A válság újabb hulláma még idén ritkán adódó lehetőséget kínál a részvénypiacokon

„Még az optimista várakozások szerint is további heteket vehet igénybe egy, az újabb globális gazdasági válsággal fenyegető fajsúlyos kérdésekre megoldást jelentő egyértelmű, koordinált, végső forgatókönyv kidolgozása, amely segíthet elkerülni a teljes bizalomvesztést a globális tőkepiacokon. Éppen ezért rövid távon az általános kockázatkerülés tűnik ésszerű magatartásnak, s a volatilitás tartósan magas maradhat” - vázolja a jelenlegi helyzetet legfrissebb elemzésében Pallag Róbert, a Generali Alapkezelő részvényportfólió menedzsere.

szakember szerint a jelenlegi szintekről egy további erőteljes – 10 százalék feletti – esés az európai és régiós indexekben már a teljes összeomlás vízióját jelentené, azonban alapesetben nem kell erre számítani, s a válság újabb hulláma még idén ritkán adódó lehetőséget kínál vételi pozíciók nyitására. A Generali Alapkezelő részvényportfólió menedzsere Európában főként a német, a francia és az osztrák piacokon lát kedvező beszállási pontokat, a régiós és magyar részvények többségét pedig kifejezetten attraktívnak tartja.

Csak egy egyértelmű, koordinált, végső forgatókönyv segíthet elkerülni a teljes bizalomvesztést

„A bizalmi válság már jó ideje erőteljesen elérte az európai, azon keresztül pedig a globális pénzügyi szektort, a hitelezési kockázatokhoz kapcsolódó felárak folyamatosan emelkednek, egészen addig, míg az újabb globális válsággal fenyegető fajsúlyos kérdésekben nem születik a piaci szereplők által joggal elvárt, egyértelmű, koordinált, végső forgatókönyv. Csak ez segíthet elkerülni a teljes bizalomvesztést a globális tőkepiacokon. Megítélésünk szerint mindez még optimista szcenárió alapján is további heteket vesz igénybe” - figyelmeztet Pallag Róbert, a Generali Alapkezelő részvényportfólió menedzsere.

Hozzáteszi: „Amit látunk, az egyre veszélyesebb versenyfutás az idővel. Az Európai Központi Bank még agresszívebb eszközvásárlásai a tüneti kezelésben segíthetnek, a valódi megoldás azonban a mélyebb fiskális integráció lehet, amelyben kulcskérdés, hogy (elsődlegesen) Olaszország és Spanyolország milyen további adósságcsökkentő, illetve költségvetést egyensúlyi pályára állító lépésekkel képes visszanyerni hitelességét. Görögország menedzselt államcsődjének bejelentése csak úgy képzelhető el, ha a többi problémás euró-zóna tagország a legmagasabb szintű garanciavállalásokkal és a szükségesnél is erőteljesebb stabilizáló lépésekkel elkerüli a fertőzésveszélyt.”

Nagyon alacsony növekedési kilátásokkal lehet számolni a világgazdaságban

„A tőkepiaci bizalom újabb megingása a gazdasági szereplők döntéseire is nyomást gyakorol, a konjunktúra indikátorok alapján csak nagyon alacsony növekedési kilátásokkal lehet számolni a világgazdaságban a következő hónapokban. Valójában a válság hatásai mind a mai napig nyomás alatt tartják a fejlett piacokon az ingatlanpiacot, a munkaerőpiacot és a hitelezési aktivitást, amely tartósan alacsony fogyasztói bizalommal párosul. A növekedés motorjaiként szolgáló feltörekvő országokban pedig a válságkezelés nem kívánt következményei és az exportpiacok számottevő lassulása okozhat fejfájást” - emeli ki a Generali Alapkezelő részvényportfólió menedzsere. Pallag Róbert szerint egy 2008-hoz hasonló összeomlás elkerülése minden szereplőnek egyöntetű érdeke, az ugyanakkor nem egyértelmű, hogy a G20 még valódi tartalékokkal rendelkező hatalmai milyen feltételek mellett hajlandóak további segítő kezet nyújtani annak érdekében, hogy megerősítsék befolyásukat az akut finanszírozási problémákkal küzdő régiókban, és hogyan képesek szembenézni a saját országukban fennálló makrogazdasági, társadalmi problémákkal.

A további erőteljes esés már a teljes összeomlás vízióját jelentené

„Rövid távon az általános kockázatkerülés tűnik ésszerű magatartásnak, a volatilitás tartósan magas maradhat. A jelenlegi szintekről további erőteljes (10 százalék) feletti esés az európai és régiós indexekben már a teljes összeomlás vízióját jelentené, alapesetben nem erre számítunk. Meglátásunk szerint a válság újabb hulláma még idén ritkán adódó lehetőséget kínál vételi pozíciók nyitására, amelyből különösen a feltörekvő piacok illetve ezen piacokon kitettséggel jellemezhető, globális jelenléttel bíró vállalatok részvényei profitálhatnak a leginkább. Ezen társaságok erős fundamentumokkal, rugalmas válaszreakciókkal rendelkeznek, a historikus értékeltség régóta nem látott kedvező szinteken mozog, a részvények fenntartható osztalékhozama nagyon kedvező a történelmi mélységben lévő kötvényhozamokhoz viszonyítva, emellett magukban hordozzák a jövőbeli növekedési potenciálból adódó jelentős árfolyam emelkedés ígéretét” - hívja fel a figyelmet Pallag Róbert. A Generali Alapkezelő részvényportfólió menedzsere a pénzügyi szektor esetében jelentős feltőkésítési kockázatokat lát, ennek jó részét azonban már árazza a piac; szelektív megközelítést tart indokoltnak. Kiemelten követett részvényei Európában: Siemens, BASF, SAP, Daimler (német), Bouygues, CAP Gemini, Saint-Gobain (francia), OMV, RHI (osztrák).

„A régiós részvényeket összességében attraktívnak tartjuk, a CETOP 20 index mindössze három hónapon át, 2009 januárja és áprilisa óta volt alacsonyabban az aktuális szinteknél. A BUX értékeltsége a 2008-as mélypontokéhoz, a cseh PX és a lengyel WIG 20 index árazása könyv szerinti értékéhez közelít. A magyar részvénypiacon történelmi mélypontjának közelében van a Magyar Telekom és a Rába, a következő évek növekedési kilátásai alapján nagyon attraktív a CIG és az E-Star” - mutat rá a Generali Alapkezelő részvényportfólió menedzsere.

„Hangsúlyozottan kockázattűrő befektetők számára, lépcsőzetesen építkező stratégiával, javasolt portfóliónkat megosztjuk a feltörekvő (elsősorban ázsiai és régiós) és a fejlett piaci részvényekbe (amerikai és német blue-chipek) fektető befektetési alapok között, ugyanakkor a kockázatkerülő befektetőknek változatlanul az abszolút hozamú kitettséget ajánljuk a befektetési döntéseknél” - teszi hozzá Pallag Róbert.