Óvatos lépésekkel, de érdemes lehet lehetőségeket keresni a tőkepiacokon

2018.09.21
Zoom.hu cikk

Nagy évei voltak a dollárnak, ám ez a végéhez közeledni látszik. Ez el is vett levegőt az egyéb piacoktól, most úgy látszik kapnak lehetőséget. 

Összességében elég gyenge év áll mögöttünk eddig a globális tőkepiacon, ám ami igazán jó évet produkált az amerikai dollár, s az amerikai részvénypiacok. Úgy tűnik el is váltak egymástól a világ egyes régiói, ugyanis az amerikai tőkepiacok mellett nem nagyon akadt olyan hely, ahol komoly produkciót lehetett volna látni – mondta Pallag Róbert, Generali Alapkezelő befektetési vezetője egy háttérbeszélgetésen. Jól látható, hogy az a pénzügyi stimulus, amelyet az Egyesült Államokban a piacokra pumpáltak, képest volt lökést adni a helyi piacoknak. Ez viszont megnehezíti a világ más régióinak életét.

Ismert, hogy az amerikai gazdaságba hatalmas forrásokat pumpáltak, most viszont az látható, hogy a Fed normalizálni szeretné a helyzetet. Ez a tőkepiacon a korábbi tőkebőség miatt ellenkező hatást válthat ki, s ez mindenképpen egy veszély a következő évekre nézve. Azt látszik, hogy az idei két amerikai kamatemelés után jövőre újabb két emelést tesz a Fed, így 3 százalék körül lesz az alapkamat, ami semlegesnek lesz mondható. Ez azért fontos, mert ebben az esetben olyan helyzetben lesz az amerikai jegybank, hogy egy esetleges gazdasági lassulás esetén lesz mozgástere a kamatcsökkentések felé is. Pallag Róbert azt mondta, hogy piaci vélemények szerint az említett piaci stimulusoknak hatásainak most lehetünk a csúcsán. Ezek után mérséklődés várható, ami a gazdaságokat is érzékenyen érintheti majd.

Most érdemes beszállni

Az amerikai gazdaság érett szakaszban van, s talán ez a leghosszabb növekedés ciklus, amit története során produkált. A mostani adatok azt mutatják, hogy tőkepiaci szempontból pozitív hozamokat lehet produkálni a jelenlegi állampapír hozamszintekkel összevetve, vagyis érdemes a tőkepiacok felé fordulni.

Nem kérdés, hogy ebben a helyzetben Európa le van maradva. Nem is véletlen, hiszen 2015-ben sokan az eurózóna összeomlását vizionálták. A Generali azt látja, hogy a mostani mutatók alapján viszont már érdemes a tőkepiacon beszállási pontokat keresni. Mert elég „mélyek a piacok” és érdemi eredményeket lehet elérni. Ráadásul érdemi katalizátorok is megjelenhetnek, ami fölfelé mozdulást hozhat, ilyen lehet például az olasz költségvetés elfogadása.

Az is látszik, hogy 2019 második felében indulhat a kamatemelési ciklus Európában. Láthatóan nagyon óvatos lépésekkel haladnak, már csak azért is mert 2021-ig is eltarthat ez folyamat. Ez az óvatosság és körültekintés szintén támogatást adhat a piacoknak. Ezzel szemben azért az mindenképpen óvatosságra intheti a tőkepiacon „utazókat”, hogy Kínában egy lassulás tapasztalható. Az ázsiai országban most próbálják átstrukturálni a gazdaságot a belső fogyasztás felé. Az nagyon fontos lesz, hogy ezt a lassulást hogyan menedzselik.

Akadnak kockázatok bőséggel

A feltörekvő piacokkal kapcsolatban stratéga kifejtette, most az látszik, hogy ezen befektetések alul-súlyozottak az alapkezelőknél – innen már csak nagyon rossz hírek ránthatnák lefelé. Ezek alapján úgy véli, ezeken a területeken van tér a növekedése. Jó belépési lehetőségek lehetnek ez év hátralévő részén ezeken a tőkepiacokon – véli a Generali elemzője. Ráadásul kedvező vállalati eredmény és árbevétel kilátások vannak, s ezeket lehet előrevetíteni 2019-re is.

Ugyanakkor azzal is tisztában kell lenni, hogy a kínai lassulás mellett azért túl sok zaj van még a rendszerben. Ilyen lehet a populista pártok előretörése, vagy a közel-keleti konfliktusok mélyebbé válása. A globális fertőzésveszélyt nem tartják veszélyesnek az alapkezelőnél, vagyis óvatos lépésekkel, de lehet élénkülésre számítani a tőkepiacokon.

Tovább a cikkhez>>