Optimista hangulat a kínai tőzsdéken

2020.11.06
Vg.hu cikk, Vörös Benedek a Generali Alapkezelő kiemelt portfólió menedzsere

A kínai CSI300 Index idén kiválóan teljesített, 19 százalékos emelkedésével – a Nasdaq kivételével – magasan felülteljesítette a világ vezető részvényindexeit. Az elmúlt tíz év előző két kínai bikapiaca csúnya véget ért, 2015-ben 50, 2017-ben 30 százalékos esés követte a felfutást. Ezúttal jó eséllyel elkerülhető lesz a hasonló végkifejlet, hiszen a piac struktúrája megváltozott, a fundamentumok kedvezők, a piac liberalizációja pedig újabb nemzetközi befektetőket vonzhat a piacra.

A múltban a kínai részvénypiac hírhedt volt arról, hogy a kereskedési volumen nagy részét mohó, de remegő kezű kisbefektetők adták; a korábbi bikapiacok többsége klasszikus, kisbefektetők által óriási tőkeáttétellel felfújt lufi volt. Mára azonban a piac struktúrája gyökeresen megváltozott,

a kereskedési volumen 70 százalékát intézményi befektetők adják, és jelentősen visszaszorították a tőkeáttételt is, tompítva a korábban jellemző extrém árfolyammozgásokat.
A fundamentumok minden téren biztatók. A harmadik negyedéves gazdasági növekedés 4,9 százalékos volt, a szeptemberi kiskereskedelmi forgalom 3,3 százalékos bővülése pedig arra utal, hogy a kilábalásból az ipar mellett már a lakossági fogyasztás is kiveszi a részét.
A gyorsjelentési szezon számai azt mutatják, hogy ugyan a bankszektor eredményessége még elmarad a válság előttitől, a nem pénzügyi vállalatok már teljes mértékben maguk mögött hagyták a Covid hatását, mind az aggregált árbevétel, mind a nyereség jelentősen nőtt év/év alapon.

A tőkepiaci liberalizáció mindeközben folytatódik, e héttől például már a nemzetközi befektetők is hozzáférhetnek a kínai belföldi részvényindex határidős piacához. Ez a lépés nemcsak a részvénypiaci mozgásokra való spekulációt könnyíti, hanem az egyedirészvény-pozíciók fedezését is, márpedig az utóbbi nagyon fontos előfeltétele annak, hogy a külföldiek növeljék kínai kitettségüket.

A folytatódó nemzetközi tőkebeáramlás és az erős fundamentumok tehát a kínai részvények további felülteljesítését vetítik előre.

vg.hu