Élen a Deere az agrártechnológiai átállásban

2021.09.14
Vg.hu cikk, Munkácsi Dávid, a Generali Alapkezelő portfólió menedzsere

A Global Market Insights előrejelzése alapján a 2018-ban 4 milliárd dolláros precíziós mezőgazdasági piac éves átlagos 15 százalékos növekedéssel 2025-re a 12 milliárd dollárt is meg fogja haladni.

A mezőgazdaság a történelem során mindig kiemelt fontossággal bírt és nincs ez másképp napjainkban sem, hiszen 2018-ban a globális bruttó hazai termék (GDP) 4 százalékát adta a szektor. Az emberiség élelemmel történő ellátása és a környezetre gyakorolt negatív hatások csökkentése a legfontosabb feladatok közé tartozik, amit az agráriumnak meg kell oldania a következő év(tized)ekben. 

A Föld lakossága dinamikusan közelíti a 8 milliárd főt, az ENSZ tanulmánya szerint 2050-re több mint 9 milliárdan fognak élni a bolygón, a századfordulón pedig ez a szám meghaladhatja a 11 milliárdot.

Az éghajlatváltozás és a mezőgazdaság szoros kölcsönhatásban állnak egymással és a jelenlegi statisztikák nem túl kedvező jövőképet vázolnak. A mezőgazdaság, az erdészet és a földhasználat együttesen az üvegházhatású gázok kibocsátásának körülbelül 25 százalékáért felel. A globális felmelegedés pedig negatívan hat vissza a csökkenő termőföldeken, terméshozamokon keresztül, így várhatóan a jelenleginél több embert kell élelemmel ellátni kisebb megmunkálható földterületen.

A kialakult helyzetben jelentős segítséget nyújt a technológiai fejlődés, amely a precíziós gazdálkodásban ölt testet. Az agráriumban az elmúlt években már megjelent a digitalizáció, melynek köszönhetően eddig nem látott mennyiségű digitális adat (hozamtérképek, GPS-irányítási rendszerek) áll rendelkezésre, ami segítségére lehet a gazdáknak a magasabb terméshozam elérésében. A precíziós gazdálkodás alapja a pontos navigáció, a gépek automatikus vezérlése és a hely specifikus megoldások alkalmazása.

A Global Market Insights előrejelzése alapján a 2018-ban 4 milliárd dolláros precíziós mezőgazdasági piac éves átlagos 15 százalékos növekedéssel 2025-re a 12 milliárd dollárt is meg fogja haladni.

A John Deere a technológiai fejlettségének köszönhetően vezető szerepet tölt be a precíziós gazdálkodás területén. Az amerikai vállalat öt éves időtávon markáns felülteljesítést mutat a mezőgazdasági szektor szereplőihez képest. Ezt a felülteljesítést támogathatja a továbbiakban a precíziós gazdálkodás szélesebb körben történő elérése, a szenzorokkal ellátott járművek és a kapcsolt szoftverek értékesítése, ami tovább javíthatja a vállalat profitabilitását.

vg.hu