Hitelinformációs cég mint profitforrás

2020.06.02
Vg.hu cikk, Vörös Benedek a Generali Alapkezelő kiemelt portfólió menedzsere

Az Egyesült Államok nemcsak a fogyasztói társadalom, hanem a fogyasztói hitelezés őshazája is, ezért nem meglepő, hogy globálisan a három legnagyobb tőzsdén jegyzett hitelinformációs vállalat – az Equifax, a Transunion és az Experian – mindegyike amerikai. E cégek kulcsszerepet játszanak a hitelezési folyamatban, szerepük a magánszemély hitelfelvevők körében hasonló, mint a hitelminősítőké a vállalati szférában, hiszen mindkét esetben az ügyfél hitelképességének megállapítása a feladat.

Nélkülük a hitelbírálatok lassúbbak, drágábbak és kevésbé megbízhatók lennének, ami magasabb hitelkamatokat eredményezne.

A vezető hitelinformációs vállalatok versenyelőnye a hosszú évtizedek alatt sok kis, regionális hitelinformációs cég integrálásával gondosan felépített adatbázisaiknak és innovatív technológiájuknak köszönhető. Ez utóbbi szerepe a korábban sok eltérő formátumú adatbázis összefésülésében rejlik, de a big data és a mesterséges intelligencia alapján felépített termékfejlesztésben is nélkülözhetetlen a modern technológia. A hitelinformációs cégek üzleti modelljének befektetői szemmel vonzó aspektusa, hogy az „alapanyagként” szolgáló ügyféladatokat ingyen kapják a bankoktól. Ebből is következik, hogy a szektor kiemelkedő megtérülési mutatókkal rendelkezik, az EBITDA-marzs 30–40 százalék között alakul.

E szint hosszú távon is fenntarthatónak tűnik, hiszen az iparág természetéből fakadóan az oligopólium felé tendál, egy új belépő számára több évtizedbe telne a megfelelő méretű adatbázisok felépítése. A magas jövedelmezőség mellé ráadásul vonzó növekedési kilátások is társulnak. Mindhárom cég bővíti nemzetközi jelenlétét, továbbá új iparágak felé nyitnak, amelyek adatelemzési szempontból sok hasonlóságot mutatnak a fő tevékenységüket jelentő pénzügyi szolgáltatásokkal. Árazásuk ugyan nem mondható olcsónak, de kiemelkedő jövedelmezőségük és nagy növekedési potenciáljuk hosszú távon vonzó célponttá teheti őket.

vg.hu