Okos befektetések - új üzletágak

2019.05.30
Vg.hu cikk, Munkácsi Dávid a Generali Alapkezelő portfólió menedzsere

A német 5G-hálózat kiépítéséhez szükséges frekvenciablokkokra kiírt aukció már több mint négyszáz kört élt meg, és 6 milliárd euró felett jár a használható frekvenciákért felkínált összeg, amely jóval meghaladja a szakértők által prognosztizált összeget. A negyedik ipari forradalom és a digitalizáció további fejlődésében a telekommunikációs hálózat következő generációjának szerepe létfontosságú és nélkülözhetetlen, hiszen a 4G által elérhető adatátviteli sebesség a többszörösére nő, a késleltetés, a reakcióidő pedig eltűnik, így a gazdasági szféra minden területén jelentős hatékonyságnövelés, költségcsökkentés érhető el.

Az 5G kiépítése a következő évek slágertémája, amelynek segítségével az IoT (azok az eszközök, amelyek az internethez csatlakoznak), más néven az okoseszközök állománya 2035-re elérheti az 1000 milliárdot, ami nagyban segíti az okosgyárak és okosvárosok kialakulását és elterjedését. Ez a folyamat két-három évente a digitális adatmennyiség duplázódását eredményezi, így a 2018-ban kreált 33 zettabyte (1 zettabyte = 1 milliárd terabyte) 2035-re több mint a hatvanszorosára nő. A digitális átalakulás napról napra forgatja fel az életünket, új üzletágak (például mesterséges intelligencia, virtuális valóság, robotika, fintech) jelentek meg, amelyek a hosszú távú innováció katalizátorai lehetnek.

A kínai–amerikai kereskedelmi háború, majd a Huawei kereskedelmi feketelistára kerülése véleményem szerint csak átmeneti megálló az ezekben a szektorokban tevékenykedő cégek további árfolyam-emelkedése előtt. Az IoT-világba fektető ETF a 2018-as csúcsához képest több mint 15 százalékot veszített az értékéből, de az eszközökre való igény és ezáltal a növekedési kilátások az emelkedő trend irányába mutatnak. További kiváló érv a hosszú távon befektetőknek az Y és Z generáció életvitele, viszonya az internethez, amely az okoseszközök széles körű, mindennapos használatát feltételezi. Ezért érdemes az aktuális korrekcióban a belépési pontokat keresni.

Tovább a cikkhez>>