Hírek

Úgy tűnik, még mindig nem fogta fel az EU lényegét Trump

2018.04.24
Portfolio.hu
Jobban szeretném, ha közvetlenül lehetne tárgyalni kereskedelmi kérdésekről a franciákkal, de az EU-nak olyan elfogadhatatlan korlátozó szabályai vannak, amelyek megnehezítik ezt - többek között ezeket jelentette ki a francia elnökkel folytatott mai tárgyalásai során Donald Trump amerikai elnök.

Nagyon fontos szintet vitt át az amerikai 10 éves kötvényhozam

2018.04.24
Portfolio.hu
Az amerikai idő szerint kedd délelőtti kereskedésben elérte a 10 éves amerikai állampapír referenciahozama a fontos lélektani és technikai szintnek számító 3%-ot, amire utoljára 2014-ben volt példa. Közben a 2 éves államkötvény hozama is rég nem látott magasságokban jár.

Itt az MNB kamatdöntése!

2018.04.24
Portfolio.hu
Nem változtatott a kamatokon a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa az áprilisi kamatdöntő ülésen, ami összhangban van a várakozásokkal. A 15 órakor megjelent közlemény alapján továbbra is a laza monetáris kondíciók fenntartására lehet számítani.

Döntött az MNB, megjött az indoklás!

2018.04.24
Portfolio.hu
A Monetáris Tanács megítélése szerint az inflációs cél fenntartható eléréséhez az alapkamat, valamint a laza rövid és hosszú oldali monetáris kondíciók tartós fenntartása szükséges - olvasható az MNB kamatdöntés utáni közleményében, amely nem jelent újdonságot a márciusi kamatdöntéshez képest. "A Monetáris Tanács kiemelt figyelemmel kíséri a monetáris kondíciók alakulását, és a kibővített eszköztár alkalmazásával biztosítja a laza monetáris kondíciók tartós fennmaradását" - jelezte a tanács. Mindez mutatja, hogy a jegybank igyekszik laza monetáris kondíciókat fenntartani a jövőben is.

Nem reagált a forint az MNB kamatdöntésére

2018.04.24
Portfolio.hu
Érezhetően gyengült hétfőn a forint az euróval szemben, ami ma délelőtt, ha csak kis mértékben is, de tovább folytatódott: az euróval szembeni jegyzések már a 313-as szintet közelítik. Az MNB kamatdöntésére nem reagált érdemben az árfolyam.

Irán kiléphet az atomsorompó-egyezményből, ha Trump felmondja a megállapodást

2018.04.24
Portfolio.hu
Irán kiléphet az atomsorompó-egyezményből, ha Donald Trump amerikai elnök felmondja az iszlám köztársaság atomprogramjáról 2015-ben kötött nemzetközi megállapodást - jelentette ki kedden Ali Samháni tábornok, Irán Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanácsának titkára.

Emelkedő hozam mellett, de ma is elkapkodták a magyar állampapírokat

2018.04.24
Portfolio.hu
Az előzetesen meghirdetett 50 milliárd forinttal szemben 70 milliárdnyi három hónapos diszkont kincstárjegyet adott el kedden az ÁKK, vagyis a kereslet kifejezetten erős volt. Az viszont rossz hír, hogy a hozam érezhetően emelkedett.

Előkerült a radikális magyar nyugdíjjavaslat

2018.04.24
Portfolio.hu
A hamarosan megalakuló negyedik Orbán-kormány legfontosabb programjai közé tartozik majd a kedvezőtlen demográfiai folyamat megfordítása. Ezért minden ezzel kapcsolatos terv a figyelem középpontjába tud kerülni. Legutóbb Semjén Zsolt, a KDNP elnöke mondott érdekeset, és erre rímelt Mészáros József MÁK-elnök kijelentése is.

Tovább romlott a helyzet Németországban - Egyéves mélyponton a legfontosabb hangulatindex

2018.04.24
Portfolio.hu
A márciusi 103,3 pontról 102,1 pontra esett áprilisban a német Ifo üzleti hangulatindex értéke, ami egyéves mélypont. A mostani adat jól beleillik a képbe, hogy az euróövezeti, illetve vele együtt a német konjunktúra is érezhetően lassult a tavalyi év végéhez képest.

Kiszivárgott: Orbán szerint Matolcsy nem lesz miniszter

2018.04.24
Portfolio.hu
Tegnap ülésezett a Fidesz parlamenti képviselőcsoportja első alkalommal, informálisan, ahol a miniszterelnök beszélt a következő hetek menetrendjéről - írja a 24.hu.

Itt az EU-s szegénységi rangsor - Van még hova javulnia Magyarországnak

2018.04.24
Portfolio.hu
2017-ben 33 millióan éltek súlyos anyagi nélkülözésben az Európai Unióban, ami a népesség 6,7%-át jelentette - derült ki az Eurostat előzetes becsléséből. A legrosszabb Bulgáriában, Görögországban, Romániában és Magyarországon volt a helyzet, míg arányaiban a legkevesebb nélkülöző Svédországban, Luxemburgban, Finnországban és Hollandiában volt.

Bezsebelnéd a 150 ezer forintos ingyenpénzt? Több ezer forintot spórolhatsz mellé

2018.04.24
Portfolio.hu
Előfordulhat, hogy adóbevallásunk leadása és 20%-os, évi legfeljebb 150 ezer forintos adójóváírásunk igénylése közben kezünkbe akadnak önkéntes nyugdíjpénztárunk kimutatásai, netán a szolgáltatóval kapcsolatos hírek és ezek miatt elégedetlenül arra a konklúzióra jutunk, hogy inkább másik pénztárba lépünk át. Ezzel a döntéssel ugyanis évente több tízezer forintot is nyerhetünk. Megnéztük, mire kell figyelni akkor, ha önkéntes nyugdíjpénztárt váltunk.

Távozik Balog Zoltán az EMMI éléről

2018.04.23
Portfolio.hu
Távozik Balog Zoltán az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) éléről - jelentette be az Origónak adott interjújában.

Csúszik a lejtőn a forint, már 312,5-nél jár

2018.04.23
Portfolio.hu
Csendesen indult a hét a devizapiacon, délelőttre viszont a dollár érezhető erősödésbe kapcsolt, miközben a régiós devizák gyengülés felé mozdultak.

20 milliárdos swapügyletet kötött az MNB

2018.04.23
Portfolio.hu
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) egy és tizenkét hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó, finomhangoló devizaswap-tendert (kamatcsere-tendert) tartott hétfőn, amelyen 20 milliárd forint értékű ajánlatot fogadott el. Az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás ezzel 1576 milliárd forintra emelkedik.

Lemondott Mészáros Lőrinc a polgármesterségről

2018.04.23
Portfolio.hu
Lemondott Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesteri tisztségéről - tájékoztatta közleményben az MTI-t.

Csak hazudik a világnak Kim Dzsongun atomfegyvereinek leszereléséről?

2018.04.23
Portfolio.hu
Bár Észak-Korea felfüggesztette atomfegyver- és ballisztikus rakétakísérleteit, Kim Dzsongun egyáltalán nem készül arra, hogy véglegesen is beszántja ezeket a projekteket és megváljon a már működőképes atomfegyvereitől - állítják a CNBC elemzői.

Ez nem populizmus, hanem a pénzemberek uralma - Kifakadt a világhírű közgazdász

2018.04.23
Portfolio.hu
A kormányoknak sokkal többet kellene az oktatásba fektetniük, hogy egyenlő feltételeket biztosítsanak minden társadalmi rétegből jövők számára: ez lenne a leghatékonyabb módja hosszú távon a világgazdaságot sújtó egyik legnagyobb probléma, a növekvő vagyoni egyenlőtlenségek mérséklésére - véli Branko Milanovic, a téma egyik elismert szakértője. A közgazdász professzor szerint minél hamarabb meg kell állítani a társadalom szétszakadását, máskülönben veszélybe kerülhetnek a demokratikus rendszerek, helyüket pedig olyan "pluto-populista" rezsimek vehetik át, amelyekben pénzemberek saját érdekeik érvényesítése közben látszatpolitizálással szolgálják ki a társadalom alsóbb rétegeit.

Csúszik az új gyógyszerek tb-befogadása

2018.04.23
Portfolio.hu
Tovább csúszik a döntés mintegy 70 innovatív gyógyszer és terápia társadalombiztosítási támogatásáról. Számítások szerint ezek a várólistás készítmények több ezer magyar ember, közöttük onkológiai, valamint szív- és érrendszeri betegségekkel küzdők gyógyulását vagy életkilátásainak javítását segíthetnék - hívja fel a figyelmet közleményében az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete.

Orbán olyan országot építene, ahol a munkának becsülete van

2018.04.23
Portfolio.hu
Olyan országot kell építeni, ahol a munkásoknak és a munkának becsülete van, ahol minden fiatal kezébe jut egy értékes szakma vagy hasznos diploma - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Budapesten, a Hungexpón, a XI. Szakma sztár fesztivál megnyitóján.

Az MNB-alapítványok miatt rászállt Magyarországra az Eurostat

2018.04.23
Portfolio.hu
Nyilvánosságra hozta az Eurostat a 2017-es egész éves előzetes államháztartási- és adósságadatokat. Ebből az is kiderült: a magyar MNB-alapítványok esetében bekeményített az EU statisztikai hivatala, szerinte ezeket az alapítványokat és cégeiket az államháztartáson belülre kellene sorolni.

Parragh újabb javaslata: szakmunkásokat az egyetemekre!

2018.04.23
Portfolio.hu
Ha valaki jó a szakmájában, sikerrel szerepel országos szakmai versenyen, annak legyen nyitott a felsőoktatás, könnyebben léphessen be oda - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke hétfőn Budapesten.

Fénytörések - Vinczeffy László kiállítása a Vigadóban

2018.04.23
Portfolio.hu
Vinczeffy László Munkácsy Mihály-díjas festő- és szobrászművész alkotásaiból nyílt tárlat a Vigadó Galériában. A kiállításon a művész képeivel és plasztikáival is találkozhatnak a látogatók.

Egyelőre ne temessük az európai gazdaságot - Megállt egy fontos mutató esése

2018.04.23
Portfolio.hu
Áprilisban megállt az euróövezeti gazdasági aktivitás alakulását nyomon követő Markit beszerzésimenedzser-index értékének több hónapja tartó esése - derült ki a Markit kutatóintézet friss jelentéséből. Az összképet elnézve továbbra is erős eurózónás konjunktúráról beszélhetünk, igaz, érezhető a lassulás év elejéhez képest.

Tényleg kilóra megveszik Európát a kínaiak

2018.04.23
Portfolio.hu
Tíz év alatt legalább 318 milliárd dollárt fektetett be Kína Európában - derül ki a Bloomberg cikkéből, melyben részletesen elemezték az utóbbi évek folyamatait. Magyar szempontból az adatbázis érdekessége, hogy tényleg mi vagyunk az ázsiai ország hídfőállása a régióban, Magyarországon fektették be a legtöbb pénzt.

Még mindig Kína pénzeli Amerikát

2018.04.23
Portfolio.hu
Kína növelte amerikai állampapír-portfólióját februárban, miután januárban hat hónapja a legalacsonyabb szintre csökkentette.

Ábrák vallanak arról, mennyire élhető hely Magyarország

2018.04.23
Portfolio.hu
Érdekes ábrakészletet jelentetett meg az Eurostat, amely azt mutatja be, hogy az egyes EU-tagországok mennyire teremtenek élhető környezet a polgáraik számára. Az összehasonlítást lehetővé tevő adatok az ENSZ fenntartható fejlődést szolgáló szempontrendszerén alapulnak, ami többek között az alapvető szolgáltatásokhoz való hozzáférést, a lakhatást, az energiaellátottságot, a közlekedést és a környezeti terhelést vizsgálja. Az EU-átlag mellett önkényesen kiválasztottuk Szlovákiát és Csehországot, hogy bemutassuk, hogyan áll Magyarország.

Sorra válnak meg a bankoktól a profi befektetők

2018.04.23
Portfolio.hu
Jelentősen csökkentették az európai alapkezelők a befektetési banki partnerek számát, miután a januárban életbe lépő EU-s irányelv miatt jobban meg kell válogatniuk, kinek mennyit fizetnek az elemzésekért - számol be a hírről a Financial Times.

Hiperoptimisták a magyar fogyasztók

2018.04.23
Portfolio.hu
Áprilisban a februári történelmi csúcsnál kissé alacsonyabb szinten maradt a GKI konjunktúraindexe. A felmérés szerint az üzleti várakozások hibahatáron belül romlottak, a fogyasztóiak viszont tovább javultak.

Unortodox húzással tettek keresztbe Erdogannak

2018.04.23
Portfolio.hu
Indulhat az előrehozott elnök- és parlamenti választáson Törökország legfiatalabb és sokak által a jelenlegi államfő legfőbb kihívójának tekintett Jó Párt (Iyi Parti), köszönhetően annak, hogy a legfőbb parlamenti ellenzéki erő, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) tizenöt parlamenti képviselője a pártelnök utasítására átlépett soraiba.

A G7-ek külügyminiszterei elítélik Oroszország viselkedését

2018.04.23
Portfolio.hu
A világ hét legfejlettebb ipari országát tömörítő G7 csoport külügyminiszterei torontói találkozójukon egységesnek mutatkoztak abban, hogy elítéljék Oroszország viselkedését, amelyet veszélyesnek ítéltek meg a béke és biztonság számára - mondta az amerikai külügyminisztérium egyik magas rangú diplomatája hétfőn.

Donald Trump helyett Michael Bloomberg fizet

2018.04.23
Portfolio.hu
Michael Bloomberg amerikai milliárdos, New York volt polgármestere vasárnap felajánlotta, hogy kifizeti a párizsi klímavédelmi konferencia elmaradt amerikai hozzájárulását.

Megint Draghi rúghat bele a piacokba

2018.04.23
Portfolio.hu
Elsősorban a jegybankokra és az első negyedéves GDP-adatokra figyelhetnek a befektetők a héten, itthon viszont megint szinte üres a naptár. Közben Japánban is kamatdöntés lesz, a hét elején pedig jönnek az áprilisi beszerzési menedzserindexek.

Most még minden szép és jó, de hamarosan nagyon nagy bajba kerülhet a világ

2018.04.22
Portfolio.hu
A növekedés rövid távú kedvező kilátásai ellenére a világgazdaság hosszú távon komoly kockázatokkal néz szembe a kereskedelmi feszültségek és az országok súlyos adósságterhei miatt - hangsúlyozta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tanácsadó bizottsága helyi idő szerint szombaton kiadott, a szervezet tavaszi ülésszakát lezáró közleményében.

Macron arra kéri Trumpot, hogy folytassa a szíriai támadásokat

2018.04.22
Portfolio.hu
Emmanuel Macron francia államfő nagyon különlegesnek nevezte kapcsolatát Donald Trump amerikai elnökkel a Fox televíziónak adott interjújában, amelyben bejelentette azt is, hogy arra kéri majd Washingtont, ne vonuljon ki Szíriából. A kongresszus két háza előtt elmondandó beszédében arra kéri majd Washingtont, hogy folytassa a katonai intervenciót Szíriában.

Mégsem lesz óriási áttörés Trump és Kim Dzsong Un csúcstalálkozóján?

2018.04.22
Portfolio.hu
Donald Trump amerikai elnök vasárnap igyekezett hűteni a Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel tervezett csúcstalálkozóhoz fűzött várakozásokat. Twitter-bejegyzésében az elnök rámutatott, hogy a csúcstalálkozó eredményességét "majd az idő dönti el".

Túljárna Trump eszén az EU és Mexikó

2018.04.22
Portfolio.hu
Elvi megállapodás született az Európai Unió és Mexikó közötti szabadkereskedelmi megállapodás korszerűsítéséről, és ennek nyomán gyakorlatilag vámmentessé válik majd a teljes árukereskedelem a felek között - jelentette be az Európai Bizottság.

Összeomolhat a brit élelmiszeripar

2018.04.22
Portfolio.hu
"Katasztrofális" következményekkel járna a brit élelmiszeripar számára, ha Nagy-Britannia kereskedelmi megállapodás nélkül lépne ki jövőre az Európai Unióból - áll a brit parlament illetékes szakbizottságának vasárnap ismertetett átfogó tanulmányában.

Katasztrófáról beszélnek a nagy jegybankárok

2018.04.22
Portfolio.hu
A kereskedelmi háború körül forgott a Nemzetközi Valutaalap tavaszi tanácskozása. A jegybankárok szerint nagyon jó lenne elkerülni a háborút.

Íme a világ 10 legtöbb pénzt kereső profi befektetője!

2018.04.22
Portfolio.hu
Ahhoz képest, hogy tavaly milyen elképesztő hozamokat lehetett elérni a részvénypiacokon, a nagy hedge fundok nem tudtak lépést tartani a piaccal. Volt olyan alap, amely csak 1,2%-ot hozott befektetőinek, de azért voltak bőven 20% feletti hozamok is. A Forbes friss összeállítása alapján kigyűjtöttük azt a tíz hedge fund alapítót, aki a legtöbbet kereste tavaly.

Katasztrófa a szomszédban - Egész országok halnak ki, és nincs visszaút

2018.04.22
Portfolio.hu
Egyre többször kerülnek a figyelem középpontjába a régiós országok a rendkívül kedvezőtlen demográfiai folyamataik miatt. A héten Horvátországból érkeztek aggasztó hírek, legutóbb pedig Észtország és Lettország szomorú történetét mutatta be részletesen a Bloomberg hírügynökség. Közben Magyarországon is központi témává akarja tenni a kormány a demográfiai fordulat szükségességét.