Portfóliókezelő szakemberek ajánlásai

A Figyelő összeállításában neves vagyonkezelőket kérdeztek arról, hogy egyéves időtávra előretekintve milyen eszközökben látnak jó megtérülést. A Generali Alapkezelő nevében Kokas Norbert értékesítési vezető nyilatkozott.

Elek Péter, a Dialóg Alapkezelő Zrt.befektetési igazgatója

A következő egy évre kifizetődőbb lehet az átlagnál magasabb kockázati szintet felvállalni befektetéseinknél. Várakozásaim szerint 2014-ben folytatódhat a tőzsdék jó szereplése. Ezt egyrészt alátámasztják a fundamentumok is, a vezető vállalatok árbevétele és eredményessége dinamikusan növekszik továbbra is, másrészt egy ún. asset rotationnek, eszközrotációnak lehetünk szemtanúi, az elmúlt években vezető eszközök divatja kimúlt, és szinte kizárásos alapon a részvények szerepének nőnie kell. Arra gondolok egész pontosan, hogy a 2008-as gazdasági válság nyomán a befektetők évekig nagyon jól érezhették magukat kötvény-, nyersanyagpiaci és nemesfém-befektetésekben, azonban mindhárom eszközosztály az idei évben elveszítette varázsát. A kötvények már nem számítanak menedéknek, lévén még a fejlett hosszú értékpapírok hozamai is igen jelentős mértékben emelkedtek. A nyersanyagok pia¬cán a főbb termékekben egyértelműen bear piac alakult ki, míg a leglátványosabban a korábban agyonsztárolt arany pukkant ki az idén. A részvénypiacoktól azt várom még 2014-ben, hogy a korábbi években igen lemaradó fejlődő piacok jobban teljesítenek a fejletteknél, vagyis a jelenleg fennálló durva „valuation gap" szűkül.

Forián Szabó Gergely, a Pioneer Befektetési Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatója

Tartósan alacsony hozamkörnyezettel számolunk a világban és Magyarországon is. Emiatt az érdemi reálhozamot megcélzó befektetőknek a kockázatvállalás terén is nyitottnak kell lenniük. Az egyéves időhorizont sajnos túl rövid ahhoz, hogy a kockázatosabb eszközök (részvények, deviza- és árupiacok) világából konkrét piacokat vagy befektetéseket ajánljon az ember. Ezekkel az eszközökkel klasszikusan legalább 3-5 éves időtáv esetén szokás próbálkozni, mert rövidebb távon az ingadozások kevésbé képesek kiegyenlíteni egymást. Vannak ugyanakkor olyan lehetőségek (pl. mérsékelt kockázatú abszolút hozamú alapok, esetleg vegyes alapok), melyek korlátozott mértékben tarthatnak részvényeket, esetleg árupiaci eszközöket, ezek révén pedig képesek lehetnek a pénzpiaci hozamok feletti teljesítmény elérésére. Egyéves időtávon azért is kiemelten fontos a kockázatok megfelelő kezelése, mert jelentős változások előtt áll a világ. A Fed 2014-ben valószínűleg már tényleg hozzákezd a dollárpénzcsap elzárásához, ez növelheti a piaci bizonytalanságot. Ebből a folyamatból idén nyáron már láthattunk egy kis ízelítőt.

Hajdu Egon, a CIB Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatója

Továbbra is szeressük Amerikát? Egészséges kockázati étvággyal rendelkező befektetőként mindenképp. Általában is kijelenthető, azáltal, hogy a Fed-tapering elhalasztásával a kockázatos eszközosztályok újabb lökést kaptak, és ha ez erős fundamentummal párosul, már ajánlható is befektetésként az adott eszköz. A fejlődő térségben kevesebb a fenti jó párosítás, de azért létezik: Dél-Korea és Tajvan egészségesen növekvő gazdasággal jó részvénybefektetési célpontot jelent. Kína is újból magára talált, a 7,5 százalékos „betervezett" GDP-növekedés meglesz, és 3-6 hónapon belül lufi sem pukkan ki (ha egyáltalán lufiról van szó). A fejlett részvénypiacként jellemzett eszközosztály viszont teljes egészében és régiókra bontva is erős fundamentumokkal rendelkezik: Japán, az eurózóna és az Egyesült Államok részvénypiacai együtt is elérhetők befektetésként, de külön-külön is ajánlhatók. Ha ezt még tovább akarjuk bontani és szektorszintű ajánlást adni, akkor az USA gazdaságának ciklikus növekedéséből egyértelműen profitáló pénzügyi szektor a kedvencünk. A háztartások oldaláról a pozitív vagyonhatás, a vállalati szektornál az expanzív növekedés (például az M&A aktivitás megugrása) már most látható hitelkeresletként jelentkezik. Konkrét tipp így a fentiek mellett az S&P Bank Index.

Kokas Norbert, a Generali Alapkezelő Zrt. értékesítési vezetője

Meglátásunk szerint a következő időszakban a két számjegyű hozamot kereső befektetőknek egyre inkább a részvénypiacok felé kell fordulniuk, ugyanis a kockázati tényezőket mérlegelve a részvények 1-2 éves időtávon attraktívabbnak tűnnek a kötvényeknél. A globálisan iránymutató S&P 500 indexben ugyan enyhén 10 százalék alatti potenciál van, de Európában akár ennél többet is lehet majd keresni. Éppen ezért ismét érdemes lehet felülsúlyozni az európai részvénypiacokat, mert a vállalati mutatók kedvezőbbek, a tőke pedig a recesszióból való kilábalással párhuzamosan elkezdte megcélozni ezen korábban alulsúlyozott és alulpozicionált régiót. Egyik kedvencünk az osztrák és török tőzsdén is jegyzett Do & Co, amely számos légitársaságnak és a világ vezető sporteseményein (labdarúgó-világversenyek, Forma-1) nyújt prémium catering¬szol¬gál¬ta¬tá¬so¬kat, mindemellett luxuséttermekkel és -szállodákkal is jelen van Bécsben és Isztambulban. Stabil készpénztermelő képessége miatt a konzervatív befektetőknek a gyógyszerszektor ajánlható, az egyedi részvények közül a hazai tőzsdén forgó Richter mellett attraktív választás lehet a szlovén Krka, a német Fresenius és a francia Sanofi egyaránt.

Móró Tamás, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető stratégája

Egyéves időtávban nehéz előrejelzést adni, mert sok múlik azon, hogy a Fed mikor és hogyan kezdi el a pénzpumpa csökkentését. Az elmúlt hónapokban rengeteg tőke áramlott az európai részvénypiacokba, amelyek az amerikaiakhoz képest még ma sem drágák, így nyerő stratégia maradhat az európai papírok vétele. Különösen attraktívak lehetnek a fejlett piacon jegyzett, de erős fejlődő piaci kitettséggel is rendelkező részvények. Kockázatok bőven vannak, de amíg ilyen sok az új likviditás, mehetnek az orosz, a kínai és a török részvénypiacok, illetve a magyar és a szlovén kötvénypiac is. A feltörekvő sztoriknál mi inkább indexeket javasolunk, mert nem gondoljuk, hogy Magyarországról pontosan meg lehet mondani, hogy melyik egyedi instrumentumot érdemes venni. A magyar részvények közül az Egis-sztori miatt is újra kelendő a Richter, amely akár november 7-én visszakerülhet az MSCI indexbe is. A gyógyszeripar nagy előnye, hogy a politika még kevésbé befolyásolta, mint a bankszektort vagy a távközlést.

Tuli Péter, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. befektetési szakértője

Egy minimálisan egyéves vagy optimális esetben annál hosszabb időtávot megcélozva nem látom célszerűnek ellőni a puskaport egyszerre. A portfólió mintegy 30 százalékát pénzpiaci, illetve likviditási befektetési alapokban javasolt tartani. A másik 40 százalékból érdemes kiválasztani egy, esetleg több aktív befektetési politikát folytató abszolút hozamú befektetési alapot, melyek képesek mind az emelkedő, mind az eső piacon nyereséget elérni. Jelenleg ugyanis megállapítható, hogy a buy and hold (beszállni és hosszabb távon tartani) befektetések világa egyelőre a múlté, éppen ezért a legjobb, ha egy szakértő portfóliómenedzsert bíznunk meg. A maradék körülbelül 30 százalékból pedig a részvénypiacon javasolt célpontot keresni. A stabil cash flow-val rendelkező, éppen ezért magasabb osztalékot fizető fejlett piacokat (pl. osztalék index ETF-et) preferálom, illetve az európai bankszektor részvényeit, a feltörekvő piacok közül pedig Kínát és Oroszországot. A következő évben egyébként vége szakadhat a likviditás vezérelte emelkedésnek (jelen pillanatban is ez hajtja a részvénypiacokat), és a Fed-tapering, illetve a növekedési kilátások határozzák majd meg a piacok mozgását.

Daróczi Andor, az MKB Befektetési Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatója

Jelenleg már nem olcsók a kockázatos eszközosztályok, ezért általános részvényvásárlás helyett szelekciót és diverzifikációt javaslunk. Két eszközcsoport külön kiemelendő. Az egyik az amerikai ingatlanpiac, ezen belül is a lakásépítési szektor. Az ingatlanpiaci válság hatására felgyűlt, továbbra is jelentős kereslet - végső soron elhalasztott lakásvásárlás - igen kedvezővé teszi jövőre is a lakásépítéssel és -beruházással foglalkozó cégek kilátásait. E szektort itthonról a tőzsdei ETF-eken keresztül a legegyszerűbb elérni. A másik kedvenc célterületünk a svájci részvénypiac. Várakozásunk szerint a menekülőeszközök közül utolsóként (az arany, a jen és az amerikai/német államkötvények után) a svájci frank is előbb-utóbb gyengül, ez jót tehet a svájci exportőr cégek - a Nestlé, a Roche, a Novartis vagy az ABB - nyereségességének és részvényeinek. Ezt a lehetőséget tőkevédett zárt végű alapon keresztül javasoljuk.

Pillár Zsolt, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója

2014 a bukdácsolások éve lehet, a részvénypiacok trendszerűen nem emelkednek tovább, sokkal inkább az egyedi sztorik nyújthatnak jó befektetési lehetőségeket. Melyek ezek? Például az abszolút hozamú alapok, ahol fontos a professzionális szelekció, érdemes több alapból képzett portfóliót választani, amely kiegyensúlyozza az árfolyamváltozásokat. Annak ellenére, hogy az utóbbi nyolc évben a BÉT-en forgó részvények számomra egyre kevésbé voltak érdekesek, a 2014-es évben jó befektetésnek tartom a hazai tőzsdén forgó papírokat, különösen az OTP-t és a Richtert. Az előzőt a devizaadósokkal kapcsolatos megállapodás miatti kiszámíthatóbb környezet és a versenytársak további háttérbe szorulása, valamint a hitelezési aktivitás növekedése miatt. A Richtert a folyamatosan professzionális vállalatvezetés és az erős k+f tevékenység miatt. A külföldi parketten az alternatív energia hasznosításával foglalkozó társaságokat tartom jó befektetési lehetőségnek. A technika modernizálódásával egyre szűkül a beruházási, előállítási rés a hagyományos energiaszolgáltatók és az alternatívok között. Kiemelem a dán Vestas Wind társaságot, amely az egyik legnagyobb szélturbinagyártó a világon. A konjunktúra éledezése a szubvencionált területek számára pozitív, a hitelezés beindulása pedig lehetőséget teremt a beruházási intenzitás fokozására.

Telegdi René, a Concorde Alapkezelő Zrt. intézményi üzletág-igazgatója

A jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben a megtakarítóknak be kell látniuk, hogy a korábbinál jóval alacsonyabb hozamot tudnak realizálni a befektetéseiken, vagy meg kell emelniük a kockázati szintet ahhoz, hogy hosszú távon megőrizzék pénzük reálértékét. Mivel azonban számos részvénypiac nagy emelkedésen van túl az elmúlt öt évben, és a hazai megtakarítók döntő többsége nincs hozzászokva a volatilisabb portfóliókhoz, így kerülhettek előtérbe az elmúlt években az abszolút hozamú alapok, amelyek népszerűsége tovább nőhet. Ezekben az alapokban az alapkezelőnek rugalmas mandátuma van arra vonatkozólag, hogy miben tartsa az alap vagyonát. Aktívan kezelve a portfóliót az a célja, hogy a tőkepiaci környezettől függetlenül 2-3 éves távon pozitív hozamot biztosítson a befektetőknek. Mivel az alapkezelőnek itt nagyobb a mozgástere a tematikus alapokhoz képest, így nagyon fontos a portfóliókezelők jó múltbeli teljesítménye és a diverzifikáció.

Tóth Balázs, az OTP Ingatlan Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója

Az ingatlanszektor lehet jelenleg az a terület, amelybe érdemes beszállni a befektetőknek, hiszen a többi eszközosztálynál jóval alulárazottabb ez a befektetési szegmens, viszont kedvezőek a növekedési kilátásai. Nemzetközi viszonylatban már egyre inkább érződik, hogy a befektetési portfóliókban mind nagyobb súlyt képviselnek az ingatlanbefektetések. Ezen belül a kelet-közép-európai szektor a befektetők kiemelt fókuszában van, hiszen a régió relatíve olcsó irodabérleti díjai a képzett munkaerővel párosulva rendkívül vonzó feltételeket biztosítanak. Itthon az MNB Növekedési hitelprogramja által nyújtott kedvező hitellehetőségek adhatnak lendületet a kereskedelmi ingatlanpiacnak, főleg az iroda és a retail szektorokban. A kedvező kölcsön fellendítheti a keresletet, ez erőteljes áremelkedéshez vezethet a bérleti díjakban és az ingatlanárakban egyaránt. Az ingatlanszektor kedvező kilátásai ismét vonzóvá tehetik a mérsékelt kockázat mellett versenyképes hozammal kecsegtető ingatlanalapokat. Szintén jó döntést jelenthetnek a befektetők számára a nemzetközi ingatlanpiacok teljesítményét kiaknázó tőkevédett, származtatott alapok is.

Nagy Tibor, az Erste Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatója

Az amerikai gazdaság javulása mára egyértelmű, míg az eurózónát is elérő gazdasági növekedésre csak 2014-től számíthatunk. Az amerikainál gyengébb növekedés miatt az euróövezetben az EKB hosszabb ideig tartja alacsonyan a jegybanki alapkamatot, mint a Fed. A nemzetközi részvénypiacokon rövid távon profitrealizálás valószínű, azonban a 2014-es kilátások pozitívak. Az USA-ban és az EU-ban is a vállalati profitok tovább nőnek, s az indexemelkedések ellenére a mutatók értékelése még mindig nem túlzott. A magyar kötvényeknél a hozamcsökkenés jövő évi lehetősége már limitált, míg a részvényeknél a hazai gazdaságpolitikai lépések okozhatnak bizonytalanságot. A fenti várakozások következtében olyan vegyes portfóliókat leképező befektetési alapokat javaslok, melyek magyar kötvény- és pénzpiaci befektetések mellett nemzetközi részvénykockázatot vállalnak fel, míg az ennél kisebb rizikót vállaló hazai befektetők a magyar pénz-, ingatlan- és kötvénypiaci kockázatot felvállaló alapokat vásárolják.