Hírek

Új növekedési modell kell Magyarországnak

2017.11.22
Portfolio.hu
Új növekedési modellre van szükségük a tágabb értelemben vett közép- és kelet-európai térség feltörekvő gazdaságainak ahhoz, hogy kitörhessenek az eddig elért közepes jövedelmi szint korlátai közül, az új modell pillérei között van az infrastruktúra fejlesztése - áll az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) által szerdán Londonban kiadott éves helyzetértékelésben.

Angol nyelvű képzés indul ELTEcon-hallgatóknak

2017.11.22
Portfolio.hu
Angol nyelvű képzéssel bővül az Eötvös Loránd Tudományegyetem társadalomtudományi karának alkalmazott közgazdász képzése, az ELTEcon. A tíz éve működő szak új képzésére harminc-negyven diákot vesznek majd fel a következő tanévben - közölte a felsőoktatási intézmény.

Majdnem idei mélypontjára esett a forint

2017.11.21
Portfolio.hu
Az MNB kamatdöntő ülését követően csak átmeneti volt a forint erősödése, délutánra 314 fölé gyengült a magyar deviza. A késő esti órákra 313,2-ig kapaszkodott vissza.

Elhunyt Stadler József

2017.11.21
Portfolio.hu
Hatvanhat éves korában, kedden elhunyt Stadler József vállalkozó - erősítette meg szülőfaluja, Akasztó polgármestere, Suhajda Antal az MTI-nek. A Bács-Kiskun megyei község vezetője elmondta, hogy Stadler Józsefet szombaton helyezik örök nyugalomra az akasztói temetőben.

Londoni elemzők: jövőre kamatemelés jöhet

2017.11.21
Portfolio.hu
Londoni pénzügyi elemzők szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának jövőre fordítania kellene a pénzügypolitika irányán a halmozódó inflációs nyomás és az egyre szűkösebb reálgazdasági kapacitások miatt. Egyes citybeli elemzői előrejelzések a jövő év közepétől kamatemelési ciklus kezdetét jósolják, mások szerint viszont a monetáris tanács alapállása miatt ez most már egyre valószínűtlenebbnek tűnik.

Német kormányválság: az államfő megkezdte az egyeztetéseket a pártokkal

2017.11.21
Portfolio.hu
Megkezdte az egyeztetéseket Frank-Walter Steinmeier német államfő kedden Berlinben a szövetségi parlament (Bundestag) legnagyobb pártjainak vezetőivel. A bizalmas megbeszélések célja a szövetségi elnök korábbi nyilatkozata alapján a kormányalakítási folyamat előmozdítása, az előrehozott választások elkerülése lehet.

Miért esett ma hirtelen ekkorát a forint? - Itt az egyik válasz

2017.11.21
Portfolio.hu
Ha csak technikai alapon nézzük, hogy mi történt ma a forint euróval szembeni árfolyamában, akkor elég egyszerű a válasz: kitört felfelé az árfolyam abból a szűkülő háromszögből, amelyben már egy éve mozgott és így egyes játékosok forint eladási (euró vételi) pozíciókat nyitottak, ami a forint hullámszerű esését váltotta ki.

Odacsapnak Matolcsyék a lakáshitelkamatoknak!

2017.11.21
Portfolio.hu

Történelmi mélypontra esett a román lej

2017.11.21
Portfolio.hu
Soha nem látott mélyponton is megfordult a román lej euróval szembeni árfolyama a keddi kereskedésben. Részben magyarázható azzal, hogy a kormány körül egyre fogy a levegő, de közben a jegybank vezetője részéről sem éppen támogató üzenet érkezett.

Jó hírt kaptak az esténként metrózók, tovább közlekednek majd a szerelvények

2017.11.21
Portfolio.hu
A megváltozott éjszakai utazási szokások miatt 2017 decemberétől hétvégente a pénteki és szombati éjszakákon a szokásosnál egy órával tovább, éjjel fél egyig közlekednek a metrószerelvények az M2-es és az M4-es vonalon - olvasható a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közleményében.

Így döntött a jegybank a kamatokról és az új eszközökről

2017.11.21
Portfolio.hu
Az MNB közzétette a nagyon várt közleményét, amelyben a két új eszköz ismertetése mellett a jövőbeli monetáris politika irányára vonatkozó szokásos iránymutatás is szerepel. A közlemény hangneme szokásosan laza, talán annyi az érdekes, hogy nem jelzi explicit módon további eszközök bevezetésének lehetőségét. csupán annyit mond, hogy "a Monetáris Tanács kiemelt figyelemmel kíséri a monetáris kondíciók alakulását, és a kibővített eszköztár alkalmazásával biztosítja a laza monetáris kondíciók tartós fennmaradását."

Fegyverkeznek a románok: 3,9 milliárd dollárért vesznek új rakétákat

2017.11.21
Portfolio.hu
Elfogadta a román parlament kedden az amerikai Patriot rakétavédelmi rendszer beszerzéséről szóló törvényt.

Nem került válságba Németország, viszont nagy próbatétel előtt áll

2017.11.21
Portfolio.hu
Rendkívüli helyzetbe és próbatétel elé került Németország a koalíciós egyeztetések kudarcával, de nem süllyedt válságba - hangsúlyozta Wolfgang Schäuble, a szövetségi parlament (Bundestag) elnöke kedden, kölcsönös engedményeket kérve a kormányzásra készülő pártoktól.

Jogos-e a taxis áremelés?

2017.11.21
Portfolio.hu
Nagy visszhangot váltott ki a közelmúltban a taxisok áremelési javaslata. A kibontakozó vita pró és kontra érdekes érveket hozott elő, éppen ezért érdemes elgondolkozni: mikor emelkedhet a taxi ára és ki döntsön róla?

Szép csendben megint elment 45 milliárdnyi magyar kincstárjegy

2017.11.21
Portfolio.hu
A tervezett 40 milliárd helyett 45 milliárdnyi három hónapos diszkont kincstárjegyet adott el kedden az ÁKK, a hozam pedig továbbra is gyakorlatilag nulla százalék.

Megszaladtak az állami kiadások októberben

2017.11.21
Portfolio.hu
A bevételek csak mérsékelten növekedtek idén októberben, miközben a kiadások 34%-kal alakultak magasabban a tavalyinál, ezért alakult ki látványos deficit az év tizedik hónapjában - olvasható ki az NGM által kedden közzétett részletes államháztartási adatokból.

Ezért a virágtartóért fizették a legtöbbet a világ első Zsolnay-aukcióján

2017.11.21
Portfolio.hu
Az összes tárgy gazdára talált a világ első Zsolnay-aukcióján, a legmagasabb áron, 11 millió forintért egy elefántfejes virágtartó edény kelt el - tájékoztatta a szervező Virág Judit Galéria a Portfolio-t.

Van még szabadságod? Ez téged is érinthet

2017.11.21
Portfolio.hu
Kevesebb mint másfél hónappal a naptári év vége előtt egyre több cég kénytelen azzal szembesülni, hogy kisebb-nagyobb fennakadásokkal is jár majd, ha a Munka törvénykönyvének megfelelve minden munkavállalójának kiadja az idei évben esedékes szabadságát. A Trenkwalder arra figyelmeztet, hogy a szabadság idei kiadásának elmaradása főszabály szerint akkor is jogszabálysértésnek minősülhet, ha az adott időszakban a munkavállaló sem akart szabadságra menni.

Mi folyik most a törököknél? És hol lesz a vége?

2017.11.21
Portfolio.hu
Idén már másodszor mondhatjuk, hogy a piac bünteti Törökországot: először januárban esett egy hónap alatt 3,6-ról 3,95-ig a líra a dollárral szemben, majd egy korrekció után az elmúlt egy hónapban megint majdnem 8 százalékkal gyengült a deviza, így kedd reggel új történelmi mélypontot látunk. A történet nem sokat változott, továbbra is Erdogan elnök vezetési módszerei aggasztják a befektetőket, a török vezetés lassan minden korábbi szövetségesével összerúgja a port.

Forgalomkorlátozás lesz az M1-es autópályán

2017.11.21
Portfolio.hu
Az M1-es autópálya bicskei szakaszán, a Budapest felé vezető oldalon szerdán és csütörtökön napközben Bicske térségében nagyfelületű burkolatjavítási munkák miatt forgalomkorlátozásokra kell számítani - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kedden az MTI-vel.

Lesújtó jelentés Magyarországról: elvéreztünk a tehetségek megtartásában

2017.11.21
Portfolio.hu
A vizsgált 63 országból idén 3 helyezést rontva az 54. helyre került Magyarország az IMD tehetségrangsorában, ami az alapján állítja sorba az országokat, hogy milyen hatékonysággal képesek becsalogatni, illetve megtartani a tehetséges, magasan képzett munkavállalókat. Az első helyezett Svájc lett, őt követi Dánia és Belgium, emellett az is Európa dominanciáját jelzi, hogy az első 15 helyből 11-et a kontinens országai foglalnak el.

Ezt sem tesszük ki az ablakba: újra leszerepeltek a magyar diákok

2017.11.21
Portfolio.hu
Magyarország 472 pontot ért el a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által rendszeresen elkészített PISA-teszt problémamegoldó részében, ami elmarad az átlagos 500 pontos értéktől; a fiúk és a lányok teljesítménye között pedig továbbra is nagyon jelentős a különbség.

Tisztázta a Fed-elnök, mi lesz a sorsa

2017.11.21
Portfolio.hu
Az elnöki mandátumának lejártával nem csak a Fed éléről, hanem az irányító testületből is távozik Janet Yellen - jelentette be tegnap. Ezzel az elnök asszony azt a hagyományos gyakorlatot követi, hogy a Fed-elnökök - bár lehetőségük lenne rá - nem maradnak a kormányzótanácsban, hanem teljesen kivonulnak a monetáris politika irányításából.

Figyelmeztetés érkezett: túl sokáig volt jó világ, nemsokára véget ér a buli

2017.11.21
Portfolio.hu
Az amerikai gazdaság elmúlt 170 éves történetének egyik leghosszabb - megszakítás nélküli - növekedési periódusában van, egyre több jel utal viszont arra, hogy rövidesen véget érhet ez a sorozat - olvasható a UniCredit Bank 2018-as makrogazdasági kitekintőjében. Nem feltétlenül arra kell gondolni, hogy a 2008-asnál is nagyobb válság húzza majd ki a talajt az amerikai gazdaság alól, ez a fordulat lehet csupán a gazdaság ciklikusságából fakadó, egészséges korrekció is. A pénzintézet szakértői szerint jövőre még lehet egy utolsó tetőzés az Egyesült Államok GDP-bővülési dinamikájában, utána viszont rálépnek a fékre.

Tovább gyengült ma a forint

2017.11.20
Portfolio.hu
Érezhető gyengüléssel kezdte a hetet az euró miután a német koalíciós tárgyalásokról érkező hírek aggasztották a befektetőket. Délelőttre aztán magához tért az európai deviza, a forint viszont szenved.

Az MNB 125 milliárd forintért kötött üzletet a devizaswap-tendereken

2017.11.20
Portfolio.hu
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn egy, három és tizenkét hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó, úgynevezett finomhangoló devizaswap-tendert (kamatcsere-tendert) tartott, amelyeken 125 milliárd forintért fogadott el banki ajánlatokat. Az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás ezzel 1421 milliárd forintra emelkedik.

Merkel inkább új választásokat szeretne

2017.11.20
Portfolio.hu
Angela Merkel német kancellár nem kíván lemondani a koalíciós egyeztetések hétfői kudarca miatt.

Trump egyszerűen gyilkosnak nevezte az észak-koreai rezsimet

2017.11.20
Portfolio.hu
Az Egyesült Államok Észak-Koreát a terrorizmust támogató államok listájára helyezi.

200 millió eurós hitelt vesz fel Magyarország

2017.11.20
Portfolio.hu
Az Európai Beruházási Bank 200 millió euró hitel nyújtásával járul hozzá a gazdaságfejlesztési uniós programok megvalósításához - jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, miután Vazil Hudákkal, az Európai Beruházási Bank alelnökével aláírta az erről szóló szerződést.

Egyelőre nem akar új választást a német elnök

2017.11.20
Portfolio.hu
A koalíciós egyeztetések kudarca ellenére tovább kell törekedni kell arra, hogy megalakuljon Németország következő kormánya - hangsúlyozta Frank-Walter Steinmeier német államfő hétfőn Berlinben.

Nagyon nagy a munkaerőhiány, de még van egy kis tartalék

2017.11.20
Portfolio.hu
Tovább csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma októberben, miközben az üres álláshelyek száma tartósan magas szinten stabilizálódott - derült ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) friss adataiból.

Tízmilliárdot költ a kormány iskolafelújításra

2017.11.20
Portfolio.hu
A minőségi szakképzés amellett, hogy felkészíti a tanulókat arra, hogy a felgyorsuló világban is megállják a helyüket, azt is jelenti, hogy a huszonegyedik századhoz illő környezetben tanulhassanak, ezért a kormány idén egy tízéves intézményfejlesztési programot indított az iskolák felújítására - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn a Raoul Wallenberg Szakgimnázium és Szakközépiskola új épületének átadó ünnepségén.

Ne csodálkozz, ha belefutsz Budapesten a kínai miniszterelnökbe (korr.)

2017.11.20
Portfolio.hu
Budapestre látogat a kínai miniszterelnök a héten, hogy részt vegyen a régiós országokkal való csúcstalálkozón - jelentette be a kínai külügyminisztérium hétfőn. A tárgyalások témájáról nem sok újdonság derült eddig ki, a mi szempontunkból a Budapest-Belgrád vasútvonal lehet az egyik lényeges témakör.

Öt százalékkal nő a katonák bére

2017.11.20
Portfolio.hu
Tizenhárom pontos megállapodást írt alá hétfőn a honvédelmi tárca a szakszervezetekkel a jövő évi bérjellegű és béren kívüli juttatásokról.

Elég volt kinyitnia a száját az MNB-nek - Mégsem lesz szükség az atomfegyverre?

2017.11.20
Portfolio.hu
Kedden megint kamatdöntő ülést tart az MNB Monetáris Tanácsa, mely továbbra is a nem konvencionális eszközök mellett teheti le a voksát. A szeptemberben elindított újabb lazítási kör eddig egyértelműen siker, így lehet, hogy mégsem kell majd a "végső eszközhöz" nyúlnia a jegybanknak, a hosszú hozamok erőteljesen esni kezdtek az elmúlt két hónapban.

Lecsaptak a magyar csokoládé-maffiára

2017.11.20
Portfolio.hu
Egy tatabányai és egy budapesti cég a gyanú szerint 626 millió forint adót csalt el, mert Lengyelországból, Szlovákiából és Bulgáriából behozott csokoládét számla nélkül értékesített Magyarországon - közölte a NAV Közép-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága hétfőn az MTI-vel.

Adópert nyerni könnyen, gyorsan, egyszerűen

2017.11.20
Portfolio.hu
Egy adópert megnyerni nehéz és hosszadalmas, ráadásul sokszor az sem mehet biztosra, aki meg van győződve: minden ügyletét tökéletesen és szabályszerűen számolta el. Különös figyelmet érdemelnek ezért azok a lehetőségek, amelyekkel viszonylag könnyen és komplikációmentesen lehet az adóhatósággal szemben diadalt elérni. A bíróságok közelmúltbeli gyakorlata ráadásul szélesítette is e lehetőségek körét - mutat rá cikkében dr. Barta Péter, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda adójogásza.

Kudarcba fulladt Merkel terve: 70 éve nem látott bizonytalanság jöhet

2017.11.20
Portfolio.hu
A németországi koalíciós tárgyalások kudarcba fulladása miatt olyan bizonytalan politikai helyzetbe került az ország, amire talán a második világháború óta nem volt példa - írják a Commerzbank elemzői rövid kommentárjukban. Ennek ellenére a szilárd lábakon álló német gazdaságot nem kell félteni, Angela Merkel pozíciója viszont veszélybe kerülhet.

Olyan történhet az USA-ban, amire évtizedek óta nem volt példa

2017.11.20
Portfolio.hu
Jövőre a piac által vártnál egyel több kamatemeléssel számol a Goldman Sachs az Egyesült Államokban.

Németországban új választásokat írhatnak ki!

2017.11.20
Portfolio.hu
Kudarcba fulladtak vasárnap késő este Berlinben az egyeztetések a CDU/CSU jobbközép pártszövetség, a liberális FDP és a Zöldek első közös kormányának megalakításáról, mert az FDP kivonult a tárgyalásokról.

Tudnak még meglepetést okozni Matolcsyék?

2017.11.20
Portfolio.hu
A héten magyar szempontból egyértelműen az MNB kamatdöntő ülése lesz a meghatározó esemény, míg külföldről fontos konjunktúramutatók érkeznek a jegybanki jelzések mellett. Itthon elsősorban a forint sorsára lehet hatással az, hogyan dönt a Monetáris Tanács, a legnagyobb kérdés az lesz, hogyan lép majd tovább a lazítás útján a jegybank.

Átlépte az ezermilliárdos küszöböt a magyarok kis kedvence

2017.11.19
Portfolio.hu
Októberben sikerült átlépniük az ingatlanalapoknak az 1000 milliárd forintos kezelt vagyont, ezzel a kötvény- és abszolút hozamú alapok után ez a harmadik kategória az 1000 milliárdos klubban. A vegyes alapok is egyre közelebb kerülnek a hármashoz, miközben a piaci összvagyon már 6100 milliárd forint felett jár.

Az egészségügyi eszközök lehetnek a kibertámadások célpontjai

2017.11.19
Portfolio.hu
Az egészségügyi eszközök lehetnek a kibertámadások célpontjai, az egészségügyi intézmények informatikai védelme nagyon rosszul áll Magyarországon - mondta Keleti Arthur, az Önkéntes Kibervédelmi Összefogás alapító elnöke az M1 aktuális csatornán vasárnap.

Brexit: London nagyon fontos javaslatokkal állhat elő

2017.11.19
Portfolio.hu
A brit pénzügyminiszter szerint London még a decemberi EU-csúcs előtt beterjeszti javaslatait Brüsszelnek az Európai Unióval szembeni brit pénzügyi kötelezettségek rendezésére.

Aprópénzt vagy eurómilliárdokat küldenek haza a külföldön dolgozó magyarok?

2017.11.19
Portfolio.hu
Régóta vita tárgya, hogy mennyi pénzt küldenek haza évente a külföldön dolgozó vagy élő magyarok. Ahány kutatást és felmérést olvasunk, annyi szám kering, ezért összefoglaljuk, hogy mit lehet tudni a külföldön munkát vállaló magyarok jövedelméről és átutalásairól.

Kína szép csendben adta az amerikai állampapírokat

2017.11.19
Portfolio.hu
Kína csökkentette amerikai állampapír-portfólióját szeptemberben, az ázsiai ország azonban így is az Egyesült Államok legnagyobb hitelezője maradt.

Ezért nem érzed a pénztárcádon az áfacsökkentést

2017.11.19
Portfolio.hu
Tavaly a sertéshús, idén a baromfi és a tojás áfakulcsát csökkentették 27%-ról 5%-ra. Azóta többször elhangzik, hogy az adótartalom mérséklődése nem, vagy csak alig jelent meg az árakban. Egy korábbi írásunkban már vizsgáltuk a kérdést, és arra jutottunk, hogy az áfateher mérséklése eljutott a fogyasztókig. Az utóbbi négy hónapban azonban érdekesen alakultak az árak.

Fontos figyelmeztetés érkezett az M3-as autópályán közlekedőknek

2017.11.19
Portfolio.hu
Hétfőtől sebességkorlátozás mellett csak egy sáv lesz járható az M3-as autópályán a Nyíregyháza felé vezető oldalon Hatvan térségében, a Budapest felé vezető oldalon pedig Gödöllőnél, így mindkét irányban torlódásra kell számítani - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vasárnap az MTI-vel.