Újabb sikersztori a láthatáron

2017.08.17
Generali Alapkezelő

Az idei év sem bizonyul könnyűnek a tőkepiacokon, a kötvényhozamok a mélyben, a tőzsdék történelmi csúcson vannak, a forint pedig a gyengülés helyett inkább az erősödés irányát választotta. Egy ilyen környezetben egyre nehezebb megtalálni a hozamtermelő eszközöket és akkor még nem tettünk említést a geopolitikai kockázatokról. Ennek ellenére az új rendszeres díjas termékhez választható Tallózó abszolút hozam eszközalap teljesítménye idén már 3 százalékhoz közelít, ami elsősorban a globális szemléletnek és a tudatos részvénykiválasztásnak volt köszönhető.

Egy abszolút hozam stratégiával kezelt alapnál állampapír bázisból kiindulva keressük a megfelelő befektetési célpontokat. Ezek lehetnek egyedi részvények, részvényindexek, nyersanyagpiaci instrumentumok, devizák vagy más kockázatosabb eszközök. Az egyes eszközfajták között aktív időzítéssel váltogatunk, van például, hogy szignifikánsan növeljük a részvényarányt, van, hogy nullára csökkentjük. A legnagyobb hangsúly a szigorú kockázatkezelésen van, egy-egy pozíció mérete elhanyagolható a teljes eszközállományhoz képest. Így az alap szélsőséges piaci környezetben is megfelelő védelmet nyújthat.

Piaci időzítésen alapuló trading ötletek és 2-3 éves időtávra optimalizált stratégiai pozíciók egyaránt jellemzik az eszközalapot. A kisebb portfólió méret miatt fundamentálisan alulértékeltnek tartott hazai small-cap papírokból is tudtunk beemelni a portfólióba, melyek jelentősen javították augusztusban a teljesítményt. Régiós, nyugat-európai és amerikai egyedi részvényeken realizáltunk profitot több alkalommal az idei évben. A magyar állampapírokból 3-8 éves lejáratú papírokat vásároltunk, amely a MAX Composite kötvényindex alatti kockázatvállalást jelent. A nem fedezett devizakitettségünk minimális volt mindeddig, így a forint erősödése kedvezett a portfóliónak.” – mondta el Pallag Róbert, a Generali Alapkezelő befektetésekért felelős vezetője, az eszközalap portfóliómenedzsere.

A Tallózó abszolút hozam eszközalap megfelelő választás azoknak, akik 2-3 éves időtávban gondolkodnak, és nem szeretnének extra kockázatot vállalni, azonban a bankbetéteknél, kötvényeknél és pénzpiaci instrumentumoknál magasabb hozamra vágynak. Az eszközalapot választók egy profi vagyonkezelői csapatot kapnak, így biztosak lehetünk abban, hogy a megtakarításaink jó kezekben lesznek.

Jelen kiadvány nem minősül a Generali Biztosító Zrt. részéről sem ajánlattételnek, sem befektetési tanácsadásnak, kizárólag a tájékoztatást szolgálja. A Generali Biztosító Zrt. a felhasználó vagy harmadik felek felé semmiféle felelősséget nem vállal az időszerűségért, folyamatos rendelkezésre állásért vagy teljességért, sem pedig az itt közölt információk felhasználása következtében elszenvedett különös, közvetett, eshetőleges vagy következményi károkért. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeni teljesítményekre nézve.