A japán atomerőmű-krízis további lökést adhat az alternatívenergia-szektornak

„A Japánban történt természeti szerencsétlenségeket követő atomerőmű-katasztrófa hosszú távú hatásai további lendületet adhatnak az alternatívenergia-szektornak, hiszen a globális kereslet folyamatos bővülése miatt tartósan magas olaj- és nyersanyagárak mellett egy másik szempont, az atomerőművek kockázatainak mérlegelése is vélhetően jobban előtérbe kerül a jövő beruházásainál. Becslések szerint 2035-ben világunk energiaszükségletének várhatóan már negyedrészét leszünk képesek teljesen környezetbarát módon biztosítani” - hívja fel a figyelmet Pallag Róbert, a Generali Alapkezelő szakértője.

A társaság Greenergy alapjának részvényportfólió menedzsere szerint jelenleg a legkevésbé kockázatos zöldenergia-befektetéseket az energiahatékonyság javításában érdekelt társaságok papírjai jelentik. A Generali Alapkezelő kedvenc papírjai közé tartozik a First Solar, az E-Star és a Schneider Electric.

Magas volatilitással jellemezhetőek a zöld-cégek részvényei

„A japán nukleáris katasztrófa rövidtávon nem jár együtt az alternatív energia iránti megugró kereslettel, a nap-, szél-, víz- és geotermikus energia környezetbarát hasznosítása egyelőre továbbra is csak állami támogatásokkal tud versenyképes maradni, a szektor hosszú távú kilátásai azonban egyértelműen kedvezőek” - mutat rá Pallag Róbert, a Generali Alapkezelő részvényportfólió menedzsere. „A zöldenergiában érdekelt tőzsdei társaságok részvényei magas volatilitással jellemezhetőek, mivel a vállalatok éves profitkilátásait nagymértékben befolyásolja a meghatározó fejlett és feltörekvő országok alternatívenergia-politikája.

A napenergiát hasznosító szektorban jelenleg az olasz szabályozási változások jelentik a legnagyobb kockázatot, amelynek kapcsán a pontos részletek még nem ismertek, de a korábbi támogatások mértékének átmeneti csökkentése várható. Hosszabb távon a piacvezető szereplők, mint a vékonyfilmes technológiában élenjáró, napelem-gyártó First Solar megfelelően pozícionáltak, hogy a kapacitások növekedéséből nyertesként kerüljenek ki” - mondja a Generali Alapkezelő részvényportfólió menedzsere.

2035-ben világunk energiaszükségletének már 25%-át biztosíthatjuk zöldenergiával

„Amerikai kormányzati becslések szerint a megújuló energia hasznosítása a következő 25 évben kétszer olyan gyorsan bővülhet, mint világunk energiaszükséglete, amelynek 2035-ben már negyedrészét lehetünk képesek teljesen környezetbarát módon biztosítani” - emeli ki Pallag Róbert, a Generali Alapkezelő szakértője. „Mindez azt jelenti, hogy a zöldenergia szektort megcélzó befektetési alap egy dinamikus növekedés előtt álló, globálisan meghatározó vállalatok részvényeibe történő, kellően diverzifikált befektetési lehetőséget kínál. Meglátásunk szerint jelenleg a legkevésbé kockázatos greenergy befektetéseket az energiahatékonyság javításában érdekelt társaságok papírjai jelentik” - teszi hozzá a Generali Greenergy alapjának részvényportfólió menedzsere.

„A szektor egyik egyedi hazai reprezentánsa a lengyel stratégiai terjeszkedést és varsói tőzsdére történő bevezetést már új névvel folytató E-Star. Szintén kedvencünk a francia tőzsdén jegyzett Schneider Electric, a vállalat az energiamenedzsment globális specialistája, amely többek között az automatizálás, a kritikus energiaellátás és vezérlés területén nyújt megoldásokat” - jegyzi meg Pallag Róbert, a Generali Alapkezelő részvényportfólió menedzsere.