A magyar befektetéseket is elérte a víruspánik - Veszélyben a pénzünk?

2020.02.06
Portfolio.hu cikk, Munkácsi Dávid a Generali Alapkezelő portfólió menedzsere

Komoly mínuszokkal indult a koronavírus-pánik miatt a kereskedés Kínában a holdújév után, de jó eséllyel nem hoz majd komoly gazdasági összeomlást a járvány hosszabb távon. Bár az eddigi hírekre az Ázsiában befektető magyar alapok teljesítménye egy kicsit megingott, többségük még bőven pluszban áll az év eleje óta. Az Ázsiában befektető magyar portfóliómenedzserek közül van, aki arra készül, hogy portfóliójának átsúlyozásával meglovagolja a várt visszapattanást, így még profitálhatnak is a hazai ügyfelek a tőzsdei pánikból.

A megkérdezett szakemberek egyike Munkácsi Dávid, a Generali Alapkezelő portfóliómenedzsere, aki az alábbiakat nyilatkozta a témában:

A Generali Főnix Távol-Keleti részvényalapjánál jelenleg felül van súlyozva Kína, de van kitettségük Dél-Koreában, Tajvanban és Thaiföldön is. Az Alapkezelő másik ázsiai alapja, az IC Ázsia Indiába és Kínába fektet. A Főnix jelenleg erősen technológiai részvényekre koncentrál, itt is az internetes cégek és e-kereskedelem áll a fókuszban. A Kína-túlsúly oka elsősorban egyébként az, hogy a kínai jegybank és a gazdaságot serkentő fiskális politika támogató – tette hozzá a szakember.

Munkácsi Dávid elmondta, hogy a Kínából érkező adatok egyre pozitívabb képet festenek a járvány megállításáról, bár úgy véli, hogy a Kínából érkező adatokat érdemes fenntartásokkal kezelni. Hozzátette: az elmúlt évek vírusai nem fejtettek ki érdemi hatást hosszú távon a piacokra, a mostani koronavírust pedig viszonylag hamar lokalizálták, továbbá a halálozási arány is a korábbiakhoz képest alacsonyabb szinten látszik tetőzni. Veszélyes viszont, hogy a kínai turizmus sokkal aktívabb, mint például 2003-ban a SARS-vírus esetén, ezért a vírus terjedése is gyorsabb lehet, nagyobb mértékben befolyásolhatja a globális gazdasági növekedési számokat, amennyiben nem tudják a régión belül tartani a járványt.

Ha kordában tudják tartani a vírust, rövid távú hatásai lesznek a gazdaságra – mondta el a szakember. Egyes szektorok kifejezetten érzékenyen reagáltak a járványra, de a jelenlegi információk alapján jó eséllyel kilábal majd a régió közép- és hosszú távon.

A koronavírus hatására egy kicsit visszavett a részvénysúlyából a Főnix, de ha a pánik elülni látszik, olyan szektorokba súlyoznak majd át, amelyeket jobban megviseltek a vírussal kapcsolatos hírek – mondta el Munkácsi Dávid. A jól teljesítő maszkgyártó cégekbe, mint például a japán Kawamoto – szerencsére – most már valószínűleg késő beszállni – mondta el a portfóliómenedzser.

Tovább a teljes cikkhez>>