Felülteljesíthet a brit bankszektor

2020.11.23
Vg.hu cikk, Vörös Benedek a Generali Alapkezelő kiemelt portfólió menedzsere

Az Egyesült Királyság részvénypiaca 2020-ban az egyik leggyengébben teljesítő a fejlett országok között, és ez alól a helyi bankok sem kivételek.

A brit bankszektort reprezentáló FTSE 350 Banks Index az elmúlt hetek emelkedését követően is 35 százalékos mínuszban áll az idén, ezzel 8 százalékponttal teljesíti alul az európai és tízzel az amerikai bankszektort. A következő évben azonban ez az alulteljesítés megfordulhat, és kiemelkedő felülteljesítők lehetnek a brit bankok. A szektor értékeltsége vonzó, a legtöbb brit nagybank a könyv szerinti értékének 0,4–0,6-szeresén forog, ez a 2008-as válság során látottnál is nagyobb diszkont.

Várhatóan a makrogazdasági és a hitelezési trendek is támogatóan alakulnak majd az előttünk álló időszakban.

Ami a gazdaságot illeti, a Johnson-kormány március végéig kiterjesztette az eredetileg november elején lejáró, a munkahelyek megtartását célzó JRS-programot, ennek köszönhetően kisebb lehet a gazdasági visszaesés, és az eredetileg vártnál alacsonyabban, 6,5 százalékon tetőzhet a munkanélküliség. Utóbbi a bankoknak alacsonyabb hitelezési veszteségeket, így magasabb profitot eredményez. A hitelpiaci trendek is kedvezők, a vállalati hitelek volumene az év második felében stabilizálódott, a háztartási szektor hitelkereslete pedig a harmadik negyedév elejétől dinamikusan nő, köszönhetően a várakozásokat felülmúlóan reziliens ingatlanpiacnak és a hozzá kötődő jelzálog-hitelezésnek.

Ráadásul az erős hitelkeresletnek köszönhetően a bankok jócskán meg tudták növelni hiteleik árazását is: az újonnan felvett jelzáloghitelek kamatmarzsa átlagosan 190 bázispont a lejáró jelzáloghitelek 140–165 bázispont közötti marzsával szemben. A bankok tőkehelyzete kiváló: CET1-rátájuk 14-15 százalék körül alakul, így az idén felfüggesztett osztalékkifizetéseket már 2021 első negyedévében újrakezdhetik. A szektor pozitív kilátásait egy esetleges megállapodás nélküli Brexit árnyalhatja, de nagy esésre ebben az esetben sem kell számítani, mert a jelenlegi értékeltségekbe már nagyon sok negatívum be van árazva.

vg.hu