Fontos információk

324 alatt maradt a forint

2018.09.18
Portfolio.hu
A forint stabilan a 325-ös szinten kezdte a napot az euróval szemben, majd arra a hírre hirtelen erősödött, hogy az MNB délután a monetáris politikai döntéséről háttérbeszélgetést szervez. Később aztán a kamatdöntési közlemény, pontosabban az abban jelzett monetáris politikai eszköztár-átalakítás hatására átmenetileg 323 alatt egyhavi csúcsra ugrott a forint. Mivel az MNB továbbra sem fog rövid távon a monetáris szigorítás irányába lépni, ez nap végére visszagyengítette a forintot, közben a 10 éves kötvényhozam új 3 éves csúcsra emelkedett.

Költségvetési Tanács: teljesülhet a kormány növekedési várakozása

2018.09.18
Portfolio.hu
A Költségvetési Tanács (KT) véleménye szerint az idei gazdasági növekedés a kormányzati várakozásoknak megfelelően, 4,3 százalék körül lehet, ám felerősödtek a kockázatok. A tanács az EU módszertana szerint számított (ESA) 2,4 százalékos éves hiánycélt teljesíthetőnek látja, ugyanakkor számottevő kockázatot lát az éves pénzforgalmi hiánycél teljesíthetőségét illetően.

Megreformálná a WTO-t az Európai Unió

2018.09.18
Portfolio.hu
Az Európai Bizottság ismertette a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) reformjára vonatkozó átfogó uniós elképzelést, amelyet szeptember 20-án Genfben, az e témában összehívott ülésen mutat be az Európai Unió (EU) partnereinek - közölte az uniós bizottság kedden.

Az elemzők szerint az MNB elmozdult az ultralaza monetáris politikai álláspontról

2018.09.18
Portfolio.hu
A piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott az alapkamat 0,90 százalékos szintjén a monetáris tanács keddi ülésén. Az MNB ugyanakkor bejelentette, hogy felkészült monetáris politikájának óvatos és fokozatos normalizálására az inflációs cél fenntartható elérése érdekében, eszköztárát átalakítja. Az elemzők szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elmozdult az ultralaza monetáris politikai álláspontról.

Jön a nyelvtanulási diákhitel

2018.09.18
Portfolio.hu
Magyarország versenyképességének növelése érdekében - a Nemzeti Versenyképességi Tanács javaslataival egyetértve - a kormány további intézkedések kidolgozásra kérte fel a minisztériumokat a magyar lakosság idegennyelv-tudásának javítására - olvasható az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményében.

Kína már csak félgőzzel vág vissza Trump újabb vámlépésére

2018.09.18
Portfolio.hu
Kína megemeli mintegy 60 milliárd dollár értékű amerikai termék vámtarifáit, megtorlásként az új amerikai pótvámok bevezetésére, ami azonban növeli annak kockázatát, hogy Donald Trump amerikai elnök, ígéretéhez híven, az Egyesült Államokba irányuló összes kínai árut pótvámmal sújtja.

Miskolcot és Debrecent is érinti a most felálló hatalmas Három Tenger Alap

2018.09.18
Portfolio.hu
Ötmilliárd eurós alaptőkével még az idén létrehozzák a Három Tenger Alapot a 12 közép-európai országot tömörítő kezdeményezés infrastrukturális terveinek támogatására - jelentette a PAP hírügynökség. Magyarország egyelőre nem írta alá a megalapítási szándéknyilatkozatot.

Nagy Márton: a monetáris politika irányultsága nem változott

2018.09.18
Portfolio.hu
A legfontosabb üzenete a közleménynek, hogy a Monetáris Tanács felkészült a monetáris politika fokozatos és óvatos normalizációjára, amelynek megkezdése az inflációs kilátások függvénye - mondta Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a kamatdöntést követő, rendkívüli háttérbeszélgetésen. Ha kell, akkor tud lépni az MNB. De az inflációs cél elérése továbbra is 2019 közepétől várható, aminek biztosítása érdekében a Monetáris Tanács megítélése szerint az alapkamat jelenlegi szintjének és a laza monetáris kondíciók fenntartása szükséges. Kiemelte, hogy a monetáris politika irányultsága nem változott.

Kijött az MNB új inflációs és GDP-előrejelzése

2018.09.18
Portfolio.hu
Nem változtatott az idei és jövő évre vonatkozó inflációs és növekedési előrejelzésén a Magyar Nemzeti Bank friss inflációs jelentésében. A jegybank így 2018-ra továbbra is 4,4%-os GDP-növekedést, illetve 2,8%-os inflációt vár.

Átalakítja eszköztárát és felkészült a normalizációra az MNB!

2018.09.18
Portfolio.hu
A vezető jegybankok gyakorlatához hasonlóan, az MNB is felkészült a monetáris politika fokozatos és óvatos normalizációjára - írja kamatdöntés utáni közleményében az MNB. A rövid hozamokra ható nemkonvencionális eszköztár leegyszerűsödik, valamint a Monetáris Tanács bemutatja az eszköztár-stratégia háttéranyagát. Emellett megtörténik a hosszú hozamokra ható nemkonvencionális eszköztár finomhangolása.

Automatizálással válaszolnak a kihívásokra a hazai gyógyszercégek (Interjú)

2018.09.18
Portfolio.hu
Tavaly közel 1100 milliárd forintos bevétel felett zártak a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének tagvállalatai. Eközben a vállalatok beruházásai megugrottak, közel 100 milliárd forintot költöttek erre a célra - tudtuk meg Greskovits Dávidtól, a MAGYOSZ elnökétől. A Meditop Gyógyszeripari Kft. ügyvezető igazgatója azt is elárulta, hogy nehéz év áll a szektor mögött, az elmúlt 30 év legkomolyabb kihívásai elé néz a szektor. Elmondása szerint vannak olyan akadályok, amelyek az iparág fenntartható működését is gátolják. A szövetség elnökével a gyógyszeripar terveiről is beszélgettünk.

Itt a jegybank kamatdöntése!

2018.09.18
Portfolio.hu
A várakozásoknak megfelelően a monetáris tanács az irányadónak mondott kamatot, és a kamatfolyosó széleit egyaránt változatlanul hagyta mai ülésén. Így holnaptól a három hónapos jegybanki betét kamata továbbra is 0,9%, az egynapos betéti kamat -0,15%, az egynapos hitel kamata 0,9% marad. Izgalmak azért még jöhetnek a délután folyamán, annál is inkább, mert a jegybank ma délutánra szokatlan módon háttérbeszélgetést hirdetett "a monetáris politika aktuális kérdéseiről".

Újabb figyelmeztetés: hatalmas megszorítást vár el Brüsszel a kormánytól

2018.09.18
Portfolio.hu
Az Európai Bizottság újra figyelmeztette a magyar kormányt, hogy október 15-ig érdemi változtatásokat hajtson végre a jövő évi költségvetésben - mondta Varju László (DK), az Országgyűlés költségvetési bizottságának elnöke kedden sajtótájékoztatón, Budapesten azt követően, hogy más ellenzéki és kormánypárti politikusok mellett találkozott Manfred Bergmann-nal, az Európai Bizottság (EB) Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóságának Magyarországgal foglalkozó új igazgatójával.

Teljesen bezárják két hétre a Déli pályaudvart!

2018.09.18
Portfolio.hu
Lezárják a teljes Déli pályaudvart októberben két hétre - értesült a Portfolio. Ezzel kapcsolatban megkerestük a MÁV-ot is, akik kérdésünkre közölték, hogy október 4. és 17. között "kerül sor a Déli pályaudvar teljes lezárására". Arra hivatkoznak, hogy halaszthatatlan karbantartási munkákat fognak végezni.

Valamire készül az MNB a mai kamatdöntésen? - Háttérbeszélgetést tartanak délután

2018.09.18
Portfolio.hu
A Monetáris politika aktuális kérdései témával háttérbeszélgetést tart ma délután a Magyar Nemzeti Bank, amelyre a kamatdöntést követően kiadott közlemény után, fél 4-től kerül sor.

Új Brexit-csúcsra lehet szükség

2018.09.18
Portfolio.hu
Szükség lehet még egy rendkívüli Brexit-ügyi EU-csúcstalálkozó összehívására novemberben, ennek a lehetőségét is meg fogják vitatni az uniós állam- és kormányfők e heti informális salzburgi értekezletén - írta a vezetőknek küldött keddi meghívólevelében Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

Hibrid biztosítás: ez lenne a megoldás a magyar egészségügyben?

2018.09.18
Portfolio.hu
Ma már közhelyszintű, hogy Magyarországon az egészségügyi kiadásokon belül igen magas a magánfinanszírozás aránya, azaz nemzetközi viszonylatban is sokat költenek a háztartások egészségügyre. A szakemberek azt is tudják, hogy a szociális biztonság szempontjából nem csak az a baj, hogy magas a magánfinanszírozás aránya, hanem az is, hogy ezen belül igen alacsony a szervezett, kockázatkezelt magánfinanszírozások (egészségpénztárak, magánbiztosítások) részesedése. Komoly egészségkockázatot (hozzáférési gátat), a szakirodalomban out of pocket kiadásnak nevezett költés jelent, melynek nem jó magyar megfelelője, a "zsebből" finanszírozás, mert az Magyarországon a számla nélküli fizetés szinonimájaként terjedt el. Ebben az írásban a közvetlen lakossági fizetést, illetve az OoP rövidítést használom erre a fogalomra. Kincses Gyula egészségpolitikus írását közöljük.

Tényleg hazajön évente 20 ezer kivándorolt magyar?

2018.09.18
Portfolio.hu
Varga Mihály pénzügyminiszter szerint megváltozott a trend, és most már 20 ezer magyar jön haza külföldről évente. A minisztérium a Portfolio kérdésére elárulta: a munkaerőfelmérés adatai alapján számolták ki, hogy a külföldön dolgozó magyarok száma "2018 első hét hónapjának átlagában havonta mintegy 12 ezerrel csökkent", és a "visszaesés az év első hónapjaiban volt különösen magas, amikor 20 ezres csökkenést is mért a KSH". Mi is megnéztük a felmérés adatait, és érdemes megjegyezni, hogy az országgyűlési választások után újra jelentős emelkedést látunk az előző hónapokhoz képest. Találtunk viszont egy másik statisztikát, ami elnyerheti a Pénzügyminisztérium tetszését.

Gyalázatos helyre került Magyarország a friss nyugdíjaslistán

2018.09.18
Portfolio.hu
A legutolsó helyen van Magyarország azon a listán, amelyet a szerint állított fel egy kutatócsoport, hogy milyen az adott országban nyugdíjasként élni. A maximum 100 pontból hazánk mindössze 23-at szerzett, míg a legjobb eredményt elérő Norvégia 65-öt.

A válság óta nem kerestek ennyit a sztárbrókerek

2018.09.18
Portfolio.hu
A Wall Street-en dolgozó brókerek fizetése tavaly átlagosan 13 százalékkal emelkedett, ezzel a 2008-as pénzügyi válság beütése óta a legmagasabb fizetéseket vihették haza.

Trump 200 milliárd dollárnyi kínai importra vetett ki vámot

2018.09.18
Portfolio.hu
Donald Trump amerikai elnök hétfőn közleményben jelentette be, hogy 200 milliárd dollár értékű kínai importtermékekre készül 10 százalékos védővámot kivetni. Közleményében az elnök leszögezte: amennyiben Peking megtorló intézkedésekkel válaszol, Washington azonnal továbblép a harmadik szakaszba, amelyben hozzávetőlegesen 267 milliárd dollár értékű termékekre vetnek ki további védővámot.

Hivatalos: A kormány megtámadja a Sargentini-szavazást az Európai Unió Bíróságán

2018.09.17
Portfolio.hu
A kormány az Európai Unió Bíróságán támadja meg az Európai Parlament (EP) Sargentini-jelentésről szóló szavazását, mivel azon a Lisszaboni Szerződéssel ellentétes módon a tartózkodó szavazatok figyelmen kívül hagyásával született kétharmados többség - jelentette be a kabinet döntését Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn.

Nem tolt több pénzt a bankközi piacba az MNB

2018.09.17
Portfolio.hu
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) egy és három hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó, finomhangoló devizaswap-tendereket (kamatcsere-tendereket) tartott hétfőn, amelyeken 50 milliárd forint értékű ajánlatot fogadott el. A hétfői tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 1989 milliárd forint, szinten marad.

Szakszervezetek: Maradjon a cafeteria!

2018.09.17
Portfolio.hu
A béren kívüli juttatások megőrzését szorgalmazzák a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) és az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) munkavállalói oldalát alkotó szakszervezeti konföderációk, ugyanakkor kétoldalú egyeztetéseket kezdeményeznek a munkáltatói szervezetekkel közös álláspont kialakítása és érvényesítése érdekében.

Az IMF a brit pénzügyminisztériumban magyarázta el, mit jelent a "no-deal Brexit"

2018.09.17
Portfolio.hu
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint komoly többletköltséggel és növekedési áldozattal terhelné a brit gazdaságot, ha Nagy-Britanniának nem sikerül megállapodásra jutnia az Európai Unióval a brit EU-tagság megszűnése utáni kereskedelmi kapcsolatok feltételrendszeréről.

325-nél ragadt az euró, ugrottak a hozamok az MNB-döntés előtt

2018.09.17
Portfolio.hu
Mérsékelten borongós volt ma a nemzetközi befektetői hangulat jórészt amiatt, hogy várhatóan ma jelenti be Donald Trump amerikai elnök az újabb 200 milliárd dollárnyi kínai importtermékre vonatkozó megemelt vámokat. Közben a mi régiónkban az sem okozott nyugalmat, hogy a török líra a múlt heti brutális kamatemelés körüli szintig esett vissza ma. A forint emellett ma viszonylag stabil volt 325-nél az euróval szemben, de az államkötvény hozamaink ugrottak a holnapi MNB-döntéssel kapcsolatos spekuláció miatt.

A világgazdaság még gyorsul, de a törökök már fékeznek

2018.09.17
Portfolio.hu
Gyorsult a növekedés a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoportban a második negyedévben. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) hétfőn közzétett jelentése szerint április-júniusban az előző negyedévhez képest 1,0 százalékkal bővült a bruttó hazai termék (GDP) a világgazdasági szintű GDP-érték több mint 80 százalékát előállító csoportban. Az első negyedévben még 0,9 százalékos növekedést mértek.

Orbán Viktor: 20 millió embert is képesek lennénk ellátni

2018.09.17
Portfolio.hu
Orbán Viktor miniszterelnök beszédével kezdődött a parlament őszi ülése.

Ukrajna nem lesz Oroszország barátja többé - Felbontják a barátsági szerződést

2018.09.17
Portfolio.hu
Aláírta az ukrán-orosz barátsági szerződés felbontásáról szóló rendeletet Petro Porosenko ukrán elnök - derült ki az államfő internetes oldalára hétfőn feltett tájékoztatóból.

Már nem halogathatja sokáig a nagy döntést az MNB - Néhány óra, és eldől, most lép-e a jegybank

2018.09.17
Portfolio.hu
Az nem kérdés, hogy a Magyar Nemzeti Bank holnapi kamatdöntő ülésén változatlan szinten tartja az irányadónak nevezett kamatot, annak kapcsán viszont már megosztottak a Portfolio által megkérdezett elemzők, hogy elárul-e valamit a jegybank a nem konvencionális eszköztárának kivezetésével kapcsolatban. A nemzetközi kamatkörnyezet folyamatos szigorodása miatt hamarosan lépnie kell az MNB-nek, csak az a kérdés, hogy mikor jön el a piaci szereplők által már hónapok óta várt kommunikációs fordulat.

Nem csak Magyarországról hiányoznak az emberek - Van, ahol nálunk is súlyosabb a helyzet

2018.09.17
Portfolio.hu
Nem csak Magyarországon, hanem az egész Európai Unióban egyre komolyabb problémát jelent a munkaerőhiány. Az országok között azonban jelentős különbségeket láthatunk, Csehország van a legrosszabb helyzetben.

Sosem volt még ilyen: minden ötödik japán 70 éven felüli

2018.09.17
Portfolio.hu
Első ízben átlépte a 20 százalékot a 70 éven felüliek aránya a japán lakosságban - jelentette be a tokiói belügy- és tájékoztatási minisztérium az idősek iránti tisztelet napja alkalmából.

Nagy dobásra készül a Christie's

2018.09.17
Portfolio.hu
Nagy dobásra készül a Christie's New York idén novemberben. Ha a számításaik beválnak, David Hockney Egy művész portréja (Medence két alakkal) című festménye lehet a legdrágább, árverésen elkelt mű, amelyet még élő festő készített. Az aukciósház 80 millió dollárra becsülte a képet. Ez persze nem azt jelenti, hogy a műtárgy valóban ennyiért fog elkelni, de már az is elég az eddigi csúcstartó, Jeff Koons pozíciójának megdöntéséhez, ha megközelíti az összeget. Koons Balloon Dog (Orange) című munkája 2013-ban 58 millió dollárért kelt el, ez az eddigi legmagasabb ár, amit élő művész alkotásáért aukción fizettek. A második helyen Gerhard Richter Abstraktes Bild (1988) című alkotása áll, amely 30,4 millió fontért cserélt gazdát 2015-ben.

Újra esik a líra, a forintnál holnap lesz a nagy nap

2018.09.17
Portfolio.hu
Úgy tűnik, nem tartott sokáig a múlt heti brutális török kamatemelés hatása, mert már az azt követő napokban is gyengült a líra, ma pedig már 2%-os esésnél járunk, ami egyelőre még nem igazán hatott a forintra. Közben az újabb 200 milliárd dollárnyi kínai importtermékre vonatkozó megemelt amerikai tarifák amerikai terve borongós hangulatot okoz világszerte. Magyar szempontból a hét fő eseménye a holnapi MNB kamatdöntés, pontosabban az ahhoz társított közlemény és inflációs jelentés fő üzenetei lesznek: a piaci szereplők jelentős része arra számít, hogy a jegybank tesz majd valamilyen jelzést a nem-konvencionális eszköztára (swapállomány) leépítésére, annak várható ütemezésére.

Jelentős béremelés jöhet az állami vállalatoknál

2018.09.17
Portfolio.hu
A meglévő bérmegállapodás mellett már a jövő évtől új egyezség jöhet az állami vállalatoknál; a tárgyalások hamarosan elkezdődnek - írja a Magyar Idők hétfői számában.

Megvan a tízmilliomodik online számla Magyarországon

2018.09.17
Portfolio.hu
Két és fél hónappal július elsejei indulása óta már jubilált is az online számlarendszer, múlt héten beérkezett ugyanis a tízmilliomodik számla az adóhivatalhoz. Az új online rendszer úgy mérhet jelentős csapást a feketegazdaságra, hogy közben a tisztességes vállalkozásoknak könnyebbséget és újabb megrendeléseket is hozhat - tájékoztatta az MTI-t Varga Mihály.

Az MNB újabb nagy dobására vár a piac

2018.09.17
Portfolio.hu
Magyar szempontból egyértelműen a Monetáris Tanács keddi döntése lesz az egész hét legfontosabb eseménye, ráadásul friss inflációs jelentés is jön, ezért a szokásosnál nagyobb várakozások előzik meg a döntést. Külföldön a múlt héten elfogyott a nagy jegybankok puskapora, már csak Japánban várunk kamatdöntésre a napokban.

Népességrobbanás várható Debrecenben a BMW-beruházás hátán

2018.09.17
Portfolio.hu
Meg vagyok győződve arról, hogy a BMW-vel együtt a városba érkező 500 milliárd forintnyi új beruházás hatására két-három évtizeden belül a mostani 203 ezer körülről 250 ezer főre nő Debrecen lakossága és ez már az ingatlanpiacon is jól látszik - hangsúlyozta a Portfolio-nak adott interjúban a készülő demográfiai fordulatot a város polgármestere. Papp László szerint tartható az a menetrend, hogy a város 2019 őszén át tudja adni az egybefüggő területet a BMW-nek, de az emiatt felveendő 44 milliárd forintos hitel visszafizetésének pontos kereteiről még zajlanak az egyeztetések, ahogy az sem tudható biztosan, hogy mikor kezdene termelni az autógyár. Abban viszont biztos a városvezető, hogy az induláshoz szükséges 1000 fős munkaerő rendelkezésre fog állni és leszögezte: bár az elmúlt években számos beruházó választotta Debrecent, de "nem akarunk kis gömböc módjára viselkedni, hogy mindent ide, és másnak semmit".

Holnapig kell befizetni az új különadót

2018.09.16
Portfolio.hu
A bevándorlási különadóról szóló első bevallást szeptember 17-ig kell benyújtani, és a 25 százalékos mértékű adót is eddig az időpontig kell megfizetniük a bevándorlást segítő szervezeteknek - tudatta a Pénzügyminisztérium (PM) szombaton az MTI-vel.

Népszavazást tartana London polgármestere a Brexit feltételeiről

2018.09.16
Portfolio.hu
London polgármestere szerint népszavazást kell tartani a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről, mivel mára kiderült, hogy a kilépés - különösen a feltételekről szóló megállapodás elmaradása esetén - súlyos gazdasági károkat okoz Nagy-Britanniának.

Durvul a kereskedelmi háború - Trump újabb kínai termékekre vethet ki vámot

2018.09.16
Portfolio.hu
Donald Trump amerikai elnök a jövő héten további kínai termékekre róhat ki pótvámot, miközben újabb tárgyalási fordulóra tett javaslatot Pekingnek kereskedelmi ügyekben.

Ciprus nem bóvli többé

2018.09.16
Portfolio.hu
Ciprus adósosztályzatát befektetési szintre, "BBB mínuszra" javította stabil kilátással az eddigi "BB pluszról" az amerikai Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő.

Még egy hónapig igényelhető a téli rezsicsökkentés

2018.09.16
Portfolio.hu
A fával és szénnel fűtők még egy hónapig, október 15-ig igényelhetik a 12 ezer forint értékű tüzelőanyagot biztosító téli rezsicsökkentést a kiépített gáz- vagy távhő hálózattal rendelkező települések önkormányzataitól - közölte a Belügyminisztérium vasárnap az MTI-vel

Magyarország teljesen betiltja a műanyag zacskókat

2018.09.16
Portfolio.hu
Jelentős szigorítást tervez 2019-től az Innovációs és Technológiai Minisztérium a műanyag zacskók és egyszer használatos műanyag eszközök kiszorítása érdekében. Várhatóan szeptember végén kerül nyilvánosságra az a jogszabálytervezet, amelytől a forgalmazott műanyag zacskók jelentős csökkenését várja a minisztérium. A szaktárca hosszú távon a műanyag zacskók forgalmazásának a teljes tiltását is tervezi - jelentette be vasárnapi közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Hírlevelek_2018

2018.01.01

Közzétételek 2018

2018.01.01

Hírlevelek_2017

2017.01.01

Közzétételek 2017

2017.01.01

Hírlevelek_2016

2016.01.01

Közzétételek 2016

2016.01.01

Hírlevelek_2015

2015.01.01

Közzétételek 2015

2015.01.01

Hírlevelek_2014

2014.08.01

Közzétételek 2013

2014.07.31

Közzétételek 2012

2014.07.31

Közvetítők jegyzéke

2014.07.02
Társaságunk függő ügynökei a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény 111.§ (2) bekezdés a) pontja alapján:

Szabályzatok

2014.07.02

Közzétételek 2014

2014.07.01

Közzétételek 2011

2014.01.31

Közzétételek 2010

2014.01.31

Közzétételek 2009

2014.01.31

Közzétételek 2008

2014.01.31

Közzétételek 2007

2014.01.31