A kiberteret is elárasztják a vírusok

2020.01.31
Vg.hu cikk, Munkácsi Dávid a Generali Alapkezelő portfólió menedzsere

A koronavírus terjedése és ennek egészségügyi és gazdasági kockázatai uralták az elmúlt napokban a médiát, a befektetők azonban hosszabb távon jobban teszik, ha a kibertérben terjedő vírusok, fenyegetések és támadások elleni védelmet biztosító vállalatok részvényeibe fektetnek. Január első felében a kiberbiztonsági cégeket tömörítő szektorindex felülteljesítette az S&P 500-as indexet. Ebben nagy szerepet játszott, hogy több olyan esemény is történt, amelyek rávilágítottak arra, hogy nagyobb figyelmet kell fordítani a digitális eszközök védelmére.

Iráni hekkerek Kászim Szulejmáni tábornok megölése miatt válaszcsapásként célzott támadásokat intéztek az Egyesült Államok és szövetségesei ellen a virtuális térben. A másik hír, hogy 12 millió amerikai mobiltelefonról szivárogtak ki helyadatok, amelyeket a The New York Times dolgozott fel.

Előre kalkulálható fejlemény volt, hogy a Microsoft nem ad ki több frissítést és javításokat a Windows 7-es operációs rendszerhez, kiváló célpontot kínálva a hekkereknek. Legutóbb pedig Jeff Bezos Amazon-vezér telefonjának meghekkelése borzolta a kedélyeket. Mindez jól bizonyítja, hogy a kiberfenyegetettség nem ok nélkül került a következő évek legnagyobb globális kockázatainak élmezőnyébe.

Várhatóan csaknem ötvenmilliárd eszköz fog csatlakozni 2023-ra a világhálóhoz, és az új technológiák (mesterséges intelligencia, virtuális valóság, robotika, önvezető járművek) elterjedése is a digitális adatok mennyiségének további növekedését fogja generálni. Mivel a legfejlettebb technológiákat a hekkerek is egyre szélesebb körben érhetik el, felértékelődik a minél magasabb szintű, nagyobb biztonságot nyújtó védelmi rendszerek szerepe. A technológiai fejlődés és a digitális adatok biztonságos tárolása már nemcsak a vállalatoknak, hanem a magánembereknek is egyre fontosabb lesz, hiszen az IoT-eszközökön keresztül könnyen célpontokká válhatnak. A prevenció pedig mindig költséghatékonyabb, mint az elvesztett vagy ellopott adatok okozta károk helyreállítása, kezelése.

vg.hu