Hódít az 5G, Ázsia áll a legjobban

2021.03.19
Vg.hu cikk, Munkácsi Dávid a Generali Alapkezelő portfólió menedzsere

Az ötödik generációs mobilkommunikációs hálózat (5G) felhasználói bázisának széles körű kiépülését is erősen hátráltatta a koronavírus, azonban a várakozásokat meghaladó előfizetői számot és a bázisállomás-építések felpörgését hozta az év vége. Az Ericsson által még a pandémia előtt publikált Mobilitási jelentés 2020 végére 84 millió 5G-előfizetőt prognosztizált, végül a felhasználók száma megközelítette a 220 milliót.

Kínában van az előfizetők 80 százaléka, ugyanis Ázsiában jelentek meg az első 5G-kompatibilis mobiltelefonok, és a gazdaság újranyitásában is hatékonyabbak voltak a világ többi részéhez képest.

Hasonlóan magas arányt képvisel az ázsiai ország a hálózatépítésben is, hiszen csaknem 600 ezer bázisállomást telepítettek tavaly. Mivel a mobil-előfizetéseken belüli 5G-s részarány most pár százalékos, a növekedés robbanásszerű lehet a következő években:

2026-ra a globális népesség 60 százaléka számára lesz elérhető a technológia, és a leggyorsabban ­kiépülő hálózattá válik az 5G. Az Ázsián kívüli növekedésben pedig döntő fontosságú, hogy az ­Apple is gyárt már 5G-kompatibilis készülékeket.

Világszerte zajlanak az 5G-hálózatok kiépítésére kiírt tenderek, ezeknél három-négy vállalat dominál. A Huaweit hátrányosan érintik az amerikai szankciók, ezt igyekszik kihasználni két európai mobilhálózati infrastruktúra-beszállító, a Nokia és az Ericsson, egyre több országban és operátornál kerülnek helyzeti előnybe. A Nokia jókora létszámleépítést jelentett be a héten, amellyel a kutatás-fejlesztési tevékenységüket szeretnék támogatni. Amennyire széles körű a felhasználási lehetősége az 5G-nek, kezdve az IoT-eszközöktől az egészségügyön át az agráriumig, annyira széles azoknak a vállalatoknak a spektruma, amelyeknek üzleti érdekük fűződik a legújabb hálózati szabványhoz. A félvezetőgyártók, valamint a már említett infrastruktúra-beszállítók és -üzemeltetők is megtalálhatók az FIVG ETF-ben, amely profitálhat az 5G elterjedéséből.

vg.hu.