Felfutás előtt a 3D-s nyomtatás

2020.08.03
Vg.hu cikk, Munkácsi Dávid a Generali Alapkezelő portfólió menedzsere

A 2010-es évek elején jelentős befektetői optimizmus alakult ki a 3D-s nyomtatással kapcsolatban, ami a technológia hétköznapi – lakossági – használatának elterjedésén alapult.

Annak a hype-nak köszönhetően, hogy minden otthonban lesz 3D-s nyomtató, az iparág két legnagyobb szereplőjének (3D Systems és Stratasys) a részvényárfolyama 2014-ben elérte a mindenkori csúcsát. Jól jelzi a várakozások kudarcát, hogy a két vállalat értéke a tizedére esett vissza, és a piaci kapitalizációjuk jelenleg a 800–850 millió dolláros sávban mozog.

A 2018-ban 8,5 milliárd dollár nagyságú iparág közép- és hosszú távon azonban jelentősen profitálhat a koronavírus miatt átalakuló gyártási folyamatokból. Az ellátási láncok átalakulása, rövidülése és a helyi gyártási kapacitások felértékelődése következtében a Fortune Business Insights előrejelzése is óvatos lehet.

A koronavírus elterjedése előtt publikált elemzésük éves szinten 25 százalék feletti növekedést prognosztizált a szektorban, amely így 2026-ra meghaladhatja az 50 milliárd dollárt.

A „just in time” felfogás a készletgazdálkodásban jelentős mértékben átalakulhat, és a 3D-s nyomtatás szélesebb körű elterjedése hozzájárulhat a sokszor földrészeken átívelő beszerzési folyamatok visszaszorulásához.

Az EY Europe Attractiveness Survey-t kitöltő vállalatvezetők válaszaiból is jól érzékelhető a koronavírus-járvány hatása, hiszen 77 százalékuk számít arra, hogy az additív gyártás, így a 3D-s nyomtatás terjedése is felgyorsul a közeljövőben.

A 3D-s nyomtatás legnagyobb előnye a hagyományos gyártási folyamatokkal szemben a gyorsaságon és a pontosságon túl a könnyű módosíthatóság, mindezek pedig az alap­jai a termékfejlesztés felgyorsításának és az egyedi, testre szabott termékek előállításának.

Jelenleg az ipari és egészségügyi alkalmazás a legelterjedtebb a 3D-s nyomtatás kapcsán, de az építőiparban is alapvető változást hozhat a technológia szélesebb körű felhasználása. A befektetők számára a PRNT ETF-en keresztül 2016 óta elérhetők a 3D-s nyomtatásban tevékenykedő legnagyobb vállalatok.

vg.hu