Nagyobb adatforgalom, több profit

2020.03.26
Vg.hu cikk, Vörös Benedek a Generali Alapkezelő kiemelt portfólió menedzsere

Az elmúlt hetek tőzsdei zuhanása egyik szektort sem kímélte, tekintet nélkül arra, hogy a koronavírus érdemi hatással van-e az adott iparág jövőbeli kilátásaira.

Az amerikai rádiótorony-üzemeltető vállalatok is jelentős esést szenvedtek el, annak ellenére, hogy üzleti modelljüket nem érinti a koronavírus terjedése, hiszen a széles körű távmunka és a számos szövetségi államban bevezetett karanténintézkedések minden bizonnyal jelentős hang- és adatforgalom-növekedést generálnak.

Középtávon, a koronavírussal kapcsolatos intézkedések feloldását követően, az 5G-hálózatok elterjedése és a dinamikusan növekvő széles sávú, vezeték nélküli internetes adatforgalom még hosszú időn keresztül jelentős növekedési lehetőséget biztosít majd a szektor számára, hiszen mindkét tényező sok új torony építését teszi szükségessé.


A rádiótoronycégek készpénztermelő képessége stabil és jól előre jelezhető, mert a telefon- és internetszolgáltatókkal jellemzően öt-tíz éves, inflációkövető szerződéseket kötnek. Ráadásul három további, befektetői szemmel vonzó karakterisztikával is rendelkezik az iparág.

  1. Először is, egy tornyon több szolgáltató berendezései is elhelyezhetők, míg a költségek fixek. Már az első bérlő által fizetett díj is bőven fedezi a torony működtetési költségeit, így a további bérlők – egy tornyon tipikusan két-három – által fizetett díjak egy az egyben megjelennek a profitsoron, ezzel kiemelkedően magas, 30 százalék körüli üzemeltetési haszonkulcsot biztosítva.
  2. Másodszor, a toronyszolgáltatóknak fizetett bérleti díjak a mobilszolgáltatók egy ügyfélen elért bevételének mindössze 3-4 százalékát teszik ki, így nincs jelentősebb árazási nyomás a toronycégeken.
  3. Harmadszor új belépő megjelenése nem várható, ami esetleg árháborút robbantana ki. A szektor vállalatai más-más növekedési utat követnek – az AMT külföldön terjeszkedik az alapkompetenciát jelentő rádiótorony-piacon, míg a CCI üvegszálas kábelhálózat kiépítésébe kezdett – az azonban közös bennük, hogy mindannyian vonzó befektetési célpontok a jelenlegi árazási szinteken.