Hírek

Kiberbiztonsági ügynökséget állítana fel Brüsszel

2017.09.19
Portfolio.hu
Javaslatot nyújtott be az internetes biztonság megerősítésére kedden az Európai Bizottság (EB), ennek értelmében egyebek mellett felállítanának egy uniós kiberbiztonsági ügynökséget és közös tanúsítási rendszert fogadnának el.

Amerika készen áll, hogy teljesen megsemmisítse Észak-Koreát

2017.09.19
Portfolio.hu
Kemény figyelmeztetést adott ki Donald Trump azoknak, akik Észak-Koreával üzletelnek, valamint kiemelte: ha szükséges, Amerika képes teljesen megsemmisíteni az elszigetelt országot. Szíriát és Iránt is megemlítette az ENSZ közgyűlésén az elnök; ezek az országok rezsimjei szerinte globális fenyegetést jelentenek.

Meglepőt léptek a magyar befektetők, a kis kedvenc már nem annyira menő

2017.09.19
Portfolio.hu
A legfrissebb adatok szerint augusztusban több érdekesség is történt a befektetési alapok piacán: a negatív értékesítési adatok miatt a kezelt piaci összvagyon ismét 6000 milliárd forint alá csökkent, amiért a pénzpiaci alapok és rövid kötvényalapok mellett az ingatlanalapokat is okolni lehet. Nagy meglepetésre ugyanis az ingatlanalapokat a nyár utolsó hónapjában tőkevesztés jellemezte, igaz, ettől még továbbra is ez a kategória a legnépszerűbb a magyar befektetők körében idén.

Kamatot vágtak Matolcsyék, készek tovább menni

2017.09.19
Portfolio.hu
Ma ülésezett a monetáris tanács, a jegybank döntéshozó testületétől lazító lépéseket várt a piac. 14 órakor az egynapos betéti kamat csökkentését jelentette be a jegybank, vagyis még lejjebb süllyedt a kamatszint a nulla alatti tartományban. 15 órakor a 3 hónapos betételhelyezési lehetőség (enyhén)várakozáson felüli korlátozását, illetve az fx-swap eszköz likviditásbővítésben betöltött szerepének növelését is bejelentette az MNB.

Szárnyal a forint - Hiába vágott az MNB

2017.09.19
Portfolio.hu
A nap második felében erősödni kezdett a forint az euróval szemben miután a jegybank a vártnak megfelelő döntést hozott azzal, hogy 10 bázisponttal csökkentette az egynapos betéti kamatot. A jelek szerint ezt már beárazta a piac, ezért nem látunk heves kilengéseket az árfolyamban.

A műtárgypiac felfedezésre váró szegmensei - újabb előadás leendő gyűjtőknek, befektetőknek!

2017.09.19
Portfolio.hu
A műtárgypiac kevésbé ismert területeire kalauzolja a kezdő- és a leendő gyűjtőket a műtárgy.com és a mutargybefektetes.hu szervezésében megvalósuló új előadás, amelyet Tűzkő Péter, a BÁV Zrt. műkereskedelmi üzletágvezetője tart október 16-án. A műtárgy jó befektetés, azonban gyakran éri az a kritika a műtárgypiacot, hogy olyan speciális tudásokat igényel, amik miatt csak kevesen tudják megragadni az általa kínált lehetőségeket. Ez az új előadás és a most zajló Műtárgybefektetési előadássorozat éppen ezen kíván változtatni. Természetesen egy előadás, vagy előadássorozat után senkiből sem lesz azonnal rutinos műgyűjtő, de ez mégis nagyszerű alapot kínál ahhoz, hogy már ne egy idegen territóriumként nézzünk az aukciósházak és galériák világára.

Ennyit még nem fizettek Magyarországnak, hogy hitelezzék

2017.09.19
Portfolio.hu
Új történelmi mélypontra, mínusz 0,05 százalékra esett a három hónapos diszkont kincstárjegyek hozama az ÁKK keddi aukcióján. A piac az MNB délutáni kamatdöntésére vár a piac, a hozam már így is a kamatfolyosó aljára simul.

Hatalmas trükkel mégis EU-tagok maradnak a britek?

2017.09.19
Portfolio.hu
Sokan felvonták a szemöldöküket azon, hogy a 66 oldalas brit EU-kilépési törvénytervezetből talán a legfontosabb információ maradt ki: a kilépés tényleges időpontja. Ez a közhangulat lehetséges változását is bekalkulálva hatalmas politikai manőverezésekre adhat lehetőséget, miközben eddig úgy tudtuk, hogy 2019. március 29-én megszűnik a britek EU-tagsága.

Fegyverkezik Amerika: jövőre sokkal több pénz jut a hadseregre

2017.09.19
Portfolio.hu
Az Amerikai Egyesült Államok szenátusa megszavazta a következő évre vonatkozó védelmi költségvetést, ami 700 milliárd dollárt biztosít a hadsereg fenntartására, fejlesztésére, illetve a külföldi hadműveletek finanszírozására. Ez az összeg jelentős növekedést jelent a 2017-es büdzséhez képest.

Mi fán teremnek a strukturált betétek? Az MNB elmagyarázza

2017.09.19
Portfolio.hu
Az utóbbi évek alacsony kamatkörnyezetében az ügyfelek, a bankok - és ennek nyomán a pénzügyi felügyeletek - figyelme is megélénkült az ún. strukturált termékek iránt. A strukturált termékek lényeges jellemzője, hogy a konstrukcióban elhelyezett pénzösszeg hozama egy pénzügyi eszköz árának (például egy devizaárfolyamnak) a jövőbeli alakulásától függ, miközben magát az eszközt a futamidő alatt, a konstrukció keretében az ügyfél nem tartja a portfóliójában. A kockázatot nagymértékben meghatározza, hogy a termék élvez-e tőkevédelmet.

40 millió embert kényszerítettek rabszolgasorba

2017.09.19
Portfolio.hu
Nagyjából 40 millió embert kényszerítettek rabszolgasorba tavaly, ebbe beletartoznak azok is, akik a kényszermunka mellett kényszerházasságot kötöttek - számol be a rabszolgaság ellen harcoló szervezetek adatairól a Reuters.

Itt az újabb ötös fokozatú hurrikán

2017.09.19
Portfolio.hu
A katasztrófával fenyegető, ötös fokozatra erősödött hétfő estére a karibi térség északkeleti részében tomboló Maria hurrikán - közölte az amerikai Országos Hurrikánközpont (NHC).

Újra összeül a Versenyképességi Tanács

2017.09.19
Portfolio.hu
Folytatja munkáját csütörtökön az üzleti szféra, a gazdasági szervezetek, valamint a tudományos élet elismert képviselőit tömörítő Versenyképességi Tanács - közölte Varga Mihály az MTI-vel.

Ma végre leszámolhatnak az erős forinttal Matolcsyék

2017.09.19
Portfolio.hu
Közeleg az MNB Monetáris Tanácsának ma délutáni ülése, mely hosszú idő után ismét valódi izgalmakat tartogathat, hiszen a jegybank már a múlt hónapban jelezte, hogy kész tovább lazítani. Ez részben annak köszönhető, hogy a nyáron vészesen elkezdett erősödni a forint, ami már kellemetlen volt az MNB számára is, ezt próbálja most megfékezni.

Üzent az EU Facebook-ügyben: ezt már nem lehet tovább tűrni

2017.09.18
Portfolio.hu
Vannak olyan helyzetek, amelyeket az európai emberek nem tűrhetnek - így fogalmazott Pierre Moscovici uniós pénzügyi biztos az amerikai gigacégek európai adópolitikájával kapcsolatban. Hangsúlyozta, hogy az új rendszer egy sztenderd adóalapot hoz majd létre, az új törvényt 2018-ban vezetheti be az EU - számol be a hírről a CNBC.

Keményen beszólt Trump az ENSZ-nek

2017.09.18
Portfolio.hu
Túlbürokratizáltnak és nem hatékonynak nevezte az ENSZ-t hétfőn Donald Trump amerikai elnök a világszervezet megreformálásáról szóló magas rangú tanácskozáson New Yorkban.

Brutális lépésre készül Európa a Facebook ellen

2017.09.18
Portfolio.hu
Már 10 európai tagállam támogatja a GAFA (Google, Apple, Facebook, Amazon) csoport árbevétel-alapú megadóztatását, a kérdést már jövő tavasszal napirendi pontra tűzné az Európai Bizottság - írja a Politico.

Nem tud elszakadni a forint a 310-es szinttől

2017.09.18
Portfolio.hu
Kis gyengüléssel kezdte a hetet a forint az egyébként kedvező nemzetközi befektetői hangulatban, így az euróval szembeni jegyzések még inkább közel kerültek a 310-es kerek szinthez. Ez azt jelenti, hogy új másfél havi mélyponton várja a forint a keddi MNB kamatdöntést, amely ma reggeli elemzésünk szerint lényeges változásokat is hozhat a monetáris politikai keretrendszerben. Az erre való felkészülés gyengíti az utóbbi egy hétben a forintot és ezzel láthatóan eltért a régiós devizák pályájától is.

Plusz pénz kell az állami egészségügynek az év végén

2017.09.18
Portfolio.hu
A kormány 42 milliárddal kényszerül kiegészíteni az egészségügy erősen alultervezett költségvetését - írja a Népszava.

Döntött az európai bíróság: fellélegezhetnek az ingatlanfejlesztők

2017.09.18
Portfolio.hu
2009-ben a Legfelsőbb Bíróság egyértelműen kimondta, hogy az ingatlanfejlesztésekhez kapcsolódó közcélú beruházások áfája levonható, ha ezek nélkül a fejlesztés nem lenne megvalósítható. A közelmúltban azonban nem várt izgalmakat okozott az Európai Unió Bírósága ("EUB") főtanácsnokának egy hasonló, bolgár ügyben adott előzetes véleménye, amely megtiltotta volna az adólevonási jogot. Bár az EUB múlt hét közepén közzétett ítéletében végül nem követte a főtanácsnoki véleményt, azonban komoly feltételekhez szabta az adólevonási jog érvényesítését - hívja fel legfrissebb írásában a figyelmet a Jalsovszy Ügyvédi Iroda.

Akkora a baj a lengyeleknél, hogy versenyfutás indult az ukrán vendégmunkásokért

2017.09.18
Portfolio.hu
Hozzánk hasonlóan Lengyelországban is egyre fojtogatóbb a munkaerőhiány: lengyelek milliói dolgoznak külföldön, miközben a munkanélküliségi ráta a rendszerváltás óta nem volt ilyen alacsony. Azoknak a cégeknek, amelyek növekedni akarnak, Ukrajna felé kell néznie, az onnan érkező munkások ugyanis átmenetileg enyhíthetik a munkaerőhiánnyal járó bérnyomást, segítve ezáltal megőrizni a helyi vállalatok árversenyképességét.

Kétszer annyit tehetsz zsebre, ha nőre bízod a pénzed

2017.09.18
Portfolio.hu
Az adatok szerint a nők vezette hedge fundok kétszer akkora hozamot hoztak befektetőiknek, mint a férfiak irányította alapok idén. Sokak szerint itt az ideje, hogy az eddig férfiszakmának minősített portfólió-és vagyonkezelés több nőt alkalmazzon - számol be a hírről a Financial Times.

Jót tett a gazdaságnak az adóreform

2017.09.18
Portfolio.hu
A 2010-2013 között végrehajtott adóreform az elmúlt években is éreztette kedvező hatásait. A 2010 utáni adóreform első hullámában 2013-ig megtörtént az adórendszer főbb szerkezeti átalakítása, amelynek számottevő hatása volt arra, hogy a GDP-arányos adóbevételek 2014-2016 között 2 százalékponttal emelkedtek anélkül, hogy adóemelés valósult volna meg ebben az időszakban. A növekedést a korábbi intézkedések dinamikus hatása, a gazdaság fehéredése és a gazdasági növekedés szerkezete okozta. A szakirodalom és a modellezési eredmények is arra utalnak, hogy az adóreformok gazdaságösztönző hatása teljes mértékben néhány év késleltetéssel érvényesül, és helyes lépések esetén nagymértékben kompenzálhatja az adócsökkentések kezdeti költségeit. Hazánkban az adóbevételek elmúlt években tapasztalt növekedése mellett az állami kamatkiadások csökkenése is jelentősen hozzájárult a szociális hozzájárulási adó és a társasági adó 2017. évi csökkentéséhez szükséges mozgástér kialakulásához.

Elárulta féltett titkát a világ egyik legbefolyásosabb befektetési guruja

2017.09.18
Portfolio.hu
Ray Dalio, a világ legnagyobb hedge fundjának, a 160 milliárd dollárt kezelő Bridgewater Associatesnek a vezetője sikert sikerre halmozott a karrierje alatt, kevesen tudják viszont róla, hogy egyszer a csőd szélére jutott és majdnem bezárta a mára már legendássá vált alapját.

Érik a magyar felminősítés?

2017.09.18
Portfolio.hu
A feltörekvő piacok fundamentális helyzete folyamatosan javul, jók a növekedési adatok, nincs inflációs veszély, csökken a külső sérülékenység - ad optimista képet a Magyarországot is sorai között tudó országcsoportról friss értékelésében a Societe Generale. A francia befektetési bank szerint több gazdaság esetében is érik a felminősítés, mi is köztük vagyunk.

Nem tudja hová tenni a párizsi klímamegállapodást az USA

2017.09.18
Portfolio.hu
Rex Tillerson amerikai külügyminiszter egy vasárnapi televíziós interjúban kijelentette, hogy "megfelelő feltételek esetén" Washington mégsem lépne ki a párizsi klímaegyezményből.

A héten mindenhol a jegybankok fújják a passzátszelet

2017.09.18
Portfolio.hu
Ez a hét egyértelműen a jegybanki kamatdöntésekről fog szólni: itthon az MNB jön végre izgalmas hírekkel, míg Amerikában a Fed léphet tovább a szigorítás és a mérlegleépítés útján. Közben itthon jönnek bérstatisztikák és részletes államháztartási beszámoló is.

Nagy dobásra készülhet a Magyar Nemzeti Bank

2017.09.18
Portfolio.hu
A jegybank kitart amellett , hogy tartósan alacsony lesz az infláció Magyarországon, ezért további lazító lépéseket vár tőle a piac. Hosszú hónapok után újra igazi izgalmakat hozhat a monetáris tanács keddi ülése. Összeszedtük, mit is léphet az MNB. A Magyar Nemzeti Bank monetáris politikájáról ad elő Nagy Márton alelnök a Budapest Economic Forum 2017 rendezvényünkön.ÁTTEKINTÉS|RÉSZLETES PROGRAM|ÁRAKJELENTKEZÉS

Berlusconi visszatért és egyből 13. havi nyugdíjat ígért

2017.09.17
Portfolio.hu
Hosszú távollét után Silvio Berlusconi vasárnap hivatalosan visszatért a politikai életbe, és magát mérsékelt Európa-barátként pozicionálva felvázolta politikai elképzeléseit a jövő tavaszi olaszországi parlamenti választásokra készülve.

10 őrült összeesküvés-elmélet, amiről kiderült, hogy mind igaz

2017.09.17
Portfolio.hu
A World Trade Center katasztrófájának 16. évfordulója után újra lendületbe jöttek a konteósok; vannak, akik szerint a történelem egyik legbrutálisabb terrortámadását a Bush-kormány vitte véghez, míg mások szerint egyszerű biztosítási csalás történt, de egyesek szerint egy űrlény követte el a szörnyű merényletet. Bár őrültségnek hangoznak az ilyen és hasonló kijelentések, volt már számos olyan első látásra hihetetlen összeesküvés-elmélet, amelyről bebizonyosodott, hogy valóban megtörtént (bár ezek eleve sokkal reálisabbak voltak, mint például egy földönkívüli-támadás). Összeszedtünk tíz valódi összeesküvést.

Lagarde lehet Juncker utódja az Európai Bizottság élén

2017.09.17
Portfolio.hu
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetője, Christine Lagarde követheti Jean-Claude Junckert 2019-ben a brüsszeli Európai Bizottság elnöki tisztségében a Welt am Sonntag című vasárnapi német lap szerint.

Politikai nyomásra meghamisíthatták a török GDP-adatot

2017.09.17
Portfolio.hu
A legfrissebb adatok alapján látszólag kiheverte a török gazdaság a tavalyi puccskísérletet követő óriási politikai tisztogatás negatív hatásait, egy kicsit a felszín alá nézve viszont már nem ilyen egyértelmű a helyzet. A Commerzbank elemzői szerint a héten közölt második negyedéves GDP-statisztika hitelessége erősen megkérdőjelezhető, azaz nem kizárt, hogy politikai nyomásra kozmetikázták a növekedési számokat.