Érdemes felkészülni a tartósan magasabb kamatok eshetőségére is

2023.10.11
Hadnagy Milán, a Generali Alapkezelő junior portfóliómenedzsere

Érdemes felkészülni a tartósan magasabb kamatok eshetőségére is

Ha a magasabb kamatok a gazdaság és a fogyasztás lassulását idéznék elő, a consumer staples cégek teljesítménye relatív erősséget mutathat az amerikai piacon.

Az Egyesült Államokban az infláció már jóval a 2022-es csúcs alatt van a Fed szigorú monetáris politikájának és az ellátási láncok stabilizálódásának következményeként. Az eddigi jelek talán afelé mutatnak, hogy a jegybank sikeres lesz az infláció letörésében, azonban a jelenlegi szintekről nehezebb feladatnak bizonyulhat a toleranciasáv elérése, mint az idáig vezető út. Egyszerűnek tűnik: a kamatok emelkedtek, az infláció pedig ezzel párhuzamosan lassult. 

 Ugyanakkor a lineáris gondolkodás sokszor nem jelent megoldást a befektetők számára a részvénypiacokon. Többek között a munkaerőpiac tartós feszessége vagy az ismét emelkedő olajárak könnyen okozhatnak meglepetést az infláció igen összetett kérdésében, ami pedig kihathat a Fed kamatpályájára is. 

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ne csökkenhetne a fogyasztóiár-index belátható időn belül a 2 százalékos cél alá, azonban érdemes lehet felkészülni egy valódi „higher for longer” szcenárióra is, amelynek bekövetkezte komoly hatással lehet a részvényekre. 

Ebben az esetben az idén rosszul teljesítő consumer staples szektor vállalatai kerülhetnek ki az egyik relatív nyertesként. Ez a kategória foglalja magában a napi fogyasztási cikkeket, a többi között az élemiszereket, háztartási szereket, alkoholos italokat és dohánytermékeket gyártó, azokkal kereskedő cégeket.

Ugyan a fenti sorok elsősorban az Egyesült Államok gazdaságára és részvénypiacára vonatkoznak, de globális viszonylatban ugyanúgy releváns lehet a hasonló tendenciákat mutató országoknál.

A nem ciklikus fogyasztási cikkek szektorában található cégek kevésbé vannak kitéve a kamatszinteknek, mint mondjuk a technológiai szektor tagjai, ugyanis jellemzően a szereplői érett, lassabban növekedő, azonban jelentős cash flow termelő képességgel rendelkező vállalatok.