Hírek

Elhalasztják a szavazást az Obamacare lecseréléséről

2017.03.23
Portfolio.hu
Folytatódnak a tárgyalások a Fehér Ház és a képviselőházi republikánusok között, a legfrissebb hírek szerint azonban miután a konzervatív csoport vezetője visszautasította Donald Trump legutolsó módosító javaslatát az új egészségügyi törvénytervezetről, a szavazást bizonytalan időre elhalasztották.

Megvan, ki volt a londoni támadó

2017.03.23
Portfolio.hu
Nyilvánosságra hozta a szerdai londoni merénylet tettesének kilétét csütörtök délután a Scotland Yard. Theresa May brit miniszterelnök szerint a támadás mögött valószínűleg iszlamista ideológia áll. Csütörtökön az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet jelentkezett a merénylet elkövetőjeként.

Esik a forint, látótávolságban a 310-es árfolyam

2017.03.23
Portfolio.hu
A reggeli stagnálás után a magyar deviza gyengülésnek indult csütörtökön napközben, a kereskedés második felére a 310-es lélektanilag fontos szintet közelítette meg az euró jegyzése.

Mostanra befektetői paradicsom lett Magyarország

2017.03.23
Portfolio.hu
A magyar gazdaság szempontjából a legnagyobb kockázat a növekedésnek és annak struktúrájának fenntartása, emellett az uniós források ingadozása komoly sérülékenységi pontot jelent - olvasható a Societé Generale (SocGen) csütörtökön kiadott elemzésében. A francia bank szakemberei budapesti látogatásuk tapasztalatait foglalták össze, leírták, miért lett mostanra Magyarország a befektetők elsőszámú menedéke a régióban.

Optimisták a Takarékbank elemzői

2017.03.23
Portfolio.hu
Lényegesen nagyobb sebességre kapcsol idén a magyar gazdaság, a gyorsulást a lakossági fogyasztás bővülése és a beruházások mértékének növekedése is segíti. A Takarékbank elemzői a tavalyi 2 százalékos gazdasági növekedést követően idén 3,6 százalékos, 2018-ban 4 százalékos GDP-bővülésre számítanak. A bérek jelentős emelkedése, valamint a háztartások ennek kapcsán várt élénkülő kereslete ellenére az egyensúlyi folyamatok nem kerülnek veszélybe. Az infláció éves üteme ugyan hosszú idő után a 3 százalékos cél közelébe emelkedett, de komoly árnyomás nem fenyeget. Rövid távon nem várható markáns eltérés a forint euróval szembeni 305-315-ös sávjától, de az év második felétől lassú, trendszerű erősödés bontakozhat ki.

Könnyebb lehet külföldön pénzt átutalni, ha beválik az új terv

2017.03.23
Portfolio.hu
Az Európai Bizottság egy olyan új tervvel állt elő, amelynek segítségével az európai fogyasztókat nagyobb választékot és jobb hozzáférést adna a pénzügyi szolgáltatásokhoz az EU teljes területén - derül ki a bizottság közleményéből.

Lázár: Hollandiában sincs horogkeresztes sörösdoboz

2017.03.23
Portfolio.hu
Főleg az önkényuralmi jelképek kereskedelmi tilalmáról szólt a csütörtöki Kormányinfó, Lázár János elmondása szerint a sajtóhírekkel ellentétben a kormány teljes mellszélességgel támogatja a javaslatot. Emellett a miniszter arról beszélt, hogy a látványsportágaknak adható társaság adókedvezmény (tao) miatt a Kúriához fordulnak, hogy öntsön tiszta vizet a pohárba.

Gyémánt, rózsaszín, és rekordokat dönt

2017.03.23
Portfolio.hu
Az 59,6 karátos Rózsaszín csillag gyémánt hamarosan elérhetővé válik az érdeklődők számára, ugyanis április 4-én a Sotheby's Hong Kong-i árverésén kikiáltásra kerül a korábban 83 millió dollárért elkelt, "a világ egyik legkiválóbb természetes kincsének“ titulált darabja. Ha a mellékelt kép nem szolgálna elég indokot arra, hogy jelen pillanatban miért becsülik 72 millió dollárra a Rózsaszín gyémántot, az alábbi tények már magukért beszélnek!

Varga Mihályt kifelejtették a Versenyképességi Tanácsból

2017.03.23
Portfolio.hu
Megalakult a Nemzeti Versenyképességi Tanács és csütörtök délelőtt első ülésén be is mutatkozott Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter felvezetésével. Varga Mihály azzal indokolta a testület létrehozását, hogy a következő években az egyik legfontosabb feladat az ország versenyképességének erősítése, benne az állami szolgáltatások javítása lesz. Az NVT csütörtökön délelőtt tartja alakuló ülését. Az első hírek hétfős testületről szóltak (a Portfolio mellett például az MTI is így tudósított, ráadásul a kiadott dokumentum is csak hét személy nevét és rövid életrajzát ismertette), ám a Nemzetgazdasági Minisztérium délben jelezte, Varga Mihály miniszter is tagja a tanácsnak. Vagyis a Versenyképességi Tanács nyolctagú.

Ma sem okozott gondot eladni 20 milliárdnyi kincstárjegyet

2017.03.23
Portfolio.hu
A terveknek megfelelően 20 milliárd forint értékben adott el 12 hónapos diszkont kincstárjegyet csütörtökön az ÁKK, a változó kamatozású ötéves papírokból pedig még sikerült is megemelni az 5 milliárdos kínálatot.

Putyinék úgy veszik az aranyat, mintha nem lenne holnap

2017.03.23
Portfolio.hu
A válság óta több mint háromszorosára nőtt Oroszország aranytartaléka, ezzel pedig immár a világ országai közül a 6. legnagyobb állománnyal rendelkezik. Az aranytartalékok témájával sokat foglalkozó, több könyvet és publikációt is megjelentető szakértő szerint Vlagyimir Putyin stratégiai elképzelései állhatnak a jelenség mögött. Az elnök feltehetően csökkenteni akarja Oroszország Egyesült Államoktól való függőségét, és már arra a nagy globális szerkezetváltásra készül, amelynek keretében a világgazdaság súlypontja folyamatosan keletre tolódik majd, véget vetve ezzel az USA hegemóniájának.

Hát mégsem szakadt ketté Magyarország?

2017.03.23
Portfolio.hu
Szép csendben megváltoztatta tavalyi első negyedéves regionális kiskereskedelmi forgalmi adatait a KSH. A revízió eredményeképp immár biztosan mondhatjuk, amit eddig is sejtettünk: egyáltalán nem igaz, hogy a lakosság csak két régióban érez valamit a gazdasági növekedésből.

Akár készlethiány is lehet a boltokban nagyszombaton

2017.03.23
Portfolio.hu
Mivel a nagypéntek a beszállítóknak is munkaszüneti nap lesz, a készlethiány fejfájást okozhat az áruházláncoknak, de így is szinte garantált húsvétkor a rekordforgalom - írja a Világgazdaság.

Döntött a kormány, mennyit kapnak béremelésre az állami cégek

2017.03.23
Portfolio.hu
Idén összesen 40,5 milliárd forintot kapnak bérfejlesztésre a kormánytól a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium alá tartozó többségi állami tulajdonú gazdasági társaságok. A 79 állami cég közül a legnagyobb támogatást a Magyar Posta, a MÁV és a MÁV-Start kapják.

Érik a meglepetés: már az első fordulóban kikap a francia szélsőjobb?

2017.03.23
Portfolio.hu
Egyre több közvélemény-kutatás hozza ki a francia elnökválasztási első fordulójának első számú esélyesének Emmanuel Macront. Mára már a centrista jelölt és a radikális Nemzeti Front elnöke, Marine Le Pen fej fej mellett állnak, leszakítva a többi vetélytársat.

A londoni támadások miatt elnapolták a skót referendumról szóló szavazást

2017.03.22
Portfolio.hu
A skót parlament felfüggesztette a mára tervezett szavazást, amelyben felhatalmazták volna Skócia kormányát egy új, az Egyesült Királyságból való kiszakadásról szóló referendum kezdeményezésére. A halasztás hátterében a mai londoni, egyelőre terrortámadásnak minősített események állnak - írja a Reuters.

Az Európai Bizottság alelnöke keményebb fellépést akar Orbán és Kaczynski ellen

2017.03.22
Portfolio.hu
Az Európai Bizottságnak nagyobb támogatásra van szüksége az uniós tagállamok részéről az európai alapértékek védelméhez Magyarországgal és Lengyelországgal szemben - mondta Frans Timmermans, a brüsszeli testület első alelnöke egy csütörtökön megjelenő német lapinterjúban a szerdán előzetesen ismertetett részletek szerint.

Bréking! Lövöldözés a brit parlamentnél (2.)

2017.03.22
Portfolio.hu
Lövések voltak az Egyesült Királyság parlamentjének épületén kívül, az épületet lezárták - jelentette a CNBC. Egy rendőrt késsel megsebesítettek, a támadót nem sokkal később lelőtték. A rendőr és a támadó mellett további két ember is meghalt, legalább 20-an pedig megsebesültek. A rendőrség egyelőre terrortámadásként kezeli az esetet.

Áll a bál az Eurogroup elnökének kijelentése miatt - elnézést kért a politikus

2017.03.22
Portfolio.hu
Az Eurogroup holland elnöke, Jeroen Dijsselbloem reggeli kijelentései miatt sok helyről kapott kemény kritikát, a portugál miniszterelnök például szexistának nevezte, szerinte csak azzal őrizhető meg saját, és az általa vezetett intézmény hitelessége, ha lemond. Dijsselbloem közben délután hivatalosan is bocsánatot kért kijelentései miatt, szerinte félreértés történt, ezért lemondani nem fog.

Lelepleződnek a kormány új tanácsadói

2017.03.22
Portfolio.hu
Szinte a semmiből érkezett szerdán a meghívó: csütörtökön 10 órakor kezdődik a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszteri tárgyalójában a Nemzeti Versenyképességi Tanács alakuló ülése.

Az Európai Bíróság nekiment a magyar útdíjrendszernek

2017.03.22
Portfolio.hu
Két fuvarozó cég ügye az Európai Unió Bíróság elé került az útdíjhasználati rendszerben meglévő büntetési rendszer miatt. Ebben az ügyben született most döntés.

Az összeomlás szélén a nagy menekültügyi megállapodás

2017.03.22
Portfolio.hu
Tovább folyik az üzengetés Törökország és az Európai Unió, illetve tagállamai között. Ömer Celik török EU-ügyi miniszter nyilatkozott most fenyegetően a megállapodás jövőjéről.

Raiffeisen: jönnek az új szabályok, és lesznek, akik feladják

2017.03.22
Portfolio.hu
Az alacsony kamatkörnyezet, a jövőre életbe lépő MiFID 2-es jogszabály és a lakossági állampapírok által generált verseny jelenti jelenleg a három legnagyobb kihívást a hazai alapkezelői piacon. Bálint Attila, a Raiffeisen Alapkezelő vezérigazgatója úgy látja, hogy a lakossági állampapírok eltérítik a befektetők elvárásait a valóságtól, hosszú távon tehát semmiképpen sem jó a tendencia. A hosszabb befektetési időtáv elterjedését a magyar befektetők szemléletében szerinte leginkább a vegyes alapok segítik, az abszolút hozamú alapok piaca valamelyest lassult, az ingatlanalapok térnyerése pedig egyáltalán nem aggasztó, de nem árt óvatosnak lenni. A Portfolio-nak adott interjújában kitér arra is, hogy milyen változásokat hoz majd januártól a MiFID 2, de az már most körvonalazódik, hogy nem lesz könnyű az átállás.

Kiakadtak a spanyolok miután Brüsszel "piálással és csajozással" vádolta őket

2017.03.22
Portfolio.hu
Egy hétfőn megjelent interjú miatt áll a bál az Európai Parlamentben: Jeroen Dijsselbloem, az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő Eurogroup holland elnöke ugyanis vérig sértette a periféria országokat. Szerinte ugyanis az eurózóna válsága során megmentett országok korábban feleslegesen szórták a pénzüket.

Nehéz innen elképzelni további forinterősödést

2017.03.22
Portfolio.hu
Stagnálással nyitott szerda reggel a forint, azonban már a múlt hét óta annak jeleit látjuk, hogy a korábban elért 308 körüli szint alá nem tud esni az euróval szembeni árfolyam. Most egyelőre a nemzetközi devizapiacon is csendesen indul a kereskedés, csak minimális elmozdulások látszanak.

Rábukkantunk az állami földmilliárdokra

2017.03.22
Portfolio.hu
Idén két hónap alatt 100 milliárd forintot meghaladó összeg érkezett a költségvetésbe az állami termőföldek értékesítéséből. Nem csak emiatt lehet idén nagyon kényelmes helyzetben a kormány.

A világ talán soha nem fog teljesen kigyógyulni a 2008-as válságból

2017.03.22
Portfolio.hu
Hiába zajlik már javában a világ legnagyobb gazdaságában a monetáris politika szigorítása, arról egyelőre mélyen hallgatnak az amerikai döntéshozók, hogy a Federal Reserve válságkezelése miatt óriásira duzzadt jegybankmérlegét mikor és hogyan lehetne majd leapasztani. Európában és Japánban még ennél is elképzelhetetlenebbnek tűnik a helyzet normalizálása. Szükségszerűen felmerül a kérdés, hogy egyáltalán van-e lehetőség arra, hogy egy durva piaci összeomlás nélkül megtörténjen a pénz kivonása a rendszerből, tekintve, hogy az elmúlt évek részvény- és kötvénypiaci raliját lényegében a nagy jegybankok őrült pénznyomtatása hajtotta. Jó esély van rá, hogy a válság előtti helyzet immár soha nem fog visszaállni, mintegy örökké emlékeztetve a világot a 2008-as események következményeire.

Szokatlan helyről kapott levelet Orbán Viktor

2017.03.21
Portfolio.hu
Ahogy erősödik az infláció és közelednek a parlamenti választások, annál erősebben hallatják hangjukat a nyugdíjas érdekképviseletek. Most a Nyugdíjasok Országos Képviselete küldött levelet Orbán Viktornak, amiben mielőbbi nyugdíjkiegészítést kérnek.

Paks 2: elkaszálták a népszavazási kezdeményezést

2017.03.21
Portfolio.hu
Megtagadta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) az LMP szóvivőjének a paksi atomerőmű bővítésének megakadályozását célzó népszavazási kérdéseinek hitelesítését a testület keddi ülésén. Ezzel azonban valószínűleg nincs lefutva a népszavazás ügye, a párt ugyanis várhatóan újabb kérdések benyújtásával igyekszik majd kiharcolni a népszavazást.

Jó hír az autósoknak, adócsökkentést kapnak

2017.03.21
Portfolio.hu
Az autósok szempontjából kritikus szint, 50 dollár fölé emelkedett a Brent olaj hordónkénti ára a legutóbbi negyedévben. Ennek köszönhetően pedig április elsejétől csökken az üzemanyagok jövedéki adója.

Egy európai állam teljesen visszafizette devizaadósságát

2017.03.21
Portfolio.hu
Tegnap a fennálló deviza alapú államadósságának utolsó, 1,5 milliárd dolláros részét is visszafizette Dánia, ezzel pedig 183 év óta először a központi költségvetésnek csak dán koronában denominált kötelezettsége van - olvasható a dán jegybank által kiadott közleményben.

Hogyan válasszunk műalkotást otthonunkba?

2017.03.21
Portfolio.hu
Sokan dekoratív céllal vásárolnak műalkotást. Ennek több oka is lehet, például szeretnék saját környezetüket szebbé és egyedivé tenni, vagy egyszerűen szeretnének gyönyörködni abban a műalkotásban, amely megérintette őket. Megtalálni egy műalkotás ideális helyét az enteriőrben nem könnyű, hiszen figyelembe kell vennünk a már uralkodó stílust és a tér sajátos adottságait. Tara Bernard szerint üres falakat még a leggyönyörűbb bútorokkal sem ellensúlyozhatjuk, azok minden esetben a befejezetlenség érzését keltik. De hogyan fogjunk neki a változtatásnak? És milyen elveket követ egy sikeres lakberendező, amikor kifejezetten műtárgyat kell elhelyeznie? Ebben a bejegyzésben ezekre a kérdésekre kerestük a választ, egy csokorba szedtük azokat a vezérelveket, amelyek mentén Önnek is érdemes elindulnia. A siker garantált, csak válassza ki az adott alkotást és tegyen egy alapos szemlét otthonában!

Több adócsökkentést is tervez a Fidesz jövőre

2017.03.21
Portfolio.hu
Várhatóan április 26-án nyújtja be a kormány a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot a parlamentnek - közölte Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Nem tud elszakadni a 308-as szint közeléből a forint

2017.03.21
Portfolio.hu
Kedd reggel folytatódik a dollár esése a devizapiacon, miközben a forint sem tudott tovább erősödni. Kora délután az euró-forint jegyzés valamivel 308 felett, míg az euró-dollár 1,08 felett tartózkodik.

Ebből nem lesz török EU-csatlakozás

2017.03.21
Portfolio.hu
"Egyre valószínűtlenebb" Törökország csatlakozása az Európai Unióhoz, hacsak Ankara nem változtat gyorsan irányt - vélekedett kedden az unió bővítési biztosa a Bild című német napilap keddi számában megjelent nyilatkozatában. Johannes Hahn szerint Törökország már egy ideje "egyre inkább távolodik az EU-tól". A biztos úgy véli, hogy a Recep Tayyip Erdogan török elnök által követett tekintélyelvű irányvonal és az elnöki rendszer bevezetését célzó tervezett alkotmánymódosítás valójában "elfordulás Európától".

Folytatódik a Heineken-kálvária: módosítani kell a javaslatot

2017.03.21
Portfolio.hu
Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője szerint több helyen módosításra szorul az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú használatának tilalmáról szóló törvényjavaslat, amelyet hétfőn kezdett tárgyalni a parlament.

Ilyen sem volt még: fizetnek Magyarországnak, hogy hitelt adjanak neki

2017.03.21
Portfolio.hu
Korábban sosem látott szintre, mínusz 0,01 százalékra esett kedden a három hónapos diszkont kincstárjegyek minimális aukciós hozama. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy már voltak olyan befektetők, akik fizettek azért, hogy magyar állampapírt vehessenek. Ezzel a gyakorlatban is bemutatkozhatott az ÁKK új aukciós rendszere, ami már lehetővé teszi a negatív hozam elérését. Az aukció egyetlen szépséghibája, hogy a tervezett 20 helyett csak 12 milliárdnyi kincstárjegy kelt el az alacsony kereslet miatt.

Megválasztották Parragh László feleségét a Monetáris Tanácsba

2017.03.21
Portfolio.hu
Megválasztotta a jegybank monetáris tanácsának tagjává Parragh Biankát, továbbá újraválasztotta ugyanerre a tisztségre Kocziszky Györgyöt kedden az Országgyűlés.

Megfordul a népvándorlás a Brexit miatt, Budapest lehet az egyik célpont

2017.03.21
Portfolio.hu
A Brexit fordulópontot jelenthet a kelet-közép-európai munkavállalók Egyesült Királyságba vándorlásában. A térség potenciális célpontja lehet a Londont elhagyó, szolgáltatói szektorban tevékenykedő multinacionális vállalatoknak, az általuk kínált karrier- és fizetéslehetőség pedig kellő visszatartó erő lehet majd az elvándorlással szemben - írja a Bloomberg. Sőt, sok magasan képzett brit munkavállaló is megindulhat Kelet-Európába, hogy ezekben az újonnan létrejövő regionális központokban dolgozzon, ami szintén szokatlan jelenség.

Tizenöt milliárdot vesztettek a népszerű magyar befektetések

2017.03.21
Portfolio.hu
A januári emelkedés után februárban ismét csökkent a hazai befektetési alapokban kezelt összvagyon, múlt hónapban összesen nettó 14 milliárd forintot vontak ki a befektetők, a legtöbbet a pénzpiaci alapokból. A legtöbb pénzt az év második hónapjában is az abszolút hozamú és az ingatlanalapok zsebelték be.

Most éppen Brüsszel húzza az időt a Brexit előtt

2017.03.21
Portfolio.hu
A britek hétfőn végre elárulták, hogy a jövő héten aktiválják az EU-alapszerződés 50. cikkelyét, vagyis hivatalosan kérik az ország kilépését az Unióból. A lépésre hónapok óta várunk a tavaly nyári népszavazást követően, most azonban úgy tűnik, hogy Brüsszel húzza még kicsit az időt, ők ugyanis legkorábban április végén-május elején dönthetnek a tárgyalás alapelveiről, így nyárig húzódhat a hivatalos kilépési tárgyalások megkezdése.

Még hogy visszavonjuk a lex Heinekent? Frászt!

2017.03.21
Portfolio.hu
Elképzelhetetlen a lex Heineken visszavonása - nyilatkozta az atv.hu-nak Lázár János miniszter. A másik előterjesztő, Semjén Zsolt a hvg.hu hírét azzal cáfolta: "Frászt!"

A sajtokhoz és a felvágottakhoz is hozzányúlhat a kormány

2017.03.21
Portfolio.hu
A trappista sajt és a felvágottak áfája is 5 százalékra csökkenhet a jövőben - ezt Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter árulta el az RTL Klub Híradójának.

Csoda, hogy még ilyen színvonalon működik a magyar egészségügy

2017.03.21
Portfolio.hu
Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke szerint legalább 600-700 milliárd forinttal kevesebbet költünk GDP-arányosan gyógyításra, mint a Visegrádi Négyek (V4), az EU-s átlaghoz képest pedig még ennél is nagyobb a lemaradásunk - olvasható a Világgazdaságnak adott interjújában. Egyes kórházak felszereltségétől kezdve az új praxisok betöltésén át az orvoselvándorlással is súlyos problémák vannak, mindezt számba véve pedig csoda, hogy ilyen színvonalon működik még a rendszer.

Újabb 150 milliárdot adott az MNB a bankoknak

2017.03.21
Portfolio.hu
Finomhangoló devizaswap-tendert tartott a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank az egy hónapos lejáraton meghirdetett tenderre beérkezett 246 milliárd forint ajánlatból 150 milliárd forintot fogadott el - olvasható az MNB közleményében. A hétfői tender eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 550 milliárd forint.

Védhetetlen a lex Heineken, kihátrál a kormány

2017.03.21
Portfolio.hu
Még a Fidesz-frakció jogászai is védhetetlennek találták, így a kormány gyakorlatilag ejtette a "lex Heinekent", azt a törvényjavaslatot, amely a vörös csillag ürügyén tört volna borsot a sörgyártó orra alá - értesült a HVG. Így aztán Csíki sör ügye miatt megromlott viszony bizonyára nem vezet oda, hogy akár kétmilliárd forinttal vagy letöltendő szabadságvesztéssel büntetné az önkényuralmi jelképek - mint a vörös csillag - kereskedelmi célú felhasználóját.

Fordult a kocka, Merkel bukhatja a kancellári posztot

2017.03.21
Portfolio.hu
A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) egy százalékpontos előnyre tett szert a konzervatív pártokkal szemben - derül ki az INSA közvélemény-kutató felméréséből, amelynek eredményét a kedden megjelenő Bild ismerteti.

A semmiből jött jelölt nyerte az első tévévitát

2017.03.21
Portfolio.hu
Az öt hét múlva esedékes francia elnökválasztás favoritjának számító, függetlenként induló Emmanuel Macront, a szocialista kormány volt gazdasági miniszterét találták a nézők a legmeggyőzőbbnek az öt legfőbb elnökjelölt első, hétfő esti, három és félórás televíziós vitájában - derül ki az Elabe közvélemény-kutató intézet gyorsfelmérésből, amelyet a BFM hírtelevízió rendelt meg.