Sokáig érdemes lesz aranyat tartani

2020.03.11
Vg.hu cikk, Vörös Benedek a Generali Alapkezelő kiemelt portfólió menedzsere

Az arany klasszikus menekülőeszközként viselkedett az elmúlt hetekben, és jókora emelkedést produkált a piaci turbulencia közepette. A nemesfém bikapiaca azonban már jóval a koronavírus-járvány okozta pánik előtt elkezdődött. A rali 2018 novembere óta tart, akkor unciánként 1200 dollár körül kereskedtek a bullionnal. Azóta kisebb-nagyobb megtorpanásokkal folyamatosan emelkedik az árfolyam, és 1650 dollár körül jár, ez hétéves csúcs. A koronavírus-járvány lecsengése hozhat majd egy kisebb korrekciót, de utána a hosszú távú emelkedő trend jó eséllyel folytatódni fog.

A piaci pánik elültét követően, normál piaci körülmények között két fontos tényező fogja támogatni az arany árfolyamát: a csökkenő globális kötvényhozamok és a dollár várhatóan gyengülő árfolyama. Mivel az arany nem fizet hozamot, árfolyama tipikusan ellentétesen mozog a kötvényhozamokkal. Márpedig az utóbbiak trendszerűen lefelé tartanak, hiszen a G7-országok jegybankjainak mindegyikétől nagyobb monetáris lazítás várható az előttünk álló hetekben, tovább növelve a világ már most is több mint 14 ezermilliárd dollárnak megfelelő, negatív hozamon forgó kötvényállományát.

Nagyobb hozamemelkedés a járvány után sem várható: a globális geopolitikai helyzet, a kereskedelmi konfliktusok és a demográfia mind abba az irányba mutatnak, hogy a gazdasági növekedés világszerte tartósan alacsony maradhat, ami hosszabb távon is alacsony kamatokat tesz szükségessé.

A világ legfontosabb jegybankjai közül egyértelműen az amerikai Fednek van a legnagyobb mozgástere a lazításra, amellyel részben már élt is, hiszen a múlt héten 50 bázispontos rendkívüli alapkamat-csökkentést jelentett be. Ezt jó eséllyel két újabb, összességében további 50 bázispontot kitevő kamatcsökkentés fogja követni, amivel erősen szűkül a dollár kamatelőnye a világ többi devizájához képest. Ez pedig nyomás alá helyezheti a zöldhasút, ami a historikus tapasztalatok szerint további támaszt nyújthat az arany árfolyamának.

vg.hu