Vannak még euró kockázatok

A merészebb devizapiaci játékosok a dollárra fogadhatnak az euró ellenében, mert az euró inkább lefelé, a dollár inkább felfelé igyekszik újabb és újabb szinteket áttörni. 

Az idei év első hónapjaiban az európai jegybankárok sikeresen elhárították a görög helyzet továbbgyűrűzésével kapcsolatos veszélyeket. A periféria országainak kérdése azonban továbbra is megoldásra vár. Ezzel szemben az Egyesült Államokban napvilágot látott makroadatok egyre kedvezőbb képet festenek a tengerentúli helyzetről. A befektetők a Fed zéró kamatláb politikájának fokozatos elhagyása mellett jelenleg az amerikai monetáris politika lassú normalizálódását is árazzák.

A devizapár technikai elemzéséből is arra lehet következtetni, hogy amennyiben romlik a globális részvénypiacokon az elmúlt időszakban tapasztalt euforikus hangulat, akkor az euró további nyomás alá kerülhet, míg a jelenlegi szinteken túlvettség jeleit mutató dollár várhatóan tovább erősödhet. Az euró/dollár jegyzések idén januárban mért 1,2620-os szintről március elejére az 1,3500-ös szint közelébe emelkedtek. Ennek oka, hogy válságkezelő intézkedések után fellélegzett a piac , s kiárazta a legrosszabb euró-forgatókönyveket. Most azonban a grafikonon egy egyelőre nem érvényesülő fej-váll alakzat (1,3500-nél elhelyezkedő fej, és az 1,3317-es szint körül kialakult bal és jobb váll) rajzolódik ki.

Az 1,30-as lélektani árfolyam közelében elhelyezkedő nyakvonal törése esetén a jegyzések az 1,25-ös szint közelébe, nagyobb valószínűséggel a 2009-ben elért tető (1,5142) és 2010-ben elért mélypont (1,1877) közötti esés 23,6 százalékos Fibonacci-szintjének, tehát az 1,2648-as szint közelébe eshetnek. A kockázatok rövid távon ezért inkább lefelé mutatók. Meg kell azonban jegyezni, hogy a heti grafikonokon a fej-váll alakzat kialakulása még nem teljesen egyértelmű, így 1,35-ös szint feletti zárás esetén az alakzat érvényét veszti, különösen abban az esetben, ha a részvénypiacok átmeneti megingás után ismét új csúcsok meghódítása felé törnek.
Az euró/svájci frank piacon a 2011 szeptembere óta érvényes 1,20-as árfolyamküszöb miatt drasztikusan csökkent a volatilitás. A svájci frank további erősödése, valamint a deflációs és recessziós folyamatok megakadályozása érdekében bevezetett árfolyamküszöb az eddigi tapasztalatok alapján eredményes. A volatilitás fokozatos csökkenésével az elmúlt hónapokban kikerült a nagy mozgásokra vadászó spekulánsok célkeresztjéből. A jelenlegi piaci környezetben a veszély nagy része elhárult, bár a svájci gazdasággal kapcsolatos bizonytalanságok továbbra sem elhanyagolhatók. A turizmus és az exportőrök továbbra is szenvednek az erős franktól, ezért az árfolyamküszöb emelése annak bevezetése óta téma a piaci szereplők körében. A nemzetközi kockázatvállalási hajlandóság romlása esetén a frank további gyengülésének elmaradása ismét előtérbe helyezheti a deflációs kockázatokat.

A technikai elemzésből kirajzolódó kép alapján az idén a kereskedés lényegében érdemi mozgások nélkül zajlott. A jegyzések egy a korábbinál határozottan szűkebb sávban (1,2030 és 1,2200 között) ingadoztak. Jelentős mozgást várhatóan csak a piaci hangulat nagymértékű romlása, a globális részvénypiacok esetleges trendfordulója, a menedékeszközök ismételt előtérbe kerülése és a jegybank ezzel összefüggésben küszöbemelést meglebegtető nyilatkozatai, illetve annak tényleges emelése válthatna ki.
Ebben a helyzetben alacsony kockázatú beszállási lehetőségek adódnak, az árfolyam 1,20 (de sokkal inkább 1,2030) és 1,2050 között további lehetőséget adhat a türelmes, a kismértékű árfolyam-ingadozású devizapárokat kedvelő befektetők számára. Természetesen a fentieket összegezve sem szabad figyelmen kívül hagyni a devizapiacokra jellemző nagy és hirtelen mozgások bekövetkezésének lehetőségét. A stop-loss megbízások használata még ebben a speciális helyzetben sem hanyagolható el.