Felértékelődés előtt a mexikói eszközök

2019.06.14
Vg.hu cikk, Vörös Benedek a Generali Alapkezelő kiemelt portfólió menedzsere

Donald Trump május végén déli szomszédját is vámok kivetésével fenyegette meg. Mexikó elnöke, López Obrador (népszerű nevén AMLO) higgadtan kezelte a helyzetet, békülékeny hangneme lehetővé tette a két ország közti gyors megállapodást, ráadásul Mexikónak nem is kellett nagyobb engedményeket tennie. A megállapodást Trump saját győzelmeként tálalta, hosszú távon viszont az igazi nyertesek a mexikói gazdaság és pénzügyi eszközök lehetnek, két fő okból. Egyrészt Mexikó lehet a Kína és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi háború fő nyertese: ipari szerkezete hasonló Kínáéhoz, a helyi munkaerő jól képzett, a földrajzi közelség pedig lehetővé teszi a mexikói gyárak amerikai termelési rendszerekbe való integrálását. Mexikó ideális választás a gyártást Kínából elvinni tervező amerikai cégek számára.

Másrészt a mexikói pénzügyi eszközök nagyon olcsók. AMLO elnökké választását követően nagyot esett a tőzsdeindex, gyengült a pezó, míg a kötvényhozamok megugrottak, mivel a befektetők populista fordulattól tartottak. AMLO azóta rácáfolt a félelmekre, fegyelmezett fiskális politikát folytat, a büdzsé elsődleges egyenlege szufficites. A javuló fundamentumok egyelőre nem tükröződnek az eszközárakban. Ami a kötvényeket illeti, a mexikói reálhozam a világon az egyik legmagasabb – 4 százalék körüli infláció mellé 8 százalék körüli kötvényhozam társul, míg a tízéves pezókötvénynek az amerikait meghaladó extra hozama több mint 5,5 százalék.

A részvénypiac értékeltsége is vonzó, a vállalati eredményekben pedig előbb-utóbb minden bizonnyal tükröződni fog az Amerikával való megállapodás pozitív hatása. További kedvező lökés lehet a piacoknak a csökkenőben levő infláció, amely a kötvénypiacon hozamcsökkenést, a vállalati szektorban pedig az alacsonyabb finanszírozási költségeken keresztül magasabb profitokat eredményezhet. A feltörekvő piaci részvényekre és kötvényekre figyelő befektetők számára ígéretesek lehetnek a mexikói eszközök.

Tovább a cikkhez>>