Fontos információk

Öt pontban foglalták össze, hogyan lehetünk Európa bajnoka

2018.05.24
Portfolio.hu
A V4 országok a pénzügyi és gazdasági stabilitásra alapozva és a digitalizációban rejlő lehetőségeket kihasználva az Európai Unió húzó gazdasági régióivá válhatnak - mondta Hegedüs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója az Európa jövője című nemzetközi konferencián, csütörtökön Budapesten.

Megszűnik a munkahelyed? Egymillió magyart állást érint az új trend

2018.05.24
Portfolio.hu
Magyarországon 1 millió munkahelyet érinthet az automatizálás 2030-ig - írja a McKinsey új tanulmánya. A cég szerint a munkaórák csaknem fele automatizálható, de attól nem kell félni, hogy ennyi munkahely megszűnne. Ez inkább azt jelenti, hogy az átalakulás miatt a munkavállalóktól teljesen más tudásra lesz szükség, mint eddig, miután a munkahelyek átalakulnak. Az automatizálás a munkaerőhiányra és az elmúlt években lassú termelékenységnövekedésre is megoldást nyújthat.

Három hónap kellett, hogy Amerika elfelejtse a mészárlást

2018.05.24
Portfolio.hu
A floridai Parklandban történt, 17 halálos áldozatot követelő iskolai lövöldözés után 3 hónappal megállapítható, hogy a mészárlásnak alig volt hosszú távú hatása a fegyvertartással kapcsolatos társadalmi attitűdre - írja a Reuters.

Kiszámoltuk, mennyit jelent Orbán Viktor ígérete a nyugdíjasoknak

2018.05.24
Portfolio.hu
Orbán Viktor az első kormányülés után közvetlenül egy nyugdíjasklubot keresett fel és megígérte az időskorúaknak járó plusz összegeket. Mi pedig most bemutatjuk, hogy ez egy átlagnyugdíjat kereső személyt hogyan érint és mit jelent ez a költségvetésnek.

Tolja a pénzt az MNB a bankrendszerbe

2018.05.24
Portfolio.hu
Öt és tíz éves futamidejű, monetáris politikai célú IRS-tendert tartott a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank az öt éves lejáraton 10, a tíz éves lejáraton 40 milliárd forint értékben fogadott el ajánlatokat.

Fontos csatát vesztett az állam a Golgota-ügyben - Kiviszik Magyarországról?

2018.05.24
Portfolio.hu
Hatályon kívül helyezte a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság csütörtökön azt a műemlékvédelmi határozatot, amely védetté nyilvánította Munkácsy Mihály Golgota című festményét.

Bréking! Lemondta Trump a találkozóját Kim Dzsong Unnal

2018.05.24
Portfolio.hu
Levélben lemondta a június 12-re Szingapúrba tervezett csúcstalálkozóját az észak-koreai diktátorral Donald Trump. Az amerikai elnök egyrészt arra hivatkozik a nyilvánosságra hozott levélben, hogy Kim Dzsong Un felől az utóbbi napok nyilatkozatában "dühöt és nyílt ellenségeskedést" tapasztalt, így nincs itt az ideje a találkozónak és ezért most elveszett a tartós béke lehetősége is. Trump egyúttal nyitva hagyta a találkozó lehetőségét arra az esetre, ha Kim meggondolná magát a találkozó kapcsán. Erre az esetre azt kéri Kimtől, hogy írjon neki, vagy hívja fel őt.

Új tagja lesz a magyar versenyképességi tanácsnak

2018.05.24
Portfolio.hu
Kibővítik a Nemzeti Versenyképességi Tanácsot, melynek a következő üléstől kezdve Varga Mihály pénzügyminiszter mellett a kormâmyzat részéről az innovációs és technológiai miniszter is tagja - ezt maga az érintett tárcavezető jelentette be az InfoRádió kérdésére.

Húsz éve nem látott válság rázhatja meg a világot - Figyelmeztet a Nobel-díjas közgazdász

2018.05.24
Portfolio.hu
A jelenlegi feltörekvő piaci események emlékeztetnek arra az időszakra, ami az 1997-es ázsiai válságot előzte meg: ez alapján nem kizárt, hogy a világ egy klasszikus, árfolyamzuhanás által előidézett pénzügyi összeomlás felé menetel - fejtette ki röviden véleményét Paul Krugman Twitter-bejegyzéseiben.

Ütik tovább a törököket, a forint is 320-ig esett

2018.05.24
Portfolio.hu
Csütörtökön ismét jelentős eséssel kezdte a napot a török líra, aztán ez délután folytatódott, így ma már 4% feletti a lírazuhanás mértéke. Ez ismét rányomja a bélyegét a forint és a többi régiós deviza teljesítményére is, délután a forint 320 közelébe esett az euróval szemben, azaz új kétéves mélypontról beszélhetünk.

Az Országház is bekerült a világ 10 legnépszerűbb látnivalója közé

2018.05.24
Portfolio.hu
A tavalyi 14. helyről a 10. helyre lépett elő az Országház épülete a Tripadvisor "a világ legnépszerűbb látnivalói" listáján. Az utazási portál a felhasználóinak visszajelzései alapján minden évben rangsorolja a világ legszebb, legnépszerűbb épületeit és így alakul ki a rangsor.

Ez aztán a bejelentés: hat évig nem nyúlnak az adórendszerhez az oroszok

2018.05.24
Portfolio.hu
Oroszország nem változtat az adórendszerén az elkövetkező hat évben - jelentette ki Anton Sziluanov, Oroszország első miniszterelnök-helyettese, pénzügyminiszter kedden, a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon.

Kifulladt a magyar csoda, de nem verik nagydobra

2018.05.24
Portfolio.hu
Márciusban több mint hat év után először fordult elő, hogy nem nőtt, hanem csökkent a lakossági állampapírok állománya, ezt követően pedig az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) rögtön úgy döntött, hogy a jövőben csak negyedévente közöl adatokat az állomány változásáról. A Portfolio számításai szerint áprilisban szerény, 40 milliárd forint körüli állománybővülés jöhetett össze, vagyis valóban kifulladóban van az utóbbi évek hazai sikersztorija, bár már az ÁKK sem erőlteti a további növekedést.

Kim Dzsong Un lépett: Észak-Korea leszerelte atomlétesítményét

2018.05.24
Portfolio.hu
Észak-Korea csütörtökön külföldi újságírók jelenlétében leszerelte nukleáris kísérleti telepét Punggje-riben, ahol hat kísérleti atomrobbantását korábban végrehajtotta - jelentették hírügynökségek csütörtökön.

Gulyás: figyelünk a Mol üzemanyagáraira, 2 % alatti deficittel tervezünk

2018.05.24
Portfolio.hu
A 2019-es költségvetési törvényjavaslat a GDP arányában 2% alatti deficittel fog számolni és júniusban elfogadja majd a parlament, a Mol egyes kutakon alkalmazott áraira pedig kiemelten figyelni fognak a kormánypárti képviselők - többek között ezekről beszélt a kormányalakítás utáni első Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség újdonsült vezetője. Ő egyébként saját minisztersége kapcsán úgy fogalmazott: "tudomásul vettem" és azt, hogy mennyire szívesen tartja a Kormányinfót, így reagált: "itt állok, másként nem tehetek", majd korrigálta magát: "szabad akaratomból állok itt".

Ugrottak a hozamok, tavaly óta nem volt ilyen drága Magyarország finanszírozása

2018.05.24
Portfolio.hu
A tervezett 65 helyett 76 milliárd forint értékben adott el kötvényeket csütörtökön az ÁKK, még úgy is, hogy a legrövidebb papírokra nem volt elég kereslet. A hozamok viszont jelentősen emelkedtek, az utóbbi hetek másodpiaci mozgásait lekövették az aukciós jegyzések is.

Egy tökéletes viharba rohanhat bele a világ - Egyszerre 7 válsággócpont miatt aggódhatunk

2018.05.24
Portfolio.hu
Az elmúlt hetekben elszaporodtak a válsággócpontok a világban: bár problémák korábban is voltak, az amerikai hozamok emelkedése, illetve az általa kiváltott globális tőkeáramlási folyamatok felszínre hozták a sérülékeny feltörekvő piaci országok, kiváltképp Argentína és Törökország gondjait. Emellett Olaszország miatt is kezdhetünk egyre jobban aggódni, ugyanis az újonnan felálló kormány programja nem csak az olasz gazdaság stabilitására, hanem az egész euróövezetre veszélyt jelenthet. Ha ez nem lenne elég, ott vannak még a különböző geopolitikai kockázatok, mint Irán és a közel-keleti helyzet, Észak-Korea, illetve egy globális kereskedelmi háború veszélye. Összeszedtük a legfontosabb válsággócpontokat, amelyekre érdemes lesz odafigyelni.

Ez is művészet? 5 meglepő program a Műtárgyak Éjszakáján

2018.05.24
Portfolio.hu
Idén másodszorra rendezi meg a műtárgy.com a Műtárgyak Éjszakáját, az egyik legizgalmasabb nyárindító művészeti programsorozatot. A háromnapos, június 7-9. között zajló esemény, számos olyan különlegességet is kínál, melyek a művészet határterületein mozognak.

Orbán gáláns ígéretet tett a nyugdíjasoknak

2018.05.24
Portfolio.hu
Szerdán nyugdíjasokat látogatott meg Orbán Viktor és a Facebook-oldalára feltöltött videó szerint előrevetítette, hogy jövőre is lesz nyugdíjprémium.

Nagyot esett a német export

2018.05.24
Portfolio.hu
Az első negyedévben 2012 óta nem látott csökkenést szenvedett el a német export, ami már tükrözi az erős euró következményeit.

Itt a bizonyíték: javult a magyar versenyképesség

2018.05.24
Portfolio.hu
Magyarország versenyképessége javult a svájci IMD üzleti iskola jelentése szerint: a 2017-es 52. helyről 5 helyet lépett előre. Összességében több területen is javítottunk, de komoly kihívások állnak Magyarország előtt a "jó kormányzástól" kezdve a munkaerőhiányig. Az elemzés szerint komoly strukturális reformokra van szükség és "vissza kell térni" a demokratikus uniós értékekhez.

Szétverik a tőzsdéket, ütik a forintot - Mi lesz a pénzünkkel?

2018.05.24
Portfolio.hu
Rendkívül fölerősödött a turbulencia a tőkepiacokon az elmúlt napokban, a vihart a magyar eszközök sem úszták meg. Idei csúcsáról már több mint 13%-ot esett a magyar blue chipek teljesítményét követő BUX index, míg a forint az euróval szemben kétéves mélypontra gyengült. Emelkedtek a hazai kötvényhozamok is, melynek köszönhetően a magyar hosszú állampapírok árfolyamát követő MAX index több mint 2%-ot esett. Mindez semmi viszont ahhoz a vérengzéshez képest, amit a török piacon láthatunk: a líra több mint 20%-ot gyengült három hét alatt, míg az isztambuli tőzsdeindex 15%-os mínuszban van. Megnéztük, hogy reagáltak a Magyarországon kezelt befektetési alapok az eseményekre.

Brutális összegbe fájna a briteknek, ha kilépnének a vámunióból

2018.05.23
Portfolio.hu
A brit adó- és vámhivatal (HMRC) vezetője szerint évente akár több tízmilliárdos többletköltséggel is járhat, ha a brit EU-tagság megszűnése után a brit vállalatoknak vámáru-nyilatkozatokat kellene kiállítaniuk az Európai Unióba exportált termékeikre.

Beszakadt a bitcoin, ütnek minden kriptovalutát

2018.05.23
Portfolio.hu
Az elmúlt 24 órában minden lényegesebb kriptovalutát masszív, 7-15% körüli árfolyamesés jellemzett, így a bitcoin árfolyama 7% feletti eséssel 7600 dollár alá bukott. Ez április közepe óta a legalacsonyabb árfolyamot jelenti és a technikai elemzési eszközök fontos fejleményekre hívják fel a figyelmet.

Jót tenne a világgazdaságnak a globális felmelegedés szigorú korlátozása

2018.05.23
Portfolio.hu
A globális felmelegedés szigorú korlátozása élénkítené a világgazdaságot azáltal, hogy elejét venné annak, hogy a hőhullámok, szárazságok és áradások több tízmilliárd dollárnyi kárt okozzanak ebben a században - mutatták ki amerikai kutatók, felbecsülve a 2015. évi párizsi klímaegyezmény gazdasági hatásait.

Lépett a török jegybank, hirtelen megtépték a lírát!

2018.05.23
Portfolio.hu
Röviddel magyar idő szerint este 6 óra után felpörögtek az események Törökországban, mivel előbb kiderült, hogy a török jegybank monetáris tanácsa összeült, hogy értékelje a kialakult helyzetet, aztán a miniszterelnök-helyettes küldött egy kamatemelést bátorító üzenetet, aztán rövidesen azt is megtudtuk: 300 bázispontos kamatemelést lépett meg a jegybank. Ezek együttesen fél óra alatt mintegy 6%-os líraszárnyalást váltottak ki a dollárral szemben. Ez kezdetben kicsit a forintra is hatott, de később visszagyengült. Egyelőre nagy kérdés, hogy a török kamatemelés elég lesz-e az elmúlt hetek masszív líragyengülésének tartós megfordításához.

Steve Bannon Budapestről osztotta ki az amerikai pénzembereket

2018.05.23
Portfolio.hu
Keményen kritizálta magyarországi látogatása során Steve Bannon a Wall Street-i bankárokat, hedge fundokat és a Fed laza monetáris politikáját. Donald Trump elnök fő kampánytanácsadója, illetve volt stratégiai főtanácsadója szerint Amerika nem izolálta magát a republikánus elnök hatalomra kerülése óta, hanem békés megoldásokat keres Kína és Irán terjeszkedésére, valamint a terrorizmusra, viszont ebben a küzdelemben a NATO-tagoknak is többet kell tennie. Az Európa Jövője konferencián az ex-stratégiai főtanácsadó beszélt Magyarországról és Orbán Viktorról is.

Tömegesen kérnek német állampolgárságot a Brexit elől menekülő britek

2018.05.23
Portfolio.hu
Tízezernél is több brit állampolgár vette fel a német állampolgárságot az utóbbi két évben - jelentette szerdán a német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis), amely szerint a fejlemény összefüggésben állhat a brit uniós tagság megszüntetésével (Brexit).

Megkapta az ismeretlen jogászprofesszor a felkérést az olasz kormányalakításra

2018.05.23
Portfolio.hu
Amint az esélyes volt, a ma esti római egyeztetés során felkérte a kormányalakításra Sergio Mattarella olasz államfő Giuseppe Contét, a két szélsőséges olasz párt közös kormányfőjelöltjét.

Nekivágnál ingyenes vonatbérlettel Európának? Ezt az oldalt nézd meg!

2018.05.23
Portfolio.hu
Szerdától elérhető az Európai Bizottság "Fedezd fel Európát" című honlapja, amelyen keresztül a 18 éves fiatalok pályázhatnak az ingyenes InterRail programra. A pályázatokat június 12-től lehet feltölteni a weboldalra, a végső határidő július 26-án jár majd le.

Már a törökök is szabadulnak a lírától, azonnali beavatkozás kell

2018.05.23
Portfolio.hu
Londoni pénzügyi elemzők szerint Törökországban teljes körű valutaválság alakult ki, amelyre a török jegybanknak azonnal és határozottan kell reagálnia - emeli ki az MTI Cristian Maggio, a TD Securities globális befektetési tanácsadó csoport egyik londoni igazgatójára hivatkozva. Mi a Commerzbank anyaaga alapján ugyanerről, az azonnali brutális kamatemelés szükségességéről írtunk külön anyagunkban:

Nincs fellélegzés, 320-nál toporog az euró

2018.05.23
Portfolio.hu
Szerdán több hullámban tovább gyengült a forint az euróval és a dollárral szemben az alapvetően kockázatkerülő befektetői hangulatban. Az aggodalmak részben Törökország miatt vannak, a líra ma újabb 4%-kal történelmi mélypontra zuhant, másrészt a piacok nagyon idegesek a kormányra készülő két olasz párt tervei miatt is. Mindezek mellett az MNB tegnapi, tartósan laza monetáris politikára való utalásai csak gyengítik a forint vonzerejét.

Először lép holnap Lázár helyébe Gulyás

2018.05.23
Portfolio.hu
Miután megalakult az új kormány, holnap, azaz csütörtökön délelőtt 11 óra és 12:30 között megtartja az első Kormányinfóját az új kabinet, pontosabban annak nevében Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, illetve Kovács Zoltán kormányszóvivő.

Sosem gondolt még ennyire pozitívan az euróra a magyar lakosság

2018.05.23
Portfolio.hu
A magyarok közel kétharmada támogatja az euróbevezetést, ami a második legmagasabb arány a régiós országok között és 54%-uk szerint kedvező lenne a saját életükre a pénzcsere, ami minden eddiginél magasabb arányt jelent - derül ki az Eurobarometer mai felméréséből. Az anyag éppen az Európai Központi Bank euróérettséget vizsgáló jelentésével párhuzamosan jelent meg, amely szerint Magyarország az öt számszerűsíthető kritérium közül csak kettőt teljesít a két évvel ezelőtti három után:

Műtárgyritkaság a bolhapiacról? Műkereskedelmi séta vezetővel? Miért is ne!

2018.05.23
Portfolio.hu
Ha arra gondolunk, hogy honnan is lehet értékes műtárgyakat beszerezni, legtöbben nem jutunk tovább a kereskedelmi galériáknál és az aukciósházaknál. Holott számos izgalmas tárgy ezen intézmények falain kívül kering, többek között a bolhapiacokon, ahol az árusok portékái között a szemfüles műkedvelők, gyűjtők igazi csemegékre bukkanhatnak. A Műtárgyak Éjszakáján bepillantást nyerhetünk mind a kereskedelmi galériák, mind pedig a bolhapiac kulisszatitkaiba.

Brutális lépés kell a törököktől, ha még vissza akarnak jönni a szakadékból

2018.05.23
Portfolio.hu
A jelenlegi 13,5%-ról legalább 20%-ra kellene emelni a bankok számára nyújtott hitelek kamatát ahhoz, hogy meg lehessen fékezni a török líra zuhanását - vélik a Commerzbank elemzői. A német bank szerint két választása van a török jegybanknak: vagy önként meglépi ezt, vagy pedig nem marad más választása, mint a tőkekorlátozás.

Még nem dőlt el, ki lesz a NAV új vezére

2018.05.23
Portfolio.hu
Május 22-től hivatalos: Izer Norbert a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára. Bemutatjuk, hogy mit kell tudni az előző Orbán-kormányhoz alig két éve csatlakozott szakemberről. Közben kiderült: a NAV új vezetőjét még nem nevezték ki.

Lecsap az unió szigora: megerősítenék a csalás elleni hivatalt

2018.05.23
Portfolio.hu
Az Európai Bizottság új szabályokat javasol az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalára (OLAF) vonatkozóan, ezek célja annak biztosítása, hogy az uniós hivatal megfelelő eszközökkel rendelkezzen az Európai Ügyészséggel folytatandó szoros együttműködéshez a csalások unión belül történő feltárása és kivizsgálása érdekében - közölte a brüsszeli bizottság szerdán.

Váratlanul eljárást indított Magyarország ellen az EU

2018.05.23
Portfolio.hu
Kedden figyelmeztetést adott az Európai Bizottság Magyarországnak, amiért tartósan megsérti a középtávú költségvetési hiánycélhoz való közeledés szabályát, ezzel új uniós eljárás indult hazánk ellen. Az uniós pénzügyminiszterek tanácsa ezek alapján hamarosan intést küld hazánknak, melynek értelmében a magyar kormánynak költségvetési kiigazítást kellene végrehajtania.

Még évekig legfeljebb csak álmodunk a magyar euróról

2018.05.23
Portfolio.hu
Két euróbevezetési kritériumot teljesít jelenleg Magyarország, vagyis még bőven van tennivalója a közös deviza bevezetése előtt - derül ki az Európai Központi Bank (EKB) szerdán megjelent konvergenciajelentéséből. Az elmúlt években érzésre talán közelebb kerültünk a magyar euróhoz, azonban két éve még három kritériumnak feleltünk meg, mivel most éppen kicsúsztunk az inflációs referenciatartományból.

Ma este eldől az olasz ügy: berendelték a kormányfő-jelöltet

2018.05.23
Portfolio.hu
Ma este fél 6-ra magához rendelte Sergio Mattarella olasz államfő az Öt Csillag Mozgalom és a Liga pártok közös miniszterelnök-jelöltjét, a politikában járatlan jogászprofesszor Guiseppe Contét, amely találkozón vélhetően áldását adja majd Conte kinevezésére - írja a Reuters. Közben az EU az éves gazdaságpolitikai ajánlásai keretébe továbbra is fegyelmezett költségvetési politikát, kvázi további megszorításokat javasolt az országnak, amiről a kormányra készülő két párt hallani sem akar.

Zsiday megszólalt a forintgyengülésről

2018.05.23
Portfolio.hu
Bár Magyarország helyzete sokkal jobb, mint az épp komoly árfolyamválsággal küzdő Törökországé, így közvetlen veszély nem fenyeget minket, a külső hatások és a hazai monetáris politika miatt nem meglepő fejlemény a forint gyengülése - írja friss blogbejegyzésében Zsiday Viktor.

Újabb ijesztő olasz tervet jelentettek be

2018.05.23
Portfolio.hu
Bár a koalíciós szerződésből végül kivette a két olasz párt az eurózónából való kilépés szorgalmazását, tegnap este mégis egy olyan embert jelöltek gazdasági miniszternek, aki nyíltan ezt szorgalmazza. Ez pedig olaj volt a tűzre, az olasz kötvénypiacokon ezért újraindult az esés. A hozamok meredeken emelkednek, ez pedig szintén megviseli az eurót, amelyet a vártnál gyengébb eurózóna beszerzési menedzser index adatok egyébként is sújtanak.

Ennyi volt Magyarország sztársága: egy éve nem volt ilyen a kötvénypiacon

2018.05.23
Portfolio.hu
Tavaly április óta először emelkedett a magyar tízéves hozam a lengyel fölé kedden. Az utóbbi hetekben a magyar kötvények intenzív esése mellett Varsóban sokkal kisebb volt a hozamugrás.

Nyugtat az ÁKK: nincs baj a magyar kötvénypiaccal

2018.05.23
Portfolio.hu
A piaci turbulenciát nemzetközi tényezők okozzák, a forgalmazók nem számoltak be problémákról a másodlagos piacon - válaszolta az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a Reuters kérdésére. Az adósságkezelő hozzátette: az idei finanszírozás a tervek szerint halad.

Ezért gyengül az euró: lekonyulóban az európai gazdaság

2018.05.23
Portfolio.hu
Gyenge konjunktúraadatok jelentek meg Európából. A beszerzésimenedzser-indexek (bmi) többsége esett májusban, így tovább tart a mutató év eleje óta megfigyelhető lejtmenete. Jó hír, hogy a bmi még mindig az 50 pont feletti, növekedést jelző tartományban maradt.

Irdatlan pénzekkel híztak a jegybankok és nyugdíjalapok világszerte

2018.05.23
Portfolio.hu
Az OMFIF adatai szerint tavaly a központi bankok, állami vagyonalapok és állami nyugdíjalapok eszközállománya rekord szintre, közel 40 ezer milliárd dollárra nőtt globális szinten, köszönhetően a világgazdaság jó teljesítményének - számol be a hírről a CNBC.

Jön a legújabb magyar adócsökkentés

2018.05.23
Portfolio.hu
Varga Mihály pénzügyminiszter volt kedd reggel a Kossuth Rádió és az M1 vendége, ahol beszélt a kormány gazdaságpolitikai terveiről is. Közben az is kiderült, hogy ki lesz az új adóügyekért felelős vezető.

Áll a bál a feltörekvő piacokon, miért nem csinál semmit az MNB?

2018.05.23
Portfolio.hu
A forint gyengülése és a hozamok emelkedése miatt sok elemző várt határozott kommunikációs iránymutatást a tegnapi monetáris tanácsülés után a jegybanktól. Ehhez képest az MNB szinte csak halvány utalásokat tett a monetáris kondíciók változására, attól pedig különösen óvakodott, hogy bármilyen elköteleződést, ígéretet fogalmazzon meg a monetáris politikai reakciókat illetően. Miért volt ilyen visszafogott a jegybank?

Így lett a Pénzügyminisztérium a Nemzetgazdasági Minisztériumból

2018.05.23
Portfolio.hu
Hétfőn Áder János kinevezte a kormány 54 államtitkárát, így megtudhattuk, az egyes minisztériumokban kik felügyelik a szakmai munkát. Ezek alapján a régi Nemzetgazdasági Minisztériumban fel lehet fedezni néhány lényeges változást.

Búcsút inthetünk a magyar bérrobbanásnak?

2018.05.23
Portfolio.hu
Márciusban 11,3%-ra csökkent a keresetek emelkedése, ami elmarad az elmúlt időszakban látott 13-14%-os ütemtől. Ebben kulcsszerepet játszott, hogy a versenyszférában már nincs kétszámjegyű növekedés.

A harmadik világháború kitörésétől tart Putyin bankára

2018.05.23
Portfolio.hu
A diplomáciai feszültségek és az Egyesült Államok Moszkvával szembeni agresszív politikája jobban aggasztja az orosz VTB Bank elnök-vezérigazgatóját, mint az Oroszországgal szemben bevezetett gazdasági szankciók - számolt be a CNBC.

Épp most végzik ki Törökországot - Ezt a forint is megérezheti

2018.05.23
Portfolio.hu
Gyakorlatilag szabadesésben van a török líra árfolyama: májusban már 17%-os zuhanásnál tart az amerikai dollárral szemben, miután ma is 2%-os esésnél jár. Az amerikai hozamemelkedéssel párhuzamosan felszínre került a török gazdaság sérülékenysége, a helyzeten pedig csak ront Erdogan elnök beavatkozása a monetáris politika függetlenségébe. A feltörekvő piacokat sújtó általános tőkekivonást látványosan erősíti a török helyzet, és ezt már a forint is megérzi, amelynek árfolyama kétéves mélyponton jár az euróval szemben.

Félszázezer venezuelai kért már menedéket Brazíliában

2018.05.23
Portfolio.hu
Több mint 48 ezer venezuelai kért menedéket eddig Brazíliában a hazájukban kirobbant gazdasági válság kezdete óta - közölte a legnagyobb latin-amerikai ország kormánya kedden.

Megjelent az államtitkárok listája

2018.05.23
Portfolio.hu
Az államfő a miniszterelnök javaslatára összesen 54 államtitkári, illetve közigazgatási államtitkári kinevezési okiratot adott át. Az egyes államtitkárokhoz tartozó helyettes államtitkárok nevét még nem ismerjük, így a tárcához tartozó pontos feladatokat sem. Ami szembetűnő változás a Pénzügyminisztérium esetében, hogy Izer Norbert államtitkár lett, az előző kormányban az NGM adószabályozásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára volt.

Még ki se léptek az EU-ból, máris nagyot buktak a Brexiten a britek

2018.05.22
Portfolio.hu
A brit hazai össztermék (GDP) jelenleg 1,5-2 százalékkal alacsonyabb annál a szintnél, amelyet mára elérhetett volna a Bank of England által a brit EU-népszavazás előtt valószínűsített növekedési ütemmel - mondta kedden a brit jegybank kormányzója.

Visszaerősödött a forint

2018.05.22
Portfolio.hu
Sokunkra ráijesztett hétfőn a forint, amikor szinte megállíthatatlanul menetelt a 320-as kulcsszint felé, aztán a nap második felében megfordult a széljárás és egészen 318 alá kapaszkodott vissza. Ma az MNB kamatdöntésére, pontosabban az azt követően kiadott közleményre figyeltek a befektetők: ebben a jegybank nem fogalmazott meg aggodalmat a közelmúltban látott forintgyengülés és hozamemelkedés kapcsán. A forint gyengüléssel reagált a közleményre, este azonban már némileg erősödött.

Nagy sztrájk kezdődött Macron reformjai ellen Franciaországban

2018.05.22
Portfolio.hu
Emmanuel Macron államfővé választása óta harmadik alkalommal szólították fel Franciaországban kedden a szakszervezetek a közalkalmazottakat sztrájkra és tüntetésre a közszféra tervezett reformjai ellen. Szerdán is folytatódik a francia vasutasok sztrájkja, a szuperexpresszek (TGV) háromötöde, a többi belföldi vonatnak mintegy fele fog közlekedni, a nemzetközi járatok kétharmada indul el - közölte a francia állami vasúttársaság (SNCF) kedden.

Felfedték az oroszok, mennyire fáj nekik Trump csapása

2018.05.22
Portfolio.hu
Oroszország számításai szerint 537,6 millió dollár kárt szenvedtek el az orosz cégek az acél- és alumíniumtermékek importjára kivetett amerikai vámok miatt.

Gyengül a forint, nem mozdul az MNB - Mit szólnak az elemzők?

2018.05.22
Portfolio.hu
Az elemzők véleménye eltér a monetáris politika további irányairól, ez derül ki azokból a kommentárokból, amelyeket a kamatdöntés után küldtek el az MTI-nek.

Az euró esküdt ellensége lehet Olaszország új gazdasági minisztere

2018.05.22
Portfolio.hu
Meredeken emelkedett ma a 10 éves olasz állampapírok hozamfelára a megfelelő német kötvények hozama felett, miután sajtóértesülések szerint Paolo Savona euroszkeptikus közgazdász lenne az új gazdasági miniszter.

Pár órával a mindenkit érintő határidő előtt figyelmeztetést adott ki a NAV

2018.05.22
Portfolio.hu
Facebook-posztban figyelmeztette adóbevallásuk kiegészítésére, elfogadására a magánszemélyeket a NAV.

Ma is ütik a magyar kötvényeket

2018.05.22
Portfolio.hu
Kedden tovább emelkedett a magyar kötvények referenciahozama, a tízéves hozamunk majdnem egy éve nem volt a mostanihoz hasonló szinten. Holnapután kötvényaukciót tart az ÁKK, melyen az utóbbi hetek hozamemelkedése az aukciós jegyzésekben is megjelenhet.

Már 1900 milliárdnyi pénzt öntött a piacra az MNB

2018.05.22
Portfolio.hu
Egy és három hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó devizaswap-tendert tartott a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank az egy és három hónapos lejáratokon 75-75 milliárd forint értékű ajánlatot fogadott el. A keddi tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 1899 milliárd forintra emelkedik.

Így döntött a monetáris tanács

2018.05.22
Portfolio.hu
A kamatok szinten tartásáról döntött mai ülésén a jegybank monetáris tanácsa. A piac érdeklődve figyeli az MNB kommunikációját, hiszen az elmúlt egy hónap zajosra sikerült a tőkepiacokon. A forint ingadozik, de egyelőre nem gyengül. Híreink percről percre.

Így indokolja a kamatdöntését a jegybank

2018.05.22
Portfolio.hu
"A jelenlegi volatilis pénzügyi piaci környezetben a magyar gazdaságot változatlanul stabil fundamentumok jellemzik, külső adóssága jelentősen csökkent, finanszírozási képessége továbbra is magas. A fiskális folyamatok fenntarthatóak, a költségvetés hiánya alacsony, a GDP-arányos államadósság zsugorodik a devizaadósság arányának jelentős csökkenése mellett." - így reagált közleményében a jegybank az elmúlt hetek árfolyam-gyengülésére, illetve hozamemelkedésére. Eszerint az MNB nem gondolta, hogy túl kellene magyarázni a dolgot, a szűkszavú értékelés inkább azt jelzi, hogy a monetáris politika nem lát okot arra, hogy nagy feneket kerítsen a tőkepiaci fejleményeknek.

Ma van az szja-bevallás végső határideje - Több posta is tovább tart nyitva

2018.05.22
Portfolio.hu
Több postán is meghosszabbított nyitvatartással várják azokat, akik postán küldik el a 2017. évi személyijövedelemadó-bevallásukat a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) a május 22-iki határidő napján - közölte a Magyar Posta kedden.

Ámokfutásra készül Olaszország - Néhány óra és olyan döntés születik, amibe beleremeghet egész Európa

2018.05.22
Portfolio.hu
Cifra a helyzet Olaszországban: egy volt alkotmánybírónak kell most államfőként döntenie arról, hogy a koalícióra készülő kormánypártok összességében alkotmányellenesnek tűnő költségvetési terveire rábólint-e és kinevez-e egy politikai tapasztalatokkal nem rendelkező jogászprofesszort, Giuseppe Contét, kormányfőnek. Sergio Mattarella államfő tegnap még elodázta a döntést, inkább a költségvetési aggodalmait hangsúlyozta és ma még további egyeztetéseket tart. Ez érthető, hiszen alapító tagállamként Olaszországnak tényleg nagy a befolyása az uniós ügyekre, és ha felelőtlen költségvetési pályára lépne az ország - márpedig ilyenre készülnek a koalíciós pártok - , akkor a kormányalakítás az eurózóna adósságválságát is kiújíthatja.

Itt az MNB kamatdöntése!

2018.05.22
Portfolio.hu
A várakozásoknak megfelelően a mai ülésén a monetáris tanács nem változtatott sem az "irányadó" rátán (0,9%), sem pedig az egynapos betéti (-0,15%) és a hitel (0,9%) kamatszinten. A fő kérdés azonban nem ez, hanem hogy a jegybank miként kommentálja hamarosan megjelenő közleményében a gyengülő forintot, illetve még inkább az emelkedő hazai hozamokat.

Egyre kevesebben akarnak külföldre vándorolni - Nagy fordulat a lengyeleknél

2018.05.22
Portfolio.hu
Egy ma közzétett közvéleménykutatás eredménye szerint rekord magas azoknak a lengyeleknek az aránya, akiknél szóba sem jöhet, hogy külföldön keressenek munkát - írja a Bloomberg.

Kúszik tovább felfelé a magyar rövid hozam

2018.05.22
Portfolio.hu
Tovább emelkedett a három hónapos diszkont kincstárjegyek hozama az ÁKK keddi aukcióján, az adósságkezelőnek sikerült a tervezett 50 milliárdnyi papírt értékesíteni.

Áll a bál a román magánnyugdíjrendszer körül

2018.05.22
Portfolio.hu
Mereven ellenzi Klaus Iohannis román államfő a kormány terveit, melyek szerint átmenetileg felfüggeszthetik a magánnyugdíjrendszerbe való befizetéseket - írja a Főtér.ro.

Iránnak nagyon nem tetszik Washington fenyegetőzése, az EU is tiltakozik

2018.05.22
Portfolio.hu
Mike Pompeo amerikai külügyminiszter hétfőn ismertetett Irán-stratégiája azt mutatja, hogy Washington rezsimváltást akar az iszlám köztársaságban - mondta egy névtelenül nyilatkozó magas rangú iráni tisztségviselő.

Csúcsközelben a magyar üzleti optimizmus

2018.05.22
Portfolio.hu
Májusban minimálisan romlott a GKI konjunktúraindexe. Ez a fogyasztói várakozások kedvezőtlenebbé válásának következménye, az üzleti várakozások ugyanis, ha szerényen is, de javultak. Mindazonáltal a GKI konjunktúraindexe nem sokkal marad el februári történelmi csúcsától.

Na kik lelkendeznek az újraválasztott venezuelai elnöknek?

2018.05.22
Portfolio.hu
Vlagyimir Putyin orosz és Evo Morales bolíviai államfő is gratulált hétfőn az újabb hat évre újraválasztott Nicolás Maduro venezuelai elnöknek.

Több nemzeti konzultáció is jöhet

2018.05.22
Portfolio.hu
Nemzeti konzultációt tarthatnak a családokról és a demográfiai helyzetről a közeljövőben, de ilyen formában kérhetik ki a választók véleményét európai uniós kérdésekben is az európai parlamenti választás előtt - írta keddi lapszámában a Magyar Idők.

Trumpot nem érdekli, hogy egyik mobiltelefonja sem biztonságos

2018.05.22
Portfolio.hu
Donald Trump amerikai elnök két mobiltelefont használ, de egyiket sem látták el biztonsági berendezéssel, illetve szoftverrel - állította hétfőn a Politico című lap.

Plusz szabadnap jár a nemdohányzóknak - Te mit mondasz erre?

2018.05.22
Portfolio.hu
Évente egy szabadnapot kapnak azok, akik soha nem gyújtanak rá, és önkormányzati intézménynél vagy gazdasági társaságnál dolgoznak - számol be a Délmagyar a szentesi példáról.

Végre megtudjuk, mennyire vagyunk közel a magyar euróhoz

2018.05.22
Portfolio.hu
Kamatdöntéssel jön az MNB az újabb rövid héten, míg az EKB publikálja majd a számunkra is fontos konvergencia jelentését, melyből kiderül, mennyire vagyunk közel az euróbevezetés feltételeihez. Közben jön a Fed és az EKB jegyzőkönyve, valamit az előzetes bmi-adatok.

Kiütötték a forintot, ugranak a hozamok - Kezdhetünk aggódni?

2018.05.22
Portfolio.hu
Alapvetően a feltörekvő piacokat érintő kockázati prémium sokk magyarázza azt, hogy az euró árfolyama és a pénzpiaci hozamok is ingadozóvá váltak, illetve emelkedtek. Az, hogy most már a bankközi piac egészen rövid lejáratain is emelkednek kamatok, elsősorban a sztorira rárepülő spekulánsok tevékenységének az eredménye. A Monetáris Tanács, amely éppen ma ül össze dönteni a kamatokról, egyelőre kivárhat, hogy megnyugszik-e a piac. Ám ha a történet nem csak a volatilitás emelkedéséről szól, hanem tartósan magasabb kockázatúvá sorolják a Magyarországot is magába foglaló feltörekvő piaci csoportot, akkor az MNB-nek is bele kell törődnie, hogy a monetáris politikája csak viszonylagosan lesz laza, valójában azért valamelyest szigorodni fog.

Késő estére állt helyre a rend a magyar autópályákon

2018.05.21
Portfolio.hu
Megszűnőben van a torlódás az M0-s autóúton, valamint az M1-es és az M3-as autópályán is - közölte az Útinform hétfő este a honlapján.

Teljesen kiszáll a CBA-ból az alapító

2018.05.21
Portfolio.hu
Üzletei után megválna CBA-részesedésétől is Baldauf László, a kereskedelmi lánc egyik alapítója és tiszteletbeli elnöke - értesült a Népszava.

Hírlevelek_2018

2018.01.01

Közzétételek 2018

2018.01.01

Hírlevelek_2017

2017.01.01

Közzétételek 2017

2017.01.01

Hírlevelek_2016

2016.01.01

Közzétételek 2016

2016.01.01

Hírlevelek_2015

2015.01.01

Közzétételek 2015

2015.01.01

Hírlevelek_2014

2014.08.01

Közzétételek 2013

2014.07.31

Közzétételek 2012

2014.07.31

Közvetítők jegyzéke

2014.07.02
Társaságunk függő ügynökei a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény 111.§ (2) bekezdés a) pontja alapján:

Szabályzatok

2014.07.02

Közzétételek 2014

2014.07.01

Közzétételek 2011

2014.01.31

Közzétételek 2010

2014.01.31

Közzétételek 2009

2014.01.31

Közzétételek 2008

2014.01.31

Közzétételek 2007

2014.01.31