A brit tőzsde behozhatja a lemaradást

2019.12.30
Vg.hu cikk, Vörös Benedek a Generali Alapkezelő kiemelt portfólió menedzsere

Nagymértékben alulteljesítenek a brit részvények a Brexit-népsza­va­zás óta, idén eddig az FTSE 100 index hozama 12 százalékkal múlta alul a vezető európai részvényeket reprezentáló Euro Stoxx 50 index teljesítményét, és ennél is többel az S&P 500-ét. Jövőre azonban fordulhat a kocka, hiszen három fontos tényező, a politikai helyzet, az értékeltség és a befektetői pozicionáltság is támogatólag hathat a brit részvénypiacra.

Politikai fronton a konzervatívok december elején aratott döntő győzelmével véget ért az évek óta tartó belpolitikai bizonytalanság.

A Munkáspárt szélsőbaloldali programjára látványosan nemet mondtak a választók – a párt több mint 80 éve a legrosszabb eredményt könyvelhette el –, ennek köszönhetően kiárazódhat a Corbyn-diszkont a brit eszközárakból, Johnson miniszterelnök pedig erős legitimációval futhat neki a Brexit megvalósításának. Ráadásul az új kormány az elmúlt évek megszorításait követően új fejezetet nyithat a költségvetési politikában is, mivel tetemes többletforrásokat tervez juttatni infrastruktúra-fejlesztésre és egészségügyre.

A fiskális élénkítés eredményeképpen a GDP-növekedés jövőre elérheti a másfél, 2021-ben pedig az 1,7 százalékot.

A magasabb növekedés várhatóan meredekebb hozamgörbét eredményez majd, ami a pénzügyi szektor profitabilitásával együtt jó eséllyel a befektetői szentimentet is javítani fogja. Ami az értékeltséget illeti, az FTSE 100 index P/E hányadosa és osztalékhozama historikusan szinte teljesen együtt mozgott a Euro Stoxx 50 index releváns mutatóival, ma azonban mindkét mérőszám a brit piac erős diszkontját jelzi: az FTSE 100 index osztalékhozama több mint 1 százalékponttal magasabb, P/E-alapú értékeltsége pedig több mint 10 százalékkal alacsonyabb, mint a Euro Stoxx 50 indexé. A brit az elmúlt három év legutáltabb részvénypiaca volt, a negatív hangulat azonban változóban van, a decemberi felmérések szerint a befektetők elkezdték növelni a brit részvénykitettségüket, ami további lendületet adhat az FTSE 100 indexnek az előttünk álló évben.

vg.hu