Erős a kereslet, lendületben az árupiacok

2021.01.11
Vg.hu cikk, Vörös Benedek a Generali Alapkezelő kiemelt portfólió menedzsere

Az árucikkpiacok volatilis időszakon vannak túl.

A benchmark Bloomberg Commodity Index tavaly a világgazdaság leállásával egyidejűleg összeomlott, majd több mint 30 százalékos emelkedést követően végül 3,5 százalékos eséssel zárta az évet. Mind a kínálati, mind a keresleti oldal alakulása azt vetíti előre, hogy az árucikkek bika­piaca, amely tavaly április óta tart, idén is folytatódhat.

Ami a kínálati oldalt illeti, az előző tíz év folyamatosan eső nyersanyagárai miatt – az index a közelmúlt emelkedését követően is 50 százalékkal a tíz évvel ezelőtti értéke alatt áll – a szektorban nagymértékben visszaestek a beruházások. Az olajcégek tavaly éves összevetésben közel 40 százalékkal csökkentették beruházásai­kat, de a bánya- és az agrárvállalatok is jelentős capex vágásokat hajtottak végre, ami a kínálati oldal szűkülését vetíti előre.

A keresleti oldalt ugyanakkor számos, részben a Covid-járvány miatt bevezetett gazdaságpolitikai intézkedés támogatja.

A pénzügyi válságot követő programokkal szemben a járvány miatt bevezetett gazdaságélénkítő intézkedések nagy része valóban eljut a rászorulókhoz, akiknek a fogyasztási határhajlandóságuk lényegesen magasabb, mint a jómódúaké. Ez közvetetten jelentős árucikk-keresletet generál, elsősorban a tartós fogyasztási cikkek keresletén keresztül,

amely az Egyesült Államokban mindenkori csúcsára, évesítve 1700 milliárd dollár fölé ugrott novemberben.

A bevezetett stimulusok mellett a gazdaság zöldítését célzó intézkedések is számottevő árucikk-keresletet teremtenek, elsősorban az ipari fémek piacán, hiszen az elektromos autók, illetve a nap- és szélerőművek réz-, alumínium-, ezüst- és ritkafém-intenzitása jóval magasabb, mint a hagyományos, fosszilis társaikéi. A kedvező kereslet-kínálati viszonyok mellett a várhatóan folytatódó dollárgyengülés is az árucikkek felértékelődésének irányába mutat: a gyengülő dollár tipikusan a nyersanyagéhes feltörekvő országok vásárlóerejének növekedésével, és így a nyersanyagárak emelkedésével jár együtt.

vg.hu