Jó pár geopolitikai eseménynek volt már brutális hatása a tőzsdékre

2022.03.03
Vg.hu cikk, Füleki Ferenc, a Generali Alapkezelő portfólió menedzsere

Látva a szomszédságban zajló háborút és a feszült geopolitikai helyzetet jogosan merülhet fel bennünk, hogy vajon mire lehet számítani a pénz- és tőkepiacokon egy háború vagy geopolitikai esemény alkalmával.

Ehhez visszatekinthetünk a múltba és megvizsgálhatjuk mi történt a nagyobb konfliktusok alkalmával. A leginkább elérhető história természetesen az amerikai tőzsde kapcsán áll rendelkezésünkre releváns időtávon, ugyanakkor természetesen az egyes országok tőzsdéi által adott reakciók nagyban függnek az adott ország szerepvállalásától is. Azt se veszítsünk ugyanakkor szem elől, hogy a világunk és a tőzsdék nagyon szoros kapcsolatban vannak egymással, úgyhogy valamilyen formában potenciálisan a legtöbb tőzsdén látszódhat valamiféle reakció egy adott eseményre. Mindazonáltal a történelem azért ad némi betekintést, hogy egy-egy ilyen geopolitikai vagy háborús esemény eddig milyen hatást gyakorolt.

Pearl Harbor megtámadása óta (1941.12.07) az összes jelentősebb geopolitikai eseményt számításba véve, mely háborút, feszültséget, támadást és krízis magába foglal a legnagyobb átlagos maximális visszaesés 5 százalék volt. Ez nem mond túl sokat, de ha a legnagyobb visszaesést produkáló eseményeket nézzük, akkor ez már 11,5 százalék átlagos visszaesést mutat. Ehhez az eséshez átlagosan 43 napra volt szükség, de ami igazán fontos még, hogy ennek a ledolgozásához átlagosan 105 nap elegendő volt.

Érdemes megnézni az USA belépését a második világháborúba. Akkor 143 nap alatt esett a tőzsde majdnem 20 százalékot és 307 nap kellett hozzá, hogy ledolgozza azt. Ettől a dátumtól számítva a négy legnagyobb esemény (Pearl Harbor, koreai háború, kuvait inváziója és az USA elleni terrortámadás) alkalmával átlagos 15,3 százalékos esés mutatkozott. Ahhoz, hogy ledolgozza mindezt átlagosan 152 napra volt szükség.

Összességében a história alapján elmondható, hogy a fegyveres konfliktusok komoly mínuszokat eredményeznek a pénz- és tőkepiacokon, de az adott térség érintettségétől és gazdasági állapotától függően ezeket a mínuszokat sikerült ledolgozni, ráadásul ez nem is feltétlenül években volt mérhető.

vg.hu