Hírek

Megfenyegeti holnap a lengyeleket Brüsszel, ha elkezdik kirúgni a bírókat

2017.07.25
Portfolio.hu
Gyors jogi következményekkel fenyegeti meg Lengyelországot az Európai Bizottság szerdán, ha az új igazságügyi reform kezdetében Varsó elkezdi a bírák menesztését - értesült kedden a Reuters bírügynökség. Az Európai Bizottság szerdán tárgyal a vitatott lengyel igazságügyi reformról. A témához kapcsolódó egyéb következményről itt írtunk

Megszületett a döntés: újratárgyalják Obama egészségügyi csomagját

2017.07.25
Portfolio.hu
Elfogadta az amerikai szenátus az Obamacare felülvizsgálatáról szóló tervezetet, ami mindössze egy szavazaton múlt.

26 milliárdból turbózzák fel Komárom-Esztergom megyét

2017.07.25
Portfolio.hu
Huszonhat milliárd forint áll rendelkezésre Komárom-Esztergom megyei fejlesztésekre a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatain keresztül - mondta Völner Pál megyei fejlesztési biztos, Esztergom térségének fideszes országgyűlési képviselője az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

30%-kal nőtt az orosz-magyar kereskedelmi forgalom

2017.07.25
Portfolio.hu
Új lendületet kaptak az Oroszország és Magyarország közötti gazdasági kapcsolatok, hosszú évek visszaesését követően az idei év első négy hónapjában 30 százalékkal nőtt a két ország közötti kereskedelmi forgalom, és 24 százalékkal növekedett az Oroszországba irányuló magyar export - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kedden az MTI-vel azt követően, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Denis Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszterrel tárgyalt.

Atomcsapással fenyegették meg Amerikát

2017.07.25
Portfolio.hu
Észak-Korea külügyminisztériuma megfenyegette az Egyesült Államokat: atomcsapással fognak lesújtani, ha megpróbálják leváltani Kim Dzsongun rezsimét.

Három év után újra el tudott adni kötvényt Görögország

2017.07.25
Portfolio.hu
Miközben éppen ma látogatott Athénba az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa, elindította az új 5 éves kötvény kibocsátási folyamatát a görög adósságkezelő és délutánra már látszott, hogy ez jól sikerült. A befektetők, feltehetően nagyrészt görög bankok és nyugdíjalapok, ugyanis összesen több mint 6,5 milliárd eurónyi vételi ajánlatot nyújtottak be, amelyekből az adósságkezelő 3 milliárd eurónyit fogad el.

Új 2,5 éves csúcson járt ma a forint

2017.07.25
Portfolio.hu
A kedd reggeli stabil, 305 körüli euróval szembeni kezdés után 50 fillérrel gyengült a forint és a nap hátralévő részében itt nem is voltak további izgalmak. Közben viszont az euró kétéves csúcsát tesztelte 1,1715-nél a dollárral szemben, így a gyenge zöldhasúval szemben 2,5 éves csúcson is járt a forint 261,3-nál. A dollár aztán a délután második felében összeszedte magát.

Szívesen vásárolunk a netről, csak nehogy vitába keveredjünk

2017.07.25
Portfolio.hu
Az elmúlt két évben ugrásszerűen, 15%-ponttal 62,4%-ra emelkedett a magyar fogyasztók bizalma a hatóságok, a kiskereskedők és a szolgáltatók iránt és meghaladja az uniós átlagot - derült ki az Európai Bizottság ma közzétett felméréséből.

Riasztóan magas az elhízottak aránya a legfejlettebb országokban

2017.07.25
Portfolio.hu
Riasztóan elterjedt az elhízás az iparilag fejlett országokban, az Egyesült Államokban, Új-Zélandon, Izlandon és Görögországban a felnőtt férfiak több mint 90 százaléka túlsúlyos - hívták fel a figyelmet kutatók a Frontiers in Public Health folyóiratban közzétett tanulmányukban.

Fiatalok működtetik a magyar államot

2017.07.25
Portfolio.hu
A magyar központi kormányzati szektorban sokkal több fiatal és sokkal kevesebb 55 évnél idősebb munkavállaló dolgozik, mint az OECD-országokban.

Louvre-festményeket pusztított el a vihar

2017.07.25
Portfolio.hu
Az utóbbi időben úgy tűnik, hogy a Louvre festményeinek nincs szerencséjük. A július első felében Párizsban zajló heves esőzések, viharok következtében a múzeumban több festmény is megsérült.

Elindult a népszavazási aláírásgyűjtés az állami cégvezetők bérplafonjáért

2017.07.25
Portfolio.hu
A Kúria július eleji döntése után az Együtt aktivistái kedden elkezdték gyűjteni az aláírásokat az állami cégvezetők bérének maximalizálásáról szóló népszavazási kezdeményezéshez. A pártnak, illetve a többi politikai erőnek összesen 120 napja van az aláírások összegyűjtésére.

Két vétó után aláírta a harmadik törvényt a lengyel elnök

2017.07.25
Portfolio.hu
Miután tegnap váratlanul megvétózta az országos igazságszolgáltatási tanács és a legfelsőbb bíróság átalakításáról szóló törvényeket a lengyel államfő, ma azt közölte a hivatala, hogy a harmadik, a normál bírósági vezetők kinevezéséről szóló törvényt aláírta. A két megvétózott törvény kapcsán maga az államfő vállalta, hogy két hónapon belül kidolgozza az új javaslatokat, a kormány részéről pedig bizakodnak abban, hogy az megfelel majd "az elvárásoknak".

Megint csak egy hajszálon múlt a negatív magyar hozam

2017.07.25
Portfolio.hu
Az eredetileg tervezett 15 milliárd forintnyi három hónapos diszkont kincstárjegyet értékesítette kedden az ÁKK, a hozam pedig most is alig haladta meg a nulla százalékot.

Megállíthatja a nagybank a futótűzként terjedő befektetést

2017.07.25
Portfolio.hu
Eddig gyakorlatilag semmi sem volt, ami megálljt tudott volna parancsolni a tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) futótűzszerű terjedésének, de most a Goldman Sachs lépése változtathat ezen: a befektetési bank azt tervezi, hogy jelentősen csökkenti súlyát az ETF-piacon, a brókeri tevékenysége visszavágásával pedig komoly gátat szabhat az ETF-ek térnyerésének - írja az ügyhöz közeli forrásokra hivatkozva a Reuters.

Meglepő ugrás a legfontosabb német konjunktúra-indexnél

2017.07.25
Portfolio.hu
A várt 114,9 pontra süllyedés helyett 116 pontra, új történelmi csúcsra, ugrott júliusban a német Ifo-index, mivel mind a jelenlegi helyzetmegítélés, mind a jövőbeli várakozásokra vonatkozó alindex a Reuters konszenzusánál jobban alakult. Közben egy másik mai adatközlés szerint minden idők legjobb májusi exportteljesítményét érte el az idén a német elektronikai ágazat.

Bármennyi lombikbébit támogatna a kormány

2017.07.25
Portfolio.hu
A gyermekszületések számának felpörgetését célzó intézkedéscsomag részeként a kormány a lombikprogram támogatását is több lépcsőben kiterjeszti, aminek lehet, hogy az is a része lesz, hogy ezentúl a házaspárok bármennyi gyermeket vállalhatnának majd meddőségi kezeléssel.

Holnap eldől, hogyan fogadják a kínai befektetők a magyar pandakötvényt

2017.07.25
Portfolio.hu
A 3 éves futamidejű, a magyar állam által a belső kínai piacon kibocsátandó államkötvény (pandakötvény) indikatív ársávját 4,60% és 5,20% között határozta meg a kibocsátó - tudta meg a Reuters kötvénypiaci szolgáltatási oldala.

Egy vagyont spóroltak a németeknek Draghiék

2017.07.25
Portfolio.hu
Tíz év alatt összesen 240 milliárd eurót spórolt Németország a kamatkiadásokon annak köszönhetően, hogy az Európai Központi Bank (EKB) gyakorlatilag nullára vágta a kamatokat - áll egy hétfőn megjelent tanulmányban. A Bundesbank által készített tanulmány arra is kitér, hogy ennek a pénznek jelentős része a német állampolgároktól került az államhoz, mivel ők kevesebb kamatot kaptak befektetéseik után - írja a Financial Times.

Heteken belül elkezdhetnek visszatérni a munkához a nyugdíjasok

2017.07.25
Portfolio.hu
Hamarosan elérhetővé válnak a nyugdíjas-szövetkezetek nyújtotta álláskínálatok az ország egész területén, augusztustól figyelemfelkeltő kampányokkal, közös internetes felület segítségével válogathatnak az idősek az álláslehetőségek közül - írta a Magyar Idők kedden.

Kihallgatták Trump vejét orosz kapcsolatairól

2017.07.24
Portfolio.hu
Két órán keresztül hallgatta ki ma a szenátus Jared Kushnert, Trump elnök vejét orosz kapcsolatairól. Az elnök tanácsadója kitartott álláspontja mellett, mely szerint nem működött együtt külföldi ügynökökkel sem a 2016-os elnökválasztási kampány előtt, sem pedig utána.

Össztűz alá vették a félelmetes ütemben terjedő piramisjátékot

2017.07.24
Portfolio.hu
Indiában vádat emeltek Ruja Ignatova, a sokak szerint piramisjátékként működő OneCoin "feltalálója" és az értékesítésért felelős cég vezetője ellen, miután a bolgár üzletasszony 23 ügynökét őrizetbe vették. Közben a cég Vietnamban hamisított felügyeleti engedéllyel próbál ügyfeleket toborozni, Európában pedig egyre több felügyeleti szervezet figyelmezteti a befektetőket a gyanús társaság tevékenységét illetően.

Pörög Európa legnagyobb gazdasága

2017.07.24
Portfolio.hu
Lendületesen nőhetett a német gazdaság az év második negyedévében, miután az első negyedévben is jelentős volt a bővülés, a növekedés motorja főleg a magánfogyasztás kedvező alakulása és az ipar kiemelkedő teljesítménye - áll a német jegybank hétfőn ismertetett szokásos havi jelentésében.

150 milliárdnyi devizát cserélt el az MNB

2017.07.24
Portfolio.hu
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn egy és tizenkét hónapos futamidejű, úgynevezett finomhangoló devizaswap-tendert (kamatcsere-tendert) tartott, amelyeken 150 milliárd forintért fogadott el banki ajánlatokat. Az MNB által biztosított többletlikviditás a bankrendszerben 850 milliárd forintról 900 milliárd forintra emelkedett.

Megkezdődhet az első munkásszálló építése

2017.07.24
Portfolio.hu
Munkásszálló építésére 263 millió forint vissza nem térítendő kormányzati támogatást kapott Mórahalom önkormányzata, a teljes beruházás összköltsége 441 millió forint - közölte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Őszinte vallomás a görög kormányfőtől: lehet, hogy hazudtunk, de nem loptunk

2017.07.24
Portfolio.hu
Az eurózónából való kilépés terve annyira homályos és gyenge volt, hogy még beszélni sem érte meg róla, így kénytelenek voltunk egyensúlyozni az embereknek tett ígéretek és a hitelezők elvárásai között; az utca embere persze minderre mondhatja azt, hogy hazudtunk, de azzal senki sem vádol minket, hogy loptunk - lényegében ezt az őszinte vallomást mondta el az elmúlt évekről a The Guardianban ma megjelent nagyinterjúban Alekszis Ciprasz. A 2,5 éve hatalmon lévő görög kormányfő elismerte, hogy nagy hibákat is elkövetetett és most már teljesen máshogy látja a görög válságkezelési lehetőségeket, mint kezdetben. A minapi eurózónás alku nyomán azt is állítja: a válság legnehezebb szakasza már mögöttük van, igaz az interjú végén az is mondta: senki sem lehet biztos abban, hogy a válság nem fog visszatérni.

Roham indulhat az online számlabekötésben

2017.07.24
Portfolio.hu
A hazai vállalatok döntő többsége a következő félév során kezdheti meg a felkészülést az online számlabekötésre - legalábbis erre számítanak az EY szakértői. Az új rendszert egyébként már tesztelhetik a vállalatok a NAV oldalán.

Amerika hanyatlik, Európa viszont egyre jobban teljesít

2017.07.24
Portfolio.hu
A tavalyi 3,2%-ot követően idén 3,5%-kal, jövőre pedig 3,6%-kal növekedhet a világgazdaság - olvasható a Nemzetközi Valutalap (IMF) júliusi World Economic Outlook kiadványában. Bár az összesített 2017-es és 2018-as előrejelzések megegyeznek a három hónappal ezelőtti WEO-ban szereplőkkel, országok szintjén azért történtek változások: míg az Egyesült Államokkal kapcsolatban pesszimistább, addig például az eurózónát illetően optimistább lett az IMF.

Meghátráltak a törökök a németek előtt

2017.07.24
Portfolio.hu
A török kormány visszavonta a terrorizmus támogatásával gyanúsított német válallatokról készített listáját - jelentették be hétfőn Berlinben.

Aggasztó a helyzet a Balatonnál - Megbénulhat az élet

2017.07.24
Portfolio.hu
Április óta az aggasztó balatoni munkaerőpiaci helyzettől hangos a sajtó: ki sem nyitó vendéglátó egységekről és kétségbeesett, már szakképesítést vagy tapasztalatot sem elváró munkaadókról szólnak a hírek. Mindez nem az elmúlt egy-két évben kezdődött, mégis, mintha csak mostanában kapna kiemelt figyelmet. Épp az idei szezon felénél járunk, de már most szinte biztos, hogy jövőre is velünk lesz a probléma. Utánajártunk, hogy egyáltalán mekkora hiányról beszélünk, és milyen lehetséges hosszú távú megoldásokat látnak az illetékes szakmai szervezetek.

A lengyel államfő megvétózta a reformot, amin a fél világ kiakadt

2017.07.24
Portfolio.hu
Andrzej Duda lengyel államfő hétfőn váratlanul bejelentette, hogy megvétózza a legfelsőbb bíróságról és az országos igazságszolgáltatási tanácsról szóló törvényt. Ezek annak az igazságügyi reformnak a részei, amely a múlt héten kiverte a biztosítékot az Európai Bizottságnál, és ami miatt az elmúlt napokban több tízezren tüntettek az utcákon Lengyelországban.

A zloty hátán kapaszkodik a forint

2017.07.24
Portfolio.hu
Hétfő délelőttre erősödni kezdett a forint az euróval szemben, a régióval kapcsolatban is jelentősen javult a hangulat. A múlt héten nagyot bukó lengyel zloty például éles fordulatot produkált miután Andrzej Duda elnök megvétózni készül a bírált jogszabály egyes részeit.

Példátlan válságot okozhat, ha a britek nem húzzák ki végre a fejüket a homokból

2017.07.24
Portfolio.hu
"Amíg a kormány tagadja, hogy a Brexitnek bármilyen hátulütői lehetnek, addig az ország a katasztrófa felé vágtat." - ezzel a felütéssel jelent meg az Economist brit gazdasági lap szerkesztőségi véleménycikke, amelyben azzal foglalkoznak, hogy milyen rendkívül káros következményei lehetnek a politikai inkompetenciának.

Középvezetőként csak munkahelyváltással tudsz nagy béremeléshez jutni

2017.07.24
Portfolio.hu
Az első negyedévhez képest 2 százalékkal, míg éves összehasonlításban 17 százalékkal nőtt 2017 második negyedévében a fizikai munkások átlagos órabére Magyarországon - derült ki Trenkwalder elemzéséből. Ehhez képest a BDO Magyarország felméréséből kiderült, hogy a középvezetői szinten dolgozó szellemi alkalmazottak fizetésemelései még mindig csak az inflációt követik le, ami jelentős fluktuációhoz vezet, hiszen azzal magasabb béremelést tudnak elérni a munkavállalók.

35 ezer üti annak a mávosnak a markát, aki új dolgozót szerez

2017.07.24
Portfolio.hu
Egyelőre nem segített a munkaerőhiányon sem a magán-, sem az állami szektorban a bérrendezés, ezért egyre több vállalat úgynevezett toborzási bónusszal próbál munkaerőt szerezni, a MÁV-nál például 35 ezer forint jár annak a dolgozónak, akinek sikerül új munkavállalót beszerveznie a vasúttársasághoz - írta a Magyar Idők hétfőn.

Megjelent az első egységes csomagolású cigisdoboz

2017.07.24
Portfolio.hu
Megjelent az első egységes csomagolású cigaretta a dohányboltokban Magyarországon - közölte Demjén Tibor, a Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Dohányzás Fókuszpont vezetője az MTI-vel.

Július végén is van mire figyelni a piacokon

2017.07.24
Portfolio.hu
Izgalmasan telik július utolsó teljes hete: jön a brit, a francia és az amerikai második negyedéves GDP-adat és Amerikában a jegybank is kamatdöntő ülést tart. Itthon a munkaerőpiacról és a lakáspiacról kapunk friss képet.

Magyarország kaszálhat a legújabb európai krízisen

2017.07.23
Portfolio.hu
Új szintre lépett az Európai Unió és Lengyelország között kialakult feszültség a héten, és ez már a befektetőket is nyugtalanítja. A lengyel zloty nyomás alá került és elemzők szerint tovább folytatódhat a szenvedése, még a forint ellenében is.

Gyorsan nő a magyar minimálbér? Nézd meg Romániát vagy Bulgáriát

2017.07.23
Portfolio.hu
Az idei óriási emelés hatására jelentősen nőtt a minimálbér összege Magyarországon, ami ráadásul januártól újabb 8 százalékkal növekszik. Ám a hazánkban most beindult béremelési folyamat még semmi ahhoz képest, mint amit Romániában és Bulgáriában láthatunk. A legkisebb bér drasztikus emelését sehol sem előzte meg hasonló mértékű hatékonyságjavulás, azonban míg a románoknál legalább látványosan nő a termelékenység, Magyarországon leginkább csak stagnál.