Kötvényeken is óriásit lehet bukni

2019.08.26
Vg.hu cikk, Móra Máté a Generali Alapkezelő portfólió menedzsere

Év elején drasztikus fordulat következett be a nagy jegybankok monetáris politikájában, elálltak a korábbi kamatemelési és mérlegfőösszeg-leépítési terveiktől a globális gazdasági lassulás és a kereskedelmi háború okozta félelmek láttán.

Ez odáig vezetett, hogy az amerikai jegybank július végén – a válság után először – 25 bázispontos kamatvágást hajtott végre, az Európai Központi Bank pedig újra kamatot vághat, és újraindíthatja mennyiségi lazítási programját szeptemberben.

A nagy fordulatra a kötvénypiacokon is óriási rali bontakozott ki, és globálisan több éve nem látott, rekordmennyiségű pénz áramlott a kötvényalapokba. A monetáris politikai fordulat és a kereskedelmi háború gerjesztette félelem miatt a kötvényhozamok világszerte sok helyen új történelmi mélypontra süllyedtek, a befektetők még a negatív hozamú kötvényeket is zsákolják, mivel ezt tekintik az egyik legbiztonságosabb eszköznek. Néhány példa az eszement kötvénypiaci helyzetre: a 10 éves amerikai hozam 1,6 százalék alá süllyedt, és inverzzé vált a hozamgörbe 2 és 10 éves időtávon, a német hozamgörbe egészén negatív hozammal forognak a kötvények, a néhány éve még a csőd szélén álló Görögország 10 éves állampapírhozama pedig az év eleji 4,4 százalékról 2 százalékra esett.

Ilyen őrült mértékű hozamcsökkenési periódus után nehezen fenntartható állapot alakult ki egyes régiókban, és csak idő kérdése, hogy mikor pukkan ki a kötvénypiaci lufi. A befektetők egy része máris nagymértékű veszteséget szenvedett el az argentin pezó és a tőkepiacok összeomlása miatt, amelyet Mauricio Macri piacbarát köztársasági elnök előválasztási veresége váltott ki.

A rövidebb lejáratú argentin államkötvények árfolyama csaknem 40 százalékot zuhant, a kötvénypiac egyre nagyobb esélyt ad az államcsődnek.

Ez jól mutatja, hogy milyen veszélyes a túlzott kockázatvállalás, épp ezért fontosnak tartjuk a különböző eszközök és régiók közötti diverzifikációt, hiszen egy ilyen támogató környezetben is könnyedén súlyos veszteségekbe futhatnak bele a befektetők.

Tovább a cikkhez>>