Citius, altius, fortius!

2021.08.06
Vg.hu cikk, Munkácsi Dávid, a Generali Alapkezelő portfólió menedzsere

Így szól az olimpiai játékok hármas jelszava, azaz: Gyorsabban, magasabbra, erősebben! Ez a jelmondat az újkori olimpiai játékok győzteseinek eredményeiben is kiválóan látszódik. Az 1904-ben St. Louisban rendezett olimpián közel 3 és fél óra alatt teljesítette az olimpiai bajnok a maratoni távot, a jelenlegi olimpiai rekord 2 óra 6 perc. Hajós Alfréd 1896-ban 1 perc 22 másodperces eredménnyel szerezte meg 100 méteres gyorsúszásban az aranyérmet, Tokióban a nyolcfős döntőbe 48 másodperc alatti idővel lehetett bekerülni.

Az elmúlt több mint száz évben a professzionális sport jövedelmező üzletággá nőtte ki magát, így markáns hangsúly került a sportolók felkészítésére, edzéstervük optimalizálására és állapotuk figyelemmel követésére.

A technológiai fejlődés – bár nem lehet másodpercekben kifejezni – kétségkívül jelentős mértékben hozzájárult az eredmények javulásához.

Az elmúlt években az okoseszközök térhódítása az élet minden területén észrevehető volt, a versenysport sem tekinthető kivételnek. Ennek az egyik kiemelt szereplője az ausztrál tőzsdén jegyzett Catapult Group. A sportanalitikával foglalkozó innovatív vállalat GPS-alapú teljesítménymérő eszközöket és hozzájuk tartozó támogató szoftvereket készít sportklubok és sportolók számára (globálisan 20 sportágban, több mint 3000 csapat és 150 szövetség használja a Catapult termékeit).

A termékpaletta felhasználási lehetősége sokoldalú, hiszen a sérülés minimalizálásában, a sportteljesítmény maximalizálásában, a sportoló edzettségi állapotának elemzésében egyaránt segíti a csapatokat és az egyéni sportolókat. Bár a Catapult a profi sportolók számára fejleszti termékkörét, az okoseszközök népszerűségének köszönhetően az amatőr sportolók is könnyen hozzájuthatnak olyan eszközökhöz, amelyekkel a sportolásukat mérhetik, ellenőrizhetik.

A koronavírus-járvány is hozzájárult ahhoz, hogy a hordható okoseszközök piaca 2021 első negyedévében 34,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, 104,6 millió eszközt adtak el

– derült ki az International Data Corporation (IDC) kimutatásából –, ezek felét Apple, Samsung és Xiaomi termékek teszik ki. A hordható okoseszközök piaca – kényelmes használhatóságuk miatt – nagy növekedésben van, 2027-re a globális IoT-piac negyedét is kiteheti, ez 460 milliárd dollárnak felelne meg. 

vg.hu