Az alapokban kezelt vagyon 50%-kal nőhet középtávon

A régiós befektetési alappiacról készített elemzést a Generali PPF vagyonkezelő, a kutatás legfőbb következtetése az, hogy hazánkban 2017-re 50%-kal nőhet az egy főre jutó befektetési alapokban kezelt vagyon. Az összehasonlítások szerint nagyon jól áll az ország, a befektetési alapok elterjedtek a lakossági ügyfelek körében, a nyugdíjrendszer átalakítása és a csökkenő kamatkörnyezet miatt nagyon jó növekedési kilátások elé néz a piac. A Generali is ezt a trendet próbálja meglovagolni, például a befektetési alapok tanácsadókon keresztüli értékesítése elkezdődött, és az alapkezelő privát banki szolgáltatást is indított.

A kutatás legfőbb következtetése az, hogy hazánkban 2017-re 50%-kal nőhet az egy főre jutó befektetési alapokban kezelt vagyon. Az összehasonlítások szerint nagyon jól áll az ország, a befektetési alapok elterjedtek a lakossági ügyfelek körében, a nyugdíjrendszer átalakítása és a csökkenő kamatkörnyezet miatt nagyon jó növekedési kilátások elé néz a piac. A Generali is ezt a trendet próbálja meglovagolni, például a befektetési alapok tanácsadókon keresztüli értékesítése elkezdődött, és az alapkezelő privát banki szolgáltatást is indított.

A Generali PPF vagyonkezelő egy 2004-ig visszatekintő kutatást készített, amelyben azt próbálták feltérképezni, hogy miként változott a lakossági befektetők befektetési alap befektetésinek nagysága a régió 5 országában. A kutatásból az derült ki, hogy a régióban még jelentősen elmarad a nyugat-európai szintektől az egy főre jutó befektetési alap vagyon nagysága. A befektetési alapoknál a nyugat európai átlag 4000 euró, miközben például Szlovéniában 1150 euró, míg Lengyelországban 469 euró. Magyarország a második helyen áll, ami jónak számít, azonban még itt is 769 euró az átlagos egy főre jutó vagyon a befektetési alapoknál - - mondta el a Generali PPF vezető stratégiája, Michal Valentik. 

A befektetési alappiacra nagyon nagy hatással van a lakosság általános jövedelmi és vagyoni helyzete, hiszen minél magasabban áll vagy gyorsabb nő a vagyon, annál nagyobb a befektetések mértéke is. Ennek megfelelően nem meglepő módon szoros összefüggés van a gazdasági teljesítőképesség és a befektetési alapokban kezelt vagyon nagysága. A kutatásból viszont az is kiderült, hogy az általános gazdasági környezeten kívül számos egyéb tényezőt érdemes figyelembe venni, az egyik fő tényező a nyugdíjrendszer kiterjedtsége. Azokban a régiós országokban, ahol a nyugdíjrendszer tőkefedezeti pillére megerősödött, ott jellemzően alacsonyabb volt az egy főre eső befektetési alap vagyon nagysága. 

A 2004 óta eltelt időszakban a magyar befektetési alappiac tudott egy főre jutó vagyon tekintetében a legnagyobb mértékben növekedni. 230 százalék volt a növekedés, míg a leggyengébben Szlovákiában nőtt a vagyon, mindössze 25 százalékkal. A kilátásokat illetően a szakértő elmondta, hogy a következő 5 évben arra számítanak, hogy a gazdásági növekedés magára talál a régióban. Minden egyes euró gazdasági növekedés 0,11 euró cent növekedést fog eredményezni a megtakarításokban. Arra nem számítanak, hogy a részvénypiacok népszerűsége erőteljesen nőne a lakosság körében, sokkal inkább arra van kilátás, hogy a konzervatív befektetési stratégia megmarad a háztartásoknál. 

A régióban a Generali PPF azt várja, hogy az 5 ország esetében mind az egy főre jutó GDP, mind az egy főre jutó befektetési alap befektetések értéke is nőni fog. Mindez nagyon komoly lehetőséget tartogat a piac számára, például Magyarországon az ez főre jutó befektetési alap nagysága 780 euró környékéről akár 1200 euró környékére is emelkedhet 2017-re. A vagyonosabb szegmens kiszolgálása került előtérbe 

A Generali Alapkezelő vezérigazgatója, Schuszter Péter elmondta, hogy a befektetési alappiac meglévő potenciál a kutatás alapján mindenképpen megalapozott. A legnagyobb kihívást jelenleg az jelenti, hogy az alapvetően banki értékesítési csatornák mellett a tanácsadói értékesítés is megerősödjön. A régióban erre vannak példák, azért is érdemes erre nagyobb hangsúlyt fektetni, hiszen az egyre csökkenő kamatkörnyezetben a befektetők a betétek mellett alternatívákat keresnek. 

Schuszter Péter szerint a kutatás alapján ha körülbelül 2200 milliárd forintra tesszük a hazai lakossági befektetési piac nagyságát, akkor a következő öt évben nagyjából 1100 milliárd forintos növekedés a Generali PPF alapján minden további nélkül megvalósítható, hiszen az éves szinten 200 milliárd forintos összeget jelent. 

A vezérigazgató szerint elengedhetetlen a piac bővüléséhez, hogy a gazdasági környezet javuljon, 2013-ban nem lesz erre lehetőség, viszont 2014-től kezdődően erre minden remény megvan. A Generali több oldalon is elindult az elmúlt egy évben, például elkezdődött tavaly a befektetési alapok tanácsadókon keresztüli értékesítése, 2013-ban egyre komolyabb tanácsadói körök fognak bekapcsolódni ebbe a tevékenységbe. Mindenképpen potenciált jelent a prémium ügyfelek kiszolgálása a pénzügyi csoportnál, a legalább 5-10 millió forintos ügyfeleket mind a biztosító, mind az alapkezelő meg kívánja szólítani. 

A másik kezdeményezés a tavalyi évben az volt, hogy elindult a prestige private banking szolgáltatás az alapkezelőnél, ami gyakorlatilag privát banki kiszolgálást jelent. A piacon általában ezzel az üzletággal a bankok foglalkoznak, akadnak természetesen egyéb szereplők is (brókercégek, alapkezelők), viszont úgy találták a Generalinál, hogy érdemes a közép és hosszú távú potenciál kihasználása érdekében a legfelső szegmenset is kiszolgálni.