Robotokra támaszkodhat a válságkezelés

2020.04.29
Vg.hu cikk, Munkácsi Dávid a Generali Alapkezelő portfólió menedzsere

Egyre többet lehet olvasni arról, hogy az egyes országokban hogyan terveznek lazítani a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása miatt bevezetett korlátozásokon.

A lazítások kockázatot hordoznak magukban:

amíg nem áll rendelkezésre a koronavírus elleni vakcina, addig nagy a fertőzés második hullámának veszélye. A gazdasági élet újraindítása éppen ezért fokozott körültekintést és óvatosságot igényel, s ebben már most is nagy segítséget nyújtanak a robotok, amelyekre várhatóan markánsan növekedni fog az igény.

A koronavírus-járvány alatti élet és a megszokott életvitelhez való visszatérés velejárója a prevenció, így a munkahelyeken történő testhőmérséklet-mérés és a fertőtlenítés is. Az ezzel foglalkozók potenciális kockázatnak vannak kitéve, éppen ezért kézenfekvő a robotok használata. Ebben élen járnak a távol-keleti országok.

A Gosuncn kínai technológiai vállalat által fejlesztett önvezető járőr robot ötméteres sugarú körben egyszerre tíz ember testhőmérsékletét tudja ellenőrizni. Az 5G-s technológia segítségével távolról is irányítható, és mesterséges intelligencia, adatelemzés, valamint felhőszolgáltatás támogatásával adatokat tud továbbítani a testhőmérsékletről vagy éppen a maszkhasználat hiányáról.

A Siemens és az Aucma pedig már februárban közösen kifejlesztett egy intelligens robotot, mely egy óra alatt akár 36 ezer négyzetméternyi területet tud fertőtleníteni, egyben adatokat szolgáltatni az elvégzett feladatról.

Ezek a robotok kezdetben kórházakban működtek, mára jelentős érdeklődés mutatkozik az iskolák, gyártóüzemek és más nyilvános helyek (bevásárlóközpontok, repülőterek) részéről is, használatuk pedig már rövid távon is csökkentheti a nyomást az egészségügyi rendszereken.

A robotika piacának árbevétele 2017-ben 22,5 milliárd dollár volt, a 2021-es várakozás ennek a duplájához közelített még a vírus megjelenése előtt. A hosszabb időtávon befektetést keresők a legegyszerűbben a ROBO ETF-en keresztül érhetik el a robotikában tevékenykedő vállalatok részvényeit, amelyek a járvány hatására még inkább a fókuszba kerülhetnek.

vg.hu