Unod a lakossági állampapírt? Ezek lehetnek a jövő befektetési alapjai

2019.03.23
Portfolio.hu cikk

Komoly versenyt támasztanak a lakossági állampapírok a befektetési alapokkal szemben, egyes piaci szereplők szerint nem is feltétlenül éri meg versenyezni, inkább azon kell gondolkodni, hogy milyen érdemi alternatívát lehet kínálni az ügyfeleknek. A Portfolio Investment, Wealth and Savings (IWS) konferenciáján az alapkezelői vezérigazgatók elárulták, ők mely konstrukciókban látják a jövő befektetési alapjait.

Konkoly Miklós, a Generali Alapkezelő vezérigazgatója előadásában a MIFID 2 okozta kihívásokról és a jövő befektetési alapjairól beszélt:

  • Kitér arra, hogy sok szolgáltató a MiFID 2 életbe lépésével elgondolkodott azon, hogy folytassa-e az alapkezelést, de a Generalival kapcsolatban kiemelte, hogy előtérbe kívánják helyezni a biztosítási tevékenység mellett a befektetési tevékenységet Magyarországon is. 
  • Az elmúlt években komoly tőkebeáramlás volt az abszolút hozamú alapokban, ami szerinte részben a MiFID 2 hozadéka, de a kötvénypiacokon lezajlott változások és az alacsony hozamkörnyezet inkább magyarázata lehet ennek a kategóriának a térnyerésére. 
  • Az alapok alapja, az esernyőalapok térnyerése viszont már a MiFID 2 hozadéka - mondja. Ezek portfólió jellegű alapok, ahol már nem feltétlenül az ügyfél választja meg a befektetési alapokat, hanem az alapkezelő állít össze egy befektetési alapokból álló új terméket. A döntéshozatal helyszíne és felelőssége ezzel elmozdul az ügyféltől az alapkezelő felé. Szerinte ezek az alapok jelentős növekedés előtt állnak, és a privát és prémium banki szektorban is külön figyelmet kell, hogy kapjanak. 
  • A termékek átalakulása mellett egyre több szolgáltatónál jelenik meg a diszkrecionális vagyonkezelés, a jövőben szerinte ez a tendencia lesz az egyik legfontosabb változás a következő 10-20 évben.

Letölthető fájlok