Fogynak a vámok, előretörhet Afrika

2021.01.27
Vg.hu cikk, Vörös Benedek a Generali Alapkezelő kiemelt portfólió menedzsere

Afrika az utóbbi hetekben a koronavírus új mutációjával kapcsolatban szerepelt a hírekben, de befektetési szempontból is érdekes terep. A pandémia utáni kilátásai kedvezők, köszönhetően a kontinens országai közötti javuló együttműködésnek, a kedvező demográfiának, a világgazdaság küszöbönálló talpra állásának és a kontinens gazdasági szerkezetváltásának. Az elmúlt évtizedekben Afrika gazdasági fejlődésének fő gátjai a szabad kereskedelem hiánya és a magas vámok voltak. De a napokban életbe lépett a 34 ország által ratifikált Afrikai Kontinentális Szabadkereskedelmi térség (AfCFTA) egyezmény, ami óriási lépés:

azonnali hatállyal lebontja a vámok túlnyomó többségét, hosszabb távon pedig egy, az EU-éhoz hasonló, a négy szabadságra épülő közös piac a cél.

A munkaerő szabad áramlása – ha valóban megvalósul – hozzájárul majd, hogy Afrika kamatoztatni tudja demográfiai osztalékát. A medián életkor 20 év alatt van, míg Európában 42 év. A szabad kereskedelem és a demográfia közép- és hosszú távon emeli a potenciális növekedést, a járványt követő gazdasági visszarendeződésből viszont már idén profitálhat Afrika. Az országok újranyitása közvetlenül is élénkíteni fogja a gazdaságaikat, közvetetten pedig a fejlett világ kereslete miatt várhatóan emelkedő nyersanyagárak segíthetik a természeti erőforrásokban gazdag Afrikát. A kontinens földrajzi helyzetéből adódóan nagy nyertese lehet a megújuló energia, különösen a napenergia térnyerésének is, hisz területének 85 százalékán az éves besugárzás eléri a 2000 kilowattórát négyzetméterenként: a Föld egészére eső napenergia-mennyiség 40 százaléka ide jut.

A kontinens gazdasági szerkezetváltásában nemcsak a megújulók, hanem a technológiai szektor is kiemelkedő szerepet játszik, a mobilpenetráció közelít a 90 százalékhoz, a lakosság harmada már mobilinternettel is rendelkezik, Lagosban, Nairobiban és Johannesburgban pedig nyüzsgő startup-ökoszisztémák jöttek létre. Afrikai kitettséget közvetlenül a johannesburgi tőzsdén, közvetetten pedig a számos Afrika ETF egyikén keresztül szerezhetnek a befektetők.

vg.hu