Hírek

Padlógázzal a szakadékba, vagy vészfék a zuhanás előtt: mi lesz most a britekkel?

2017.06.25
Portfolio.hu
Néhány hete még olyan egyértelműnek tűnt az Egyesült Királyság útja: Theresa May vezetésével kilépnek az EU közös piacából, felszabadítják magukat az Európai Unió fennhatósága alól, és lehetőségük lesz saját kereskedelmi megállapodásokat kötni. Csakhogy közbeszólt az előrehozott választás, May hatalmi pozíciója meggyengült, ezért megnőtt a Brexittel kapcsolatos bizonytalanság. A britek padlógázzal belehajtanak a szakadékba? Esetleg lesz valamilyen kereskedelmi megállapodás? Vagy feladják a kilépéspártiak követeléseit és a közös piac tagjai maradnak? A Financial Times cikkében összeszedett hat lehetséges forgatókönyvet.

A Balatonon nagy változások lesznek

2017.06.25
Portfolio.hu
Csaknem 2 milliárd forintnyi hazai támogatással 38 Balaton-parti település 55 strandján, 344 beruházás, felújítás valósul meg az idén - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.

Szijjártó figyelmeztette a külföldre utazó magyarokat

2017.06.25
Portfolio.hu
A visegrádi országok együttműködése az unión belül a legszorosabb és leghatékonyabb, és mára világszerte branddé vált - nyilatkozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorának.

Kritikus a helyzet: részlegesen osztályok működését szüneteltetik orvoshiány miatt

2017.06.24
Portfolio.hu
Júliusban és augusztusban részlegesen szüneteltetik a Jászberényi Szent Erzsébet Kórházban a belgyógyászati-, a krónikus-, illetve a rehabilitációs osztály működését - tudta meg a szoljon.hu dr. Sinkó-Káli Róbert megbízott főigazgatótól.

Már tervezik a kelebiai vasútvonal budapesti szakaszát

2017.06.24
Portfolio.hu
A repülőtéri vasúti fejlesztések és a Budapest-Belgrád vonal újjáépítése érdekében új nyomvonalon vezetik a Budapest-Kelebia vasútvonal fővárosi bevezető szakaszát, Soroksár pedig visszakaphatja Duna-partját - írja a szombati Magyar Idők.

Görögországot felminősítette a Moody's

2017.06.24
Portfolio.hu
Felminősítette Görögországot a Moody's Investors Service, a kiigazítási program második felülvizsgálatának befejeződésével, valamint a javuló költségvetési helyzettel és a gazdasági stabilizációra utaló jelekkel indokolva a döntést.

Összejöhet egy Trump-Putyin találkozó júliusban

2017.06.23
Portfolio.hu
A washingtoni Fehér Ház szóvivője nem zárja ki, hogy júliusban sor kerülhet Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök találkozójára.

Türelmesen várja Trump a nagy tervének elfogadását

2017.06.23
Portfolio.hu
Donald Trump amerikai elnök egy televíziós interjúban úgy vélte, hogy kicsi az esélye az egészségbiztosítási törvény jövő hétre tervezett elfogadásának.

Elgyengült a héten a forint

2017.06.23
Portfolio.hu
A hét utolsó napján is toltak egyet a forint árfolyamán, ami így megközelítette a 310-es szintet az euróval szemben. Észrevehető a hazai fizetőeszköz gyengélkedése más devizákhoz képest is.

Kezdeményezték a vízhiányos időszak kihirdetését Magyarországon

2017.06.23
Portfolio.hu
A biztonságos élelmiszertermelés fenntartása érdekében vízhiányos időszak megállapítását kezdeményezte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) - június 1-jétől visszavonásig - Pintér Sándor belügyminiszternél. Ha a tárcavezető elfogadja a kamara javaslatát, akkor a gazdálkodóknak az adott időtartamban nem kell vízkészlet-járulékot fizetniük az öntözéshez, halgazdálkodáshoz és rizstermeléshez használt víz után.

Kétharmad helyett sima többséggel verték át a parlamenten a plakáttörvényt

2017.06.23
Portfolio.hu
A településkép védelméről szóló törvény módosításával szigorította az Országgyűlés a politikai reklámok kihelyezését pénteki rendkívüli ülésén. A Jobbik az Alkotmánybírósághoz fordul a mai szavazás módja miatt.

Újra nekiment Orbánnak az Economist

2017.06.23
Portfolio.hu
Tavaly október után ma újra kemény bírálatot fogalmazott meg a brit Economist hetilap szerkesztőségi cikkében az Orbán Viktor által követett politikával szemben és azt szorgalmazta, hogy az Európai Uniónak akár a pénzek megvonásán keresztül is fel kellene lépnie a magyar vezető ellen. Közben a Die Welt német konzervatív lap a visegrádi országcsoport helyzetérő és kilátásairól közölt cikket, azt feszegetve, hogy a német-francia tengely fellépése miatt kétfelé szakadhat az országcsoport. Ez azt jelentené, hogy a csehek és a szlovákok a belső mag felé húzhatnak, míg a magyar-lengyel páros a több mozgástér érdekében a saját útját követné az EU-n belül. A ma reggeli V4-Macron találkozón a hírek szerint nem közeledtek az álláspontok és volt egy kis szóváltás is az európai értékek körül.

Milliárdos nagyberuházáshoz ad pénzt az állam a Nyírségben

2017.06.23
Portfolio.hu
Mintegy 3,7 milliárd forint értékű beruházással bővíti kapacitását a Diehl Aircabin Hungary német légi ipari beszállító vállalat Nyírbátorban, amelyhez a magyar kormány 1,38 milliárd forint támogatást biztosít - jelentette be pénteken a külgazdasági és külügyminiszter Budapesten. Szijjártó Péter hozzátette: az 1902-ben alapított, máig családi tulajdonban lévő vállalat beruházása nyomán 230 új munkahely jön létre, új épületeket építenek, gépeket szereznek be. Az állami támogatás munkahelyenként 6 millió forintot tesz ki.

Hatalmas kötbérigényt jelentett be a BKV a reggeli metróhiba után

2017.06.23
Portfolio.hu
Több mint 800 millió forint kötbérigényt jelentett be a BKV a 3-as metró vonalán futó szerelvények gyártója és felújítója, a Metrovagonmas felé, és azonnali hatállyal Magyarországra kérette a társaság vezetését - közölte a BKV pénteken az MTI-vel.

Hatéves csúcsra ugrott a feldolgozóipari aktivitás az eurózónában

2017.06.23
Portfolio.hu
A várt süllyedéssel szemben 6 éves csúcsra ugrott júniusban az eurózóna feldolgozóipari üzleti aktivitási indexe, közben viszont a szolgáltató szektor aktivitási mutatója meglepően nagyot esett - derült ki az IHS előzetes adataiból.

Elbukott az állam Budaörssel szemben, 765 milliót kell fizetnie

2017.06.23
Portfolio.hu
Több mint 765 millió forint és kamatai megfizetésére kötelezte a Fővárosi Törvényszék pénteken kihirdetett döntésében az alperes magyar államot abban a polgári kártérítési perben, amelyet Budaörs önkormányzata indított, mert nem akarta fizetni az igazságtalannak tartott szolidaritási hozzájárulást - számolt be az eseményről az Index. Az ügynek még nincs vége, mert ez egyelőre csak részítélet volt, a per 2018 januárjában folytatódik.

10 napos ultimátumot adtak az arab országok Katarnak

2017.06.23
Portfolio.hu
Az arab országok, amelyek megszakították kapcsolataikat Katarral, azt követelik tőle, hogy szakítsa meg diplomáciai kapcsolatait Iránnal, zárja be az al-Dzsazíra televíziót és a területén lévő török támaszpontot.

Olyan ütemben hal ki Európa keleti része, hogy arra nehéz szavakat találni

2017.06.23
Portfolio.hu
Egy évszázad alatt a közép-és kelet-európai térség tíz országának népességének több mint negyede eltűnhet, de akad olyan ország is, ahol a 21. század végére becsült népesség a 2000-es populáció kevesebb mint 50%-a lesz. Magyarországon ez az arány 62,5%, ami bár ijesztő, ezzel még bőven a középmezőnyben vagyunk.

Havi több ezer forint maradhat a zsebünkben - Varga elárulta, mikortól

2017.06.23
Portfolio.hu
"Az egy számjegyű személyi jövedelemadó ügye nem került le a napirendről. Olyannyira nem, hogy a kérdéssel jövőre újra foglalkozik majd a kormány." - jelezte a Magyar Időknek adott rövid interjúban Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter két feltételt szabott ahhoz, hogy 10% alá mérséklődjön az szja-kulcs, amely témát egyébként már régóta lebegtet a kormány.

Rendkívüli ülésen tárgyalják ma újra az elbukott kétharmados törvényt

2017.06.23
Portfolio.hu
Rendkívüli ülést tart a kormánypártok kezdeményezésére ma az Országgyűlés. Egyetlen jogszabály lesz napirenden: a múlt héten hiányosan megszavazott, majd a köztársasági elnök által megfontolásra a Háznak visszaküldött úgynevezett plakáttörvény-javaslat.

Azt ígérik a britek, hogy a Brexit után is maradhatnak az EU-s állampolgárok

2017.06.23
Portfolio.hu
Az uniós vezetők csütörtöki brüsszeli találkozóján Theresa May brit kormányfő azt ígérte, hogy a Brexitet követően is maradhat az országban a 3 millió EU-s állampolgár - írja a Financial Times.

Abban hagytuk le az EU-t, amiben sokáig sereghajtók voltunk

2017.06.23
Portfolio.hu
A válság mélypontján közel 10 százalékkal alacsonyabb volt a foglalkoztatottsági ráta Magyarországon, mint az EU-ban, azonban az elmúlt években végrehajtott munkaerőpiaci reformoknak és a gazdasági fellendülésnek köszönhetően 2016 végére elértünk oda, hogy hazánkban arányaiban többen dolgoznak, mint az unióban. Mindez alátámasztja, hogy a munkaerő tekintetében kezdünk kapacitáskorlátokba ütközni, igaz, a fiatalok és a nyugdíj előtt állók körében még vannak tartalékok.