Dinamikus növekedés a sebészeti robotika területén

2019.10.18
Munkácsi Dávid, a Generali Alapkezelő portfólió menedzsdere

A Generali Innováció Részvény Alappal a február végi indulása óta több, mint 7%-os hozamot lehetett elérni.

Az Alap TOP 5-ben szereplő egyik egyedi részvény pozíciójáról (Intuitive Surgical) és annak szektoráról (robotika) jelent meg egy érdekes és kedvező kimutatás.

A Fortune Business Insights legutóbbi elemzéséből az derül ki, hogy a 2018-ban 1,4 milliárd dolláros globális sebészeti robotok piaca több mint 4,5x-esére – éves 21,4%-os mértékben – fog növekedni 2026-ra, így megközelíti a 7 milliárd USD-t. A sebészeti robotok segítségével elvégzett műtéti beavatkozásoknak több előnye is van, hiszen a precíz kivitelezésnek, miniatürizálás lehetőségének és a háromdimenziós felnagyíthatóságnak köszönhetően gyorsabbá válnak a beavatkozások, melyek kisebb területre koncentrálódnak, így csökken a szervezet traumája, gyorsabbá válik a regeneráció és a költségeken túl a fertőzésveszély is lecsökken.

Ezeket az előnyöket egyre több helyen ismerik fel, növekszik az igény a robotok segítségével végrehajtott műtéti beavatkozásokra, mely jól látszódik az Intuitive Surgical számain is. 2019 június végéig 5.270 db da Vinci sebészeti rendszert telepített globálisan az amerikai cég és az így elvégzett beavatkozások száma már 6 millió felett jár. Az elmúlt évek növekedési dinamikájának (árbevétel, installált rendszerek, műtéti beavatkozások) megerősítése és folytatódása olvasható ki a Fortune Business Insights elemzéséből.

Munkácsi Dávid, az Alap portfólió menedzsere szerint az 5G mobilkommunikációs technológia szélesebb körű elterjedése további távlatokat nyithat a robotika és azon belül a sebészetika robotika területén egyaránt.


A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőre nézve. Jelen anyag ajánlattételnek nem minősíthető.