Hírek

Meddig maradhat befagyva a forint?

2018.02.19
Portfolio.hu
Hétfő reggelre sem mozdult érdemben a forint az euróval szemben, továbbra is 311-312 között ingadozik a jegyzés. Az euró gyakorlatilag stagnál a dollárral szemben, a feltörekvő piacokon viszont a török lírára megint rájárt a rúd.

Ma kiderül, megnyerte-e tavalyi harcát Magyarország

2018.02.19
Portfolio.hu
Igazán lényeges adatokban hiány lesz a héten, magyar szempontból a ma reggel megjelenő előzetes pénzügyi számlák lehetnek a legérdekesebbek, melyekből elsősorban az év végi adósságráta érdemel figyelmet. A nemzetközi színtéren továbbra is a világ vezető jegybankjaitól érkező jelzésekre figyelhetnek a befektetők, a héten jegyzőkönyvek és nyilatkozatok is jönnek.

Őrizetbe került a lett jegybank elnöke

2018.02.18
Portfolio.hu
Őrizetbe vette a lett korrupcióellenes ügynökség (KNAB) Ilmars Rimsevics jegybankelnököt - jelentette vasárnap a BNS balti hírügynökség. Már ezt megelőzően szombat este érkeztek hírek arról, hogy a jegybankelnök otthonában házkutatást tartottak.

Évet értékelt Orbán Viktor

2018.02.18
Portfolio.hu
Huszadik alkalommal tartott ma évértékelő beszédet Orbán Viktor miniszterelnök.

NAV: indul az utólagos adótraffipax

2018.02.18
Portfolio.hu
Indul a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) legújabb szolgáltatása; már nemcsak az adótraffipaxot jelentik be, hanem azt is, hogy az adott hónapban milyen adózó kör számíthat kiemelt ellenőrzésre - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára az MTI-nek.

Durván nekiment Trumpnak a Nobel-díjas közgazdász: Vérlazító képmutatás zajlik

2018.02.17
Portfolio.hu
Paul Krugman, Nobel-díjas közgazdász szerint a tavaly decemberben elfogadott, elsősorban a legvagyonosabb amerikaiaknak kedvező adócsomag, illetve a legújabb költségvetési tervezet is azt bizonyítja, hogy Donald Trump és vele együtt az egész republikánus párt főszereplésével az USA történelmének legnagyobb politikai képmutatása zajlik: nemcsak egykori önmagukat köpik látszólag szembe, hanem tökéletesen az ellentétét teszik annak, amit a választóiknak ígértek.

Szó sem lehet egy második Brexit-népszavazásról

2018.02.17
Portfolio.hu
Szó sem lehet második népszavazásról a Brexitről, a 2016 nyarán született döntést nem lehet megmásítani - nyomatékosította Theresa May brit kormányfő szombaton a müncheni biztonságpolitikai konferencián.

Lazíthatnak az orosz szankciókon

2018.02.17
Portfolio.hu
Lazítani kellene az Oroszországgal szemben az ukrán válság miatt bevezetett szankciók rendszerén, ha sikerül megállapodni a békefenntartásról Kelet-Ukrajnában - jelentette ki szombaton Sigmar Gabriel német külügyminiszter.

7,2-es földrengés rázta meg Mexikót

2018.02.17
Portfolio.hu
Erős, 7,2-es fokozatú földrengés volt szombaton Mexikó déli és középső vidékén, kisebb károk keletkeztek, de az első jelentések nem szóltak áldozatokról.

Milliárdokkal tömték ki a magyar befektetők zsebét a kis kedvencek

2018.02.17
Portfolio.hu
Január végén már a 6208 milliárd forintot is meghaladta a hazai befektetési alapokban kezelt vagyon, a legnagyobb keresletet januárban a vegyes és ingatlanalapok iránt mutatták a befektetők. A legjobb havi hozamokat a zártkörű és a részvényalapok hozták befektetőiknek, előbbi több mint 8, utóbbi 5,5%-kal zárta a januárt.

Rekordközeli pénzt rántottak ki a feltörekvő piaci kötvényalapokból

2018.02.17
Portfolio.hu
Az elmúlt 6 évben csak ötször volt annál nagyobb egyheti tőkekivonás a feltörekvő piaci kötvényalapokból, mint ami a február 14-ig tartó héten bekövetkezett és 2,9 milliárd dollárt tett ki - derült ki az EPFR adataiból. Az UniCredit elemzői emlékeztetnek rá, hogy a múltban ezek a nagy tőkekivonások mind egy-egy hosszabb tőkekivonási periódusnak alapoztak meg, de most azt hangsúlyozzák, hogy várhatóan nem lesz dráma, megmarad a feltörekvő kötvénypiacok iránti befektetői érdeklődés.

10 brutális szuperfegyver, ami sosem tudta beteljesíteni pusztító küldetését

2018.02.17
Portfolio.hu
Sosem sajnálták a pénzt a világ nagyhatalmai, ha fegyverfejlesztésről volt szó, még akkor sem, ha olyan bizarr ötletekre kellett költeni, mint egy hadiflotta megépítése jégből, a "triciklitank," vagy a denevérek alkalmazása, mint potenciális tömegpusztító fegyver. Megnéztünk tíz kísérleti szuperfegyvert, fegyverprojektet, amelynek forradalmasítania kellett volna a hadviselést, de végül nem lett belőlük semmi.

Elromlott a hangulat, de évek óta nem volt ilyen jó hete Amerikának

2018.02.16
Portfolio.hu
Eleinte még erősödni tudtak a vezető amerikai részvényindexek, a nap második fele viszont rosszul sikerült, így a végére enyhe mínuszba csúsztak a mutatók, majd végül csak a Nasdaq veszített. Ezzel nem jött össze zsinórban a hatodik napi erősödés, de évek óta nem volt ilyen jó hete a tőzsdének.

Egyelőre nem ajándékozta meg Magyarországot az S&P

2018.02.16
Portfolio.hu
Változatlanul "BBB mínusz" szinten hagyta a magyar adósosztályzatot a Standard & Poor's pénteken, a kilátás is maradt pozitív. A döntés összhangban van a várakozásokkal, de az év további részében a pozitív kilátás esetleg jelentheti egy felminősítés esélyét.

Hároméves mélypont után nagyot megy ma a dollár

2018.02.16
Portfolio.hu
Bár továbbra is három kamatemelést áraz idénre a Fedtől a piac, a dollár ma reggelre új bő hároméves mélypontra szakadt az euróval szemben és a dollárindex is 2014 vége óta nem látott mélypontra bukott. Innen aztán látványos erősödés bontakozott ki, így a dollár/forint jegyzések is újra a 250 feletti tartományba ugrottak.

Valaki 400 millió dollárért vett bitcoint

2018.02.16
Portfolio.hu
A múlt hét végén és most hétfőn négy nap alatt egy ismeretlen befektető 400 millió dollár értékben vett bitcoint - írja a Marketwatch. A lap szerint több befektető is belevett az utóbbi időszak esésébe, de ekkora tételben ez egyedülálló.

Tíz év alatt ötvenezer új munkahelyet ígér a miniszter

2018.02.16
Portfolio.hu
Az elkövetkező tíz évben ötvenezer új álláshely jöhet létre a magyar mezőgazdaságban - mondta a földművelésügyi miniszter pénteken egy gazdafórumon, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szatmárcsekén.

Elözönlik a világot a kínaiak a jövő héten

2018.02.16
Portfolio.hu
A kínai Holdújév miatt a jövő héten mintegy 6,5 millió turista kel útra világszerte - írja a CNBC. Egy átlagos kínai turista a becslések szerint 1500 dollárt költhet el a szokásos tavaszi szabadsága alatt.

Merkel nem büntetné a Brexitet

2018.02.16
Portfolio.hu
Be kell tartani a Nagy-Britannia európai uniós tagságának megszüntetésére kidolgozott menetrendet, és a kilépés utáni időkre szoros és konstruktív kapcsolatokat kell kiépíteni az EU és a közösségből távozó ország között - mondta Angela Merkel német kancellár Theresa May brit miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után pénteken Berlinben. A német kancellár békülékeny hangnemet ütött meg az utóbbi hetek vitái után a Brexit kapcsán.

Lassan mindenki szabályozná a bitcoint, de Amerikának esze ágában sincs

2018.02.16
Portfolio.hu
Hosszú út áll még előttünk, hogy szabályozzuk a bitcoint - mondta Rob Joyce, az amerikai elnök kriptodevizákkal kapcsolatos tanácsadója a CNBC-nek. A szakember egy müncheni konferencián arról beszélt, hogy egyetért a szigorúbb szabályozás igényével, de szerinte előbb pontosan látni kellene a bitcoin kockázatait és potenciális előnyeit.

Kitalálták, mi menthetné meg a dollárt

2018.02.16
Portfolio.hu
Az infláció ismételt megjelenésével a Fednek is változtatnia kell monetáris politikáján, így akár a vártnál gyorsabb kamatemelés is benne lehet a pakliban - véli Giles Keating, a Werthstein Institute vagyonkezelő cég ügyvezetője, aki a CNBC-nek nyilatkozott pénteken. A szakember szerint az utóbbi hetekben már látszott, hogy a piacok hevesen reagáltak az infláció éledezésével kapcsolatos hírekre, ez pedig a következő időszakban is folytatódhat.

Megjelent a Pallas Athéné Könyvkiadó első kötete

2018.02.16
Portfolio.hu
A Pallas Athéné Könyvkiadó gondozásában ezentúl olyan közgazdasági, pénzügyi, menedzsment és geopolitikai témájú szakkönyvek jelennek meg magyar nyelven, amelyek szakterületükön hatalmas sikereket értek el és olvasók millióihoz jutottak már el szerte a világon. Az első, Boyé Lafayette De Mente, amerikai Ázsia-szakértő könyve A kínai észjárás - A hagyományos kínai gondolkodásmód és kortárs kultúrára gyakorolt hatásai címen jelenik meg.

Hét éve nem zsákolt annyi amerikai állampapírt Kína, mint tavaly

2018.02.16
Portfolio.hu
Kína, amely az Egyesült Államok legnagyobb hitelezője, tavaly hét éve legnagyobb ütemben, 126 milliárd dollárral, 1185 milliárd dollárra növelte amerikai állampapír-portfólióját. A változás iránya nem meglepő, hiszen a kínai jegybank devizatartalékai tavaly elkezdtek újra emelkedni, így volt miből fokozni az amerikai kitettséget.

Nagy az esély, hogy húsvétig végre feláll az új német kormány

2018.02.16
Portfolio.hu
A szociáldemokrata szavazók 66%-a támogatja, hogy az SPD újra nagykoalícióra lépjen a CDU/CSU pártszövetséggel - derült ki a Kantar Emnid közvélemény-kutató által a Funke médiacsoportnak készített, ma közzétett felmérésből. Ez azt jelenti, hogy húsvétig végre felállhat a német koalíciós kormány.

Újra a masszív pénznyomtatót jelölték a jegybank élére, végre esik a jen

2018.02.16
Portfolio.hu
A piaci várakozásokkal összhangban Haruhiko Kuroda eddigi jegybankelnököt jelölte az újabb 5 éves tisztségre ma reggel Abe Shinzo japán kormányfő. A jen reggel óta újra esik, igaz csak a dollárral szemben és ennek jórészt technikai elemzési okai lehetnek. Ettől még a japán pénzügyminisztérium bizonyára örül a fejleménynek.

Nem kap uniós vízummentességet Törökország, amíg nem lazít a terrorellenes törvényén

2018.02.16
Portfolio.hu
Az Európai Unió nem törli el a vízumkényszert Törökországgal szemben, amíg Ankara nem enyhít terrorellenes törvényén - közölte pénteken Didier Reynders belga külügyminiszter az EU-tagországok külügyminisztereinek informális találkozóján Szófiában. A bővítésért felelős uniós biztos is kritizálta a török jogállamiság helyzetét. A tanácskozásra Ömer Celik európai uniós ügyekért felelős török minisztert is meghívták.

Sorozatban harmadik éve csökkent a spanyol adósságráta

2018.02.16
Portfolio.hu
A spanyol jegybank ma közölt előzetes adatai szerint tavaly év végén 98,08%-os volt a GDP-arányos adósságráta, ami azt jelenti, hogy a 2014-es 100,4%-os történelmi csúcshoz képest sorozatban már a harmadik egymást követő évben csökkent az adósságráta.

Vasárnap hajnalban nem tudsz majd e-matricát venni

2018.02.16
Portfolio.hu
Hálózati karbantartás miatt február 18-án, vasárnap hajnalban éjfél és fél kettő között maximum egy órás szünet lesz az úthasználati jogosultságok értékesítésében - tájékoztatta az MTI-t a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) pénteken.

Nem jön össze a kormány újraiparosítási álma

2018.02.16
Portfolio.hu
Már bő két éve, hogy alábbhagyott a járműgyártás hatalmas lendülete Magyarországon, de tavaly végre más ágazatok átvették a szerepét, és újra érdemi növekedést mutatott az ipari szektor. Annyira azonban nem nagy a növekedés, hogy a kormány újraiparosítási célszámai teljesüljenek. Sőt, az ipar GDP-ből való részesedése a meredek emelkedés helyett inkább csökken.

Fénysebességre kell kapcsolnia Magyarországnak

2018.02.16
Portfolio.hu
Magyarország sikeres gazdasági felzárkózása érdekében szükséges, hogy a fejlődés mennyiségi tényezőiről a hatékonyságra és a minőségre kerüljön át a hangsúly. Ehhez szemléletváltásra és innovációkra van szükség nemcsak a magánszektorban, hanem az állami szférában is. Utóbbi területen több sikeres reform történt, például az adórendszer átalakítása és az adóelkerülés visszaszorítása, de a szabályozások, ügyintézések még számottevően egyszerűsíthetőek lehetnének, ami erőforrást szabadítana fel a magánszektor és az állam részéről is. A vállalati szektorban a fő kihívás a termelékenység javulása és a kkv-k versenyképességének, exportképességének fejlesztése. Mindkét szférában a megoldás egyik kulcsa a digitalizáció lehet, ami kisebb ráfordítással (de magas szintű humán tőke bevonásával) hatékonyságugrást eredményezhet.