Háború a török kamatok ellen

2019.07.10
Vg.hu cikk, Móra Máté a Generali Alapkezelő portfólió menedzsere

Erdogan török államfő szombati határozatában felmentette a török jegybank elnökét, egy évvel azelőtt, hogy lejárt volna a négyéves mandátuma. A központi bank új elnökének Murat Uysalt nevezte ki három héttel a jegybanki kamatdöntő ülés előtt, ahol a várakozások szerint a monetáris döntéshozók kamatcsökkentési ciklusba kezdenek. Erdogan, aki korábban magát a magas kamatok ellenségének nevezte, már több alkalommal is az irányadó ráta csökkentését sürgette a gazdaság élénkítésének érdekében. Az intézkedésével azonban erősen megnyirbálta a befektetők jegybanki függetlenségbe vetett hitét.

Tavaly nagymértékben, csaknem 40 százalékkal gyengült a török líra az amerikai dollárral szemben az unortodox gazdaságpolitikai helyzet, a külső és belső egyensúlytalanság és a török–amerikai diplomáciai ellentét miatt: az irányadó kamatszintet egészen 24 százalékig emelték.

Törökország az idei első fél évben kilépett a recesszióból, az infláció júniusra 15,7 százalékra csökkent, a folyó fizetési mérleg óriási hiánya pedig erősen összezsugorodott. A líra zuhanását azonban csak mérsékelni sikerült, megállítani nem: idén további csaknem 9 százalékkal gyengült a dollárral szemben. Annak ellenére, hogy a török eszközökkel elérhető reálhozam jóval magasabb, mint a fejlett világban – ahol a nagy jegybankok újra kamatcsökkentési pályára állhatnak –, a belpolitikai viszályok és a nem szakmai alapú döntések súlyos kockázatokat hordoznak magukban.

A dollár-török líra árfolyam

Az elemzők attól félnek, hogy az új jegybankelnök és a rá nehezedő politikai nyomás akár ismételten recesszióba viheti az országot. Egy folytatódó devizaválság és az emiatt elszálló infláció még nehezebb helyzetbe hozná a török vállalatokat. A befektetők által elérhető reálhozam az emelkedő infláció következtében nagymértékben csökkenne, és újra a külföldi devizaspekulánsok szorításába kerülhetne az ország. Összességében a befektetők figyelmébe a közvetlen török befektetések helyett egy mérsékeltebb kockázattal járó, globális feltörekvő piaci kötvény- és részvényportfóliót ajánlunk.

Tovább a cikkhez>>