Tudatos fogyasztó

ELÉG EGYETLEN KATTINTÁS, HOGY ADATAID VESZÉLYBE KERÜLJENEK!

Az adathalászat az adatvédelmi incidensek leggyakoribb oka. A kibertámadások és adatvédelmi incidensek számának növekedésével egyre fontosabb, hogy tisztában legyünk a legújabb adathalászati fenyegetésekkel.


MI AZ AZ ADATHALÁSZAT?

Az adathalászat során a csalók adatokat, információkat próbálnak áldozataikból érzelmi manipulációval kizsarolni.

Ezek olyan e-mail, telefonhívás, SMS vagy más elektronikus üzenet (pl.: Messenger) formájában érkezhetnek amelyek:

 • Olyan mellékleteket vagy linket tartalmaznak, amelyek megnyitásával kártékony szoftverekkel fertőzhetik meg az eszközöket, pl. a számítógépet vagy az okostelefont.
 • Célja bejelentkezési - (felhasználónév, azonosító, jelszó, SMS kód), személyes adatok vagy más érzékeny információk megszerzése, esetleg újbóli regisztrációra kérnek, hogy hozzáférhessenek különböző szolgáltatói fiókokhoz pl. akár az online bankolás során megadott adatokhoz is.
 • Hangnemük sürgető, azonnali tevékenységre buzdítanak, de akár még szankciókkal is fenyegethetnek. Tipikus példája enne a bizalmas fotók nyilvánosságra hozatalával való fenyegetés.

 

MIÉRT FENYEGETHETNEK TÉGED IS AZ ADATHALÁSZAT VESZÉLYEI?

Sajnos a csalók rendkívül találékonyak:

LEUTÁNZOTT WEBOLDALAK

 • gyakran az eredeti szolgáltatóéval a megtévesztésig megegyező logókat használnak,
 • vagy rendkívül hasonló, leutánzott weboldalakra irányítanak,
 • a böngészőben megnyíló oldal böngészősorban megjelenő címe akár egy-egy betűvel tér csak el az igazi címtől.

SZEMÉLYES TARTALMAK

 • A célzott adathalász támadások azért is nagyon veszélyesek, mert gyakran rendkívül személyre szabottak.
 • A támadók kiterjedt kutatómunkát folytatnak, és úgy állítják össze az e-maileket, hogy azok nagyobb eséllyel érjenek célt a célszemélyeknél. A támadók például gyakran a közösségi médián közzétett profilunkról szereznek rólunk adatokat, hogy hihetőbbé tegyék az üzenetüket.
 • Emellett az adathalász e-mailek az érzelmekre is gyakran próbálnak hatni, kihasználva a félelem, a kíváncsiság, a kihagyhatatlan lehetőségek keltette izgalom és a sürgősség érzését.

 

NE VEDD FÉLVÁLLRÓL INTELMEINKET: A KIBERTÁMADÁSOK RENDKÍVÜL SÚLYOS ANYAGI KÁROKAT OKOZHATNAK!

Gyors tippek:

 • Kétszer is gondold meg! Olvass el minden e-mailt alaposan, és figyelj az olyan sürgetésre utaló és gyors vagy rövid határidejű cselekvésre buzdító kifejezésekre, mint „Vigyázat!”, „Ne késlekedjen!” vagy „Figyelem!”.
 • Mindig ellenőrizd, mi jelenik meg pontosan a böngészősorban! Néhány támadó módosítja ismert cégek domain (a böngészősorban a www. utáni rész) neveit, hogy megzavarhassa a felhasználót. Ha például a www.example.com a helyes domain, lehet, hogy az adathalászok az „examp1e.com” vagy az „example.co” nevet fogják használni.
 • Ne hagyd, hogy az érzelmeid irányítsanak! Az adathalászok gyakran próbálnak visszaélni a célszemélyek félelmével vagy kíváncsiságával, például meglepő címekkel vagy az illető fiókjának veszélybe kerülésére figyelmeztető értesítésekkel.
 • Ne adj ki telefonon semmilyen adatot! Ha nem vagy biztos a hívó fél kilétében, hívd fel szolgáltatódat az általad ismert telefonszámon!

 

MIT TEGYÉL, HA UTÓLAG FELMERÜL BENNED A GYANÚ, HOGY ADATHALÁSZAT ÁLDOZATA LETTÉL?

 1. Hívd fel szolgáltatódat ,és jelezd feléjük az esetet! Szükség esetén igényelj új felhasználónevet és jelszót.
 2. Kapcsold ki az internethozzáférést okostelefonodon, okoseszközödön vagy asztali számítógépeden, és keress fel egy informatikában jártas szakembert!
 3. Mindig használj megbízható vírusírtót!
 4. Gyakran változtass jelszót!