Nem várható a forint további érdemi erősödése, a részvénypiacokon közeledünk a csúcsokhoz

„A fennálló bizonytalanságok miatt egyelőre nem várható a forint további érdemi erősödése. Bár a hazai részvénypiacon is mögöttünk van már a kiemelkedő vételi lehetőségek időszaka, amennyiben a válságadók kivezetésre kerülnek, a Magyar Telekom és az OTP esetében nyílhatna további tér az árfolyam-emelkedés előtt” - hívja fel a figyelmet legfrissebb elemzésében Pallag Róbert, a Generali Alapkezelő szakértője. „A globális részvénypiacokon közeledünk egy újabb szignifikáns piaci csúcshoz, azonban az értékeltség és a vállalati eredménykilátások alapján, a BRIC országok még mindig kimondottan vonzónak számítanak. A nyersanyagpiacokon folytatódhat az erős volatilitás, s a földgáz árfolyamában bármikor jöhet egy jelentősebb felpattanás” - teszi hozzá a Generali Alapkezelő részvényportfólió menedzsere.

„Az év eleji szárnyalás után erős túlvettség és túlzottan optimista hangulatindikátorok jellemzik a tőkepiacokat, miközben az adósságválság kapcsán tapasztalható komoly kockázatok változatlanul fennállnak. A legrosszabb forgatókönyvet jelentő likviditási veszélyeket elhárították az újabb jegybanki mentőcsomagok, a korlátlan likviditás biztosítása azonban még önmagában nem megoldás a fejlett világ adósságválságára” - mutat rá Pallag Róbert, a Generali Alapkezelő részvényportfólió menedzsere. „A befektetők egyszerre vásárolják a részvényeket, a kötvényeket, a ciklikus nyersanyagokat és a nemesfémeket; ennyire erős korreláció semmiképpen sem tartható fenn hosszabb távon. Az elemzői várakozásoknál kedvezőbb makrogazdasági adatok egyelőre kitartanak, a további pozitív meglepetések esélye azonban egyre kisebb” - emeli ki Pallag Róbert.

A globális részvénypiacokon közeledünk egy újabb szignifikáns piaci csúcshoz

„A reálgazdaság számára már a jelenlegi szinten lévő olaj- és energiaárak is komoly aggodalmat jelenthetnek; az egyensúlytalanságok változatlanul fennállnak a feltörekvő és a fejlett országok között. Mindez további lefelé mutató kockázat az elmúlt hónapokban egyébként is csökkenő profit konszenzusokban, az árazásban mutatkozó tartalékok pedig a világ globálisan iránymutató részvénypiacán egyre szűkösebbek a historikus átlagot tekintve. A hangulatindikátorok alapján közeledünk egy újabb szignifikáns piaci csúcshoz, ebben a környezetben érdemes lehet megfontolni az esés ellen védelmet nyújtó instrumentumok vásárlását, és jelentősen felértékelődhet az abszolút hozamú befektetési stratégiák szerepe” - jegyzi meg a Generali Alapkezelő részvényportfólió menedzsere.

A BRIC országok továbbra is kimondottan attraktívak

„A fejlődő részvénypiacok a hirtelen sokkokban alulteljesítőnek bizonyultak az eddigiekben, így érdemes lehet kivárni, amíg a túlfűtött hangulat normalizálódik” - mutat rá Pallag Róbert, hozzátéve: „Az idei év egyik nagy kérdése, hogy milyen szinten stabilizálódik a kínai növekedés, melyet erősen sújt fontos exportpiacaik (elsősorban Európa) gyengesége. Ezzel együtt minden többéves távlatban gondolkodó befektető portfóliójában helyet kell kapniuk a globális feltörekvő piacoknak, közülük is a BRIC országok tűnnek értékeltség és a vállalati eredménykilátások alapján kimondottan attraktívnak, különösen a 2007-es globális részvénypiaci csúcsokhoz képest.”

Nem várható a forint további érdemi erősödése

„A hazai makrogazdasági kockázatok csökkenése szempontjából nagyon fontos lenne az IMF-EU megegyezés, amennyiben a válságadók kivezetésre kerülnek, a Magyar Telekom és az OTP esetében nyílhatna további tér az árfolyam emelkedés előtt. A magyar részvénypiacon is mögöttünk van már a kiemelkedő vételi lehetőségek időszaka, az erős fundamentumok miatt a MOL tekinthető aktuális kedvencünknek” - emeli ki Pallag Róbert. A Generali Alapkezelő portfólió menedzsere hozzáteszi: „A kisebb részvények likviditása tragikusnak mondható, az osztalék fizetése és a még mindig jelentős alulértékeltség miatt a Graphisoft Park papírjait találjuk vonzónak. A fennálló bizonytalanságok miatt egyelőre nem számolunk a forint érdemi további erősödésével, megfontolandó a devizakitettség, elsődlegesen dollár irányába történő diverzifikáció.”

A nyersanyagpiacokon folytatódhat az erős volatilitás, felpattanhat a földgáz árfolyama

„A nyersanyagpiacokon a helyet kereső likviditás miatt folytatódhat az erős volatilitás, így a mozgásokat inkább a szigorú stop-szinteket alkalmazó, hangsúlyozottan alacsonyabb kockázati profilú származtatott alapokon keresztül lehet érdemes megjátszani. A kitermelési költségekhez közelítő amerikai földgázjegyzések olyan szintű esésen vannak túl, hogy bármikor jöhet egy jelentősebb felpattanás az árfolyamban” - mondja Pallag Róbert, a Generali Alapkezelő portfólió menedzsere.