Eljöhet a feltörekvő papírok ideje

2020.09.21
Vg.hu cikk, Vörös Benedek a Generali Alapkezelő kiemelt portfólió menedzsere

A feltörekvő részvények tíz éve alulteljesítik a fejletteket. Több jele van, hogy fordulóponthoz érkeztünk, és az előttünk álló évek a fejlődő piacok felülteljesítéséről szólhatnak. A fejlődő piacok árazása olcsó, gazdasági növekedésük és középtávú kilátásaik kedvezőbbek a fejlettekénél, és a dollár gyengülése is támogatólag hat rájuk.

Árazás tekintetében a fejlődő piacok jelentős diszkonton forognak a fejlettekhez képest, a két piac közötti értékeltségi különbség utoljára 2009 elején volt olyan mértékű, mint ma. A fejlődő piacok P/E-rátája most 30 százalékkal alacsonyabb, mint a fejlett piacoké, szemben a historikusan jellemző 20 százalék körüli diszkonttal. A könyv szerinti értéken alapuló mutatók is hasonló képet festenek, P/B-alapon a feltörekvő piacok 36 százalékkal olcsóbbak a fejletteknél, a hosszú távú átlagnak számító 17 százalékkal szemben.

Ezek a különbségek különösen annak fényében számottevők, hogy a feltörekvő piaci vállalatok sajáttőke-arányos megtérülése hasonló a fejlett piaci társaikéhoz.

Az IMF előrejelzése szerint idén a feltörekvő országokban csak 3 százalékos lesz a visszaesés, és jövőre már 5,8 százalékos növekedés várható, míg a fejlett országok idén 8 százalékos zuhanással, jövőre pedig 4,9 százalékos növekedéssel számolhatnak. A feltörekvők növekedési kilátásai középtávon is kedvezőbbek, mint a fejlettekéi, így folytathatják felzárkózásukat.

Végezetül az amerikai jegybank agresszív pénznyomtatásának következményeként a dollár árfolyama gyengülő pályára állt, ami két csatornán keresztül is segíti a feltörekvő piacok gazdaságát. Egyrészt így helyi devizában olcsóbbá válik a feltörekvő országok dolláradósságainak törlesztése, és több pénz marad a gazdasági szereplők zsebében, másrészt a gyenge dollár támogatja a nyersanyagárakat (a GS Commodity Index, amely a nyersanyagárakat reprezentálja, már 50 százalékot emelkedett márciusi mélypontjához képest), és a legtöbb nyersanyagexportőr a feltörekvő piacokon van. A hosszú távra befektetőknek tehát érdemes feltörekvő piaci részvényeket is tartani a portfóliójukban.

vg.hu