Folytatódhat az arany ralija

2019.09.13
Vg.hu cikk, Vörös Benedek a Generali Alapkezelő kiemelt portfólió menedzsere

Az év első nyolc hónapjának szárnyalása után szeptemberben megtorpant az arany árfolyama. A piaci szereplők kockázati étvágyának visszatértével megcsappant a kereslet a klasszikus menekülőeszközök, köztük az arany iránt. A jövő heti Fed-ülés kimenetele és egyes piaci szereplők pozíciózárásai – a CFTC adatai rekordméretű spekulatív vételi pozíciókat mutatnak – rövidtávon további eladói nyomás alá helyezhetik az árfolyamot.

A hosszú távon gondolkodók számára azonban a jelenlegi árszint vonzó vételi lehetőség, ugyanis három, az arany felértékelődése irányába ható tényezőben nem várható nagyobb változás az előttünk álló 12 hónapban.

A monetáris kondíciók várhatóan tartósan lazák maradnak globálisan, ami növeli az arany vonzerejét, mert alacsony kötvényhozamok mellett kisebb az arany tartásának alternatív költsége, vagyis az a hozam, amelytől a befektetők elesnek, ha kötvények helyett aranyat tartanak. Az arany menedékeszköz-szerepe is hamarosan ismét előtérbe kerülhet, mivel az amerikai–kínai kereskedelmi háború még hosszú időn keresztül uralhatja a híreket.

Nem feledkezhetünk meg a jegybankok aranypiaci aktivitásáról sem. A feltörekvő piaci jegybanki tartalékok aranyallokációja rendkívül alacsony: míg az eurózónában a tartalékok átlagosan 54 százaléka van aranyban, addig ez az érték Oroszországban, Kínában és Indiában rendre 19, 3, illetve 6 százalék.

Az utóbbiak mind politikai, mind diverzifikációs célból aktív vevőként vannak jelen a piacon – a kínai jegybank több mint száz tonnával növelte az aranytartalékát, amióta 2018-ban újraindította a vásárlásait –, és kulcsszerepük van abban, hogy a jegybanki aranyvásárlások ötven éve nem látott rekordot döntöttek az idén.

Az arany hosszútávú nyerő szériáját egy átfogó Egyesült Államok–Kína kereskedelmi megállapodás, illetve a gazdasági növekedés globálisan szinkronizált gyorsulása veszélyeztetheti. Egy ilyen forgatókönyv bekövetkezte esetén azonban egy diverzifikált portfólióban az arany gyengélkedését nagymértékben ellensúlyozná a tradicionális részvénykitettség teljesítménye.

Tovább a cikkhez>>