Minek a szuperállampapír? Sokkal több pénz ütheti a markod, ha mersz kockáztatni

2019.12.03
Portfolio.hu interjú, Munkácsi Dávid a Generali Alapkezelő portfólió menedzsere

Mindent átír az ipar 4.0, digitalizáció, a mobilkommunikációs eszközök, és az 5G hálózatok evolúciója a világban, több üzleti szegmens robbanásszerű fejlődés kapujában áll. Munkácsi Dávid, a Generali Alapkezelő portfóliómenedzsere a következő években olyan új sikercégek megjelenésére számít, mint az Apple és a Microsoft, melyek épp az ipari fejlődés és a mobilkommunikációs hálózatok előző szakaszának legnagyobb nyertesei. A szakértő szerint ma az ezeket a trendeket magába foglaló tematikus alappal bőven verhető a szuperállampapír által ígért hozam.

Ma már kevés olyan befektető lehet Magyarországon, aki ne hallott volna a MÁP+-ról. De milyen lehetőségeik vannak azoknak, akik nem elégszenek meg a MÁP+ 5%-os hozamával?

Historikus adatok alapján azok a befektetők, akik a portfóliójukból túlságosan alacsony részvénysúlyt tartottak, jelentős plusz hozamtól estek el. Különösen igaz ez a 2010-es évekre, ebben az évtizedben ugyanis összességében 180%-ot emelkedett az S&P 500 index. A legnagyobb amerikai vállalatokkal hosszabb távon is – akár 30 éves időtávot nézve – közel 8%-os éves hozamot lehetett elérni, mindezt amerikai dollárban, nem számolva a forint leértékelődésével. Az elmúlt évek dinamikusan emelkedő részvénypiaci trendje, valamint a napjainkban tapasztalható bizonytalanságok (kereskedelmi háború, gazdasági lassulás, brexit) egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek a kockázatos eszközök megfelelő szelekciójára, azoknak a szektoroknak, vállalatoknak a kiválasztására, melyek kiemelkedő lehetőséggel és hozampotenciállal rendelkeznek. Emiatt idén létrehoztunk egy tematikus befektetési alapot, az Innováció Részvény Alapot, mellyel a februári indulás óta 13% feletti (nem évesített) hozamot lehetett elérni.

Melyek azok a trendek és iparágak, amelyekre az alap most fókuszál?

A Generali Alapkezelőnél az egyik fő feladatunk olyan trendek, folyamatok azonosítása, melyekből az ügyfeleink jelentős hozamra tehetnek szert. Az Innováció Alapot is ilyen trendek hatására indítottuk el, hiszen az ipar 4.0, digitalizáció, a mobilkommunikációs eszközök evolúciója (5G hálózatok) a fiatalabb generációk (y, z, alfa) technológiai irányultsága mind abba az irányba mutatnak, hogy az elmúlt évek robbanásszerű növekedése több iparágban csak a kezdet.

Mit értesz az alatt, hogy ez csak a kezdet?

A következő évtizedben folytatódik az IoT eszközök térhódítása, továbbra is nagy igény lesz olyan okos eszközökre, melyek szenzorokkal vannak ellátva, hálózatra vannak kötve. Ezek az eszközök folyamatosan hozzáférhetőek és releváns adatokat szolgáltatnak a felhasználójuk számára. 2035-re 1000 milliárd ilyen eszköz lesz a világon, ami az éves legyártott mennyiséget tekintve 15-szörös növekedés a jelenlegihez képest. Az 5G egyre szélesebb körű elterjedése is hozzájárul, hogy az elmúlt néhány évben keletkezett digitális adatmennyiség 2-3 évente duplázódjon és hatvanszorosára nőjön az IoT eszközökkel egy időben a következő 15 évben. Ezekkel az adatokkal fontos teendők vannak, hiszen tárolni (felhőszolgáltatások), elemezni (big data) kell őket, továbbá a biztonságos (adatvédelem, kiberbiztonság) hozzáférést minden körülmény között szükséges fenntartani.

Mondanál egy konkrét céget, amely jelentős mértékben profitálhat az előbb elmondottakból?

Az említett szektorok közül érdemes kiemelni az adatbiztonság területét, azon belül is a világ egyik legnagyobb biztonsági cégét, az Avastot, amely havonta 1,5 milliárd kibertámadást akadályoz meg. Árulkodó adat, hogy az elmúlt két évben a cégek 81%-át érte valamilyen kibertámadás és egyre gyakrabban lehet arról olvasni, hogy egészségügyi intézmények, energia- és egyéb létfontosságú hálózatok ellen intéztek ismeretlenek támadásokat. Az ezek elleni védelem egyre inkább felértékelődik, hiszen senki sem szeretné a saját vagy cégének adatait illetéktelen „kezekben” látni. Az Avast felhasználói száma már elérte a 400 milliót, összesen 59 országban vannak jelen. A biztonság egyre növekvő igényén túl jelentős potenciált rejt magában, hogy a felhasználóik döntő többsége jelenleg ingyenes programokat használ, azonban jó esély mutatkozik a fizetős szolgáltatások és egyéb termékek díjbevételeinek növelésére. A szektorra szintén jó hatással lehet, hogy míg jelenleg a számítógépünk és telefonunk védelmén túl nem jellemző más IoT eszközök biztosítása, ez a folyamat várhatóan ki fog terjedni az IoT eszközök szélesebb körére.

Melyek azok a további szektorok, ahol dinamikus növekedésre számítasz a közeljövőben?

Dinamikus növekedés várható szintén az 5G-nek köszönhetően (adatátviteli sebesség növekedése, válaszreakció rövidülése) a robotika, mesterséges intelligencia, virtuális valóság területén tevékenykedő cégeknél is. Ezek a technológiák egyre szélesebb körű elterjedése és felhasználási lehetőségeinek a kiterjesztése szektorokat transzformálhat át, elég csak abba belegondolni, hogy egy sebészeti beavatkozás jóval pontosabban elvégezhető technológiai segítséget igénybe véve. Továbbá számtalan olyan felhasználási lehetőség fog adódni, melyet a jelenlegi fejlettségi szinteken nem láthatunk, de az innovatív gondolkodás új távlatokat nyithat, megteremtve ezáltal a fejlődés lehetőségét. Jó példa lehet erre, hogy az okos telefonok elterjedésével egy időben kevesen gondolták, hogy néhány év múlva ezeken az eszközökön keresztül akár a pénzügyeiket is intézhetik majd, holott ma már ezek a folyamatok kézenfekvőek.

portfolio.hu