Előretörhet az értékalapú részvény

2019.11.28
Vg.hu cikk, Vörös Benedek a Generali Alapkezelő kiemelt portfólió menedzsere

Az év végi piaci összefoglalók visszatérő kérdése, hogy a következő évben véget ér-e az értékalapú részvények alulteljesítése. A befektetők alapfeltevése szerint a könyv szerinti értékükhöz vagy jövedelmezőségükhöz képest alacsony értékeltségen forgó részvények ára előbb-utóbb vissza kell hogy térjen a fundamentális értékéhez.

Ez a visszatérés azonban jó ideje várat magára, hiszen 2006 vége óta az értékalapú részvényeket reprezentáló Russell 2000 Value Index több mint 30 százalékkal teljesítette alul a magas árazáson forgó növekedési papírokat lekövető társát.

A hosszú vesszőfutás után egyes szakértők befektetési lehetőség helyett értékcsapdaként tekintenek az alacsony árazású részvényekre, és megkérdőjelezik, hogy fennállnak-e még egyáltalán a rájuk vonatkozó évszázados összefüggések.

Álláspontjuk szerint a mai új technológiai megoldások által dominált gazdaságban a vállalati eszközök jelentős része immateriális eszköz, amely – hacsak nem történik akvizíció – nem jelenik meg a vállalati mérlegekben, eltorzítva az eredményeket. Az AQR Alapkezelő elemzése szerint 2017-ig indokolt volt az értékalapú részvények gyengélkedése, de az elmúlt két év drasztikus alulteljesítése javuló fundamentumok mellett következett be, ezért az irracionális befektetői magatartás számlájára írható.

Mostanra a növekedési és értékalapú vállalatok értékeltsége közötti különbség olyan mértéket öltött, amelyhez hasonló legutóbb az internetbuborék csúcsán volt megfigyelhető.

Akkor a 2000. márciusi relatív mélypontot követő három évben az értékalapú részvények majdnem 70 százalékkal teljesítették felül a növekedési részvényeket.

Az előttünk álló három évben ilyen nagy mértékű felülteljesítésre nem feltétlenül számíthatunk, de a várhatóan kissé meredekebbé váló hozamgörbe és az emelkedő infláció kedvezni fog az értékalapú indexeknek, hiszen felülreprezentáltak bennük a bankok, amelyek tipikusan az előbbiből, és az energiacégek, amelyek tipikusan az utóbbiból profitálnak.

vg.hu