.

Idegesek az oroszok a rekordméretű amerikai katonai költségvetés miatt

2018.08.14
Portfolio.hu
Az orosz kormányt aggasztja az Egyesült Államok rekordméretű katonai költségvetése, valamint az, hogy Washington felfüggeszti az együttműködés finanszírozását a Nyitott Égbolt-szerződés keretében - jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes kedden a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek.

A dollár háttérbe szorításával fenyeget az orosz külügyminiszter

2018.08.14
Portfolio.hu
Az amerikai dollár - mint a globális kereskedelem pénzneme - idővel háttérbe fog szorulni - figyelmeztetett az éppen Ankarában tartózkodó orosz külügyminiszter, igaz arra nem tett ígéretet, hogy megszüntetnék a dollárban való kereskedelmet Törökországgal.

Dobogós a magyar növekedés, a lengyeleket viszont nem tudtuk megelőzni

2018.08.14
Portfolio.hu
Az első negyedév után a második negyedévben is az Európai Uniós növekedési rangsor élmezőnyében végzett Magyarország: az éves növekedési dinamika alapján csak a lengyelek tudtak megelőzni minket. Igaz, még hét ország statisztikái nem ismertek, akik közül többen is beférhetnek elénk. Ennek ellenére EU-s összevetésben kiemelkedő második negyedéves teljesítményt nyújtott a magyar gazdaság.

Autópályáról lesz népszavazás vasárnap Szentkirályon

2018.08.14
Portfolio.hu
Népszavazást tartanak vasárnap a Bács-Kiskun megyei Szentkirályon az M44-es gyorsforgalmi út helyi leágazásának három változatáról.

Még tovább megy Brüsszel a lengyelekkel szembeni eljárásban

2018.08.14
Portfolio.hu
Az Európai Bizottság újabb szakaszába lépette a Lengyelországgal szemben indított kötelezettségszegési eljárását, indokolással ellátott véleményt küldött Varsónak a Legfelsőbb Bíróságról szóló lengyel törvénnyel kapcsolatban - közölte az uniós bizottság kedden.

Hatéves mélypontról ugrott vissza a német gazdasági hangulatindex

2018.08.14
Portfolio.hu
A hatéves mélypontot jelentő mínusz 24,7-ről mínusz 13,7 pontra ugrott vissza a német ZEW gazdaságkutató intézet németországi befektetői hangulatindexe augusztusban.

A török vérzivatarban is elvitték a magyar állampapírokat

2018.08.14
Portfolio.hu
A tervezett 40 helyett 50 milliárd forint értékben adott el három hónapos diszkont kincstárjegyeket kedden az ÁKK, a hozam pedig továbbra is egy hajszállal van csak nulla felett.

Erdogan: bojkottáljuk az amerikai termékeket

2018.08.14
Portfolio.hu
Törökország bojkottálni fogja az Egyesült Államokból importált elektronikai termékeket miután Amerika gazdasági szankciókat léptetett életbe az országgal szemben - mondta kedden Recep Tayyip Erdogan török elnök. Erdogan megszólalása után kissé újra gyengült a török líra 6,4 közeléből 6,5-6,6 közöttig.

A független elemzőcégek fele eltűnhet a MiFID 2 miatt

2018.08.14
Portfolio.hu
Az Euro IRP legfrissebb tanulmánya szerint a kisebb elemzőcégek jelentős bevételtől estek el az EU januárban életbe lépett MiFID 2-es szabálya miatt idén. Van olyan szolgáltató, amely szerint a független szolgáltatók fele eltűnhet a piacról - számol be a hírről a Financial Times.

Gulyás: 15-20%-os leépítés jön a központi közigazgatásban

2018.08.14
Portfolio.hu
Az a cél, hogy a központi közigazgatásban a mostani 14 ezer fő körüli létszám csökkenjen, és ha becsülni kell, akkor 15-20%-os létszámcsökkentés reális január elsejével - jelentette be a mai Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője.

70 ezer dollárt bukik minden amerikai a 2008-as válságon

2018.08.14
Portfolio.hu
A Fed tanulmánya szerint az amerikai GDP valószínűleg sosem áll talpra a 2008-as válságból, ráadásul ennek terheit egész életükben nyögik majd a háztartások - írja a Bloomberg.

Most van kritikus döntési pontnál Magyarország - Interjú az MSD hazai vezérével

2018.08.14
Portfolio.hu
Magyarország a régiós versenytársak között az egyedüli ország, ahol csökkent a nettó gyógyszerkassza-költés, pedig a gyógyszerkassza mérete odavezethet, hogy bizonyos készítménybefogadások késnek - hívta fel a figyelmet a Portfolio-nak adott interjújában Thomas Straumits, aki 2014 óta ügyvezető igazgatóként vezeti az MSD gyógyszergyártó vállalat magyar leányvállalatát. A magyarországi Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének korábbi elnöke arról is beszélt, hogy a magyar gyógyszeripar egyedül maradt a különadók tekintetében, ugyanis ez az az ágazat, ahol még mindig ugyanolyan magas a különadó mértéke, mint a válság alatti időkben. A szakember szerint lenne tér a különadó csökkentésére, de nemcsak ebből a szempontból van fontos döntési helyzetben a magyar döntéshozás. A klinikai vizsgálatok terén is egyre nagyobb versennyel kell ugyanis Magyarországnak szembenéznie, új országok zárkóznak fel hazánk szintjére.

Bécs lett a világ legélhetőbb városa

2018.08.14
Portfolio.hu
Hét év után letaszította a világ legélhetőbb városa rangsor éléről Bécs az ausztrál Melbourne-t, a világ legkevésbé élhető városa pedig a polgárháború által sújtott szíriai főváros Damaszkusz - derül ki az Economist Intelligence Unit most közzétett rangsorából.

Hamarosan egyszerűbb lesz perelni

2018.08.14
Portfolio.hu
Ősszel döntés születhet az új polgári perrendtartással összefüggő keresetlevél-nyomtatványok egyszerűbbé tételéről - mondta Virág Csaba bíró, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) polgári perrendtartással foglalkozó munkacsoportjának vezetője az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

Kamatemelést akarnak a török lobbiszervezetek, csütörtökre kell nagyon figyelni

2018.08.14
Portfolio.hu
Hétfőn a legnagyobb török kereskedelmi bank első embere már szorgalmazta, hogy a török jegybank emeljen kamatot a líra stabilizálása érdekében, ma reggel két nagy török üzleti érdekképviselet is ugyanezt sürgette közös közleményben. Közben kiderült, hogy csütörtökön gigantikus telefonkonferenciát fog tartani Recep Tayyip Erdogan államfő veje, a pénzügyminiszter, illetve az is, hogy tegnap este az amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó a török nagykövettel egyeztetett Andrew Brunson Törökországban letartóztatott amerikai hitszónok szabadon bocsátása témájában és a két ország közötti diplomáciai feszültség enyhítéséről. Mindezek hatására a török líra jelentős erősödést mutat a kedd reggeli kereskedésben.

Itt a török válság következő dominója? Drasztikus lépésre kényszerült az argentin jegybank

2018.08.14
Portfolio.hu
500 bázispontos kamatemelést hajtott végre tegnap este az argentin jegybank, amivel 45%-ra nőtt az irányadó ráta. Emellett bejelentette, hogy a peso árfolyamának támogatása érdekében 500 millió dollárnyi devizatartalékot ad el. Az intézkedésekre azért volt szükség, mert a török líra árfolyamválsága miatt a sérülékeny latin-amerikai ország fizetőeszközére is egyre nagyobb nyomás nehezedett.

Aggódik Mobius: befagyaszthatják a törökök a külföldiek pénzét

2018.08.14
Portfolio.hu
Valós lehetősége van annak, hogy Törökország tőkekorlátozásokat vezet be, hogy a líra esését megállítsa, ezzel pedig a teljes feltörekvő piaci eszközosztályra komoly csapást mérne - mondta Mark Mobius, neves feltörekvő piaci szakértő a Bloombergnek.

Lassul a gazdaság, de kitart a dinamikus GDP-bővülés

2018.08.14
Portfolio.hu
A második negyedévben 0,9%-kal volt magasabb a magyar gazdaság teljesítménye, mint a megelőző negyedévben. Szezonálisan és naptárhatással igazítva az éves növekedés üteme 4,4% volt.

Vártnál jobb lett a német GDP-adat

2018.08.14
Portfolio.hu
A várt 0,4%-nál minimálisan gyorsabban, 0,5%-kal nőtt az idei második negyedévben negyedéves alapon a német GDP - közölte ma reggel az előzetes adatot a német statisztikai hivatal. A jobb adatban a dinamikus lakossági fogyasztás és a fokozott állami költekezés játszotta a fő szerepet.

Trump aláírta a katonai költségvetést

2018.08.14
Portfolio.hu
Donald Trump amerikai elnök aláírta hétfőn a 716 milliárd dolláros védelmi költségvetésről szóló törvényt, amelyet augusztus elején mind a képviselőházban, mind a szenátusban magabiztos többséggel fogadtak el.

Listázták Trump legnagyobb diplomáciai baklövéseit

2018.08.14
Portfolio.hu
A Politico című újság összeállítást készített hétfőn Donald Trump amerikai elnök diplomáciai baklövéseiről. A lap nevük elhallgatását kérő kormányzati forrásoktól szerezte információit.